Minken Fosheim

Acteur

Minken Fosheim is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

En Handfull tid

1989 | Drama

Noorwegen 1989. Drama van Martin Asphaug. Met o.a. Nicolay Lange-Nielsen, Camilla Strøm-Henriksen, Espen Skjönberg, Per Jansen en Minken Fosheim.

Het debuut van Asphaug is een zwaarmoedig verhaal over een man (Lange-Nielsen als jonge Martin en Skj[KA3]onberg als oude bespiegelende Martin) die in bitterheid terugkijkt op zijn leven en zich bewust is van zijn onmacht. Zijn vrouw Anna (Ström Henriksen) misbruikt door haar wrede vader, komt te overlijden bij de bevalling van hun kind als ze doodbloedt en doktershulp te ver weg is. De sympathieke Susan Walker wordt gespeeld door York en Ted Walker door Hawthorne. Zo'n film die men geheel clichématig verkeerd associëert met lange winteravonden in Skandinavië; we kunnen het niet helpen maar toch voelen we het zo. Asphaug leerde het filmvak als scenarioschrijver en was o.a. ook werkzaam op de montage, voordat hij ging regisseren.

Sorte fuger

1983 | Drama

Noorwegen/Zweden 1983. Drama van Lasse Glomm. Met o.a. Bibi Andersson, Björn Skagestad, Anouk Ferjac, Henri Serre en Micki Sebastian.

Een Franse vertegenwoordigster van een uitgeverij en een jongere Noorse grafische ontwerper ontmoeten elkaar op de Frankfurter Buchmesse, maar hun verhouding verdiept zich niet verder dan spontane seksualiteit, zodat ondanks hun correspondentie de vrouw niet, zoals afgesproken, verschijnt op de volgende Buchmesse. Het goede spel van de onverminderd fraaie Andersson en de interessante situering tillen dit vlakke psychologisch drama boven modieuze clichés uit, hoewel de verschillende Europese locaties aanleiding zijn voor eindeloze opnamen van treinen en stijgende of dalende vliegtuigen.

Liten Ida

1981 | Oorlogsfilm, Drama

Zweden/Noorwegen 1981. Oorlogsfilm van Laila Mikkelsen. Met o.a. Sunniva Lindekleiv, Lise Fjeldstad, Howard Halvorsen, Ellen Westerfjell en Minken Fosheim.

Het zeven-jarige dochtertje van een vrouw die tijdens WO II een relatie met een Duitse soldaat heeft, is evenals haar moeder het doelwit voor afkeer en beledigingen van Noorse dorpelingen. Ze wordt tot D-day naar een oud boerengezin gestuurd. Hoewel ze had gehoopt op vrede, wordt ze bij thuiskomst het slachtoffer van ongeremde wraakgevoelens. Deze debuutfilm, naar de autobiografische roman van Marit Paulsen, weet op opmerkelijke wijze ieder vals sentiment te vermijden en van de in zichzelf gekeerde hoofdrol een 'overleefster-ondanks-alles' te maken. Een prachtige rol van Fjeldstad als de tussen verbittering en ijdele hoop verscheurde moeder. Scenario van Paulsen en Laila Mikkelsen. Camerawerk van Hans Welin en Kjell Vassdal.

Fruen fra havet

1979 | Drama

Zweden/Noorwegen 1979. Drama van Per Bronken. Met o.a. Finn Kyalem, Liv Ullmann, Marie-Louise Tank, Minken Fosheim en Odd Furoy.

Hendrik Ibsens klassieke drama over vijf mensen in een havenplaats die elk op eigen wijze en door uiteenlopende offers proberen de liefde te bereiken, kreeg een meer degelijke dan indringende (tv-)verfilming. Er wordt zeer sterk gespeeld; de Noorse Liv Ullmann blijkt in haar eigen taal veel beter te acteren dan in het Zweeds bij Ingmar Bergman.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Minken Fosheim op televisie komt.

Reageer