Anna Romantowska: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

Panna nikt

1997 | Drama, Horror

Polen 1997. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Anna Wielgucka, Anna Mucha, Anna Powierza, Stanislaw Celinska en Jan Janga-Tomaszewski.

De vreselijk verlegen, 15-jarige Marysia heeft moeite zich aan haar nieuwe omgeving aan te passen nadat haar ouders naar een grote stad zijn verhuisd. Dat verandert wanneer ze vriendschap sluit met haar eigenwijze, artistieke klasgenoot Kaisa. Verfilming van de gelijknamige roman van Tomek Tryzna werd tijdens het afgelopen festival van Berlijn buiten competitie vertoond. Het emotionele Miss Nobody betekende een breuk met Wajda´s eerdere, uitgesproken politieke films. Dat wil overigens niet zeggen dat hij met deze film geen boodschap te verkondigen heeft. 'Naar mijn mening zijn films over emoties de meest geschikte manier om verzet te bieden tegen het alsmaar toenemende geweld en de erotiek op het scherm,' zei hij in Berlijn over zijn nieuwste film.

Halal a sekely vizben

1993 | Thriller

Oostenrijk​/​​Duitsland​/​​Hongarije 1993. Thriller van Imre Gyöngyössy en Barna Kabay. Met o.a. Anna Romantowska, Jan Englert, Michael Marwitz, Pavel Delag en Daniele Legler.

Hongaars chemicus Tibor (Marwitz) ontdekt in 1987 een samenstelling waarmee hij strijdgassen kan neutraliseren. De Russen hebben het nog voor het zeggen en de KGB wil koste wat het kost de formule in bezit krijgen. De niets vermoedende Tibor kan goed opschieten met zijn baas Dobos (Englert), maar deze is in werkelijkheid een knecht van de sovjets. Als Dobos de geheime formule niet kan los peuteren, probeert de KGB Tibor`s vrouw Maria (Romantowska) onder druk te zetten, maar zij trapt er niet in. Tibor wordt dood aangetroffen op de bodem van het Balaton meer. Zelfmoord heet dat officieel. Maria stuurt haar zoon Peter (Delag) naar Amerika om aan een conservatorium muziek te studeren. Als Delag een gevierd pianist is, gaat hij graven in het verleden van zijn vader, maar ook hem overkomt een ongeluk al zijn de Russen allang geen heer en meester meer in Oost-Europa. Wat een spannende film met veel actie had kunnen worden, is uitgemond in een oppervlakkige film met teveel dialoog. Jammer, want de hoofdrollen zijn niet slecht en de regisseur heeft in het verleden heel behoorlijk werk afgeleverd. Katalin Petenyi en regisseur Gy[KA11]ongy[KA11]ossy schreven het scenario. Peter Jankura stond achter de camera.

La petite apocalypse

1992 | Komedie

Italië​/​​Polen​/​​Frankrijk 1992. Komedie van Costa-Gavras. Met o.a. Pierre Arditi, Anna Romantowska, Maurice Bénichou, Carlo Brandt en Jacques Denis.

Een uit Polen geëmigreerde schrijver woont bij zijn ex- vrouw die getrouwd is met burgeois henry. De dromerige en gedesillusioneerde auteur verwisselt al grappenmakend een gloeilamp, waarna alles verandert. Henry en zijn depressieve vriend Jacques geloven dat het zelfmoord is, en besluiten van hem een held en martelaar te maken, zodat zijn dood dragelijk wordt en niet voor niets is geweest. Costa-Gavras die politieke films maakt, waagt zich deze keer op het komische vlak zonder dit helemaal in de vingers te hebben.

Zabij mnie, glino !

1988 | Misdaad

Polen 1988. Misdaad van Jacek Bromski. Met o.a. Boguslaw Linda, Piotr Machalica, Anna Romantowska, Jadwiga Jankowska-Cieslak en Tomasz Lengren.

Een onderhoudende thriller, zorgvuldig geconstrueerd als een spel tussen de politie en Malik, de gangster. De politie heeft bij de jacht op Malik maar één troef in handen: de gangster moet regelmatig een zeldzaam medicijn slikken. Vertrouwde clichés worden op originele wijze vernieuwd in deze intelligente en perfect gemaakte thriller, die in 1988 een groot kassucces in Polen was. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Jacek Mieroslawski.

Przestuchanie

1982 | Film noir, Drama

Polen 1982. Film noir van Ryszard Bugajski. Met o.a. Krystyna Janda, Janusz Gajos, Adam Ferency, Anna Romantowska en Agnieszka Holland.

Een patriottische Poolse vrouw die als zangeres bij de troepen de bevrijding van Polen meemaakte leidt een onbekommerd bestaan totdat zij, in 1951 na een `wilde` nacht ontwaakt in een gevangenis. Tijdens haar verhoor maakt de niet onwelwillende luitenant haar duidelijk dat ze het slachtoffer is van haar eigen loslippigheid. Haar ambitieuze echtgenoot laat zich van haar scheiden en ze doet een poging tot zelfmoord. De sympathieke luitenant vangt haar op en stuurt haar `vrije` opvattingen bij. Als ze een kind krijgt in de gevangenis, neemt men het haar af. Dan sterft (in 1953) Stalin. De luitenant vertelt haar dat ze gauw vrijkomt. Als ze vrijgelaten is, heeft de luitenant zich door zijn hoofd geschoten en is haar leven verbrijzeld. Een sterke politieke film noir die wegens verbod negen jaar op de plank bleef liggen. Regisseur Bugajski die de film met eigen middelen maakte ging uit frustratie een jaar na de voltooiing naar Amerika.