William A. Fraker (1923-2010): regie, cast en camera.
Er zijn 40 films gevonden.

Waking Up in Reno

2002 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2002. Komedie van Jordan Brady. Met o.a. Natasha Richardson, Billy Bob Thornton, Charlize Theron, Patrick Swayze en Holmes Osborne.

Twee bevriende stellen maken een tripje van Arkansas naar Reno, om daar getuige te zijn van een Monster Truck rally, zo'n spektakel met veel benzinedamp en motorgeraas waarbij auto's aan gort worden gereden. De sfeer is relaxt - één stel maakt af en toe gebruik van de achterbank omdat ze graag een kind willen, volgens berekeningen is zij nú vruchtbaar - totdat uitkomt dat twee van hen overspel met elkaar hebben gepleegd. Pijnlijk, maar in deze oppervlakkige 'sekskomedie' komt alles uiteindelijk toch nog op z'n pootjes terecht. Zo af en toe grappig.

Town & Country

2001 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2001. Romantische komedie van Peter Chelsom. Met o.a. Warren Beatty, Diane Keaton, Goldie Hawn, Garry Shandling en Nastassja Kinski.

Het huwelijk van architect Porter (Beatty) en ontwerpster Ellie Stoddard (Keaton) zit na 25 jaar wat in het slop. Ze zijn bevriend met antiekhandelaar Griffin en diens vrouw Mona, maar ook in dat huwelijk loopt niet alles op rolletjes. De heren hebben wat moeite met monogamie, misschien omdat ze nog goed in de markt liggen, onder andere bij een fraaie celliste (Kinski) en een rijke erfgename (MacDowell). Grote namen genoeg in deze romcom, maar het wil maar niet leuk worden. Razzie voor Charlton Heston in een bijrol als wapengek.

Rules of Engagement

2000 | Drama, Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2000. Drama van William Friedkin. Met o.a. Samuel L. Jackson, Tommy Lee Jones, Anne Archer, Ben Kingsley en Guy Pearce.

'Is het ooit gerechtvaardigd om iemand te doden?' is de centrale vraag die regisseur William Friedkin zijn publiek voorlegt. Tijdens de evacuatie van de Amerikaanse ambassade in Yemen worden onder bevel van officier Childers (Samuel L. Jackson) 'onschuldige' burgers gedood. Volgens Childers moest hij doden om doden te voorkomen en het gros van de film speelt zich af in de rechtszaal waar Childers en legeradvocaat Hodges (Tommy Lee Jones) recht proberen te halen. Een interessante film die - afgezien van de epiloog - ruimte laat om zelf tot een oordeel te komen.

Vegas Vacation

1997 | Komedie

Verenigde Staten 1997. Komedie van Stephen Kessler. Met o.a. Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Randy Quaid, Ethan Embry en Marisol Nichols.

Een overdaad aan melige en puberale humor in deze vierde aflevering uit de National Lampoon's Vacation-serie. Clark Griswold (Chase) staat aan het hoofd van een Amerikaanse familie Doorsnee die de vakantiedagen wil doorbrengen in Las Vegas. De kinderen vragen zich vooralsnog af wat ze er moeten doen. Officieel is gokken voor jonge tieners verboden, en zwarte limo's en feeërieke straatverlichting gaan op den duur knap vervelen. Pa weet raad: 'Laat ze maar, dan kunnen ze op hun gemak in de problemen komen.' De grap is natuurlijk dat de kinderen zich aardig weten te redden, terwijl pa zich - oa bij een bezoekje aan de Hoover-dam - fors in de nesten werkt. Bonus: optreden van Wayne Newton als entertainer en als womanizer.

The Island Of Dr. Moreau

1996 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1996. Sciencefiction van John Frankenheimer. Met o.a. Marlon Brando, Val Kilmer, Fairuza Balk, Ron Perlman en Marco Hofschneider.

De honderdste verjaardag van H.G. Wells' klassieke sf-verhaal werd in 1996 opgeluisterd met een wel bijzonder drakerige verfilming, die inmiddels voortleeft als een van de grootste blunders van de jaren negentig. De rijk gevulde Marlon Brando zweept de camp op tot ongekende hoogte met zijn versie van de dolgedraaide wetenschapper - een typetje dat nog altijd te bewonderen is in South Park - terwijl Val Kilmer er lustig op los schmiert als zijn hybride rechterhand. 'The horror, the horror'. (VM/VPRO Gids)

Father of the Bride Part II

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van Charles Shyer. Met o.a. Steve Martin, Diane Keaton, Kimberly Williams-Paisley, Martin Short en Kieran Culkin.

Vader (Martin) belandt regelrecht in een midlifecrisis als hij - net een beetje bijgekomen van het huwelijk van zijn dochter - verneemt dat hij niet alleen opa maar ook weer vader wordt. Onnozele sequel en af en toe ergerlijk flauw, maar in zijn geheel best amusant.

There Goes My Baby

1994 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1994. Komedie van Floyd Mutrux. Met o.a. Dermot Mulroney, Ricky Schroder, Kelli Williams, Noah Wyle en Jill Schoelen.

Watts 1965. Voor de laatstejaars leerlingen van Westwood-High zit de studie er op. Het is hun laatste dag en het volgende jaar gaan ze allemaal andere richtingen uit. Die nacht loopt alles uit de hand. Erg onderhoudend vertelde mengeling van THE LAST PICTURE SHOW en AMERICAN GRAFFITI, maar in een minder luchtige stijl.

Street Fighter

1994 | Actiefilm, Fantasy, Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Japan 1994. Actiefilm van Steven E. de Souza. Met o.a. Jean-Claude Van Damme, Raul Julia, Ming Na Wen, Kylie Minogue en Wes Studi.

Goed beschouwd bestaat dit op het gelijknamige videospelletje gebaseerde Van Damme-vehikel uit een serie tamelijk willekeurig achter mekaar geplakte scènes waarin alles draait om de strijd van Goed versus Kwaad: de strijd tussen Van Damme als een soort blauwhelm versus de weirde dictator Bison, de laatste rol van wijlen Raul Julia. Als Julia uitpakt, valt er nog wel wat te lachen. Hij stapt parmantig rond in zijn fantasie-uniform met cape, en schmiert schaamteloos bij een redevoering over zijn motieven: het vestigen van de wereldmacht uit niets, werkelijk niets anders dan zijn eigenbelang. Debuterend regisseur De Souza schreef eerder scenario’s voor films als Die Hard 1 en 2 en The Flintstones.

Tombstone

1993 | Western, Drama

Verenigde Staten 1993. Western van George P. Cosmatos. Met o.a. Kurt Russell, Val Kilmer, Dana Delany, Michael Biehn en Powers Boothe.

Onderhoudende western is verfilming van John Sturges' Gunfight at the O.K. Corral uit 1957. Russell is de legendarische revolverheld Wyatt Earp in een prachtige rol maar het is Kilmer die imponeert met zijn vertolking van de erudiete Doc Holliday, de beste Doc Holliday ooit op het scherm. Met het koude zweet van de tbc op zijn gezicht bezigt hij de ene Latijnse frase na de ander, speelt Chopin's Nocturne #19 en schiet onderwijl sneller dan zijn schaduw. Een achterneef van de echte Earp vertolkt de rol van Billy Claiborne.

Visions of Light: The Art of Cinematography

1992 | Documentaire

Japan​/​​Verenigde Staten 1992. Documentaire van Todd MacCarthy, Arnold Glassman en Stuart Samuels. Met o.a. Vittorio Storaro, Gordon Willis, Ernest R. Dickerson, Liza Rinsler en Néstor Almendros.

Dit overzicht bevat de keuze van de drie makers van deze rolprent uit het werk van 26 gerenommeerde filmers, onder wie Vilmos Zsigmond, Vittorio Storaro, Liza Rinsler, Gordon Willis en vele anderen. Veel archiefmateriaal uit de begintijd van de cinema tot aan de beginjaren 1990, gekozen uit 125 films. Deze compilatie is 'gefundenes fressen' voor aanstaande filmmakers en verplichte kost voor filmstudenten.

Memoirs of an Invisible Man

1992 | Sciencefiction, Komedie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1992. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Chevy Chase, Daryl Hannah, Sam Neill, Michael McKean en Stephen Tobolowsky.

Film van de man achter Halloween 1 t/m 7 haalt het niet bij James Whale's klassieker The Invisible Man uit 1933. In deze moderne versie wordt Nick Halloway (Chase) onzichtbaar na het mislukken van een geheim overheidsexperiment. De CIA begint een klopjacht op hem, maar Halloway houdt zich meer bezig met zijn ingewikkelde liefdesrelatie met Alice (Hannah). Enkele leuke scènes, zoals die waarin we sigarettenrook door Halloways onzichtbare longen zien gaan. Het thema 'onzichtbare man' blijft boeien, blijkt oa uit het feit dat Paul Verhoeven een kleine acht jaar later zijn versie - Hollow Man - afleverde.

Honeymoon in Vegas

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Andrew Bergman. Met o.a. Nicolas Cage, Sarah Jessica Parker, James Caan, Pat Morita en Johnny Williams.

Jack Singer (Cage): 'Do you know what a straight flush is? It's like... unbeatable.' Betsy (Parker): 'Like unbeatable is not unbeatable.' Jack: 'Hey, I know that now, okay!' Wat eraan vooraf ging: Jack verliest in een pokerspel $65.000 aan een gangster (Caan) in Las Vegas, die, omdat hij Jacks vriendin Betsy gezien heeft en zij heel veel op zijn overleden vrouw lijkt, Jack zijn pokerschuld wel wil kwijtschelden, als hij tenminste Betsy voor het weekend 'lenen' mag. Andrew Bergmans Honeymoon in Vegas is de komische variant op Indecent Proposal ('Mag ik met je vrouw slapen voor een miljoen dollar?') en zit boordevol grappige scènes.

The Freshman

1989 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1989. Komedie van Andrew Bergman. Met o.a. Marlon Brando, Matthew Broderick, Bruno Kirby, Penelope Ann Miller en Maximilian Schell.

Brando als peetvader die het onschuldige rijkeluiszoontje Broderick, op weg naar een filmschool in New York, een aanbod doet dat de knaap niet kan weigeren. Brando's Don Corleone-parodie is onbetaalbaar, Broderick is charmant-onhandig en de film is fris en geestig. De Newyorkse sfeer is sterk, het scenario van Bergman is origineel en onderhoudend. De uitstekende fotografie was in handen van William A. Fraker.

Chances Are

1989 | Fantasy, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1989. Fantasy van Emile Ardolino. Met o.a. Cybill Shepherd, Robert Downey jr, Ryan O'Neal, Mary Stuart Masterson en Christopher McDonald.

In het subgenre van de fantasykitschkomedie is deze kleffe zeperd een prachtstukje Hollywood-antireclame. Waarin Louie in 1964 door een verkeersongeval het leven laat en in 1987 als Alex herinneringloos wordt herboren. Door een samenloop van scenariofortuinlijkheden belandt Alex bij 'zijn' nabestaanden en gaan er Louie-belletjes rinkelen. Flut voor onverbeterlijke snotterverslaafden, inclusief pastelkleurtjesfotografie en marsepeinsoundtrack. Enige bezienswaardigheid: Mary Stuart Masterson. Een van de handvol bioscoopfilms van Ardolino (1943-1993), na jaren bij de Amerikaanse publieke televisie laatbloeiend hitregisseur met onder meer Dirty Dancing op zijn cv.

B.L. Stryker: Dancer's touch

1989 | Thriller

Verenigde Staten 1989. Thriller van William A. Fraker. Met o.a. Helen Shaver, Rita Moreno en Burt Reynolds.

B.L. Stryker is een voormalig rechercheur die door een precaire zaak rond een massamoordenaar te kampen krijgt met emotionele problemen, waardoor hij zijn baan moet opgeven. Met zijn beste vriend, de bokser Oz Jackson, keert hij terug naar Palm Beach in Florida waar hij opgroeide. Op een dag wordt zijn hulp ingeroepen door McGee, de hoofdinspecteur van Palm Beach. McGee heeft dringend hulp nodig bij een zaak die grote overeenkomsten vertoont met de laatste zaak die Stryker in New Orleans behandelde. Een man gekleed als danser, verkracht jonge meisjes van rijke families

An Innocent Man

1989 | Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1989. Drama van Peter Yates. Met o.a. Tom Selleck, F. Murray Abraham, Laila Robins, David Rasche en Richard Young.

Een stel smerissen doet een inval bij een man (Selleck), die op het vliegveld bij de gronddienst werkt. Ze houden hem voor een drugsdealer. Als ze hun vergissing inzien, ligt hij al zwaar gewond op de vloer. Om te voorkomen dat men hun nalatigheid zal verwijten, plaatsen ze zelf bewijsstukken. Gevolg: de man vliegt voor tien jaar een streng bewaakte gevangenis in, terwijl hij in gerechtigheid geloofde. Dramatisch beeld van een onschuldige, vredelievende burger, die door een paar corrupte agenten moedwillig wordt beschuldigd. Het nogal ongeloofwaardige scenario van Larry Brothers krijgt weinig steun van het vlakke spel van Selleck. Medegevangene Abraham komt veel realistischer over. De opgeklopte, weinig plausibele wraakactie aan het eind klinkt verschrikkelijk vals. Het camerawerk is van William A. Fraker.

Burglar

1987 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 1987. Misdaad van Hugh Wilson. Met o.a. Whoopi Goldberg, Bob Goldthwait, G.W. Bailey, Lesley Ann Warren en James Handy.

Goldberg is een eerlijke boekverkoopster en niemand zou vermoeden dat ze er `s nachts op uittrekt om in de villawijken in te breken volgens haar eigen erecode: het komt er niet op aan wat je steelt, maar van wie je steelt. Een schurkachtige politieman (Bailey) die haar dubbelleven kent, dwingt haar hem te helpen om de juwelen te terug te vinden van Warren, gestolen door haar ex- man. Een regisseur die Goldberg teveel vrijheid laat, devalueert zelf zijn film. Ze is onuitstaanbaar in dit domme onding waarin ze voorgesteld wordt als een sympathieke dievegge. Enkele bijrolspelers zorgen voor goede maar meestal overbodige momenten. Wilson, Joseph Loeb III en Matthew Weisman bewerkten fragmenten uit verschillende romans van Lawrence Block. William A. Fraker stond achter de camera.

Baby Boom

1987 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1987. Komedie van Charles Shyer. Met o.a. Diane Keaton, Sam Shepard, Harold Ramis, Christina Kennedy en Michelle Kennedy.

Yuppie zakenvrouw (Keaton) wordt plots opgescheept met een erfenis: een baby. Het schreeuwende wurm vormt een regelrechte ramp in het drukke leven van deze 'tiger lady'. Derde samenwerkingsverband van scenaristen-producenten (en echtelieden) Nancy Meyers en Charles Shyer begint als een sociale satire maar verandert in een gezapige, rooskleurige komedie als de carrièrevrouw besluit de kleine te houden. Het kleine meisje wordt vertolkt door een tweeling: Kristina en Michelle Kennedy. De film gaf de aanzet tot de gelijknamige televisieserie die een jaar later van start ging.

SpaceCamp

1986 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van Harry Winer. Met o.a. Kate Capshaw, Lea Thompson, Kelly Preston, Larry B. Scott en Tom Skerritt.

In een trainingskamp voor jongens die astronaut willen worden wordt een groepje dwarse kinderen naar de ruimte gelanceerd door toedoen van een speelse robot. Nu moeten ze wel als team samenwerken om de shuttle veilig terug te doen keren. Het verhaal is bij vlagen spannend maar het merendeel van de wendingen is erg gezocht en zeer ongeloofwaardig. De beelden bestaan uit een verwarrend mengsel van goede special effects en nogal povere filmopnames van echte space shuttle-lanceringen.

Murphy's Romance

1985 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1985. Romantische komedie van Martin Ritt. Met o.a. Sally Field, James Garner, Brian Kerwin, Corey Haim en Dennis Burkley.

Zodra Emma Moriarty (Field), pas met haar zoon verhuisd naar een stadje in Arizona, kennismaakt met de lokale apotheker Murphy Jones (Garner) springt de vonk over. Een ontluikende romance is veelbelovend tot de nietsnut van een ex-man (Kerwin) van Emma plotseling opduikt. Murphy's Romance moet het hebben van het acteerwerk en dat zit wel snor. Dat regisseur Ritt en Field een succesvol koppel zijn bleek al uit de Oscar voor Norma Rae, en ditmaal kreeg Garner een nominatie voor zijn rol als zwijgzame drogist. Een prima scenario geeft de acteurs de ruimte in deze charmante, soepele komedie.

Fever Pitch

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Ryan O'Neal, John Saxon, Keith Hefner, Catherine Hicks en Giancarlo Giannini.

Anachronistische kijk op gokverslaving met journalist (en verslaafde) O'Neal in het middelpunt. Niet om aan te zien, zo slecht. Overgestileerd door veteraan Brooks, met ontzettend houterige dialogen.

Protocol

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Goldie Hawn, Chris Sarandon, Richard Romanus, Andre Gregory en Gail Strickland.

Toevalligerwijs verijdelt Hawn een aanslag op de emir van Othar (Romanus), die naar Amerika was gekomen voor een officieel bezoek. Door haar spontane en naïeve reactie staat ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Er wordt haar een baan aangeboden, maar de emir, sterk onder de indruk van haar verschijning, wil haar wel aan zijn harem toevoegen. Flauwe komedie waarbij zelfs Hawn het moeilijk heeft om tot het einde overeind te blijven. Het operette-gegeven kan onmogelijk nog een modern publiek aanspreken. Buck Henry baseerde zijn scenario op een verhaal van Charles Shyer, Nancy Meyers en Harvey Miller, maar het mist de punch-lines die we van Henry gewend zijn. William A. Fraker vertaalde het in beelden en Basil Poledouris schreef er een leuke score bij.

Irreconcilable Differences

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Charles Shyer. Met o.a. Ryan O'Neal, Shelley Long, Drew Barrymore, Sam Wanamaker en Allen Garfield.

Een kind dat van zijn ouders wil scheiden, vormt het originele gegeven van deze zich vlot voltrekkende tragikomedie met goed dialoog en goed spel. O`Neal en Long zijn een succesvol schrijvers-regisseurs echtpaar, wier fortuin na hun scheiding exact tegengesteld is: gaat `t de een goed dan gaat `t de ander slecht, waarbij ze geen tijd meer hebben voor hun acht jaar oude dochtertje (Barrymore, die in E.T. debuteerde) en die letterlijk het kind van de rekening wordt. Scenario van regisseur Shyer en Nancy Myers. Camerawerk van William A. Fraker.

WarGames

1983 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1983. Sciencefiction van John Badham. Met o.a. Matthew Broderick, Dabney Coleman, John Wood, Ally Sheedy en Barry Corbin.

Model voor de rol van de hier nog zeer jonge Broderick stond de legendarische computerkraker Keven Mitnick, alias The Condor, die na een jarenlange klopjacht door de FBI in Californië in de nor belandde. Al wist de befaamde hacker nooit in te breken in het centrale computersysteem van het ministerie van Defensie en zo bijna de Derde Wereldoorlog te ontketenen, zoals in deze thriller het geval is. Ondanks het feit dat alle computertechnologie in de film inmiddels achterhaald is, blijft de film boeien. Dat komt door de frisse vertolkingen van Broderick (zijn tweede film) en Sheedy (filmdebuut), en door het plezier dat scenarioschrijvers Lawrence Lasker en Walter F. Parkes beleefden aan het uitvoerig beschrijven van het fenomeen hacken, een kunstje dat ze later nog eens overdeden voor de high tech-hackerfilm Sneakers (1992).

The Best Little Whorehouse in Texas

1982 | Musical, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1982. Musical van Colin Higgins. Met o.a. Burt Reynolds, Dolly Parton, Dom DeLuise, Charles Durning en Jim Nabors.

Deze musical wordt met verve gebracht, maar komt helaas toch niet uit de verf. Het is het op een Broadway-show gebaseerde verhaal over de moeilijke positie waarin een sheriff terechtkomt wanneer hij een populair bordeel moet sluiten dat The Chicken Ranch heet - en dat wordt geleid door zí[KA1]jn vriendin. Parton is het snoepje van de week en Durning heeft een heel leuk nummer als Governor, maar om de haverklap probeert de film serieus te worden en dan is meteen alle vaart eruit. Scenario van Larry L. King, Peter Masterson en regisseur Higgins, naar de theatershow van King en Masterson. Camerawerk van William A. Fraker. De muziek en de liedjes zijn van Carol Hall en je hoort Dolly zingen. De kamerbrede achtergrond muziek is van Patrick Williams en de filmmuziek werd geproduceerd door Gregg Perry.

The Legend of the Lone Ranger

1981 | Western

Verenigde Staten 1981. Western van William A. Fraker. Met o.a. Klinton Spilsbury, Michael Horse, Christopher Lloyd, Matt Clark en Juanin Clay.

Deze film probeert het mysterie rond de legende van de Gemaskerde Man op te helderen. Het middelmatige resultaat aarzelt tussen ernst en ironie. Enkele goede actiesc[KA2]enes, prachtige decors, en een veelbelovende lijn in het verhaal, die gesaboteerd wordt door een lompe aanpak, weinig bezielende hoofdrolspelers (beiden nagesynchroniseerd, met pover resultaat), en afschuwelijk balladeachtig commentaar van Merle Haggard. Geef ons maar Clayton Moore en Jay Silverheels!

1941

1979 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1979. Komedie van Steven Spielberg. Met o.a. Christopher Lee, Dan Aykroyd, John Belushi, Ned Beatty en Treat Williams.

Een giganteske komedie uit de filmschool met het credo 'groter is leuker'. Enkele voortreffelijke fragmenten en verbluffende speciale effecten in dit vrijblijvende verhaal over oorlogspaniek onder Californiërs na de aanval op Pearl Harbour. De film is echter te veel van het goede. Voor tv- uitzendingen bestaat een versie die 26m langer is.

Heaven Can Wait

1978 | Komedie, Sportfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1978. Komedie van Warren Beatty en Buck Henry. Met o.a. Warren Beatty, Julie Christie, Jack Warden, Dyan Cannon en Charles Grodin.

Baseball-speler Beatty komt door een ongeval om het leven. Zijn dood is echter een vergissing van zijn beschermengel Mason en diens assistent Henry. Beatty moet terug naar de aarde, maar ondertussen is zijn lichaam reeds gecremeerd. Mason zit erg met deze zaak in zijn maag. Hij moet een ander lichaam zoeken en de keuze is zeer beperkt. Uiteindelijk vinden ze een excentrieke miljonair, die net door zijn vrouw en haar minnaar wordt vermoord. Ouderwetse, maar vinnig gerealiseerde komedie met heel wat verbale en visuele gags. Remake van HERE COMES MR. JORDAN (1941). Het toneelstuk van Harry Segall werd ditmaal bewerkt door Beatty en Elaine May tot een onderhoudend scenario, waar echter nooit echt vaart in komt. William A. Fraker tekende voor de fotografie.

American Hot Wax

1978 | Drama, Musical, Muziek

Verenigde Staten 1978. Drama van Floyd Mutrux. Met o.a. Tim McIntire, Fran Drescher, Jay Leno, Laraine Newman en Jeff Altman.

Alan Freed liet midden jaren vijftig jong Amerika over de radio kennismaken met zwarte rhythm & blues. Hij maakte dat de term rock & roll in zwang kwam en de ontdekking van de economische macht van platenkopende tieners veranderde de muziekbusiness ingrijpend. Om zijn muziekvoorkeuren te pluggen moest Freed het wel opnemen tegen de gevestigde orde, die muzikale toenadering tussen zwart en wit afkeurde en sprak van 'duivelse muziek' die de geesten van de jeugd corrumpeerde. In de muziekfilm American Hot Wax organiseert Freed (McIntire) tegen de stroom in een concert van o.m. Jerry Lee Lewis en Chuck Berry. In een interview liet regisseur Mutrux weten dat zijn film gaat 'over de muziek, het ritme, de lawaaischopperij en de opwinding'. Dat is ook het plezierigste aan American Hot Wax: Mutrux zet wel wat historische feiten op een rij, maar de essentie is duidelijk het gevoel dat deze revolutionaire muziek teweegbracht in stijve tijden. American Hot Wax brengt ons naar het centrum van de bron van de nieuwe muziek. Wat hij duidelijk maakt: rock 'n' roll is here to stay, niet omdat rechtse lieden fout bezig zijn, maar omdat het vuur van deze sound niet te doven valt.

Looking for Mr. Goodbar

1977 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1977. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Diane Keaton, Richard Gere, William Atherton, Tuesday Weld en Richard Kiley.

Modieus zedendrama naar de roman van Judith Rossner. Keaton is een intelligente, vrijgevochten vrouw met libertijnse opvattingen, die door haar ouders steeds in de schaduw gezet werd van haar zuster. Haar eerste liefdesrelatie wordt een mislukking en ze gaat een dubbel leven leiden. Overdag is ze de toegewijde opvoedster van doofstomme kinderen, 's nachts zoekt ze mannen, genot en plezier. De technische kwaliteiten van de film zijn onmiskenbaar, maar de cineast wist geen maat te houden en schiet daardoor zijn doel voorbij. Keaton levert echter een uitstekende prestatie.

Exorcist II: The Heretic

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van John Boorman. Met o.a. Linda Blair, Richard Burton, Louise Fletcher, Max von Sydow en Kitty Winn.

Belachelijk vervolg op het enorme succes uit 1973. De effecten vormen het enige bekijkenswaardige in deze onzin rondom een priester (Burton) die probeert het mysterie van de nog steeds in Regan (Blair) voortlevende demon te ontsluieren.

Gator

1976 | Actiefilm, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1976. Actiefilm van Burt Reynolds. Met o.a. Burt Reynolds, Jack Weston, Lauren Hutton, Jerry Reed en Alice Ghostley.

Federale agent Irving Greenfield (Weston) zet ex-bajesklant en illegale ginstoker Gator McKlusky (Reynolds) onder druk door te dreigen dat hij zijn vader in de nor zal stoppen. Met Gators hulp wil hij de corrupte politicus Bama McCall - Gators oude schoolvriend - inrekenen. Gator heeft weinig zin om mee te werken, totdat hij met eigen ogen ziet met welke smerige zaakjes McCall zich bezighoudt. In zijn regiedebuut betreedt Reynolds voornamelijk platgetreden paden, met schietpartijen, achtervolgingen en een romantisch intermezzo. Vervolg op het iets betere White Lightning.

Rancho Deluxe

1975 | Komedie, Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Komedie van Frank Perry. Met o.a. Jeff Bridges, Sam Waterston, Elizabeth Ashley, Charlene Dallas en Clifton James.

Een ongebruikelijke, maar heel aardige western-komedie over twee eigentijdse gelegenheidsveedieven, geschreven door cult- auteur Thomas McGuane (92 IN THE SHADE), met muziek van Jimmy Buffett (die ook meedoet in de film). Het camerawerk is van William A. Fraker.

The Day of the Dolphin

1973 | Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1973. Thriller van Mike Nichols. Met o.a. George C. Scott, Trish Van Devere, Paul Sorvino, Fritz Weaver en Jon Korkes.

Groots opgezette miskleun over geleerde Scott, zijn afgerichte dolfijnen en een moordcomplot. Verspilling van veel talent. Scenario van Buck Henry naar de roman van Robert Merle. Achter de camera stond William Fraker.

A Reflection of Fear

1973 | Horror, Misdaad

Verenigde Staten 1973. Horror van William A. Fraker. Met o.a. Robert Shaw, Mary Ure, Sally Kellerman, Sondra Locke en Signe Hasso.

Een verward verhaal over een knap meisje dat de cruciale schakel wordt in een keten van gewelddadige gebeurtenissen.

Monte Walsh

1970 | Western

Verenigde Staten 1970. Western van William A. Fraker. Met o.a. Lee Marvin, Jeanne Moreau, Jack Palance, Jim Davis en Allyn Ann McLerie.

Een melancholieke western met Marvin als een oudgediende cowboy die ontdekt onderdeel te zijn van het uitstervende Westen. Een gevoelige verfilming van een roman van Jack Schaefer (die ook Shane schreef). Een uitstekende bijdrage van Jack Palance in een ongebruikelijke rol van 'good guy'. Cameraman Frakers debuut als regisseur.

Paint Your Wagon

1969 | Musical, Western, Komedie

Verenigde Staten 1969. Musical van Joshua Logan en Joshua Bachove. Met o.a. Lee Marvin, Clint Eastwood, Jean Seberg, Harve Presnell en Ray Walston.

‘Kunnen we niet proberen weer met elkaar te leven zoals voorheen..?’ smeekt de theatraal uitgelichte Elizabeth (Jean Seberg). Ze doelt op een westernleven met innig bevriende cowboys Pardner en Ben (Clint Eastwood en Lee Marvin). Maar dat gaat natuurlijk niet. Want Clint kreeg van z’n manager geen scripts met compromissen onder ogen. Hoewel, Clint's personage weet er nog wel een 1969-waardige ‘Ik heb nooit eerder een man zo gemogen als jij’ uit te persen richting Ben. En het is een musical. Clint's eerste en – wijs besluit – laatste.

Rosemary's Baby

1968 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1968. Thriller van Roman Polanski. Met o.a. Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer en Maurice Evans.

Eerste film die de Pools-Franse regisseur Polanski in Amerika maakte zou een horrorklassieker van jewelste worden. Het jonge stel Rosemary (Farrow) en Guy (Cassavetes) Woodhouse betrekt een appartement en raakt bevriend met de buren. Wanneer zij zwanger wordt en er eigenaardige dingen in het pand gebeuren, begint Rosemary steeds meer te twijfelen aan de mensen om haar heen en aan de veiligheid van haar kind. Uitstekend gemaakte, in het New Yorkse Dakota-gebouw opgenomen bewerking van het gelijknamige boek van Ira Levin, is sterk af te raden tijdens zwangerschap.

Bullitt

1968 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Thriller van Peter Yates. Met o.a. Steve McQueen, Robert Vaughn, Jacqueline Bisset, Don Gordon en Robert Duvall.

Een bevredigende anti-heldenrol van McQueen. Een rechercheur voelt aan zijn klompen dat er iets mis is met zijn opdracht om een kroongetuige te bewaken en te beschermen. Deze spannende actiefilm maakt optimaal gebruik van locaties van San Francisco; de inmiddels klassiek geworden auto-achtervolging is iets bijzonders, en met recht een van de beste uit de historie van de film. Frank Keller kreeg een Oscar voor de montage.

The President's Analyst

1967 | Komedie

Verenigde Staten 1967. Komedie van Theodore J. Flicker en Theodore Flicker. Met o.a. James Coburn, Godfrey Cambridge, Severn Darden, Joan Delaney en Pat Harrington.

Volkomen geschifte, maar briljant opgevoerde satire waarin veel heilige huisjes sneuvelen, als Coburn door de halve regering wordt achtervolgd nadat hij ontslag heeft genomen als psychiater van de president. Het slot is prachtig.