Sergio Fantoni: cast.
Er zijn 36 films gevonden.

Commissario Montalbano : La voce del violino

2000 | Misdaad, Mysterie

Italië 2000. Misdaad van Alberto Sironi. Met o.a. Luca Zingaretti, Katharina Böhm, Peppino Mazzotta, Biancamaria D'Amato en Mario Erpichini.

Charlemagne

1994 | Historische film, Biografie

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1994. Historische film van Clive Donner en Franco Maria Salamon. Met o.a. Christian Brendel, Lino Capolicchio, Gilles Gaston-Dreyfus, Xavier Philippe Deluc en Paolo Bonacelli.

Bij de dood van Pepijn de Korte in 768 wordt zijn rijk verdeeld onder de broers Karel (Brendel) en Karolman (Tavernier). Karolman, de jongste zoon van Pepijn, krijgt het beste deel maar smeedt toch een komplot tegen zijn broer Karel. Hij zoekt een echtgenote van stand en breekt daarom met zijn jeugdliefde Richert. Onder invloed van zijn moeder, Berthe met de Grote Voet (Duperey), trouwt Karel met Ermengarde (Cavallari), de dochter van Diederik (Girone), koning van de Lombarden. In de slag bij Roncevaux verliest Karel zijn vriend Roeland (Deluc) - de legende van het Roelandslied zou van die gebeurtenis dateren - maar hij slaagt er wel in de Saksen, aangevoerd door Widukind (Griem), te onderwerpen en tot het christendom te bekeren. Aan het eind wil Karel, nu het Frankische imperium is uitgebreid, een kanaal laten graven van het noorden tot de Zwarte Zee, om zo zijn hele rijk te kunnen bevaren. Paus Leo (Capolicchio) kroont hem tot keizer en hij zal voortaan als Karel de Grote door het leven gaan. De Britse regisseur Donner, die in 1973-74 al een soortgelijk epos, gesitueerd in ongeveer dezelfde tijd opnam (ALFRED THE GREAT, met David Hemmings), was niet in staat er iets indrukwekkends van te maken. Dat komt o.a. door het slechte scenario van Marcel Jullian, Jack Russell en Vittorio Bonicelli, een oerslechte post- synchronisatie (Franse, Italiaanse en Duitse acteurs) en een gebrek aan geld. Gefilmd in Hongarije. Hoewel het persbericht gewag maakt van 3.500 figuranten, zijn er bij veldslagen hooguit twee dozijn paarden en een vijftigtal manschappen te zien. Wij wisten ook niet dat Karel en de zijnen in de 8e eeuw zwembroeken droegen bij het baden. De oplettende kijker vindt nog meer storende details. Hoofdrolspeler Brendel, afkomstig van het Franse toneel, met slechts twee films op zijn naam, is opvallend houterig. Wordt soms in drie delen uitgezonden, die resp. getiteld zijn: LE PRINCE, LE ROI en L'EMPEREUR.

Le retour

1990 | Romantiek

Frankrijk 1990. Romantiek van Michel Boisrond. Met o.a. Michèle Morgan, Marie-France Pisier, Daniel Gélin, Michael Lonsdale en Heinz Bennent.

Een bewerking van de roman van Danièle Thompson, een soort Barbara Cartland. Daarmee is alles wel gezegd over deze suikerzoete feuilleton, waarin de hoofdpersonen zich van Italië via Parijs naar Brazilië spoeden, want daar komt het allemaal zo'n beetje op neer. Het is spijtig om zulke grote filmacteurs in de huid van zulke stereotiepe en al even weinig consequente personages te zien kruipen, maar het is waar dat enkele bijrollen toendertijd debuutrolletjes waren, die voor de acteurs de doorbraak in het televisiewereldje betekende. Vervelend.

Una Vittoria

1988 | Drama

Duitsland​/​​Italië 1988. Drama van Luigi Perelli. Met o.a. Marthe Keller, Remo Girone, Corinne Clery, François Marthouret en Simona Cavallari.

Keller geeft een schitterende vertolking van een kunsthistorica die verneemt dat zij kanker heeft. De Italiaanse schatten op het gebied van kunst en architectuur bieden een prachtige achtergrond voor het fraaie camerawerk van Marcello Gatti. De echtgenoot van de heldin is verliefd op haar beste vriendin, waarop ze hem verlaat en terug gaat naar Normandië. Daar ontmoet zij haar dochter en een vroegere liefde. Een goede dramatische tv-film, zonder sentimentaliteit. Ook bekend als A VICTORY.

The Belly of an Architect

1987 | Fantasy, Drama, Experimenteel

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Fantasy van Peter Greenaway. Met o.a. Brian Dennehy, Chloe Webb, Lambert Wilson, Sergio Fantoni en Stephania Cassini.

Vanuit een zeer persoonlijke visie weergegeven belevenissen van een architect (Dennehy) en zijn vrouw (Webb), die in Rome aankomen, waar hij een tentoonstelling moet inrichten. Hij komt tot de ontdekking dat zijn vrouw hem bedriegt en (wellicht) ook nog vergiftigt. Het gaat over kunst, obsessies en voortekens, sterfelijkheid en onsterfelijkheid. Het geheel is volgepropt met symboliek, treffende gezichtshoeken en mooi camerawerk van Sacha Vierny. Sommigen zullen het pretentieus vinden, anderen zullen gefascineerd zijn.

La rencontre

1987 |

Frankrijk 1987. Edouard Molinaro. Met o.a. Michèle Morgan, Marie-France Pisier, Jeanne Moreau, Daniel Gélin en Michael Lonsdale.

Deze film maakt deel uit van de cyclus LE TIROIR SECRET, een serie films waarin dezelfde hoofdpersonen verschillende avonturen beleven. Deze keer is het plot opgebouwd rond een reis naar Rome en een autentieke Stradivarius. Het fantasieloze scenario, dat van Danièle Thompson zelf is, doet weinig degelijk aan en is over het geheel genomen tamelijk wee. Deze onderneming, waaraan Molinario met zijn vakkennis een duidelijke bijdrage levert door nog maar net te voorkomen dat er te veel toeristische plaatjes in zitten, bevat dan ook weinig belangwekkends. Afgezien van dit alles is deze onbeduidenende familiegeschiedenis ook een film waarin wij weer zes leden van de familie Morgan tegenkomen.

La Piovra 2

1985 | Misdaad, Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Misdaad van Florestano Vancini. Met o.a. Michele Placido, Florinda Bolkan, Martin Balsam, Nicole Jamet en Cariddi Nardulli.

Deze voortreffelijk geproduceerde en geacteerde, 6 uur durende mini-serie over een inspecteur van politie die vastbesloten is de Mafia te breken, is een drama van hoog niveau. Placido, als de inspecteur en bendebestrijder die hoge bendeleden, kleine dealers en keurige witte-boordencriminelen in de val lokt, levert één van de beste acteerprestaties van zijn carrière. Ook bekend als THE OCTOPUS 2.

La Mano spietata della legge

1974 | Misdaad

Italië 1974. Misdaad van Mario Gariazzo. Met o.a. Philippe Leroy, Silvia Monti, Klaus Kinski, Fausto Tozzi en Guido Alberti.

Een Amerikaanse `mafioso` wordt in een Italiaans ziekenhuis vermoord, evenals alle mogelijke getuigen. De politie staat machteloos, totdat de commissaris toestemming krijgt om tot illegale methodes over te gaan. Daardoor ontdekt hij zowel de directe schuldigen als de top-man en medeplichtigen onder zijn eigen collega`s. Deze zoveelste mafia-film is ge[KA3]inspireerd op DIRTY HARRY met een als held voorgestelde eigenmachtig en gewelddadig optredende politieman, die de film zonder de betrekkelijkheid en de produktiewaarden van het Amerikaanse voorbeeld, een kwalijke strekking geeft (hoewel daarin door reeksen andere films alweer ver overtroffen).

E comincio il viaggio nella vertigine

1974 |

Italië 1974. Toni De Gregorio. Met o.a. Ingrid Thulin, Gastone Moschin en Sergio Fantoni.

Tatiana (Thulin), een fel staliniste, wordt naar Siberië verbannen onder verdenking van deelname aan een trotskistische samenzwering. Toch blijft ze trouw aan Stalin en de partij. Ze bewijst haar loyaliteit en toewijding als het bericht komt van Hitler's aanval op de Sovjet-Unie. Goed spel, maar het script en de regie zijn niet sterk.

Una Chica y un señor

1973 | Romantiek

Spanje 1973. Romantiek van Pedro Masó. Met o.a. Ornella Muti, Sergio Fantoni, Eduardo Fajardo, Helga Liné en Emilio Gutiérrez Caba.

Het liefdesverhaal tussen een man van middelbare leeftijd en een mooi meisje. Deze echt afschuwelijk commerciële film ziet er uit als een beeldroman.

E continuavano a fregarsi il milione di dollari

1971 | Western, Komedie

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1971. Western van Eugenio Martín. Met o.a. Lee Van Cleef, Gina Lollobrigida, James Mason, Gianni Garko en Simon Andreu.

Een stel huurlingen krijgt de opdracht om een Mexicaanse missiepost die een wapenarsenaal is geworden, op te blazen. Het lukt, maar de opdrachtgever is er zelf met het hun toegezegde miljoen vandoor. Deze spaghetti-western zit dankzij het scenario van Hollywood-veteraan Philip York degelijk in elkaar, maar mist iedere oorspronkelijkheid. Lollobrigida die in diverse vermommingen tegenspelers om haar vinger windt, acteert met verve, hoewel de humor rond haar personage niet van de beste soort is. Regisseur Martin, die ook bekend staat als Gene in plaats van Eugenio schreef mee aan het scenario. De fotografie is van Alejandro Ulloa. Gefilmd in Spanje.

Hornets' Nest

1970 | Oorlogsfilm

1970. Oorlogsfilm van Phil Karlson. Met o.a. Giacomo Rossi Stuart, Sergio Fantoni, Rock Hudson, Sylva Koscina en Jacques Sernas.

Een stel huurlingen krijgt de opdracht om een Mexicaanse missiepost die een wapenarsenaal is geworden, op te blazen. Het lukt, maar de opdrachtgever is er zelf met het hun toegezegde miljoen vandoor. Deze spaghetti-western zit dankzij het scenario van Hollywood-veteraan Philip York degelijk in elkaar, maar mist iedere oorspronkelijkheid. Lollobrigida die in diverse vermommingen tegenspelers om haar vinger windt, acteert met verve, hoewel de humor rond haar personage niet van de beste soort is. Regisseur Martin, die ook bekend staat als Gene in plaats van Eugenio schreef mee aan het scenario. De fotografie is van Alejandro Ulloa. Gefilmd in Spanje.

Hornet's Nest

1970 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Phil Karlson. Met o.a. Rock Hudson, Sylva Koscina, Sergio Fantoni, Jacques Sernas en Giacomo Rossi Stuart.

Hudson maakt samen met een groep Italiaanse kinderen plannen om een door de nazi's gecontroleerde dam op te blazen. Redelijk goed gemaakt en spannend.

Diaboliquement vôtre

1967 | Thriller

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1967. Thriller van Julien Duvivier. Met o.a. Alain Delon, Senta Berger, Sergio Fantoni, Claude Piéplu en Peter Mosbacher.

Een man lijdt na een auto-ongeval aan geheugenverlies en twijfelt aan zijn identiteit, omdat noch zijn aantrekkelijke echtgenote, noch de riante woning, noch de loyale huisvriend enige herinnering bij hem opwekken. Het merkwaardige gedrag van zijn omgeving die hem tijdens de herstelperiode in een isolement houdt, doet hem vermoeden dat men hem wil vermoorden. Deze standaard-thriller was de laatste film van Duvivier die daarmee niet meer dan een bewijs van vakmanschap leverde. Delon en Berger zijn in elk geval visueel een opmerkelijke combinatie. Duvivier en Paul Gegauff bewerkten de roman van Louis Thomas tot scenario. Camerawerk van Henri Decae.

What Did You Do in the War, Daddy?

1966 | Oorlogsfilm, Komedie

Verenigde Staten 1966. Oorlogsfilm van Blake Edwards. Met o.a. James Coburn, Dick Shawn, Sergio Fantoni, Aldo Ray en Harry Morgan.

Satirische oorlogsfilm over een Amerikaans regiment dat in 1943 het Siciliaanse stadje Valerno moet veroveren. Ze ondervinden niet de minste weerstand en de Italianen zijn zelfs bereid te capituleren zonder slag of stoot op voorwaarde dat hun overgave eervol wordt afgeschilderd en dat ze hun wijnfeest mogen houden. Het scenario van William Peter Blatty, naar een verhaal van regisseur Edwards en Maurice Rishlin bevat enkele zeer plezierige situaties, maar als geheel is het toch te doorzichtig en platvloers. De acteurs spelen hun rollen met het nodige enthousiasme, maar kunnen een zekere langdradigheid niet verhinderen. Goede fotografie van Philip Lathrop en een gezellige score van Henry Mancini. Gefilmd in Panavision.

Von Ryan's Express

1965 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Mark Robson. Met o.a. Frank Sinatra, Trevor Howard, Brad Dexter, Raffaella Carrà en Sergio Fantoni.

Oorlogsfilms mochten vroeger ongegeneerd spannend, ja, zelfs heroïsch zijn, waarvan akte in dit WO II-verhaal met Ol' Blue Eyes in een paraderol. Sinatra is kolonel Joseph Ryan, neergeschoten piloot in een krijgsgevangenenkamp in Italië. Wanneer Mussolini's fascisten capituleren, weet Ryan dat de nazi's het bevel over de kampen over gaan nemen. Als hoogste in rang grijpt hij de ontsnappingskans: met een gekaapte goederentrein tracht de ijzervreter samen met de Britse majoor Fincham (Howard) een paar honderd geallieerde militairen dwars door oorlogsgebied naar Zwitserland te loodsen. Letterlijk en figuurlijk denderend escapisme met meesterlijke CinemaScope-fotografie van William H. Daniels.

Do Not Disturb

1965 | Sportfilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1965. Sportfilm van Ralph Levy. Met o.a. Doris Day, Hermione Baddeley, Sergio Fantoni, Reginald Gardiner en Mike Romanoff.

Mike Harper (Taylor) is verkoopleider bij een wolfirma; hij wordt overgeplaatst naar Londen. Zijn vrouw Janet (Day) haalt hem over een landhuis buiten de metropool te kopen. Als gevolg ondervindt Mike grote problemen om zijn kantoor in de City te bereiken; de secretaresse Claire Hacket (McGibney) reikt haar Amerikaanse baas een helpende hand, waarop Janet jaloers wordt. Dan ontmoet Janet antiekhandelaar Paul Bellari (Fantoni), die een ruiker stuurt, omdat hij een afspraak vergeten was met als gevolg dat Mike naijverig wordt. Een brave, zo niet tamme komedie rondom echtpaar Day-Taylor over misverstanden, die hen op het punt van echtscheiding brengen.

Cadavere per signora

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Franco Franchi, Sylva Koscina, Sandra Mondaini, Scilla Gabel en Lando Buzzanca.

Zwarte komedie waar heel wat om te lachen valt. Drie vrouwen zijn sinds hun kinderjaren bevriend. Als een van hen wordt gechanteerd met iets waarbij een lijk betrokken is, komen de andere twee haar onmiddellijk te hulp en beramen ze een plan om de dreiging af te wenden.

Alta infedeltà

1964 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1964. Komedie van Franco Rossi, Luciano Salce, Elio Petri en Mario Monicelli. Met o.a. Nino Manfredi, John Phillip Law, Fulvia Franco, Monica Vitti en Jean-Pierre Cassel.

Episodefilm. Jaloerse echtgenoot merkt met genoegen dat de aandacht van Brit niet zijn vrouw, maar hemzelf geldt. Wantrouwende echtgenote verleidt huisvriend, maar blijft zo doormopperen dat ze nauwelijks merkt dat het gebeurt. Een echtpaar brengt fleur in hun relatie door elkaar als zogenaamde onbekenden te versieren. Een gokker heeft alles verloren en kan alleen zijn vrouw nog inzetten. Film is uitschieter door hoog en amusant niveau van alle delen, hoewel sketch 1 en sketch 3 - als variant op The Lover van Harold Pinter - ironische uitschieters blijken. Goed spel in alle rollen.

Kali Yug, la dea della vendettà

1963 | Avonturenfilm, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Paul Guers, Senta Berger, Lex Barker, Sergio Fantoni en Ian Hunter.

Een Britse arts in India rond de eeuwwisseling weet de autoriteiten niet te overtuigen van verdwijningen en moordaanslagen die hij heeft gezien en wordt zelf gearresteerd. Na zijn ontsnapping weet hij de indruk te wekken dat hij door een tijger is gedood en duikt hij onder bij een tempeldanseres. Dan wordt een kleinzoon van de maharadja ontvoerd. Deze kleurrijke exotische avonturenfilm houdt de aandacht meer geamuseerd dan geboeid vast door een overmaat van intriges en complicaties. Internationale rolbezetting. Scenario van Guy Elmes, Leo Benvenuti en Piero de Bernardi. Camerawerk van Aldo Tonti. Vervolgfilm: IL MISTERO DEL TEMPIO INDIANO.

Il mistero del tempio indiano

1963 | Avonturenfilm, Romantiek

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1963. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Paul Guers, Senta Berger, Lex Barker, Sergio Fantoni en Ian Hunter.

In het vervolg op KALI YUG, LA DEA DELLA VENDETTA ontdekt de held dat de kleinzoon van de Maharadja is ontvoerd door de sekte van de Thugs, die ook zijn getrouwde geliefde gevangen hebben genomen. In de daarop volgende strijd sneuvelt zowel de op de held verliefde tempeldanseres als de militaire echtgenoot van de vrouw, zodat een meervoudige happy ending mogelijk is. Nogal spectaculair uitgevallen actiescènes in het exotisch decor van India. Scenario van Guy Elmes, Leo Benvenuti, Piero de Bernardi, naar Robert Westerby. Camerawerk van Aldo Tonti.

Caterina di Russia

1963 | Drama, Historische film, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1963. Drama van Umberto Lenzi. Met o.a. Hildegard Knef, Raoul Grassilli, Sergio Fantoni, Giacomo Rossi Stuart en Ennio Balbo.

Eenmaal tot tsaar gekroond begint Peter III een liederlijk leven te leiden en vernedert tsarina Katharina die haar troost zoekt bij talrijke minnaars, onder anderen een spion voor Frankrijk wiens identiteit ze tijdig ontdekt. Tenslotte voert ze zelf het leger aan in verzet tegen de tiran. Deze tamelijk spectaculaire en zorgvuldig aangeklede film heeft zo'n zwak scenario dat alle spanning ontbreekt. De acteurs kunnen niets redden en doen ook nauwelijks hun best.

Il Giorno più corto

1962 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1962. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Anouk Aimée, Jean-Paul Belmondo en Pierre Brice.

De film handelt over de komische lotgevallen van twee Siciliaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, die door het per ongeluk opblazen van een vijandige oorlogsbodem de Italiaanse zege bewerkstelligen. Deze reeks van vaak flauwe en soms voor niet Italianen onbegrijpelijke revuesketches voert in hoog tempo 88 grote en kleine beroemdheden op, de enige overeenkomst met THE LONGEST DAY, waar dit geen satire op is.

Tiro al piccione

1961 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1961. Drama van Giuliano Montaldo. Met o.a. Jacques Charrier, Elenora Rossi-Drago, Francisco Rabal, Sergio Fantoni en Carlo d' Angelo.

Na het uitroepen van de fascistische republiek van Sal[KA2]o wordt een 20-jarige onverwacht voor het leger opgeroepen. De ervaringen die hij daar opdoet maken hem verbitterd. Terwijl zijn vrienden vluchten of deserteren omdat zij de nederlaag voorzien, blijft hij doorvechten tot hij de laatste overlevende is in een uiteindelijk treffen met de partizanen. Bardots ex-echtgenoot (die de good-will van de Fransen verloor door vroegtijdig ontslag te nemen uit militaire dienst wegens overgevoeligheid) geeft zijn anderssoortige rol opmerkelijke overtuigingskracht mee in een geslaagde, maar niet zeer oorspronkelijke debuutfilm.

Gioventù di notte

1961 | Misdaad, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1961. Misdaad van Mario Sequi. Met o.a. Sami Frey, Tod Windsor, Christina Gaioni, Nadia Gray en Magali Noël.

Een nietsnut beraamt met een viertal vrienden een overval op een bioscoopeigenaar, die daarbij per ongeluk om het leven komt. Vier van de vijf worden gearresteerd, maar de vijfde geeft zich uit gewetensnood zelf aan. Dit vlot gemaakte melodrama legt meer accent op het amoureuze wel en wee van de jonge inbrekers dan op de misdaadintrige. De uitgebreide en sterke rolbezetting maakt de clichématigheid van de situaties en personages toch nog tamelijk bezienswaardig.

Atom Age Vampire

1961 | Horror

1961. Horror van Anton Giulio Majano. Met o.a. Franca Parisi Strahl, Sergio Fantoni, Susanne Loret en Alberto Lupo.

Een nietsnut beraamt met een viertal vrienden een overval op een bioscoopeigenaar, die daarbij per ongeluk om het leven komt. Vier van de vijf worden gearresteerd, maar de vijfde geeft zich uit gewetensnood zelf aan. Dit vlot gemaakte melodrama legt meer accent op het amoureuze wel en wee van de jonge inbrekers dan op de misdaadintrige. De uitgebreide en sterke rolbezetting maakt de clichématigheid van de situaties en personages toch nog tamelijk bezienswaardig.

Viva l'Italia

1960 | Historische film

Italië 1960. Historische film van Roberto Rossellini. Met o.a. Renzo Ricci, Tina Louise, Giovanna Ralli, Franco Interlenghi en Paolo Stoppa.

Garibaldi voert in 1860 een vrijwilligersleger aan om Sicilië van de Bourbonse onderdrukking te bevrijden. Hij draagt het over aan Koning Victor-Emmanuel II, maar zijn partizanen zien in hem het hoofd van de Italiaanse republiek. De film mist de analytische kwaliteiten van Rossellini's latere historische werk, maar geeft een overtuigende en soms spectaculaire reconstructie met een genuanceerde rol van de toneelveteraan Ricci als Garibaldi.

La battaglia di Maratona

1960 | Horror, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1960. Horror van Jacques Tourneur. Met o.a. Steve Reeves, Mylène Demongeot, Sergio Fantoni, Daniela Rocca en Ivo Garrani.

Een olympische winnaar komt achter het komplot van een veldheer om samen met de koning van Perzië de macht in Athene over te nemen. Hij moet een afstand van veertig kilometer hardlopend afleggen om tijdig het verzet te organiseren. Dit historisch spektakel over het ontstaan van de marathon is zowel qua scenario als geroutineerde regie boven de middelmaat van het genre, met fraaie landschapsopnamen en imponerende massascènes. Scenario van Ennio de Concini.

Il Sicario

1960 | Drama, Thriller

Italië 1960. Drama van Damiano Damiani. Met o.a. Pietro Germi, Belinda Lee, Sylva Koscina, Sergio Fantoni en Alberto Lupo.

Een met een verwende vrouw getrouwde aannemer wordt met faillissement bedreigd en koopt een arbeider om om de schuldeiser uit de weg te ruimen. Beiden krijgen na de moord last van fatale wroeging. Het interessante scenario haalt het in de uitwerking niet door de ongelukkige rolbezetting en de overdreven schildering van het luxe-milieu. De sociale realiteit van de arbeider is in de documentaire aanpak wel overtuigend en zorgt voor boeiende momenten.

I Delfini

1960 | Drama

Italië 1960. Drama van Francesco Maselli. Met o.a. Claudia Cardinale, Gerard Blain, Sergio Fantoni, Betsy Blair en Anna-Maria Ferrero.

Een beeld van het leven in de provincie. Het verhaal gaat over kinderen uit de gegoede burgerij, die hun leven verpesten met hun bevoorrechte posities, middelmatigheid en nutteloosheid. Een van hen, een meisje, schaamt zich daarvoor en vertrekt. Een indringende film met voorteffelijke acteurs en een prachtig scenario. Scenario van regisseur Maselli, Ennio de Concini en niemand minder dan Alberto Moravia. Camerawerk van Gianni Di Venanzo.

Esther and the King

1960 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië 1960. Avonturenfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Joan Collins, Richard Egan, Denis O'Dea, Sergio Fantoni en Rik Battaglia.

Vier eeuwen voor Christus. Egan, koning van Perzië, ontdekt de ontrouw van zijn vrouw. Hij laat haar doden en gaat op zoek naar een geschikte bruid om haar te vervangen. Zijn keuze valt op de joodse maagd Collins. Zo raakt hij betrokken bij de strijd van het joodse volk tegen de soldaten van een verrader. Bijbels vehikel, getransformeerd tot peplum-drama. Niet erg overtuigend en nogal rommelig van montage. De acteurs lopen er wat verloren bij. Duidelijk een film die Walsh niet helemaal in de hand had. Het scenario is van Walsh en Michael Elkins, terwijl de latere cult-regisseur Mario Bava het camerawerk verzorgde. Gedraaid in CinemaScope.

Era notte a Roma

1960 | Oorlogsfilm, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1960. Oorlogsfilm van Roberto Rossellini. Met o.a. Leo Genn, Peter Baldwin, Sergey Bondarchuk, Giovanna Ralli en Renato Salvatori.

Drie ontsnapte soldaten uit verschillende legers - een Brit (Genn), een Amerikaan (Baldwin) en een Rus (Bondarchuk) - vinden tijdens WO II in Rome onderdak bij een vrouw (Ralli) die via de zwarte markt wat inkomsten heeft. Ondertussen rukken de Geallieerden op. Een soort didactische remake van Rosselini's Roma, città aperta (1945), waarbij de personages, overigens gespeeld door goede acteurs, ieder een politiek standpunt vertegenwoordigen. Technisch interessant doordat scènes in één vaste camera-instelling zijn opgenomen, met een door de regisseur zelf ontwikkelde Pancinor-zoomlens.

La Notte del grande assalto

1959 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1959. Avonturenfilm van Met o.a. Gian Maria Scotese, Agnès Laurent, Sergio Fantoni, Fausto Tozzi en Kerima.

Een onafhankelijk graafschap in de Appenijnen grenst aan het land van de tiran Cesare Borgia die een spion de opdracht geeft om de hand van de jonge gravin te vragen. Een rebel heeft echter al eerder haar gunst verworven, maar wordt verraden en ter dood veroordeeld. De gravin kan zijn leven redden door in het huwelijk toe te stemmen. De avonturen tijdens de renaissance hebben inktzwarte schurken en voorbeeldige helden, waardoor alle romantiek een onbedoelde knipoog krijgt.

Ercole e la regina di Lidia

1959 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1959. Avonturenfilm van Pietro Francisci. Met o.a. Steve Reeves, Sylva Koscina, Sylvia Lopez, Primo Carnera en Patrizia della Rovere.

Hercules wordt door een listige troonopvolger van Thebe in een valstrik gelokt, waarbij hij zijn geheugen moet verliezen en de minnaar worden van de wrede koningin van Lydia die hem zal doden, als ze genoeg van hem heeft. Ook zijn aanstaande raakt in levensgevaar. Vervolg op de immens succesvolle LE FATICHE DI ERCOLE blijft op gelijkwaardig niveau, al is de confrontatie tussen de opmerkelijk gebouwde Reeves als Hercules en Lopez als koningin Omphale spectaculairder dan alle krachtpatserij.

Senso

1954 | Drama, Historische film, Experimenteel

Italië 1954. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Alida Valli, Farley Granger, Massimo Girotti, Rina Morelli en Heinz Moog.

Een patriottische, getrouwde gravin wordt in 1866 verliefd op een luitenant van het Oostenrijks bezettingsleger die met haar geld een arts wil omkopen om zich voor de dienst te laten afkeuren. Als ze alles voor hem heeft geofferd, blijkt hij haar ontrouw te zijn en levert ze hem als deserteur uit aan zijn eigen manschappen. Visconti's breuk met het neo-realisme resulteerde in barokke, historische liefdestragedie die misschien wel zijn beste film is, maar pas jaren na de première als zodanig werd erkend. Rol van Valli in alle uitersten van passie is van uitzonderlijke intensiteit. In 1992 herverfilmd voor de tv. Ook bekend als WANTON CONTESSA.

Dieci Italiani per un Tedesco

1952 | Oorlogsfilm, Drama

Italië 1952. Oorlogsfilm van Filippo Ratti. Met o.a. Gino Cervi, Andrea Checchi, Sergio Fantoni, Ivo Garrini en Loris Gizzi.

Speelt in Itali[KA3] gedurende WO II. Naar een waargebeurde aanslag van partizanen, die in 1944 op de Via Rasella in Rome werd gepleegd. Hierbij vonden twaalf Duitse bezetters de dood. De aanval was geen militair succes. Kolonel Kapler, een meedogenloze nazi, die geen genade kende, leidde een brute vergeldingsactie van de Duitsers. De film is voorzien van een goede regie en er wordt prima in geacteerd maar is te serieus en bijna als een documentaire opgenomen.