Barnard Hughes: cast.
Er zijn 46 films gevonden.

Cradle Will Rock

1999 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1999. Historische film van Tim Robbins. Met o.a. Hank Azaria, Rubén Blades, Joan Cusack, Cary Elwes en Cherry Jones.

Het komische arbeidersdrama opent met de tekst 'voornamelijk een waar gebeurd verhaal'. Dat betekent in het geval van de bevlogen regisseur Robbins dat het verhaal zwaar overhelt naar de linkerzijde en af en toe wat zedenprekerig overkomt. Maar dat is dan ook het enige manco in een fabuleuze ensemblefilm over de consequenties op de creatieve werkvloer van het werkverschaffingbeleid van Roosevelts New Deal halverwege de jaren '30. De ruggengraat van het verhaal is de productie van het toneelstuk 'The Cradle Will Rock', een lokaal gesubsidieerde pro-vakbond musical, gemaakt door onder andere Orson Welles en Marc Bliztstein. De gewaagde productie brengt de spelers en makers in conflict met de panische overheid die vreest voor communistische propaganda. Robbins schreef, produceerde en regisseerde de met rasacteurs afgeladen film.

The Odd Couple II

1998 | Komedie

Verenigde Staten 1998. Komedie van Howard Deutch. Met o.a. Jack Lemmon, Walter Matthau, Christine Baranski, Barnard Hughes en Jonathan Silverman.

Zeventien jaar geleden deelden Oscar en Felix een appartement en werden compleet gek van elkaar. Nu krijgen ze opnieuw met elkaar te maken door het geplande huwelijk tussen Oscars zoon en Felix' dochter. Het kost het maffe stel heel wat moeite de ceremonie op tijd te bereiken. De chemie tussen Lemmon en Matthau die van het origineel uit 1968 zo'n geestige film maakte, werkte bij hun laatste samenwerkingsverband nog steeds, maar de enthousiaste acteurs moesten het doen met een ongeïnspireerd script van Neil Simon.

Past the Bleachers

1995 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1995. Sportfilm van Michael Switzer en Micheal Switzer. Met o.a. Richard Dean Anderson, Barnard Hughes, Glynnis O'Connor, Ken Jenkins en Grayson Fricke.

Deze film gaat over een official van de tweede klasse (Little League) van het Amerikaanse honkbal. Bill Parrish (Anderson) raakt maar niet over het verdriet van het overlijden van zijn zoontje van elf heen. Een official uit voornoemde honkbalklasse, Hilton Burberry (Jenkens), benadert hem met het verzoek om coach te worden van het team, waarin zijn zoontje speelde. Bill besluit het te doen.

Primal Secrets

1994 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1994. Mysterie van Ed Kaplan. Met o.a. Ellen Burstyn, Meg Tilly, Barnard Hughes, Paxton Whitehead en Alastair Duncan.

Onbekende kunstenares Faith krijgt de opdracht om de balzaal van de steenrijke weduwe Frances Griffin te decoreren. Ze beschouwt dit als een uitdaging, waarmee ze naam hoopt te maken. Ze denkt dat het opluisteren van de ruimte bedoeld is voor haar dochter Cassandra. Ook bekend als TRICK OF THE EYE.

Sister Act 2: Back in the Habit

1993 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1993. Drama van Bill Duke. Met o.a. Whoopi Goldberg, James Coburn, Kathy Najimy, Maggie Smith en Barnard Hughes.

Sister Act - waarin zangeres Deloris (Goldberg) in een klooster onderdook voor een gangster - werd een onverwachte hit en dat brengt in Hollywood meestal een vervolg met zich mee. Deloris terug in het habijt dus, dit keer om een katholieke school door middel van het succesvol maken van het koor uit opheffingsproblemen te helpen. Cliché stapelt zich op cliché, met een gemene directeur (Coburn) en leerlingen (onder wie Lauryn Hill) die aanvankelijk geen noot kunnen zingen en later glorieus slagen. Goldberg stoorde zich er niet aan, want zij verdiende 'terug in de routine' naar verluidt zeven miljoen dollar.

Miracle Child

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van Michael Pressman. Met o.a. Cloris Leachman, Crystal Bernard, Grace Zabriskie, John Terry en Graham Sack.

Bejaarde onderwijzeres Zabriskie lijdt verschrikkelijk onder haar eenzaamheid. Aan de vooravond van Pasen, tijdens een zware storm, valt een vondeling bijna letterlijk in haar armen. De inwoners van het rustige dorpje vragen zich af wie de ouders zijn van deze schattige baby. Zabriskie neemt het kind in huis en geeft het de naam Mira. Emoties van begin tot einde in een melodrama waarin een kind, waarvan niemand de afkomst kent, het leven van een oude, eenzame vrouw verandert. Het is aan te raden de nodige zakdoeken bij de hand te houden, want iedereen gaat voor de bijl in deze tranentrekker. Een talentvolle cast weet het honingzoete scenario van Gerald Dipego redden van de ondergang. Mark Irwin bracht het allemaal in beeld.

Doc Hollywood

1991 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Komedie van Michael Caton-Jones. Met o.a. Michael J. Fox, Julie Warner, Woody Harrelson, Barnard Hughes en David Ogden Stiers.

Een jonge arts uit Washington (Fox) is onderweg naar een droombaan als plastisch chirurg in Californië, maar krijgt dan een auto-ongelukje in een gehucht in South Carolina. Er is schade aan het tuinhek van een lokale rechter, hij wordt veroordeeld tot dienstverlening in het dorpsziekenhuis. Balen. Maar de bittere pil wordt iets verguld als hij de knappe ambulance-chauffeur Lou (Warner) ontmoet. Leuke romantische komedie, vooral dankzij de chemie tussen Fox en Warner, die een charmant koppel vormen. Harrelson heeft een aardige bijrol als jaloerse verzekeringsadviseur.

The Incident

1990 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1990. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Walter Matthau, Susan Blakely, Robert Carradine, Peter Firth en Barnard Hughes.

Tijdens WO II moet uitgebluste advocaat Matthau de Duitse krijgsgevangene korporaal Firth verdedigen in een moordzaak in het interneringskamp 'Bremen' in Colorado. Aangrijpend, intelligent drama, geschreven door Michael en James Norell. Matthau is geweldig in zijn eerste tv-film. Achter de camera stond niemand minder dan Nederlander Kees van Oostrum.

Home Fires Burning

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Glenn Jordan. Met o.a. Barnard Hughes, Sada Thompson, Robert Prosky, Bill Pullman en Elizabeth Berridge.

Na WO II keert een doodgewaande soldaat terug naar huis. Zijn vader werkt nog steeds op de redactie van een plaatselijke krant, maar hij is niet in staat de vele vlug op elkaar volgende gebeurtenissen in zijn leven te verwerken. Gevolg is dat hij nog chagrijniger wordt dan voorheen. Knap melodrama, gesitueerd in de afzondering van een klein stadje in Georgia. Uitstekende karaktertekening van de vader, schitterend gespeeld door Hughes, die zich een speelbal van het lot gaat voelen. Het goed gestructureerde scenario werd door Robert Inman bewerkt naar zijn eigen roman. Voor het camerawerk was Steve Yaconelli verantwoordelijk.

Guts and Glory: The Rise and Fall of Oliver North

1989 | Biografie

Verenigde Staten 1989. Biografie van Mike Robe. Met o.a. David Keith, Annette O'Toole, Barnard Hughes, Peter Boyle en Amy Stock-Poynton.

Recht toe, recht aan verslag over het leven en de carrière van Oliver North, vanaf het begin van zijn militaire loopbaan tot zijn veroordeling wegens zijn betrokkenheid bij het Iran-Contra schandaal in Washington, D.C. De poging een 'evenwichtig' verhaal over deze controversiële figuur te maken, komt niet uit de verf. Oorspronkelijk vertoond in twee delen. Scenario van de regisseur.

Day One

1989 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1989. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Brian Dennehy, Michael Tucker, Hume Cronyn, Hal Holbrook en Barnard Hughes.

Een sterk maar enigszins hortend drama (wat te wijten is aan het uit tijdsoverwegingen ingekorte verhaal) over de mannen die de eerste atoombom maakten. Dennehey speelt de belangrijkste rol in deze film als generaal Leslie Groves, de man die de leiding had over het project en die de verzamelde wetenschappers bijeenhield met zoete praat terwijl ze in grote onenigheid aan de voltooiing van de bom werkten. Het ontbreekt hier noch aan stof noch aan fascinerende hoofdpersonen; uit het intelligente scenario van David Rintels (op basis van Peter Wydens boek) had men dan ook gerust nog een uur film kunnen putten. Camerawerk van Kees van Oostrum.

Da

1988 | Drama, Biografie, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Drama van Matt Clark. Met o.a. Barnard Hughes, Martin Sheen, Karl Hayden, Doreen Hepburn en William Hickey.

Sheen keert terug naar zijn geboorteland, Ierland, voor de begrafenis van zijn vader, hetgeen herinneringen oproept aan zijn opvliegende pa. Hugh Leonards bewerking van het autobiografische toneelstuk is op doek minder goed dan op de planken, maar het blijft een roerend verslag van een vader-zoon relatie. Hughes en Sheen zijn allebei voortreffelijk. Gefilmd op lokatie in Ierland.

The Lost Boys

1987 | Horror, Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 1987. Horror van Joel Schumacher. Met o.a. Jason Patric, Kiefer Sutherland, Corey Haim, Jami Gertz en Dianne Wiest.

De jaren tachtig staan niet bekend als hoogtijdagen van de cinema, maar aan gelikt Amerikaans vermaak in de categorieën actie, horror en tienerkomedie was in ieder geval geen tekort. The Lost Boys is een bonte mix van al die genres, met hoofdrollen voor de hipste tienersterren van toen, en daarmee een van de ultieme eightiesfilms. Centraal staan twee broers die net in het kustplaatsje Santa Cruz zijn komen wonen en gaan vermoeden dat de lokale groep hangjongeren bestaat uit vampiers. Subtiel is het allemaal niet, wel hoogst amusant.

Night of Courage

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Elliott Silverstein. Met o.a. Barnard Hughes, Geraldine Fitzgerald, Daniel Hugh Kelly, David Hernandez en Holly Fulger.

Een jonge Mexicaanse immigrant rent voor z'n leven, achtervolgd door een stelletje schorem. Een oude man en zijn bedlegerige vrouw weigeren hem binnen te laten en ze kijken toe hoe hij voor hun deur doodgeslagen wordt. Bryan Williams bewerkte zijn succesvolle toneelstuk This Fallen City.

A Hobo's Christmas

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Will Mackenzie. Met o.a. Barnard Hughes, Gerald McRaney, Wendy Crewson, William Hickey en Helen Stenborg.

Een aangenaam kerstverhaal over een wijs geworden zwerver, die tijdens de vakantie weer terugkomt bij het gezin dat hij twintig jaar geleden had achtergelaten. Deze film kan een ieder appreciëren - al was het maar om het huidige spel van Hughes - die niet een onverbeterlijke mensenhater is. Ook bekend als LAST CHANCE.

Where Are the Children?

1986 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1986. Misdaad van Bruce Malmuth. Met o.a. Jill Clayburgh, Max Gail, Harley Cross, Fredric Forrest en Elizabeth Harnois.

Nancy Eldridge krijgt voor de tweede maal in haar leven te maken met ontvoering van haar kinderen. In haar eerste huwelijk zijn de kinderen vermoord teruggevonden en werd zij verdacht van moord. Ze is opnieuw getrouwd en heeft twee kinderen. Maar weer slaat het noodlot toe, op een dag zijn Michael en Missy spoorloos verdwenen en is Nancy de wanhoop nabij. Samen met haar man Clay en met hulp van de plaatselijke politie proberen ze de kinderen terug te vinden

Adventures of Huckleberry Finn

1986 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Avonturenfilm van Peter H. Hunt. Met o.a. Patrick Day, Anne Shropshire, Sada Thompson, Geraldine Page en Jim Dale.

Deze serie is de zoveelste verfilming van het beroemde boek van Mark Twain met Day in de titelrol en Oakes als Tom Sawyer. Guy Gallo schreef het scenario en het camerawerk was in handen van Walter Lassally. Ondanks dat is het een mager geheel. Nauwelijks onderhoudend dreutelt het verhaal door. Gish, Hughes en Thompson acteren sterk. De tv-serie bestaat uit 4 delen. Er is ook een bioscoopversie uit gemonteerd van 105m.

Under the Biltmore Clock

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Neal Miller. Met o.a. Lenny von Dohlen, Barnard Hughes, Sean Young, Mark Hulsey en Wayne Kneeland.

De knappe Young is vastbesloten een rijke man aan de haak te slaan. Wanneer ze Von Dohlen ontmoet, komt al haar vrouwelijke sluwheid boven om hem voor zich te winnen. Dat wordt door zijn familie niet in dank afgenomen. Satirische kijk op de Amerikaanse jet-set rond 1920, met schitterend getekende typetjes en sarcastisch weergegeven karikaturen. Young is knap in de hoofdrol, maar ook de bijrolspelers zijn onvergetelijk. Ilene Cooper en Miller vertaalden al het sarcasme uit F. Scott Fitzgerald`s [KL]Myra Meets His Family[KLE] (een titel die de lading dekt) in hun verfijnd, vermakelijk scenario. Mooi, nostalgisch camerawerk van Jeff Jurr.

Maxie

1985 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1985. Komedie van Paul Aaron. Met o.a. Glenn Close, Mandy Patinkin, Ruth Gordon, Barnard Hughes en Valerie Curtin.

Close en Patinkin hokken samen in een oud appartement in Victoriaanse stijl in San Francisco, waar ze net zijn gaan wonen. Als Close het behang van de muur trekt, stuit zij op gekras op de muur van een zekere Maxie (Close in een dubbelrol, behalve in het stuk zwijgende film waar je Carole Lombard ziet), een vorige bewoonster, die rond 1925 op gewelddadige wijze om het leven kwam. Maxie's geest neemt bezit van de eigentijdse Close en gaat op wraak uit. Een onleuke komedie met een zeer sleetse formule.

The Sky's No Limit

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Sharon Gless, Dee Wallace, Anne Archer, David Ackroyd en Barnard Hughes.

De levens en liefdes van drie vrouwelijke astronauten, die alle drie hun best doen om als eerste de ruimte in te gaan. Geschreven - dat zwéren de producenten - voordat Sally Ride werd gelanceerd.

Agatha Christie's 'A Caribbean Mystery'

1983 | Mysterie

Verenigde Staten 1983. Mysterie van Robert Lewis. Met o.a. Helen Hayes, Jameson Parker, Season Hubley, Swoosie Kurtz en Stephen Macht.

Miss Marple (schitterend neergezet door Hayes) neemt om gezondheidsredenen haar intrek in een rustig Caraïbisch hotel. Ze maakt er kennis met een gepensioneerde Britse majoor, die de nacht nadat hij haar de foto van een moordenaar toont sterft. Volgens Marple een verdachte dood. Klassieke suspense à la Christie, met een ingewikkelde plot, waarin iedereen verdacht lijkt. Er valt nog een stel doden voor Marple de dader kan vatten. Niets origineels, wel onderhoudend en goed gespeeld, door een voornamelijk Amerikaanse cast als Britse personages. Agatha Christies roman werd bewerkt door Sue Grafton en Steven Humphrey, die er de geheimzinnigheid goed in hielden. Schilderachtige lokatiefotografie van Ted Voigtländer.

A Caribbean mystery

1983 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1983. Thriller van Robert Lewis. Met o.a. Barnard Hughes, Maurice Evans en Helen Hayes.

Miss Marple (schitterend neergezet door Hayes) neemt om gezondheidsredenen haar intrek in een rustig Caraïbisch hotel. Ze maakt er kennis met een gepensioneerde Britse majoor, die de nacht nadat hij haar de foto van een moordenaar toont sterft. Volgens Marple een verdachte dood. Klassieke suspense à la Christie, met een ingewikkelde plot, waarin iedereen verdacht lijkt. Er valt nog een stel doden voor Marple de dader kan vatten. Niets origineels, wel onderhoudend en goed gespeeld, door een voornamelijk Amerikaanse cast als Britse personages. Agatha Christies roman werd bewerkt door Sue Grafton en Steven Humphrey, die er de geheimzinnigheid goed in hielden. Schilderachtige lokatiefotografie van Ted Voigtländer.

Tron

1982 | Sciencefiction, Fantasy, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Taiwan 1982. Sciencefiction van Steven Lisberger. Met o.a. Bruce Boxleitner, Jeff Bridges, David Warner, Cindy Morgan en Barnard Hughes.

Toenmalige special effects-topper Tron bleek vlak na uitkomst een financiële tegenvaller, maar werd desondanks een bron van inspiratie voor de komende generatie sf-filmmakers. Deze Wizard of Oz van de cyberpunk was daarnaast de eerste grote film die inspeelde op de videospel-rage. Bridges is een computerprogrammeur die terechtkomt in het videospel dat hij ontwikkelt. Om eruit te komen, moet hij de held van het spel, Tron, helpen het Master Control programma uit te schakelen.

Little Gloria...Happy At Last

1982 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1982. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Bette Davis, Angela Lansbury, Christopher Plummer, Maureen Stapleton en Martin Balsam.

Een schitterende bewerking (door William Haney) van Barbara Goldsmiths bestseller over de beruchte rechtszaak om het voogdijschap over de 10-jarige Gloria Vanderbilt in 1934. Veel sterren in de hoofdrol. Lansbury, wiens debuut dit is in een tv-drama, is als Gertrude Vanderbilt-Whitney, Gloria's krachtige tante, bijzonder goed. Oorspronkelijk op de buis gebracht in twee delen.

Best Friends

1982 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1982. Komedie van Norman Jewison. Met o.a. Burt Reynolds, Goldie Hawn, Jessica Tandy, Barnard Hughes en Audra Lindley.

Een wat zouteloze film vormt het kader waarbinnen twee ster- acteurs het verhaal spelen van een echtpaar, dat de kost verdient met het schrijven van scenario's en als elkanders minnaar geslaagder zijn dan als man en vrouw. Vakkundige en grappige bijrollen van o.a. Richard Lambertini als de Mexicaanse ambtenaar van de burgerlijke stand ondersteunen de film, maar de hoofdrolspelers slagen er niet in de kijker te boeien. Zorgvuldig gemaakt verhaal van het schrijvers-duo en levensgezellen Barry Levinson en Valerie Curtin.

First Monday in October

1981 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Komedie van Ronald Neame. Met o.a. Walter Matthau, Jill Clayburgh, Barnard Hughes, Jan Sterling en James Stephens.

Een onschuldige maar weinig uitzonderlijke bewerking van Jerome Lawrence en Robert E. Lee`s toneelstuk over het conflict tussen de eerste vrouwelijke rechter van het hooggerechtshof (in politiek opzicht een conservatief) en de meest liberale van haar 'broeders'. Twee goede sterren proberen deze matige komedie te dragen.

Homeward Bound

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Richard Michaels. Met o.a. David Soul, Moosie Drier, Barnard Hughes, Judith Penrod en Jeff Corey.

Wanneer blijkt dat Souls zoontje ongeneeslijk ziek is, belooft hij hem een mooie reis, maar het jongetje wil liever op bezoek bij grootvader Hughes, een wijnboer. Soul en zijn vader leven al jaren in onmin, maar toch wil hij aan de wens van het kind voldoen. Gevoelige film over twee koppige mannen die door een ziek kind gedwongen worden de zinloosheid van hun ruzie in te zien. Met veel gevoel voor sfeer wordt de zomer op de wijngaard van opa getoond, zonder in goedkoop sentiment te vervallen. Uitzonderlijk goede vertolkingen van Soul en Hughes. Raadzaam een zakdoek in de buurt te houden. Burt Prelutsky schreef het aangrijpende script dat verfilmd werd door Edward R. Brown.

Sanctuary of Fear

1979 | Mysterie

Verenigde Staten 1979. Mysterie van John Llewellyn Moxey. Met o.a. Barnard Hughes, Kay Lenz, Michael McGuire, Fred Gwynne en Elizabeth Wilson.

Een teleurstellende [KL]pilot[KLE] voor een mogelijke tv-serie gebaseerd op G.K. Chesterton`s `Father Brown`, de Engelse parochiepriester (hier overgeplaatst naar New York) en amateur- speurder die in 1954 zo prachtig door Alec Guinness werd gespeeld. Hertiteld als THE GIRL IN THE PARK.

Father Brown, Detective

1979 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1979. Mysterie van John Llewellyn Moxey. Met o.a. Barnard Hughes, Carol Bain, Kay Lenz, Robert Schenkkan en Elisabeth Wilson.

Als er een actrice vermoord is, wordt er een beroep gedaan op de speurderskwaliteiten van Father Brown, de romanfiguur van Chesterton. Hughes is geen opvallende verschijning in deze matige film.

See How She Runs

1978 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1978. Drama van Richard T. Heffron. Met o.a. Joanne Woodward, John Considine, Lissy Newman, Mary Beth Manning en Barnard Hughes.

Fris drama over een huisvrouw van middelbare leeftijd die zichzelf wil waarmaken door aan de martelende Boston Marathon mee te doen. Woodward kreeg een Emmy voor haar rol (en haar manier van lopen). Eén van haar filmdochters wordt gespeeld door haar eigen dochter, Lissy Newman, in haar acteerdebuut.

Tell Me My Name

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Arthur Hill, Barbara Barrie, Barnard Hughes en Valerie Mahaffey.

Barrie, echtgenote van de eerbiedwaardige professor Hill, heeft haar man nooit durven bekennen dat ze op achttien-jarige leeftijd moeder werd van een onwettig kind. Vele jaren later staat er plotseling een jonge vrouw (Mahaffey) voor de deur, die beweert haar dochter te zijn. Idiote, oversentimentele draak waarin de emoties van de kijker zodanig gemanipuleerd worden dat hij zelfs niet meer ontroerd kan raken. Alles wordt er vingerdik opgelegd en zelfs de acteurs weten duidelijk geen raad meer met hun personages. Onbegrijpelijk dat een gerespecteerd regisseur als Mann dit onding heeft willen tekenen. Joanna Lee haalde haar inspiratie uit een roman van Mary Carter. In beeld gebracht door Zale Magder.

Ransom for Alice

1977 | Historische film, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1977. Historische film van David Lowell Rich. Met o.a. Gil Gerard, Yvette Mimieux, Charles Napier, Gene Barry en Harris Yulin.

Een politiefilm die in Seattle van 1890 speelt, met Gerard en Mimieux als hulpsheriffs in burger; ze rollen een bende, die handelt in blanke slavinnen op. Jim Byrnes schreef het scenario.

Oh, God!

1977 | Komedie

Verenigde Staten 1977. Komedie van Carl Reiner. Met o.a. George Burns, John Denver, Teri Carr, Paul Sorvino en George Furth.

God verschijnt in de persoon van Burns om Denver, als zijn boodschapper, op te dragen de wereld te verkondigen dat hij leeft en het goed maakt. De film mijdt goedkope grappen en het resultaat is een geloofwaardig verhaal met warme vertolkingen en een optimistische boodschap.

Kill Me If You Can

1977 | Biografie, Misdaad

Verenigde Staten 1977. Biografie van Buzz Kulik. Met o.a. Alan Alda, Talia Shire, John Hillerman, Walter McGinn en Barnard Hughes.

Een op feiten gebaseerd drama over Caryl Chessman, de `rode lichtbandiet`, die twaalf jaar in de dodencel van San Quentin doorbracht alvorens hij in 1960 werd ge[KA3]executeerd. Alda`s prachtige uitbeelding van Chessman geeft deze film kracht. De film neemt natuurlijk het standpunt tegen de doodstraf in. Degenen die hier wel v[KA1]o[KA1]or zijn moeten het maar houden op: CELL 2455, DEATH ROW (1955) naar Chessmans best-seller.

Guilty or Innocent: The Sam Sheppard Murder Case

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Robert Michael Lewis. Met o.a. George Peppard, Barnard Hughes, Walter McGinn, William Windom en Nina Van Pallandt.

Peppard als de beroemde osteopathisch chirurg uit Cleveland die in 1954 werd veroordeeld wegens moord op zijn vrouw, en wiens zaak twaalf jaar later opnieuw werd behandeld. McGinn komt uitstekend over in zijn rol van F. Lee Bailey, de flamboyante advocaat wiens verdediging in Sheppards tweede proces hem een superster van de rechtszaal maakte.

Guilty Or Innocent: The Sam Sheppard Mu

1975 | Thriller

1975. Thriller van Robert Michael Lewis. Met o.a. Barnard Hughes, George Peppard, Paul Fix, William Window en Nina Van Pallandt.

Peppard als de beroemde osteopathisch chirurg uit Cleveland die in 1954 werd veroordeeld wegens moord op zijn vrouw, en wiens zaak twaalf jaar later opnieuw werd behandeld. McGinn komt uitstekend over in zijn rol van F. Lee Bailey, de flamboyante advocaat wiens verdediging in Sheppards tweede proces hem een superster van de rechtszaal maakte.

Pueblo

1973 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1973. Drama van Anthony Page. Met o.a. Hal Holbrook, Richard Mulligan, Andrew Duggan, George Grizzard en Gary Merrill.

Absorberende bewerking van het enteren in 1968 door de Noord-Koreanen van een Amerikaans schip van de Marine waar de meest moderne elektronische apparatuur zich aan boord bevond voor spionagedoeleinden. Holbrook maakt van commandant Bucher een heel menselijk personage en zijn rol is het middelpunt van dit literaire drama.

Sisters

1972 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1972. Horror van Brian De Palma. Met o.a. Margot Kidder, Jennifer Salt, Charles Durning, Barnard Hughes en Lisle Wilson.

Een gruwelijk verhaal dat voor tv beslist wordt ingekort, maar in de oorspronkelijke lengte is de film geweldig spannend dankzij het griezelige gegeven over verslaggever Salt die vanuit haar flat een moord ziet gebeuren. Strakke regie en een prima muzikale begeleiding. Het scenario is van regisseur De Palma en Louisa Rose. Het camerawerk is van Gregory Sandor.

Rage

1972 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1972. Actiefilm van George C. Scott. Met o.a. George C. Scott, Richard Basehart, Martin Sheen, Barnard Hughes en Nicolas Beauvy.

Als het zoontje van de vredelievende boer Scott omkomt bij chemische proeven, neemt hij wraak op de verantwoordelijken. Goed camerawerk, maar Scotts overgang van aardige vent naar moordenaar overtuigt niet. Gedraaid in Panavision.

Deadhead Miles

1972 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1972. Avonturenfilm van Vernon Zimmerman. Met o.a. Alan Arkin, Paul Benedict, Hector Elizondo, Oliver Clark en Charles Durning.

Een verhaal zonder plot over de belevenissen van een vrachtwagenchauffeur, met een ongebruikelijke rolbezetting en veel modieuze grappen. De film werd jarenlang niet uitgebracht en was nergens te zien. Een waar curiosum, geschreven door Zimmerman en Terrence Malick.

The Pursuit of Happiness

1971 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1971. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Michael Sarrazin, Barbara Hershey, Robert Klein, Sada Thompson en Arthur Hill.

Regisseur Mulligan maakte veel overgewaardeerde films, maar kreeg te weinig lof voor dit sympathieke verhaal over een jongeman die gevangenisstraf krijgt eerder vanwege zijn gedrag in de rechtszaal dan voor wat hij in feite gedaan zou hebben. Goede rollen.

The Hospital

1971 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1971. Drama van Arthur Hiller. Met o.a. George C. Scott, Diana Rigg, Barnard Hughes, Nancy Marchand en Richard Dysart.

Scott, de eerste chirurg van het Metropolitan Hospital in New York, maakt zware tijden door. Zijn vrouw heeft hem laten zitten, zijn dochter wordt gezocht door de politie, en drie patiënten van zijn afdeling zijn onder onverklaarbare omstandigheden om het leven gekomen. Tot overmaat van ramp komen de gekke Rigg en haar vader Hughes zijn leven helemaal overhoop gooien. Sarcastische kijk op het leven in een ziekenhuis, door dezelfde morbide en cynische bril die werd opgezet voor een film als M*A*S*H. De medische ethiek zal voor sommige kijkers niet gemakkelijk te slikken zijn, al is de waarheid meestal niet anders. Het genadeloze scenario van Paddy Chayevsky werd bekroond met een Oscar. Goede fotografie van Victor Kemper. Gefilmd in Panavision.

Cold Turkey

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Norman Lear. Met o.a. Dick Van Dyke, Pippa Scott, Tom Poston, Edward Everett Horton en Bob Newhart.

Een tabaksgigant looft een premie uit van 25 miljoen dollar voor elke plaats waar gedurende dertig dagen niet wordt gerookt. Reden genoeg voor predikant Van Dyke om een heksenjacht in te zetten op de rokers uit zijn gemeente. Slechts sporadisch plezierige satire, die voortspruit uit de Amerikaanse advertentie-methodes en de way-of-live in de hedendaagse V.S. Het gaat er allemaal druk aan toe, en meestal is het veel drukte om niets. Lear slaagt er niet steeds in zijn acteurs in te tomen. De laatste rol van Horton. Eerder interessant dan gelukt. De regisseur zelf baseerde het scenario op de roman I'm Giving Them Up For Good van Margaret en Neil Rau. Fotografie van Charles F. Wheeler. Gemaakt in 1969.

Where's Poppa?

1970 | Komedie

Verenigde Staten 1970. Komedie van Carl Reiner. Met o.a. George Segal, Ruth Gordon, Trish Van Devere, Ron Leibman en Rae Allen.

Deze absurde klucht heeft zijn liefhebbers, maar je moet er dan ook van houden. Segal is een Newyorkse advocaat die door zijn dominerende moeder wordt overheerst. De grappen hebben betrekking op tasjesroof, verkrachting, bejaardentehuizen en andere kwalijke zaken. Het oorspronkelijke slot was te veel van het goede en werd veranderd.

Midnight Cowboy

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles, John McGiver en Brenda Vaccaro.

Voight is uitstekend als een cowboy uit een Texaans dorpje die denkt dat hij in New York een fortuin zal vergaren als gigolo. Hij sluit een onwaarschijnlijke vriendschap met een kleine oplichter (Hoffman). De film weet de smoezelige sfeer die toen rond Times Square hing fraai te vangen. De film was destijds tamelijk controversieel vanwege het geweld, openlijke ­uitingen van homoseksualiteit en enkele naaktscènes, en kreeg een X-rating. (Al werd dat snel een R-rating.) Desondanks kreeg Midnight Cowboy de Oscars voor beste film, regie en script.

The Young Doctors

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Phil Karlson. Met o.a. Ben Gazzara, Dick Clark, Eddie Albert, Ina Balin en Aline MacMahon.

De jonge dokter Gazzara komt in dienst van het ziekenhuis van de oude, gerespecteerde Dr. March. Hij staat versteld over het gebrek aan discipline dat hier heerst. Dit kost bijna het leven aan een pasgeboren baby, omdat de bloedanalyses, waar Gazzara om had gevraagd, niet tijdig uitgevoerd werden. Routinefilm over de medische wereld die niet beter of slechter is dan een tv-serie als MEDISCH CENTRUM WEST. De acteurs leveren goed werk af, zonder overdreven betrokkenheid. Sentimentaliteit wordt niet geschuwd in dit scenario van Joseph Hayes naar de roman The Final Diagnosis van Arthur Hailey. Alleen voor liefhebbers van het genre. Fotografie van Arthur J. Ornitz.