Max von Sydow (1929): regie en cast.
Er zijn 125 films gevonden.

Kursk

2018 | Actie, Drama

België​/​​Luxemburg 2018. Actie van Thomas Vinterberg. Met o.a. Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth, Michael Nyqvist en Max von Sydow.

Politieke rampenfilm gebaseerd op de bestseller A Time to Die van Robert Moore. Over de Russische kernonderzeeër Koersk, die op 12 augustus 2000 zonk in de Barentszzee. Vinterberg vertelt in zijn duurste film tot dusver drie verschillende verhalen. Over de overlevingsstrijd van de bemanning aan boord van de Koersk, over de achtergebleven echtgenotes die door de autoriteiten worden voorgelogen, en over de Britse marine, die de falende Russische reddingsdiensten maar wat graag een handje zou helpen. Degelijk, maar eendimensionaal en, ondanks dat een en ander echt gebeurd is, zelden aangrijpend.

Les premiers les derniers

2016 | Komedie, Misdaad, Romantiek

België​/​​Frankrijk 2016. Komedie van Bouli Lanners. Met o.a. Albert Dupontel, Bouli Lanners, Suzanne Clément, Michael Lonsdale en Max von Sydow.

Een nieuw hoogtepunt in het bescheiden oeuvre van veelgevraagd bijrolacteur en autodidact Bouli Lanners, dat met elke film aan zeggingskracht wint. Les premiers les derniers is zijn meest persoonlijke film, waarin hij zelf de hoofdrol vertolkt, naast zijn eigen hondje Gibus. Een mystieke western c.q. absurde film noir, over twee onafscheidelijke premiejagers die langs een verlaten Franse hovertreinbaan op zoek zijn naar de gestolen satelliettelefoon van een onderwereldfiguur. En een film over het einde der tijden, met een verrassend optimistische boodschap.

Star Wars: The Force Awakens

2015 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten 2015. Sciencefiction van J.J. Abrams. Met o.a. Daisy Ridley, John Boyega, Carrie Fisher, Mark Hamill en Harrison Ford.

Hè fijn: het zevende deel in de Star Wars-reeks doet de bloedeloze prequel-trilogie in één klap vergeten. Zo'n dertig jaar nadat Darth Vader en zijn Empire zijn uitgeschakeld, is er een nieuw rijk der duisternis opgestaan: The First Order. Intussen is Luke Skywalker – de laatste hoop voor het universum – mysterieus verdwenen. The Force Awakens knipoogt hier en daar wel erg vet naar de oorspronkelijke films (vooral A New Hope), maar doet daar qua spektakel, humor, avontuur – en jawel: magie – niet voor onder. In de woorden van Han Solo: 'Chewie, we're home.'

Extremely Loud & Incredibly Close

2011 | Avonturenfilm, Drama, Mysterie

Verenigde Staten 2011. Avonturenfilm van Stephen Daldry. Met o.a. Tom Hanks, Thomas Horn, Sandra Bullock, Max von Sydow en Zoe Caldwell.

De Oscarnominaties voor deze verfilming van de gelijknamige bestseller van Jonathan Safran Foer, over een hoogbegaafd jongetje dat zijn vader verliest bij '9/11', kunnen diverse oorzaken hebben: de medewerking van Academy-favorieten Hanks, Bullock en regisseur Daldry (The Reader), het geliefde bronmateriaal of de gevoelige thematiek. De kwaliteit zal hoe dan ook niet doorslaggevend zijn geweest – de makers slaan de plank finaal mis. De sprankelende humor van het boek is ingeruild voor moddervet sentiment, elke emotie wordt benoemd, en de dramatische muziek houdt nooit op.

Shutter Island

2010 | Thriller, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 2010. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer en Michelle Williams.

U.S. Marshal Teddy (DiCaprio) speurt anno 1954 met een collega (Ruffalo) naar een gevaarlijke ontsnapte vrouwelijke gedetineerde op een psychiatrisch gevangeneneiland. Bij aankomst is de sfeer merkwaardig, en die wordt nog veel vreemder, terwijl de mannen hun naspeuringen doen. Fascinerende personages en verontrustende, verwarrende gebeurtenissen, mooie fotografie van Robert Richardson (Inglourious Basterds, Hugo) en een slim script naar een roman van Dennis Lehane nodigen uit om de film meermaals te bekijken. DiCaprio is uitstekend, de rest van de cast goed tot zeer goed.

Robin Hood

2010 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2010. Actiefilm van Ridley Scott. Met o.a. Russell Crowe, Cate Blanchett, Mark Strong, Max von Sydow en Matthew Macfadyen.

Op de terugtocht van een kruistocht naar het Heilige Land stuiten Robin Longstride (Crowe) en zijn strijdmakkers op landgenoten die op verraderlijke wijze zijn vermoord, door de Fransen en een vuige verrader. Robin neemt de identiteit aan van een gestorven edelman om in Engeland een lekker leventje te gaan leiden, maar in zijn vaderland is het niet pluis. Crowe en regisseur Scott werkten eerder samen in Gladiator, en dat is te zien, maar zo goed als Gladiator is Robin Hood lang niet, al is Blanchett leuk als daadkrachtige Maid Marian.

Solomon Kane

2009 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Tsjechië 2009. Fantasy van Michael J. Bassett. Met o.a. James Purefoy, Pete Postlethwaite, Rachel Hurd-Wood, James Babson en Samuel Roukin.

Na een leven vol bloederig geweld besluit kaperkapitein Solomon Kane (Purefoy) de wapens aan de wilgen te hangen om zijn ziel te behoeden voor hel en verdoemenis. Maar dan kidnappen de volgelingen van een duivelse tovenaar de dochter (Hurd-Wood) uit een bevriend gezin van puriteinen en vermoorden ze de rest van haar familie voor zijn ogen. Dat schreeuwt om wraak. Aardige fantasy, zeer losjes gebaseerd op verhalen van Robert E. Howard, de bedenker van Conan the Barbarian. Veel vlotte actie, mooie sfeer, sterke bijrolacteurs.

Oscar et la dame rose

2009 | Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Canada 2009. Drama van Eric-Emmanuel Schmitt. Met o.a. Michèle Laroque, Amir, Max von Sydow, Amira Casar en Mylène Demongeot.

De tienjarige Oscar is ongeneeslijk ziek. Zijn ouders durven er niet met hem over te praten, en dat maakt hem woedend. Zijn enige vertrouweling is een dame die pizza’s bezorgt in het ziekenhuis. Zij is een ex-worstelaarster met een grote mond en excentrieke ideeën. Regisseur Schmitt, in Frankrijk vooral bekend als schrijver, bewerkte zijn eigen novelle tot een ambitieus scenario. Een lach, een traan en een vleugje devotie – dat wil Schmitt bewerkstelligen, maar zijn oubollige toon en onevenwichtige regie leiden eerder tot ergernis.

Un homme et son chien

2008 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 2008. Drama van Francis Huster. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Hafsia Herzi, Max von Sydow, Julika Jenkins en Francis Huster.

Van de ene op de andere dag heeft de oude Charles niets meer, geen huis, geen vrienden en geen geld. Zijn enige troost is zijn hond en samen met hem probeert Charles het hoofd boven water te houden als zwerver in Parijs.

The Diving Bell and the Butterfly

2007 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2007. Biografie van Julian Schnabel. Met o.a. Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Anne Consigny en Patrick Chesnais.

Nadat Jean-Dominique Bauby, hoofdredacteur van het Franse modeblad Elle, eind 1995 is getroffen door een beroerte, kan hij alleen zijn linkerooglid nog bewegen. Een bevallige therapeute met engelengeduld ontwikkelt een methode om te communiceren. Zij dicteert een speciaal alfabet dat begint met de letters die het meest voorkomen in het Frans. Als ze de letter opleest die Bauby bedoelt, knippert hij met zijn oog. Zo schrijft Bauby, letter voor letter, een boek. The Diving Bell and the Butterfly is een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding én een bijtend relaas over isolatie; ontroerend maar niet sentimenteel, wrang maar niet wreed.

Rush Hour 3

2007 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2007. Komedie van Brett Ratner. Met o.a. Chris Tucker, Jackie Chan, Hiroyuki Sanada, Youki Kudoh en Max von Sydow.

Voor de derde keer vormen agenten Carter (Tucker) en Lee (Chan) een duo, respectievelijk als de man uit LA met de snelle babbel en als kungfu-meester uit Hong Kong. Ditmaal onderzoeken ze een aanslag op de Chinese ambassadeur. Hun zoektocht leidt tot Parijs, waar het stel te maken krijgt met Chinese maffia en met een arrogante Parijse taxichauffeur. Veel slechter dan het eerste deel, dat onverwacht leuk bleek. Inmiddels werken de acteurs op routine, en wordt Chan echt te oud om al die acrobatische capriolen uit te halen.

Heidi

2005 | Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 2005. Familiefilm van Paul Marcus. Met o.a. Emma Bolger, Geraldine Chaplin en Max von Sydow.

Hoe vaak moet een verhaal worden verfilmd, verstript, veranimeerd, verteleviseerd voordat de laatste druppel sjeu eruit is geperst? Johanna Spyri's twee kinderboeken uit 1880-'81, over het meiske Heidi dat het zo naar haar zin heeft bij opa in de Zwitserse bergen, is zo'n eeuwig lijdend voorwerp. Tip: lees zelf een goed boek wanneer uw kroost is verzonken in deze oubollige, maar tenminste verzorgde Britse adaptatie. Daarin wordt het hallucinant opgewekte weeskind gespeeld door de Ierse Bolger en de ouwe mopperkont routineus door Von Sydow. Heidi's Alpen staan in Wales en Slovenië, maar dit terzijde.

Ring of the Nibelungs

2004 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Fantasy van Uli Edel. Met o.a. Benno Fürmann, Kristanna Loken, Alicia Witt, Julian Sands en Max von Sydow.

'De Noordse legende die Tolkien inspireerde om The Lord of the Rings te schrijven.' De poster laat er geen misverstand over bestaan: Curse of the Ring is geen ordinair jatwerk, het is eerder andersom. Goed, de internationaal geproduceerde miniserie is gebaseerd op Wagners Der Ring des Nibelungen, maar zonder de succesfilms van Peter Jackson was hij er natuurlijk nooit gekomen. Dat terzijde: als pretentieloze fantasysoap valt er best van te genieten. Mooie Zuid-Afrikaanse locaties, alleszins meevallende special effects, enerverende zwaardgevechten en een hilarisch campy hoofdrol van Fürmann. Over een titel konden de makers het niet eens worden: er circuleren er wel tien.

Minority Report

2002 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2002. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow en Lois Smith.

Anno 2054 is moord in Washington uitgeroeid. Een afdeling met een drietal toekomstvoorspellers (onder wie Morton) maakt het mogelijk dat de daders al opgepakt kunnen worden voordat ze hun misdaad hebben gepleegd. Politieman John Anderton (Cruise) is degene die zorgt dat er actie wordt ondernomen als de toekomstbeelden van de drie binnenkomen. Maar op een dag voorspellen ze dat hijzelf een moord zal plegen. Hij vraagt zich dus - eindelijk - af of die voorspellingen wel altijd kloppen? Mooi vormgegeven, enerverende sf naar een verhaal van Philip K. Dick, met prima spel van de hoofdrolspelers.

Non Ho Sonno

2001 | Horror, Thriller

Italië 2001. Horror van Dario Argento. Met o.a. Max von Sydow, Stefano Dionisi en Chiara Caselli.

Anno 2054 is moord in Washington uitgeroeid. Een afdeling met een drietal toekomstvoorspellers (onder wie Morton) maakt het mogelijk dat de daders al opgepakt kunnen worden voordat ze hun misdaad hebben gepleegd. Politieman John Anderton (Cruise) is degene die zorgt dat er actie wordt ondernomen als de toekomstbeelden van de drie binnenkomen. Maar op een dag voorspellen ze dat hijzelf een moord zal plegen. Hij vraagt zich dus - eindelijk - af of die voorspellingen wel altijd kloppen? Mooi vormgegeven, enerverende sf naar een verhaal van Philip K. Dick, met prima spel van de hoofdrolspelers.

Intacto

2001 | Thriller

Spanje 2001. Thriller van Juan Carlos Fresnadillo. Met o.a. Leonardo Sbaraglia, Eusebio Poncela, Monica Lopez, Max von Sydow en Antonio Dechent.

Geluk is niet te koop maar je kunt het wel stelen, is het uitgangspunt van Intacto, een slimme en sfeervolle Spaanse thriller over voorspoed, goklust en bijgeloof. In zijn zelfverzekerde debuut weet Juan Carlos Fresnadillo indrukwekkende prestaties te ontlokken aan zijn acteurs, onder wie veteraan Max von Sydow.

The bible - Solomon I

2000 |

Verenigde Staten 2000. Roger Young. Met o.a. Max von Sydow, Anouk Aimée en Ben Cross.

De opvolging van koning David door Salomo komt in gevaar door bedrog van diens halfbroer

Nuremberg

2000 | Drama, Oorlogsfilm

Canada​/​​Verenigde Staten 2000. Drama van Yves Simoneau. Met o.a. Alec Baldwin, Jill Hennessy, Brian Cox, Michael Ironside en Matt Craven.

Miniserie gebaseerd op het boek Nuremberg: Infamy on Trial van Joseph E. Perico. In deze film praten de 21 aangeklaagde nazikopstukken verrassend goed Amerikaans-Engels, maar toch zullen ze hun verdiende straf niet ontlopen. Met Alec Baldwin in de hoofdrol van aanklager Robert Jackson.

Snow Falling on Cedars

1999 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1999. Misdaad van Scott Hicks. Met o.a. Ethan Hawke, Youki Kudoh, Max von Sydow, James Cromwell en Richard Jenkins.

De Australische Hicks liet zijn hit Shine, waarmee hij dik in de prijzen viel, volgen door deze visueel wel érg mooie verfilming van de bestseller van David Guterson. Hawke speelt een jonge Amerikaan die begin jaren veertig een gepassioneerde maar verboden romance beleeft met een Japanse. Negen jaar later verslaat hij als journalist de rechtszaak tegen haar huidige man, die wordt beschuldigd van moord. De nadruk op esthetiek zit het drama een beetje in de weg en de morele boodschap over interraciale tolerantie wordt ons ook nogal opgedrongen.

What Dreams May Come

1998 | Drama, Fantasy, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland 1998. Drama van Vincent Ward. Met o.a. Robin Williams, Cuba Gooding Jr., Annabella Sciorra, Max von Sydow en Werner Herzog.

Overleden man (Williams) ontdekt in de hemel dat zijn vrouw op aarde zelfmoord heeft gepleegd en in de hel dreigt te belanden. What Dreams May Come werd vanwege vermeende melodramatische sentimentaliteit neergesabeld door de recensenten, maar dat het uiterlijk verbijsterend was beaamde zelfs de meest cynische criticus. Wat de critici verzuimden te zien is dat de speciale effecten in de film prachtig gebruikt worden, en dienen om enige rake observaties over leven en dood te kunnen doen. Sciorra, Gooding jr en ook Williams spelen alledrie zeer krachtig. De muziek werd gecomponeerd door Michael Kamen, die ook de noten schreef bij Brazil, Die Hard en Mona Lisa.

The Fear of God

1998 | Documentaire, Horror

Verenigd Koninkrijk 1998. Documentaire van Nick Freand Jones. Met o.a. Mark Kermode, Ellen Burstyn, William O'Malley, William Friedkin en Max von Sydow.

Overleden man (Williams) ontdekt in de hemel dat zijn vrouw op aarde zelfmoord heeft gepleegd en in de hel dreigt te belanden. What Dreams May Come werd vanwege vermeende melodramatische sentimentaliteit neergesabeld door de recensenten, maar dat het uiterlijk verbijsterend was beaamde zelfs de meest cynische criticus. Wat de critici verzuimden te zien is dat de speciale effecten in de film prachtig gebruikt worden, en dienen om enige rake observaties over leven en dood te kunnen doen. Sciorra, Gooding jr en ook Williams spelen alledrie zeer krachtig. De muziek werd gecomponeerd door Michael Kamen, die ook de noten schreef bij Brazil, Die Hard en Mona Lisa.

The Bible: Salomon

1997 | Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1997. Drama van Roger Young. Met o.a. Ben Cross, Max von Sydow, Richard Dillane, Anouk Aimée en Maria Grazia Cucinotta.

Kort voor de dood van koning David ontstaat er strijd tussen zijn zoons over wie hem zal opvolgen. Salomo, de favoriete zoon van David verslaat zijn oudere broer Adonija en wordt koning van Israël. Geroemd om zijn wijsheid, rechtvaardigheid en vredesgezindheid, wordt Salomo door zijn volk geëerd en gerespecteerd. Zijn goddelijke wijsheid wordt nog eens duidelijk door zijn oordeel in de zaak, waarin twee vrouwen zeggen de moeder van hetzelfde kind te zijn

Solomon II

1997 | Drama

Italië​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1997. Drama van Roger Young. Met o.a. Richard Dillane, Max von Sydow en Ben Cross.

Tweede deel van de Solomon serie. De belangrijkste opdracht die Salomo van zijn vader David kreeg, is de bouw van een grote tempel voor de heilige Ark van het Verbond met de Tien Geboden. Salomo benoemt Jerobeam tot hoofdopzichter over de Israëlische arbeiders. Na zijn voltooiing draagt het gebouw over de hele wereld bij aan de roem van Jeruzalem en zijn koning.

Liv Ullman - Szenen aus einem Leben

1997 | Documentaire, Biografie

Noorwegen​/​​Duitsland​/​​Zweden 1997. Documentaire van Edvard Hambro. Met o.a. Liv Ullmann, Max von Sydow, Donald Saunders, Susan Sontag en Sven Nykvist.

Tweede deel van de Solomon serie. De belangrijkste opdracht die Salomo van zijn vader David kreeg, is de bouw van een grote tempel voor de heilige Ark van het Verbond met de Tien Geboden. Salomo benoemt Jerobeam tot hoofdopzichter over de Israëlische arbeiders. Na zijn voltooiing draagt het gebouw over de hele wereld bij aan de roem van Jeruzalem en zijn koning.

Hostile Waters

1997 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1997. Thriller van David Drury. Met o.a. Rutger Hauer, Martin Sheen, Colm Feore, Rob Campbell en Harris Yulin.

De makers van Hostile Waters claimen dat het Hunt for Red October-achtige verhaal rond een nucleaire onderzeeër tijdens de Koude Oorlog echt is gebeurd. En nog wel vlak voor de besprekingen tussen Gorbatsjov en Reagan over duikboot-problemen. Hauer speelt de kapitein van een Sovjetonderzeeër anno 1983, die botst op een Amerikaans exemplaar. Er is brand bij de Russen, wat het afschieten van op Amerika gerichte projectielen kan veroorzaken. Ondertussen twijfelt de Amerikaanse kapitein (Sheen) of hij de Russen aan flarden zal schieten. Goed en spannend (voor een tv-film).

Enskilda samtal

1997 | Drama, Biografie

Zweden 1997. Drama van Liv Ullmann. Met o.a. Pernilla August, Max von Sydow, Kristina Adolphson, Gunnel Fred en Hans Alfredson.

Een van 's werelds meest geprezen filmmakers, Ingmar Bergman, vertelt het verhaal van een huwelijk. Het verhaal gaat over Anna Bergman. Als jonge vrouw trouwt Anna, geheel tegen de zin van haar moeder, met Hendrik, een ernstige theologiestudent. Veel te laat realiseert ze zich dat ze een grote fout heeft gemaakt. Anna is 36 jaar en heeft inmiddels drie kinderen. Al meer dan een jaar is ze haar man ontrouw met een jongere man, Tomas, die ze allebei kennen. Hun ongeoorloofde affaire geeft haar voor het eerst na lange tijd weer een passievol, levendig gevoel. Haar geluk is echter ook haar kwelling. Gevangen tussen twee zeer verschillende werelden, wendt ze zich tot Jacob, haar vormingspriester en oude vriend, die ze kan vertrouwen. Jacob geeft Anna advies dat dramatische gevolgen blijkt te hebben, en dan begint het opbiechten. (JvB/VPRO Gids)

Hamsun I

1996 |

Duitsland​/​​Noorwegen​/​​Zweden​/​​Denemarken 1996. Jan Troell. Met o.a. Anette Hoff, Ghita Nørby en Max von Sydow.

Dichter Knut Hamsun, de latere Nobelprijswinnaar, woont in het Noorwegen van 1935 teruggetrokken op zijn landgoed Nèrholm met zijn 23 jaar jongere tweede vrouw Marie. Marie voelt zich verwaarloosd en ze gaan uit elkaar. Ze zoekt haar heil bij de nationaal-socialistische partij, die geleid wordt door Vidkun Quisling. Hamsun kan de arrogantie van het Engelse imperialisme niet uitstaan en wendt zich ook tot het Duitse nationaal-socialisme. In Duitsland heeft men interesse in Hamsun, maar als hij zich negatief uitlaat over Hitler en het Duitse Rijk ziet men hem als vijand

Hamsun

1996 | Biografie

Noorwegen​/​​Denemarken​/​​Zweden​/​​Duitsland 1996. Biografie van Jan Troell. Met o.a. Max von Sydow, Ghita Nørby, Anette Hoff, Äsa Söderling en Eindride Eidsvold.

Dichter Knut Hamsun, de latere Nobelprijswinnaar, woont in het Noorwegen van 1935 teruggetrokken op zijn landgoed Nèrholm met zijn 23 jaar jongere tweede vrouw Marie. Marie voelt zich verwaarloosd en ze gaan uit elkaar. Ze zoekt haar heil bij de nationaal-socialistische partij, die geleid wordt door Vidkun Quisling. Hamsun kan de arrogantie van het Engelse imperialisme niet uitstaan en wendt zich ook tot het Duitse nationaal-socialisme. In Duitsland heeft men interesse in Hamsun, maar als hij zich negatief uitlaat over Hitler en het Duitse Rijk ziet men hem als vijand

Radetzkymarsch

1995 | Drama, Historische film

Oostenrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1995. Drama van Axel Corti en Gernot Roll. Met o.a. Max von Sydow, Charlotte Rampling, Claude Rich, Julia Stemberger en Tilman Günther.

Het verlangen van schrijver Joseph Roth (1894-1939) naar vader en vaderland loopt als een rode draad door deze indrukwekkende verfilming van het boek dat de eeuwige reiziger in 1932 publiceerde. In Radetzkymarsch beschrijft Roth de opkomst en ontmanteling van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie (1867-1918) aan de hand van drie generaties van de fictieve familie Trotta. Max von Sydow speelt de burgerlijke beambte Franz von Trotta und Sipolje, de zoon van een omhooggevallen boer en vader van een onwillige soldaat (Günther). Een prachtige verfilming dankzij solide acteerwerk, fraai camerawerk op locatie en aandacht voor historisch detail. Deze 255 minuten durende miniserie werd oorspronkelijk uitgebracht in drie delen.

Judge Dredd

1995 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1995. Sciencefiction van Danny Cannon. Met o.a. Sylvester Stallone, Max von Sydow, Diane Lane, Armand Assante en Rob Schneider.

Zo'n beetje alles wat Sylvester Stallone doet wordt geridiculiseerd. Dus lag het voor de hand dat Judge Dredd al meteen werd bestempeld als Judge Dreddful. Toch doet de film het uitstekend binnen het genre van de comic-verfilming. Stallone is de futuristische Dredd, die vecht tegen crimineel Rico (Assante) en de corrupte Judge Fargo (Von Sydow), en daarbij op dubieuze wijze het recht in eigen hand neemt. De oerkreet 'I AM the law' klinkt uit Stallone's mond grotesk genoeg om niet serieus te nemen. Precies de bedoeling van Judge Dredd: een niet-serieus, bewegend stripboek met vaart, oogverblindende special effects, en wat (onduidelijk gebrachte) maatschappelijke waarschuwingen terzijde.

Jerusalem

1995 | Historische film, Romantiek, Drama

IJsland​/​​Zweden​/​​Finland​/​​Noorwegen​/​​Denemarken 1995. Historische film van Bille August. Met o.a. Maria Bonnevie, Ulf Friberg, Pernilla August, Lena Endre en Sven-Bertil Traube.

In een povere Zweedse boerengemeenschap overlijdt in 1880 een hereboer. Op zijn sterfbed geeft hij zijn zoontje Ingmar die tien is, een pakje dat de erfenis inhoudt. Een boeiend historisch epos dat op authentieke feiten gebaseerd is. Ondanks de lengte is de film zeker niet vervelend. In Cannes bekroond met twee Gouden Palmen.

Citizen X

1995 | Thriller

Verenigde Staten 1995. Thriller van Chris Gerolmo. Met o.a. Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, Jeffrey DeMunn en John Wood.

Een fantastische rolverdeling in een ijzingwekkend spannende, voor kabel-tv gemaakte film over de 8 jaar durende zoektocht naar de Russische psychopaat Andrei Chikatilo, die tussen 1982 en 1990 de grootste seriemoordenaar van onze tijd werd. Toen hij eindelijk werd gepakt, in 1990, had hij 55 kinderen en jonge vrouwen gemolesteerd en vermoord. Het is allemaal des te griezeliger omdat het echt gebeurd is.

Kan ya makan Beirut

1994 |

Libanon​/​​Frankrijk 1994. Jocelyne Saab, Philippe Paringaux en Roland-Pierre Paringaux. Met o.a. Michele Tyan, Hanna Schygulla, David Niven, Jean Epstein en Charles Vanel.

Voordat de burgeroorlog van de jaren 1970-80 Beiroet bijna van de kaart veegde, was de Libanese hoofdstad veelvuldig het decor voor films of de onmoetingsplaats van de grote idolen van het zilveren scherm, playboys, chansonniers, politici enz. Twee jonge meisjes halen een oude filmoperateur over om hen fragmenten te tonen van beroemde films en filmsterren. De revue passeren o.a. Hanna Schygulla, David Niven, Richard Attenborough, Max Von Sydow, Bruno Ganz, Brigitte Bardot en vele anderen. Ook de latere Franse president generaal De Gaulle is te zien in oude journaalopnames. Voor kenners van Egyptische melodrama's, Amerikaanse serials en B-films een soort Turkish delight met Libanese zaligheid. Het scenario is van de regisseurs Saab, Philippe Paringaux en Roland-Pierre Paringaux.

Needful Things

1993 | Horror, Fantasy, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1993. Horror van Fraser Clarke Heston. Met o.a. Max von Sydow, Ed Harris, Amanda Plummer, J.T. Walsh en Bonnie Bedelia.

In het typische Stephen King-dorpje Castle Rock komt Leland Gaunt (Von Sydow) zijn Needful things verkopen. Blijkt dat iedereen die iets van deze handelaar koopt een pact met de duivel sluit. Een mini-burgeroorlog volgt en satan Leland stookt het vuurtje op. Danforth (Walsh): 'I just killed my wife. Is that bad?' Leland: 'It's alright, these things happen.' Alleen de onkreukbare sheriff (Harris) kan nog redding bieden. Hoewel met prettige acteurs is dit zo'n King-verfilming die niet bij de echt sterke lucky few behoort (zoals bijvoorbeeld wel The Shawshank Redemption).

A che punto e la notte

1993 | Thriller, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Zwitserland 1993. Thriller van Nanni Loy. Met o.a. Marcello Mastroianni, Angela Finocchiaro, Marie Laforêt, Emmanuelle Riva en Max von Sydow.

Een priester sterft bij de explosie van een kaars in Turijn. Commissaris Mastroianni moet onderzoeken wie baat had bij de dood van deze radicale priester. Velen hadden een motief, want heel wat mensen hadden redenen te over om de man te vrezen. Een aanslag van de maffia kan echter ook niet uitgesloten worden, zeker niet wanneer wat later een politieman vermoord wordt. In zijn doodstrijd kon hij nog het woord TOPOS op het windscherm van de auto schrijven. Wat is de betekenis van dat woord en zijn beide moorden met elkaar verbonden? Redelijk goed uitgewerkte thriller die zich zowel in de maffiawereld als in religieuze kringen beweegt. Mits een serieuze inkorting had het zelfs een uitstekende politiefilm kunnen worden. Loy, Franco Marotta en Laura Toscano baseerden hun scenario op een boek van het duo Fruttero/Lucentini, in Duitsland verschenen als Wie weit ist der Nacht. Fotografie van Claudio Cirillo. Wordt vertoond in twee delen.

The Silent Touch

1992 | Drama, Muziek

Denemarken​/​​Polen​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Drama van Krzystof Zanussi, Krysztof Zanussi en Krzysztof Zanussi. Met o.a. Max von Sydow, Lothaire Bluteau, Sarah Miles, Sofie Gråbøl en Aleksander Bardini.

Jonge musicoloog Bluteau maakt kennis met het zeer melodieuze werk van Hongaarse componist Von Sydow, die geen noot meer op papier heeft gezet sedert zijn eerste vrouw is omgekomen in een concentratiekamp. Hij heeft zich teruggetrokken in Denemarken en is verknocht aan de drank. Bluteau zoekt contact, dringt tot hem door en weet hem ertoe te bewegen zijn levenswerk te voltooien. Miles is Von Sydow's tweede vrouw en Grabol speelt de jonge vrouw, die Bluteau met de contacten helpt en assisteert bij het optekenen van de muziek. Von Sydow schittert in deze verder niet zo opwindende film. De muziek is van Wojciech Kilar die met DRACULA van Francis Ford Coppola naam maakte. Peter Morgan en Mark Wadlow bewerkten een verhaal van Edward Zebrowski en regisseur Zanussi tot scenario. Camerawerk van Jaroslaw Zamojda.

Jesus Christ Moviestar

1992 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1992. Documentaire van Martin Goodsmith. Met o.a. Harvey Cox, Sheila Johnston, George Stevens, Jr., Max von Sydow en Enrico Irazoqui.

Een overzicht van honderd jaar Christus in de film. Reeds eind negentiende eeuw liep hij al over het water, maar de eerste grote film over het evangelie, opgenomen in natuurlijke decors ontstond in 1912. In 1916 verscheen hij in zijn eerste Amerikaanse film, INTOLERANCE, waarna Cecil B. DeMille zich specialiseerde in spectaculaire religieuze films. Het probleem was echter dat, vooral in Engeland, gelovigen in opstand kwamen tegen het in beeld brengen van Christus, dus was hij jarenlang niet persoonlijk te zien in films als BARABBAS (1935), THE ROBE (1953), BEN-HUR (1958) en THE BIG FISHERMAN (1959). Nicholas Ray was de eerste in het [KL]moderne[KLE] Hollywood die zijn gezicht toonde in de figuur van Jeffrey Hunter in KING OF KINGS. Daarop zagen we Max von Sydow in THE GREATEST STORY EVER TOLD, Enrique Irazoqui in het omstreden IL VANGELO SECONDO MATTEO en Robert Powell in JESUS OF NAZARETH. Christus was tevens het onderwerp van musicals (GODSPELL en JESUS CHRIST SUPERSTAR) en satires (LIFE OF BRIAN). Willem Defoe beeldde hem uit in het sterk gehekelde THE LAST TEMPTATION OF JESUS CHRIST en Denys Arcand baseerde zich op zijn personage voor JÉSUS DE MONTRÉAL. Een grondige en interessante documentaire met een overvloed aan filmfragmenten en met interviews met de meeste betrokkenen. Robin Hill deed de research, terwijl Graham Taylor monteerde. Nieuw beeldmateriaal is van Andrew Martin.

Großvaters Reise

1992 | Familiefilm

Zweden​/​​Duitsland 1992. Familiefilm van Staffan Lam. Met o.a. Max von Sydow, Carl Svenson, Kai Zetterling, Marika Lagercrantz en Ina-Miriam Rosenbaum.

Zeer intimistische film met een verrassende Von Sydow. Stockholm in de herfst 1945. Enkele dagen uit het leven van de acht-jarige Göran en zijn grootvader, een joodse professor in de litteratuur. Sinds de scheiding van zijn ouders is zijn opa de belangrijkste persoon in zijn leven. Grootvader vertelt fantastische verhalen en kent prachtige gedichten. Wellicht te verheven, te statisch en te moeilijk voor kinderen, die algauw moeite zullen krijgen om stil te blijven zitten.

Oxen

1991 | Drama, Historische film

Zweden 1991. Drama van Sven Nykvist. Met o.a. Stellan Skarsgård, Ewa Fröling, Lennart Hjulström, Max von Sydow en Björn Granath.

In de tweede helft van de 19e eeuw teisterden hongersnoden Europa. Rond Kerstmis 1868 is in Zweden de nood zo hoog dat werknemer Skarsgard uit wanhoop een van de ossen van zijn werkgever slacht. Hoewel Skarsgard's gezin gered is, zorgen afgunst en jaloezie van dorpsgenoten ervoor dat dominee Von Sydow Skarsgard aangeeft, die dan tot een langdurige vrijheidsstraf veroordeeld wordt. Zijn vrouw Froling moet zich zien te redden met prostitutie om haar dochter te kunnen voeden. Von Sydow, geschrokken door de veroordeling begint een actie om gratie te verkrijgen. De film moet het vooral hebben van de fraaie fotografie van Nykvist. Von Sydow's spel is van grote klasse. De film werd genomineerd voor een Oscar en Nykvist die het vak als cameraman bij Bergman leerde, regisseerde weer voor het eerst na een periode van dertien jaar. Samen met Lasse Summanen, die de montage deed, schreef hij het scenario.

Mio caro Dottor Gräsler

1991 | Drama, Musical

Italië​/​​Hongarije​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Roberto Faenza. Met o.a. Keith Carradine, Miranda Richardson, Kristin Scott Thomas, Sarah-Jane Fenton en Max von Sydow.

Een film naar het boek 'Doktor Gräsler, Badeartz' van Arthur Schnitzler en gesitueerd in Hongarije rond 1900. Een dokter verbonden aan een kuuroord zoekt na de sterfdag van zijn zuster, die hij altijd heeft beschermd, een vrouw en door zijn onhandigheid om de vrouw van zijn begeerte aan de haak te slaan, trouwt hij uiteindelijk met een ijdele weduwe. Prachtig camerawerk van Giuseppe Rotunno, schitterende opnames van het landschap, mooie kostuums zorgen dat het resultaat een uiterst fijnzinnig, enigszins ironisch beeld schept van Midden-Europa aan het begin van de 20ste eeuw. Zeer goed spel. Scenario van Faenza, Ennio de Concini en Hugh Fleetwood.

Europa

1991 | Drama, Experimenteel, Thriller

Denemarken​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Zweden​/​​Zwitserland 1991. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Barbara Sukowa, Ernst-Hugo Järegård, Jorgen Reenberg, Udo Kier en Eddie Constantine.

Geen krampachtige glimlach, maar een opgeheven middelvinger. Dat was de reactie van Lars von Trier in Cannes in 1991 toen niet zijn Europa, maar Barton Fink van de gebroeders Coen de Palme d’Or kreeg toegewezen. En terecht, want hoewel Von Trier wel werd gelauwerd met Beste Regisseur, torende zijn visuele meesterstuk Europa met kop en schouders boven alles uit. Woorden schieten tekort voor deze non-lineaire psychologische en historische tienkamp waarin naoorlogs Duitsland anno eind 1945 wordt uitgebeend door de ogen van een naïeve Amerikaans-Duitse nachttreinconducteur.

Den goda viljan

1991 | Romantiek

Zweden 1991. Romantiek van Bille August. Met o.a. Samuel Fröler, Pernilla August, Max von Sydow, Ghita Nørby en Björn Kjellman.

Het script van Bergman en regie van August leveren een veelgelaagde en boeiende film op over Bergmans ouders Henrik en Anna. Als theologiestudent ontmoet Henrik Bergman in het Zweedse Upsalla van begin deze eeuw de rijke Anna Aakerbloom. Ze zijn op slag verliefd, maar het grote klassenverschil zit een relatie in de weg. Ondanks de tegenwerking van haar moeder zet de eigengereide Anna door en trouwt met Henrik. Ze volgt hem naar het noorden, waar hij predikant wordt voor een kleine gemeente. Anna houdt de armoede en het ruwe leven een paar jaar vol, maar dan begint ze toch haar luxe leven in Upsalla te missen. Sterk spel van Samuel Fröler als Henrik en Pernilla August als Anna. August won een Gouden Palm in 1992. Tegelijk met de drie uur durende film werd een zes uur durende tv-versie opgenomen.

Bis ans Ende der Welt

1991 | Sciencefiction, Thriller

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Australië​/​​Verenigde Staten 1991. Sciencefiction van Wim Wenders. Met o.a. Solveig Dommartin, William Hurt, Pietro Falcone, Sam Neill en Jeanne Moreau.

Autorenkino-veteraan Wenders doorkneedt zijn aloude omzwervingencinema met humanistische science fiction. Waarin, anno 1999, de levens van de stuurloze Claire Tourneur (Dommartin) en de man-met-een-missie Trevor McPhee (Hurt) elkaar kruisen. Terwijl een uit zijn baan geraakte nucleaire satelliet de aarde bedreigt, bloeit er iets moois. De oorspronkelijke 279 minuten-versie van deze episch geflopte 'ideeënfilm' is zelfs voor de Wim-fanclub een uitdaging. De thematische veelkantigheid fascineert, de gevoelsarmoede saboteert. Bijrollen van Rüdiger Vogler, Jeanne Moreau en Eddy Mitchell, geliefd Frans zanger-acteur-cinefiel.

A Kiss Before Dying

1991 | Thriller, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Thriller van James Dearden. Met o.a. Matt Dillon, Sean Young, Max von Sydow, James Bonfanti en James Russo.

In de eerste verfilming van Ira Levin's thriller A Kiss Before Dying was het de mannelijke hoofdrol die de geloofwaardigheid deels onderuit haalde, in deze tweede is het de tegenspeelster, Sean Young. Dillon is effectief genoeg als arme jongen Jonathan, die onschuldige herte-ogen heeft maar ondertussen zindert van niets ontziende ambities. Zijn droom is het miljoenenbedrijf Carlsson Copper in handen te krijgen. Daartoe versiert hij Thor Carlsson's dochter Dorothy (Young), en als zijn schema dreigt te mislukken vermoordt hij haar. Dorothy's tweelingzus Ellen, zonder veel onderscheid en eveneens houterig gespeeld door Young, biedt Jonathan een tweede kans om de familie te infiltreren.

Una vita scellerata

1990 | Avonturenfilm, Biografie

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1990. Avonturenfilm van Giacomo Battiato. Met o.a. Wadeck Stanczak, Max von Sydow, Ben Kingsley, Pamela Villoresi en Sophie Ward.

Groots opgezette Euro-epos rond de Italiaanse, zestiende eeuwse goudsmid-beeldhouwer Cellini (gespeeld door Stanczak), naar diens eigen biografie. In het Firenze van 1523 werkt Cellini, van nederige afkomst, in een atelier voor weeskinderen. Hij is brutaal maar getalenteerd en doodt in [KA1]e[KA1]en van zijn opvliegende buien een jongeman, die hem beledigde. Ter dood veroordeeld slaat hij op de vlucht, vermomd als priester: het begin van een turbulent, schokkend en gewelddadig leven. Als voortvluchtige belandt hij aan het hof van paus Clemens (Von Sydow), die hem de hand boven het hoofd houdt. Wanneer de paus sterft wordt hij omringd door vijanden en samenzweerders. Opnieuw doodt hij bij een dispuut een tegenstander en wordt weer opgesloten. In ongenade gevallen bij de paus kan Cellini toch nog terecht aan het hof van de Franse koning (Donnadieu). Hij droomt van beeldhouwen, want het bewerken van juwelen zint hem niet langer. Weer in Italië zet hij zich aan een magistraal bronswerk: Perseus en Medusa. Het wordt een obsessie. Visueel een lust voor het oog met als hoogtepunten de gruwelijke uitbeelding van geweld, de Val van Rome en een pestepidemie. Prachtige vertolkingen met een aantal bekende namen in bijrollen, zoals die van Kingsley als de gouverneur. In het Frans bekend als L'OR ET LE SANG, in het Engels als A VIOLENT LIFE.

Hiroshima: Out of the Ashes

1990 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1990. Oorlogsfilm van Peter Werner. Met o.a. Max von Sydow, Judd Nelson, Mako, Tamlyn Tomita en Stan Egi.

Een indringend, haast documentair verslag van de gebeurtenissen in Hiroshima op die bewuste 8e augustus 1945, toen de Amerikanen hun overmacht demonstreerden door de A-bom te droppen. Heel wat onschuldigen lieten het leven bij dit machtsvertoon. Er is geen hoofdrol in deze film, die een moza[KA3]iek vormt van toestanden en mensen - van fanatieke nationalisten tot Japanners met familie in Amerika, krijgsgevangenen, een Europese priester (Von Sydow) en kinderen, die helemaal niet begrijpen wat er gaande is. Geen lekkere ontspanningsfilm maar evenmin een film die een beschuldigende vinger opsteekt. Het diepgaande scenario van John McGreevey werd geïnspireerd door Hiroshima Diary van Michihiko Hachiya. Een onvergetelijke oorlogsfilm, te meer daar hij zich concentreert op de ware slachtoffers van elke moderne oorlog: de gewone burger. Flitsende fotografie van Neil Roach.

Father

1990 | Drama, Oorlogsfilm

Australië 1990. Drama van John Power en John Pozer. Met o.a. Carol Drinkwater, Julia Blake, Steve Jacobs, Simone Robertson en Kahli Sneddon.

De uit Europa afkomstige Von Sydow, die rustig als brave huisvader in een buitenwijk van Melbourne woont, ziet zich plotseling beschuldigd van oorlogsmisdaden in WO II. Dankzij de steun en felle verdediging van zijn vrouw Drinkwater ontsnapt hij aan het oordeel van de aardse rechter, maar dan begint Drinkwater te twijfelen aan het verleden van haar man. En terecht. Een weinig verrassende film, die vaardig gespeeld en gemaakt is. Scenario van Tony Cavanaugh en Graham Hartley.

Awakenings

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Penny Marshall. Met o.a. Robert De Niro, Robin Williams, Julie Kavner, Ruth Nelson en John Heard.

Neuroloog Oliver Sacks noteerde zijn ervaringen in 1969 met comateuze, slaapzieke patiënten en zag zijn boek in 1990 waarheidsgetrouw verfilmd. Sacks (hier Sayers genaamd, gespeeld door Williams) probeert de drug L-dopa uit op Leonard (De Niro), die al dertig jaar reactieloos door het leven gaat. En zowaar, de slapende wordt wakker en wil het leven inhalen. Maar hoe zit het met de bijwerkingen? De Niro toont wonderbaarlijke motoriek, Williams doseert zijn humor en samen zorgen ze ervoor dat het thema - pas op dat je niet vergeet om gelukkig te zijn - op acceptabele, niet al te sentimentele wijze wordt overgebracht.

White Knight Red King

1989 | Thriller

1989. Thriller van John Geoff Murphy.

Neuroloog Oliver Sacks noteerde zijn ervaringen in 1969 met comateuze, slaapzieke patiënten en zag zijn boek in 1990 waarheidsgetrouw verfilmd. Sacks (hier Sayers genaamd, gespeeld door Williams) probeert de drug L-dopa uit op Leonard (De Niro), die al dertig jaar reactieloos door het leven gaat. En zowaar, de slapende wordt wakker en wil het leven inhalen. Maar hoe zit het met de bijwerkingen? De Niro toont wonderbaarlijke motoriek, Williams doseert zijn humor en samen zorgen ze ervoor dat het thema - pas op dat je niet vergeet om gelukkig te zijn - op acceptabele, niet al te sentimentele wijze wordt overgebracht.

Red King, White Knight

1989 | Thriller

Hongarije​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Thriller van Geoff Murphy. Met o.a. Tom Skerritt, Max von Sydow, Helen Mirren, Tom Bell en Gavin O'Herlihy.

Keurige spionagethriller waarin Skerritt als uitgebluste CIA- agent naar een Oosteuropees land wordt gestuurd om er meer te weten te komen over een geplande aanslag op de Sovjetrussische president (Gorbatsjov) door aanhangers van de oude Sovjetorde. Jammer dat het allemaal zo voorspelbaar is en dat de overbodige relatie van Skerritt met Mirren zo veel tijd in beslag neemt. Het gewauwel van Amerikaanse experten over de effecten van de aanslag had men ook best uit het scenario en de film weggelaten. Opnamen in Hongarije zorgen voor vrij authentieke couleur locale van een Oosteuropees land.

Ved vejen

1988 |

Zweden​/​​Denemarken 1988. Max von Sydow. Met o.a. Tine Miehe-Renard, Anne Grete Hilding, Erik Paaske, Kurt Ravn en Ole Ernst.

Keurige spionagethriller waarin Skerritt als uitgebluste CIA- agent naar een Oosteuropees land wordt gestuurd om er meer te weten te komen over een geplande aanslag op de Sovjetrussische president (Gorbatsjov) door aanhangers van de oude Sovjetorde. Jammer dat het allemaal zo voorspelbaar is en dat de overbodige relatie van Skerritt met Mirren zo veel tijd in beslag neemt. Het gewauwel van Amerikaanse experten over de effecten van de aanslag had men ook best uit het scenario en de film weggelaten. Opnamen in Hongarije zorgen voor vrij authentieke couleur locale van een Oosteuropees land.

Katinka

1988 | Drama

Zweden​/​​Denemarken 1988. Drama van Max von Sydow. Met o.a. Tammi Ø st, Ole Ernst, Kurt Ravn, Tine Miehe-Renard en Erik Paaske.

In dit gevoelige, intelligente debuut van Von Sydow, naar de korte roman van Herman Bang, wordt het verhaal verteld van de gedoemde liaison tussen de door tbc besmette vrouw van een stoere stationschef en een knappe opzichter van een groot landgoed. De Tsjechow-sfeer wordt verstoord door pedante en hoogdravende dialogen, maar het camerawerk van Sven Nykvist verbeeldt uitstekend de poëzie en het ritme van het drama.

Wolf At The Door

1987 |

1987. Henning Carlsen. Met o.a. Fanny Bastien, Sofie Gråbøl, Valerie Morea, Max von Sydow en Donald Sutherland.

In dit gevoelige, intelligente debuut van Von Sydow, naar de korte roman van Herman Bang, wordt het verhaal verteld van de gedoemde liaison tussen de door tbc besmette vrouw van een stoere stationschef en een knappe opzichter van een groot landgoed. De Tsjechow-sfeer wordt verstoord door pedante en hoogdravende dialogen, maar het camerawerk van Sven Nykvist verbeeldt uitstekend de poëzie en het ritme van het drama.

Pelle Erobreren

1987 | Drama

Denemarken​/​​Zweden 1987. Drama van Bille August. Met o.a. Max von Sydow, Pelle Hvenegaard, Erik Paaske, Björn Granath en Axel Strøbye.

Pelle de Veroveraar was de grote internationale doorbraak van de Deense regisseur Bille August (The House of the Spirits). De film won zowel de Gouden Palm als de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De prijzenregen is een bevestiging van het talent van August en van de uitstekende acteerprestaties, maar het zegt ook iets over het in kwalitatief opzicht matige filmklimaat in de jaren tachtig. Want hoe pakkend ook, Pelle Erobreren is gewoon de Zweedse Ciske de Rat, een arme jongen die veel onrecht moet ondergaan en droomt van een vrij leven. Negentiende-eeuwse Pelle emigreert met zijn vader van Zweden naar Denemarken in de hoop betere omstandigheden aan te treffen.

Oviri

1987 | Biografie

Denemarken​/​​Frankrijk 1987. Biografie van Henning Carlsen. Met o.a. Donald Sutherland, Max von Sydow, Jean Yanne, Luis Rego en Fanny Bastien.

In 1893 keert Gaugin terug uit Tahiti om een tentoonstelling in Parijs te houden. Helaas boekt hij daarbij geen succes. Ook in zijn privé-leven heeft hij geen geluk. Hij woont niet meer bij zijn vrouw en kinderen, en zijn geliefde laat hem in de steek. Hij besluit zich met zijn nieuwe minnares en een aantal vrienden terug te trekken op het Bretonse platteland. Gedesillusioneerd keert hij echter weer terug naar de stad. Daar staat hem niets dan armoede te wachten, en hij ziet zich gedwongen de kunstwerken van zijn geliefde vriend Vincent van Gogh te verkopen om terug te kunnen keren naar Tahiti

The Second Victory

1986 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 1986. Thriller van Gerald Thomas. Met o.a. Anthony Andrews, Max von Sydow, Helmut Griem, Mario Adorf en Birgit Doll.

Een spannende film met internationale rolbezetting. Het scenario van Morris West draait om de jacht op nazi-arts Breuer, die in het concentratiekamp Dachau inhumane medische experimenten heeft uitvoerd op menselijke proefkonijnen. De opsporing wordt geleid majoor Andrews. De personages krijgen de gelegenheid tot ontplooiing te komen, waardoor het een boeiend spektakel is geworden. Gesitueerd in Oostenrijk enkele weken na de beëindiging van WO II. De film is met Australisch kapitaal gemaakt.

Hannah and Her Sisters

1986 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1986. Drama van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Mia Farrow, Michael Caine, Barbara Hershey en Max von Sydow.

Na een mislukt huwelijk met hypochondrische acteur Mickey (Allen) is Hannah (Farrow) nu gelukkig getrouwd met Elliot (Caine). Hannah heeft twee zussen: Holly (Wiest) is actrice, haar jongere zus Lee (Hershey) heeft een verhouding met de misantropische kunstenaar Frederick (Von Sydow). Dan krijgen ­Elliot en Lee een verhouding en voelt Hannah dat er iets mis is met haar huwelijk. Het navelstaren van de New Yorkse incrowd wordt in typische Allen-stijl geestig over het voetlicht gebracht. Oscars voor het script van Allen en de bijrollen van Caine en Wiest.

Duet for One

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Andrey Konchalovskiy. Met o.a. Julie Andrews, Alan Bates, Max von Sydow, Rupert Everett en Margaret Courtenay.

De wereldberoemde violiste Andrews blijkt aan multiple sclerose te lijden. Haar leven stort ineen. Het bejubelde stuk voor twee mensen (artieste en psychiater) van Tom Kempinsky wordt opengebroken en daarmee verzwakt. Haar echtgenoot Bates, therapeut Von Sydow en de rebellerende protégé Everett zijn uitstekend, maar de film wordt leven ingeblazen door het gedurfde spel van Andrews. In Engeland opgenomen.

Quo Vadis

1985 | Historische film, Drama

Italië 1985. Historische film van Franco Rossi. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Frederic Forrest, Max von Sydow, Cristina Raines en Barbara DeRossi.

Naar de gelijknamige roman van de Poolse schrijver Sienkiewicz, die in 1905 de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Deze televisiefilm met internationale bezetting gaat over drie gebeurtenissen die plaatsvonden tussen 64-67 n.Chr., toen Nero regeerde over het Romeinse keizerrijk: de brand van Rome, de vervolging van de Christenen en de samenzwering van Piso. Prachtig geënsceneerd en schitterend van fotografie. De in Amerika uitgebrachte versie is bekort tot 200m.

Kojak: The Belarus File

1985 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1985. Misdaad van Robert Markowitz. Met o.a. Telly Savalas, Suzanne Pleshette, Max von Sydow, Herbert Berghof en Dan Frazer.

Savalas terug van weggeweest, maar jammer genoeg verdrinkt zijn Kojak tussen nazi-spionnen en Russische emigranten in Manhattan, die allen in het concentratiekamp van Treblinka gezeten hebben. De figuur van de bekende New Yorkse politieman Kojak is er, in deze bewerking van John Loftus' spionagethriller The Belarus Secret, dan ook met de haren bijgesleept. Scenario van Albert Ruben.

Il Pentito

1985 | Misdaad

Italië 1985. Misdaad van Pasquale Squitieri. Met o.a. Franco Nero, Tony Musante, Max von Sydow, Erik Estrada en Rita Rusic.

Een ambitieuze film over mafia-corruptie in de VS, waarin het Sindona-schandaal, dat de Franklin Bank onderuit haalt, en de moord op Ambrosoli aan de orde komen. Het is een fictief verhaal dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen en dat door Squitieri kundig wordt geregisseerd met een strak scenario dat het tempo erin houdt. Kijkers die niet bekend zijn met het nieuws over het schandaal dat de financiële centra van Milaan en New York deed schudden, zullen versteld staan van de intriges en het web van de corruptie.

Cristoforo Colombo

1985 | Historische film

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1985. Historische film van Alberto Lattuada en Alberto Luttuada. Met o.a. Gabriel Byrne, Faye Dunaway, Rossano Brazzi, Massimo Girotti en Max von Sydow.

Een luxueuze televisiefilm met een groot budget over het leven van de man die per ongeluk Amerika ontdekte (Columbus dacht dat het India was). Het perfecte camerawerk van Franco di Giacomo en de mooie locaties leiden de aandacht af van het zeer geringe tempo van de film, dat nog lager ligt dan bij een doorsnee-epos. De acteerprestaties zijn gebrekkig onder de leiding van Lattuada's pietluttig trage regie, maar het door Placido Domingo gezongen thema en de door Riz Ortolani gecomponeerde en gedirigeerde muziek zijn goed.

Code Name: Emerald

1985 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1985. Oorlogsfilm van Jonathan Sanger. Met o.a. Ed Harris, Horst Buchholz, Helmut Berger, Cyrielle Claire en Eric Stoltz.

In het voorjaar van 1944 wordt een jonge Amerikaanse officier gevangengenomen door de Duitsers. Om te voorkomen dat de man staatsgeheimen zal verraden, proberen de geallieerden hem te bevrijden met hulp van een dubbelspion.

Samson and Delilah

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Lee Philips. Met o.a. Antony Hamilton, Belinda Bauer, Max von Sydow, Stephen Macht en Maria Schell.

Nieuwe vertolking van het verhaal over de eerste `man van staal` en de vrouw die zijn haar knipte. Wat dit keer uit de toon valt is dat de originele Samson, Mature (hier debuterend als televisie-acteur) Samsons vader speelt. Scenario van John Gay.

Dune

1984 | Sciencefiction, Experimenteel, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van David Lynch. Met o.a. Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Jürgen Prochnow, Brad Dourif en Virginia Madsen.

Wie Frank Herberts gelijknamige sciencefiction-reeks niet gelezen heeft, tast waarschijnlijk in het duister tijdens het kijken naar deze verfilming van David Lynch, toch al geen regisseur die het mysterie schuwt in zijn verhaallijnen. Lynch, kunstschilder van huis uit, ging naar eigen zeggen ooit filmen 'to make paintings move', en dat is hem in deze visueel sterke film prima gelukt. Het verhaal, voor zover na te vertellen, gaat over twee rivaliserende families in het jaar 10191. Om het universum te domineren hebben ze het goedje Spice nodig, dat alleen te halen is op de woestijnwereld Arrakis, oftewel Dune.

Dreamscape

1984 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van Joseph Ruben. Met o.a. Dennis Quaid, Christopher Plummer, Eddie Albert, Kate Capshaw en David Patrick Kelly.

In deze onderhoudende film bezit Quaid het geheimzinnige vermogen om lijfelijk iemands droom binnen te dringen; hij wordt door de regering ingehuurd om aan een experiment mee te doen. Hij probeert mensen van hun angsten af te helpen via hun dromen. De SF-elementen en effecten van de film zijn beter geslaagd dan het subplot, waarvan politieke intrige het hoofdbestanddeel vormt.

Strange Brew

1983 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Canada 1983. Komedie van Dave Thomas en Rick Moranis. Met o.a. Dave Thomas, Rick Moranis, Paul Dooley, Lynne Griffin en Max von Sydow.

De bier-zwelgende Bob en Doug McKenzie ontdekken bij toeval een smerig complot van een bierbrouwer, die de wereld wil verslingeren aan zijn biermerk, waaraan hij een verslavend middel heeft toegevoegd. De kleerkasten van het Canadese ijshockey trekken ten strijde tegen deze aartsvijand nummer 1. Maf, ongelijkmatig, met geweldige plotgaten, maar over het algemeen om je te bescheuren. De hoofdrolspelers verzorgden eveneens de regie en waren co-auteur van het script. Vrij naar William Shakespeare's Hamlet.

Never Say Never Again

1983 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1983. Actiefilm van Irvin Kershner. Met o.a. Sean Connery, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Barbara Carrera en Kim Basinger.

Nadat de internationale schurkenorganisatie S.P.E.C.T.R.E. twee kernkoppen heeft gestolen moet James Bond (Connery) in actie komen. En passant rekent hij nog even af met aartsvijand Ernst Stavro Blofeld. Een wat typische Bond-film, een remake van Thunderball, die door de producent werd ingezet als alternatief voor de reguliere Bond-film Octopussy van MGM, die in hetzelfde jaar uitkwam, met Roger Moore als 007. De vertrouwde elementen, snufjes, mooie, gevaarlijke vrouwen zijn er allemaal, maar de titelsequentie wijkt af. Connery zou hierna écht nooit meer James Bond spelen.

Le cercle des passions

1983 | Drama

Frankrijk​/​​Italië​/​​Spanje 1983. Drama van Claude D'Anna. Met o.a. Giuliano Gemma, Max von Sydow, Françoise Fabian, Marcel Bozzuffi en Assumpta Serna.

Een uit Amerika naar Sicili[KA3]e teruggekeerde emigrant komt in contact met een aristocratische gedeputeerde, die een incestueuze relatie heeft met zijn dochter. Zijn invloed moet hij steeds meer prijsgeven aan de mafia en aan het communistisch bewustzijn van de landarbeiders. De regisseur doet een ambitieuze poging tot een politiek melodrama in Italiaanse stijl, maar weet van zijn sterke internationale rolbezetting geen overtuigende Sicilianen te maken (met uitzondering van Fabian als een flamboyante zangeres in flash-backs).

Il morso del ragno

1983 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1983. Drama van Claude D'Anna. Met o.a. Giuliano Gemma en Max von Sydow.

Een psychologisch drama dat speelt in de jaren 1950-60 op Sicilië. Kort gezegd gaat deze film over de liefde van een Amerikaanse van Italiaanse afkomst voor een edelman met perverse afwijkingen en zelfvernietigingsdrang. Een draak, slecht geregisseerd en goedkoop gemaakt, waaraan het talent van Gemma en Sydow totaal verspild is.

The Flight Of The Eagle

1982 |

1982. Jan Troell. Met o.a. Sverre Anker Ousdal, Goran Stangertz en Max von Sydow.

Een psychologisch drama dat speelt in de jaren 1950-60 op Sicilië. Kort gezegd gaat deze film over de liefde van een Amerikaanse van Italiaanse afkomst voor een edelman met perverse afwijkingen en zelfvernietigingsdrang. Een draak, slecht geregisseerd en goedkoop gemaakt, waaraan het talent van Gemma en Sydow totaal verspild is.

Jugando con la muerte

1982 | Actiefilm

Spanje​/​​Mexico 1982. Actiefilm van José Antonio de la Loma. Met o.a. Jorge Rivero, Maud Adams, Max von Sydow, George Peppard en Cuck Connors.

Een avonturier, een voormalige parachutist met een arend als tatoeage, wordt door de Spaanse politie gevraagd een machtig net van drugshandelaars dat door Peppard geleid wordt, op te rollen. Een actiefilm met het nodige explosieve geweld in de stijl van de jaren 1960-70 die geregisseerd werd door een expert in dit genre. Goede karakterrollen van de bekende gezichten van het witte doek. Amerikaanse titel TARGET EAGLE.

Ingenioer Andrées luftfaerd

1982 | Drama, Avonturenfilm, Biografie

Duitsland​/​​Noorwegen​/​​Zweden 1982. Drama van Jan Troell. Met o.a. Max von Sydow, Goeran Stangertz, Sverre Anker Ousdal, Clément Harari en Cornelis Vreeswijk.

Tegen pessimistische voorspellingen in vertrekt een ingenieur met twee partners in 1897 met een luchtballon vanaf Spitsbergen. Na drie dagen stranden ze op het poolijs, waar ze de winterse ontberingen nog enige maanden weten te doorstaan. De opmerkelijke fotografie en de inzet van de acteurs worden bijna teniet gedaan door de in dramatisch opzicht zwakke scenariobewerking en de onnodige flash-backs over het liefdeleven van de tragische helden. De wetenschap dat het waar gebeurd is, helpt de toeschouwer misschien over de dode punten heen en maakt hem ontvankelijker voor de boeiende of aangrijpende momenten. (Er bestaat ook een TV-serie van in totaal 180 minuten.)

Conan the Barbarian

1982 | Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1982. Actiefilm van John Milius. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Sandahl Bergman, Ben Davidson en Cassandra Gava.

Cultfilm die het begin van Schwarzeneggers acteercarrière inluidde. Prachtige decors, kostuums en make-up (let op het gekalligrafeerde hoofd van Conan!) vormen een hechte eenheid met het desolate binnenland van Spanje. Regisseur/scenarist Milius verzon mooie one-liners, over het doel van het leven, bijvoorbeeld: 'To crush your enemies, to see them driven before you, and to hear the lamentations of their women.' Speelgoedfabrikant Mattel wilde een actionfigure maken van Conan maar noemde zijn creatie He-man na het zien van de seks- en geweldscènes.

Victory

1981 | Drama, Sportfilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1981. Drama van John Huston. Met o.a. Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé, Bobby Moore en Osvaldo Ardiles.

Een film over echte voetbalhelden, die zich afspeelt tijdens WO II. In een krijgsgevangenenkamp spelen geallieerde soldaten onder leiding van de Britse international John Colby (Caine) partijtjes voetbal. Kampbewaarder majoor Von Steiner (Von Sydow) herkent Colby en vat het plan op om een wedstrijd te organiseren tussen bewakers en gevangenen. Maar de nazi-propagandamachine ziet haar kans en laat de wedstrijd in Parijs tussen geallieerden en het Duitse elftal plaatsvinden. Onderwijl werkt een irritante Amerikaan (Stallone, die wat dat betreft op zijn plaats is) aan zijn ontsnapping en weet zich op een bijzonder ongeloofwaardige manier in het elftal te dringen. Maar ook hij werpt zich op als held en helpt het hele team te ontsnappen. Een inspirerende film, ondanks de nodige clichés, met als hoogtepunt de voetbalwedstrijd waaraan behalve Pelé ook andere voetbalsterren als de Britse Bobby Moore en de Argentijn Osvaldo Ardiles meedoen.

She Dances Alone

1981 | Documentaire, Drama

Oostenrijk​/​​Verenigde Staten 1981. Documentaire van Robert Dornhelm. Met o.a. Kyra Nijinsky, Bud Cort, Patrick Dupond, Sauncey Le Sueur en Max von Sydow.

Een vermenging van documentaire en drama. Cort speelt een regisseur, die een film wil maken over de beroemde danser Vaslav Nijinsky (1890 - 1950). Hij klopt aan bij diens excentrieke en zeer eigenzinnige dochter. Er ontstaat een machtsstrijd tussen de regisseur en Kyra Nijinsky. Max von Sydow speelt zichzelf en leest fragmenten uit Nijinsky's dagboek. Een niet-alledaagse film.

La mort en direct

1980 | Sciencefiction, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1980. Sciencefiction van Bertrand Tavernier. Met o.a. Romy Schneider, Harvey Keitel, Max von Sydow, Harry Dean Stanton en Vadim Glowna.

Katherine (Schneider) is ongeneeslijk ziek en heeft nog maar twee maanden te leven. Ze wordt benaderd door Roddy (Keitel), een cameraman die de camera heeft laten inbouwen in een van zijn ogen. Roddy werkt voor Death Watch, een reality-tv-programma over stervende mensen, onder het motto 'Death is the new pornography'. Maar Roddy wordt verliefd op Katherine. Fascinerend sf-drama van Tavernier, die er in 2012 over zei: 'Toen ik hem maakte was dit sf. Maar helaas, alles wat we aan de kaak stelden in de film is nu onderdeel van ons leven.'

Flash Gordon

1980 | Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1980. Avonturenfilm van Mike Hodges. Met o.a. Sam J. Jones, Melody Anderson, Max von Sydow, Ornella Muti en Timothy Dalton.

Verschrikkelijke natuurrampen bedreigen de aarde. Door vreemde energiegolven werd de maan uit haar baan gedreven. Volgens Dr. Zarkov (Topol) is een botsing met de aarde onvermijdelijk. Samen met zijn vrienden Flash Gordon (Jones) en Dale Arden (Anderson) vertrekt hij met zijn ruimteschip om te onderzoeken wie hier achter kan zitten. Overgeproduceerd SF- avontuur, dat doet terugverlangen naar de naïeve serials van destijds. Verbluffende special-effects van Glen Robinson en George Gibbs, maar een rommelig en niet overtuigend scenario van Lorenzo Semple, Jr. en Michael Allin, gebaseerd op de comic- strips van Alex Raymond. De popgroep Queen leverde een leuke rock-score, terwijl Howard Blake de actiescènes muzikaal ondersteunde. Muti als de boze prinses Aurora en Von Sydow als Ming hebben geen moeite om de rest van de rolverdeling weg te spelen. Het camerawerk is van Gil Taylor.

Bugie Bianche

1980 | Romantiek, Komedie

Italië 1980. Romantiek van Stefano Rolla. Met o.a. Max von Sydow, Virna Lisi en Ronnie Valente.

Marcello en Luisa, een gelukkig getrouwd koppel, beleven de verrassing van hun leven als op een dag een jongeman bij hen aanbelt die beweert Marcello's zoon te zijn, resultaat van een lang vergeten slippertje. Na enige verwarring blijkt de jongen een oplichter te zijn. Toch wijzen Marcello en Luisa hem niet de deur... Romantisch-komisch melodrama met een misplaatste von Sydow in de vaderrol. Hoewel het idee niet nieuw is, heeft het beslist potentie. Maar dat wordt in de melige regie van Rolla niet benut.

Hurricane

1979 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1979. Avonturenfilm van Jan Troell. Met o.a. Jason Robards, Mia Farrow, Max von Sydow, Trevor Howard en Dayton Ka'ne.

Deze nieuwe versie van de film uit 1937 mag dan wel 22 miljoen dollar gekost hebben, er komt geen orkaan aan te pas die sterk genoeg is om de kijkers wakker te houden.

Forbidden Paradise

1979 |

Verenigde Staten 1979. Met o.a. Dayton Ka'Ne, Trevor Howard, Max von Sydow, Mia Farrow en Jason Robards.

Deze nieuwe versie van de film uit 1937 mag dan wel 22 miljoen dollar gekost hebben, er komt geen orkaan aan te pas die sterk genoeg is om de kijkers wakker te houden.

Gran bollito

1978 | Komedie, Misdaad

Italië 1978. Komedie van Mauro Bolognini. Met o.a. Shelley Winters, Max von Sydow, Laura Antonelli, Renato Pozzetto en Alberto Lionello.

Een respectabele dame van middelbare leeftijd - die rond 1900 in een zuidelijk dorpje is geboren en met zwarte kunst opgroeide - pleegt een reeks bijlmoorden en verwerkt de slachtoffers tot toiletzeep. Een groteske mislukking in een poging tot absurdistische zwarte humor waarvoor deze anders zo bekwame regisseur niets in huis blijkt te hebben. Hierdoor gaan dit op feiten gebaseerde verhaal en de sterke bezetting beide totaal de mist in. Het idee om de dames uit Winters clubje te laten spelen door acteurs in travestie vergroot de verbijstering, maar draagt niets bij aan de humor. Scenario van Nicola Badalucco en Luciano Vincenzoni.

Brass Target

1978 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Thriller van John Hough. Met o.a. John Cassavetes, Sophia Loren, George Kennedy, Max von Sydow en Robert Vaughn.

Augustus 1945. Onbekenden overvallen een goudtransport van het Amerikaanse leger in bezet Duitsland. Generaal Patton (Kennedy) wordt er door de Russen van beschuldigd bij de roof betrokken te zijn. Hij wil de echte dieven vangen en stelt een specialist, majoor Joe De Lucca (Cassavetes), aan die de zaak moet ophelderen. Ondertussen beramen de dieven een aanslag op Pattons leven. Ongeloofwaardige thriller, ge[KA3]inspireerd op historische feiten (de diefstal en de mysterieuze dood van Patton, bij een verkeersongeval op 9 december 1945), die echter zijn geprojecteerd op een gefantaseerde achtergrond. Het scenario van Alvin Boretz, naar de roman The Algonquin Project van Frederick Nolan, zit vol stereotiepe actiescènes en is doordrongen van een achterhaald anti-communisme. De acteurs leveren ongeïnspireerd routinewerk. Gefilmd door Tony Imi. Gedraaid in Panavision.

March or Die

1977 | Actiefilm, Avonturenfilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1977. Actiefilm van Dick Richards. Met o.a. Gene Hackman, Terence Hill, Catherine Deneuve, Ian Holm en Rufus.

In 1918 gaat de Amerikaanse majoor Hackman bij het vreemdelingenlegioen. Hij moet een groep archeologen beschermen die in het Marokkaanse Boussaada zoekt naar de graven van legendarische koningen. Een rebellenleider wil van de Arabische verontwaardiging over deze grafschennis gebruik maken om vijandige stammen met elkaar te verzoenen, zodat ze gezamenlijk de Fransen kunnen bestrijden. Een opeenstapeling van chlichés, en een ouderwetse en ongeloofwaardige romantische benadering van een mensonwaardige strijd. Dergelijke films waren rond 1935 schering en inslag maar konden in 1977 toch echt niet meer. Goed spel redt niets aan het middelmatige scenario van David Zelag Goodman. Fotografie van John Alcott en muziek van Maurice Jarre.

Exorcist II: The Heretic

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van John Boorman. Met o.a. Linda Blair, Richard Burton, Louise Fletcher, Max von Sydow en Kitty Winn.

Belachelijk vervolg op het enorme succes uit 1973. De effecten vormen het enige bekijkenswaardige in deze onzin rondom een priester (Burton) die probeert het mysterie van de nog steeds in Regan (Blair) voortlevende demon te ontsluieren.

Warum bellt Herr Bobikow?

1976 | Komedie, Sciencefiction

Duitsland​/​​Italië 1976. Komedie van Alberto Lattuada. Met o.a. Max von Sydow, Eleonora Giorgi, Mario Adorf, Cochi Ponzoni en Vadim Glowna.

Een filmkomedie naar een roman van Michael Bulgakov. Na een transplantatie van menselijke organen wordt een hond langzamerhand mens. 'Meneer Bobikow' veroorzaakt op gehorige wijze onrust.

Voyage of the Damned

1976 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Historische film van Stuart Rosenberg. Met o.a. Faye Dunaway, Max von Sydow, Oskar Werner, Malcolm McDowell en Orson Welles.

In 1939 scheepten iets minder dan duizend Joden in op het passagiersschip de Saint Louis. Ze kregen de kans om Duitsland te verlaten en een nieuw bestaan op te bouwen in Cuba. Dachten ze. In werkelijkheid wisten de nazi's dat de passagiers nooit op Cuba zouden worden toegelaten. Dat zou aantonen dat Duitsland dus niet het enige land was dat Joden liever kwijt dan rijk was. Voor zijn verfilming van dit waargebeurde verhaal kreeg regisseur Rosenberg (Cool Hand Luke) de beschikking over een groot aantal topacteurs, het had wel wat minder gekund, voor deze overvolle film.

Foxtrot

1976 | Drama

Zwitserland​/​​Mexico 1976. Drama van Arturo Ripstein. Met o.a. Peter O'Toole, Charlotte Rampling, Jorge Luke, Helena Rojo en Claudio Brook.

O'Toole en zijn vrouw ontvluchten Roemenië en trekken zich terug op een paradijselijk eiland om een wereld te ontvluchten waar de oorlog op het punt van uitbreken staat, eind jaren dertig. Een oppervlakkig, voorspelbaar drama; gefilmd in Mexico. Hertiteld: THE OTHER SIDE OF PARADISE.

Cuore di cane

1976 | Fantasy

Italië​/​​Duitsland 1976. Fantasy van Alberto Lattuada. Met o.a. Max von Sydow, Eleonora Giorgi, Mario Adorf, Cochi Ponzoni en Gina Rovere.

Een geleerde in het Rusland van vlak na de revolutie transplanteert de hypofyse van een dode zuiplap in een straathond, die uitgroeit tot een mens met alle kwalijke eigenschappen van zijn donor, waardoor hij de bureaucratie op zijn kop zet. Deze satirische roman van Mikhail Boulgakow werd een minder sfeervolle reconstructie dan Lattuada's eerdere verfilming van Russische literatuur en heeft in de overigens knappe rol van komiek Ponzoni als de hond-mens meer uitbundig-Italiaanse grappenmakerij dan filosofische fantasie of sociale satire. Op dat - wezenlijk andere - niveau goed en onderhoudend gemaakt, met fraai spel van Von Sydow.

Cadaveri eccellenti

1976 | Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1976. Thriller van Francesco Rosi. Met o.a. Lino Ventura, Charles Vanel, Max von Sydow, Fernando Rey en Alain Cuny.

Een politie-inspecteur wordt belast met het onderzoek naar de moorden op een reeks vooraanstaande rechters. Hij verdenkt eerst de maffia, dan een onschuldig veroordeelde, maar komt dan op het spoor van een extremistisch complot dat moorden pleegt om de schuld op linkse activisten te kunnen schuiven en zo bij de bevolking en de autoriteiten de wens tot harde tegenmaatregelen te doen ontstaan. Ook de communisten wensen een verdere polarisatie. Ze zullen zich na de zogenaamde zelfmoord van een politieman niet tegen de officiële lezing verzetten. Deze meesterlijke politieke thriller werkt pas geleidelijk aan met suggestief opgebouwde spanning naar de onthulling toe en laat de aandacht geen moment verslappen. De naamgeving en internationale rolbezetting situeren de film niet specifiek in Italië, waardoor Rosi ongecensureerd zeer directe politieke toespelingen kan maken. Scenario van Rosi, Tonino Guerra, Lino Januzzi naar een roman van Leonardo Sciascia. Camerawerk van Pasquale De Santis.

Three Days of the Condor

1975 | Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1975. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow en John Houseman.

CIA-medewerker Joseph Turner (Redford) stuit bij toeval op een samenzwering binnen zijn eigen club. Als hem vervolgens de kogels om de oren vliegen, dwingt hij fotografe Kathy Hale (Dunaway) met een pistool om hem in haar huis te verstoppen. Terwijl hij uitzoekt wat er aan de hand is ontwikkelt zich wat moois tussen de twee. Prima actiefilm van Pollack, die verder vooral komedie en drama (Tootsie, Out of Africa) maakte. Dunaway vertelde later dat ze moeite had om angstig te kijken tijdens de scène waar Redford haar met een vuurwapen bedreigde omdat ze haar tegenspeler zo'n mooie man vond.

The Ultimate Warrior

1975 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Sciencefiction van Robert Clouse. Met o.a. Yul Brynner, Joanna Miles, William Smith, Stephen McHattie en Lane Bradbury.

Martial-arts scenarist/regisseur Clouse (Enter the dragon) wierp zich met The ultimate warrior op het post-nucleaire science fiction genre. Het resultaat, dat lijkt op een mengsel van de latere films Mad Max en Escape from New York, is wankel. Yul Brynner (Westworld) niet. Hij is de onwankelbare held die ingehuurd wordt om de beschaafde The Baron (Von Sydow), diens wetenschapper (Kelton) en diens dochter (Miles) een veilig heenkomen te verschaffen tegen het door ziekte en chaos gedecimeerde straatvolk van New York anno 2012. Brynner is charismatisch genoeg, maar het decor deugt niet en het einde van de film is dom.

Il Deserto dei Tartari

1975 | Avonturenfilm, Drama, Historische film

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1975. Avonturenfilm van Valerio Zurlini en Christian de Chalonge. Met o.a. Vittorio Gassman, Giuliano Gemma, Helmut Griem, Philippe Noiret en Jacques Perrin.

Een jonge luitenant wordt geplaatst in een woestijnfort waar soldaten en officieren een mogelijk nieuwe aanval van de Tartaren afwachten. Jaren verstrijken zonder dat die gevreesde of gehoopte aanval plaatsvindt, zodat het wachten voor alle militairen de enige bestaansreden wordt. Na vergeefse pogingen van vele regisseurs zette acteur-producent Perrin de filmversie door van de symbolische roman van Dino Buzzatti. Locaties in Iran geven een onwezenlijke sfeer, internationale acteurs maken `niet- gebeuren` onderhoudend, maar het resultaat is meer respectabel dan echt geslaagd. (Zurlini regisseerde de spelscènes, De Chalonge het buitengebeuren.)

Trompe-l'-oeil

1974 | Drama, Mysterie

België​/​​Frankrijk 1974. Drama van Claude D'Anna. Met o.a. Max von Sydow, Laure Deschanel, Micheline Presle, François Arnal en Claire Wauthion.

Een zwangere schilderijenrestauratrice heeft last van geheugenverlies en bizarre visioenen, die te maken hebben met een schilderij dat op onverklaarbare wijze in haar bezit is gekomen. Haar echtgenoot en haar moeder hechten geen geloof aan haar verhalen over bedreigingen, hoewel uiteindelijk blijkt dat onder de bovenlaag een onbekende Raphaël schuilgaat, waaop de haar belagende kunsthandelaar het heeft voorzien. Mede dank zij de fotografie van Eddy van der Enden een visueel opmerkelijke en voor Frankrijk loffelijke poging tot het maken van een mysteriefilm. Helaas wordt deze bijna fataal ondermijnd door het zwakke spel van Deschanel, die ook als scenarioschrijfster veel van haar ideeën onvoldoende weet uit te werken.

Steppenwolf

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Fred Haines. Met o.a. Dominique Sanda, Pierre Clémenti, Carla Romanelli, Alfred Bailloux en Max von Sydow.

Een letterlijke verfilming van Herman Hesse's onverfilmbare roman over een misantropische schrijver en een raadselachtige jonge vrouw. Visueel opwindend, nooit vervelend, maar toch niet geslaagd.

The Exorcist

1973 | Horror

Verenigde Staten 1973. Horror van William Friedkin. Met o.a. Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair, Jason Miller en Lee J. Cobb.

Een ­actrice zoekt hulp voor haar dochter Regan die zich steeds vreemder gaat gedragen. Omdat psychiaters geen soelaas bieden, vraagt ze een priester of hij een uitdrijvingsritueel wil uitvoeren. Baat het niet, dan schaadt het niet. In 1973 vielen bioscoopbezoekers, al in de stemming gebracht door geruchten over de door mysterieuze ongevallen geplaagde opnames, in katzwijm bij de film. Regisseur Friedkin (The French Connection) had dan ook een intens spannende, baanbrekende horrorfilm ­gemaakt. In 2000 verscheen een gerestaureerde, nóg engere versie van de klassieker, met enkele kippenvel­verwekkende toegevoegde scènes.

Äppelkriget

1972 | Familiefilm, Fantasy

Zweden 1972. Familiefilm van Tage Danielsson. Met o.a. Hans Alfredson, Hȧkan Serner, Nils Alhroth, Birgitta Andersson en Monica Zetterlund.

Een onbedorven natuurgebied in Zuid-Zweden wordt bedreigd met de exploitatie van een toeristische trekpleister door een Duitse organisatie, maar een boerenfamilie weet de ondernemers machteloos te maken via bovennatuurlijke krachten. Regisseur Danielsson en hoofdrolspeler Alfredson brengen op de Zweedse tv een MONTY PYTHON-achtig programma, en verwerken in de film aanverwante humor, waarbij de satirische sprookjeselementen aan Tolkien lijken ontleend. De film is te lang om de grappen verrassend te houden, maar de opmerkelijke opnamen van het landschap geven het ecologisch pleidooi de overtuigingskracht die suggereert dat de natuur terugslaat.

The New Land

1972 |

1972. Jan Troell. Met o.a. Monica Zetterlund, Eddie Axberg, Max von Sydow, Hans Alfredson en Liv Ullmann.

Een onbedorven natuurgebied in Zuid-Zweden wordt bedreigd met de exploitatie van een toeristische trekpleister door een Duitse organisatie, maar een boerenfamilie weet de ondernemers machteloos te maken via bovennatuurlijke krachten. Regisseur Danielsson en hoofdrolspeler Alfredson brengen op de Zweedse tv een MONTY PYTHON-achtig programma, en verwerken in de film aanverwante humor, waarbij de satirische sprookjeselementen aan Tolkien lijken ontleend. De film is te lang om de grappen verrassend te houden, maar de opmerkelijke opnamen van het landschap geven het ecologisch pleidooi de overtuigingskracht die suggereert dat de natuur terugslaat.

Embassy

1972 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1972. Thriller van Gordon Hessler. Met o.a. Richard Roundtree, Chuck Connors, Max von Sydow, Ray Milland en Broderick Crawford.

Ongelijkmatige spionagethriller over de Russische overloper Von Sydow die politiek asiel vraagt, en de pogingen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om hem door VS- agent Roundtree uit het Midden-Oosten te laten smokkelen, onder de ogen van KGB-man Connors. De goede acteurs doen heldhaftig hun best om wat te maken van het gekunstelde plot en het script met veel gepraat en weinig actie.

Nybyggarna

1971 | Drama, Historische film

Zweden 1971. Drama van Jan Troell. Met o.a. Max von Sydow, Liv Ullmann, Eddie Axberg, Monica Zetterlund en Pierre Lindstedt.

In dit vervolg op UTVANDRARNA hebben Zweedse boeren in Minnesota vruchtbaarder land gevonden dan ze in hun vaderland achterlieten, maar de strijd om het bestaan blijkt nauwelijks minder zwaar, ook door onevenredig hoge belastingheffingen. De religie laat hen berusten en bijna ongemerkt worden ze zelf uitbuiters door voor een zacht prijsje van de regering aan de Sioux` ontnomen land te kopen. Het verzet van de Indianen wordt door een massale hangpartij gesmoord. Deel II van het historisch pioniersepos laat ontluisterend de teleurstelling van de Amerikaanse droom zien (ook van de goudkoorts die de jongeren naar Californië doet vertrekken) maar behoudt dezelfde aandacht voor de kleine vreugdes en overwinningen.

Beröringen

1971 | Drama, Experimenteel

Zweden​/​​Verenigde Staten 1971. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Bibi Andersson, Elliott Gould, Max von Sydow, Sheila Reid en Steffan Hallerstram.

Deze eerste Engelstalige speelfilm van Bergman gaat over een doktersvrouw die verliefd wordt op een Amerikaans-joodse archeoloog die te verstrikt zit in zijn eigen trauma's om haar bij haar twijfels te steunen. Dit relatief simpel beeld van een driehoeksverhouding kreeg veel kritiek om het spel van Gould, maar het zwakke Engelse dialoog en de onwaarschijnlijkheid dat Zweden onderling ook Engels spreken zijn grotere bezwaren. De prachtige rol van Andersson redt de film voor de ondergang. Het camerawerk is van Sven Nykvist.

Utvandrarna

1970 | Drama

Zweden​/​​Verenigde Staten 1970. Drama van Jan Troell. Met o.a. Max von Sydow, Liv Ullmann, Eddie Axberg, Allan Edwall en Monica Zetterlund.

Een boerenechtpaar komt in 1850 tot de slotsom dat verbetering van hun omstandigheden in Zweden niet mogelijk is en emigreert naar Amerika met een groep lotgenoten. Na een barre boottocht installeren ze zich aan het Ki-Chi-Sagameer. Deze epische film naar de romancyclus van Vilhelm Moberg laat in opmerkelijke - door de regisseur zelf gefotografeerde - beelden eenvoudig lief en leed, inspanningen en ontberingen zien van zich geheel met hun personages ge[KA3]identificeerde acteurs. (De Engelse nasynchronisatie in de Amerikaanse versie is goed gedaan, maar heeft absurde effecten bij de scènes van spraakverwarring na aankomst in Amerika).

The Night Visitor

1970 | Horror, Thriller, Actiefilm

Denemarken​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Horror van Laslo Benedek. Met o.a. Max von Sydow, Liv Ullmann, Trevor Howard, Per Oscarsson en Rupert Davies.

Von Sydow is veroordeeld wegens moord en veilig opgeborgen in een psychiatrische inrichting zodat de gruwelijke misdaad niet meer herhaald kan worden. Hij beraamt een plan om één nacht ongemerkt te ontsnappen om zich te wreken op allen die verantwoordelijk waren voor zijn opsluiting. Een dergelijke moord vindt opnieuw plaats. Spannend; en gedragen door het spel van Von Sydow, Ullmann en Howard.

The Kremlin Letter

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van John Huston. Met o.a. Richard Boone, Orson Welles, Patrick O'Neal, Barbara Parkins en Dean Jagger.

Een Russische spion wordt gedood wanneer hij een brief wil bemachtigen waaruit blijkt dat de Amerikanen en de Sovjets een overeenkomst hebben gesloten om gezamenlijk het Chinese atoomarsenaal te vernietigen. Een ploeg Amerikaanse agenten, o.l.v. O'Neal, wordt naar Moskou gezonden om deze compromitterende brief terug te vinden. Vervelende en niet te ontwarren thriller met een heleboel bekende gezichten, die de film ook niet kunnen redden. Het scenario van Huston en Gladys Hill, gebaseerd op een roman van Noel Behn, lijkt wel geschreven in geheimschrift, enkel te ontcijferen door ingewijden. Fotografie van Ted Scaife. Gefilmd in Panavision.

The Passion of Anna

1969 | Drama, Experimenteel

Zweden 1969. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Liv Ullmann, Bibi Andersson, Max von Sydow, Erland Josephson en Erik Hell.

Een man gaat na zijn huwelijksperikelen en maatschappelijke problemen op een eiland leven en komt in contact met een echtpaar en hun logée, die óók hun frustraties hebben. Hij krijgt na elkaar verhoudingen met beide vrouwen, die fataal beïnvloed worden door geheimzinnige gewelderupties op het eiland en oorlogsberichten over Biafra en Vietnam. De sterke spelprestaties en het opmerkelijke kleurgebruik tillen de film boven een onbestemde meditatie uit, waarin de poging tot politiek engagement onvoldoende verwerkt wordt. In interview-inlassen becommentariëren de acteurs de rollen die ze spelen.

Vargtimmen

1968 | Horror, Drama, Experimenteel

Zweden 1968. Horror van Ingmar Bergman. Met o.a. Liv Ullmann, Max von Sydow, Erland Josephson, Gertrud Fridh en Ingrid Thulin.

Een kunstschilder wordt tijdens de zomervakantie met zijn vrouw geteisterd door dramatische herinneringen, die hem met miskenning door de omgeving tot waanzin en zelfmoord drijven, waarna zijn zwangere vrouw zijn obsessies erft. Ondoorzichtige en overvloedige symboliek en loodzwaar pessimisme maken dit het toppunt van al de binnenvetterige films van Bergman waarbij de irritatie het vaak wint van de geboeidheid. Ullmann brengt in het eerste gedeelte hoogst welkom een element van ongetroebleerde menselijkheid. Camerawerk van Sven Nykvist.

Svarta palmkronor

1968 | Drama

Zweden 1968. Drama van Lars-Magnus Lindgren. Met o.a. Max von Sydow, Bibi Andersson en Tommy Berggren.

Von Sydow speelt [KA1]e[KA1]en van de vier Zweedse matrozen die in Rio de Janeiro aan lager wal is geraakt. Hij zou een Finse vrouw (Andersson) van de verdrinkingsdood hebben gered. De vrouw zoekt haar redder, die ook de vader van haar kind blijkt te zijn in een goor havenstadje op. De film roept herinneringen aan ORFEO NEGRO op, maar dan zonder de schilderachtigheid. De vier stoere Zweden zoeken onder de Zuidamerikaanse zon naar het geluk maar vinden er slechts een verknoeid paradijs, en de drank is hun enige troost.

Skammen

1968 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Zweden 1968. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Liv Ullmann, Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Sigge Fürst en Birgitta Vallberg.

Een muzikantenechtpaar heeft zich voor een burgeroorlog in de nabije toekomst teruggetrokken op een eiland dat echter ook een invasie krijgt. Een huisvriend loopt over naar de vijand, verleidt de vrouw, waarna de echtgenoot zijn geld steelt, zodat de rivaal zich bij de guerrilla`s niet kan vrijkopen. Ze vluchten per roeiboot, die op drift raakt op de oceaan. Bergmans poging tot (symbolisch) politiek engagement krijgt weinig overtuigingskracht, hoewel afzonderlijke scènes en acteursprestaties vaak zeer indringend zijn. Sven Nykvist was de cameraman.

The Quiller Memorandum

1966 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1966. Thriller van Michael Anderson. Met o.a. George Segal, Alec Guinness, Senta Berger, George Sanders en Robert Helpmann.

Goed Harold Pinter-scenario over een Amerikaanse geheim-agent die een neo-nazibeweging natrekt in hedendaags Berlijn. Gebaseerd op de roman van Elleston Trevor (die de pseudoniem Adam Hall gebruikt) The Berlin Memorandum. Camerawerk van Erwin Hillier. Panavision.

Här har du ditt liv

1966 | Drama

Zweden 1966. Drama van Jan Troell. Met o.a. Eddie Axberg, Gudrun Brost, Ulla Akselson, Holger Löwenadler en Allan Edwall.

Tiener Olav hopt in Noord-Zweden van baan naar baan: hij verdient zijn geld onder meer als houthakker en metselaar. Langzaam maar zeker groeit zijn klassenbewustzijn, vooral als operateur bij een rondreizend filmgezelschap, waarna hij zich aansluit bij de opkomende arbeidersbeweging. Na een mislukte spoorwegstaking vertrekt hij naar het zuiden in de hoop op verwezenlijking van het ideaal. Dit opmerkelijk speelfilmdebuut uit 1966, gebaseerd op de autobiografische boeken van Nobelprijswinnaar Eyvind Johnson, kiest de vorm van een roadmovie – zowel door de regio als door de jaren heen – om het ontwikkelingsproces van de jonge held zichtbaar te maken in afwisselingen van seizoenen en tragikomische ontmoetingen in lyrisch bevlogen vormgeving. Meermaals bekroond en de start van een glorieuze carrière voor regisseur Jan Troell, die zou uitgroeien tot een van de grootheden van de Zweedse cinema.

Hawaii

1966 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1966. Drama van George Roy Hill. Met o.a. Julie Andrews, Max von Sydow, Richard Harris, Gene Hackman en Caroll O'Connor.

Onderhoudende kroniek van het missiewerk in de 19de eeuw in Hawaii en de wederwaardigheden van vijf zendelingen in het bijzonder. Een hachelijke situatie ontstaat als een van hen, een puritein van het ergste soort, kersvers uit de Yale Divinity School gerold, zijn wil en opvattingen over 'beschaving' wil opleggen aan de tamelijk relaxte eilandbewoners, die een idyllisch leventje leiden. Een prima verfilming van het dikke boek van James Michener, al is het wat lang. Oorspronkelijk uitgebracht met een lengte van 189 m, maar er is tevens een versie van 151 m.

The Reward

1965 | Western

Verenigde Staten 1965. Western van Serge Bourguignon. Met o.a. Yvette Mimieux, Gilbert Roland, Emilio Fernandez, Henry Silva en Rodolfo Acosta.

Een veelbelovend gegeven en een goede rolbezetting verzuipen in deze statische western: een groep premiejagers gaan elkaar uit hebzucht achterna om een groter aandeel in het prijzengeld over te houden.

The Greatest Story Ever Told

1965 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van George Stevens. Met o.a. Charlton Heston, Caroll Baker, Angela Lansbury, Sidney Poitier en Shelley Winters.

Het leven van Christus wordt hier voorgesteld als een Boeketreeks-verhaal en opgeluisterd met spectaculaire beelden en tientallen bekende gezichten, die meestal miscast zijn en soms maar één zinnetje te zeggen hebben. Het valt te betwijfelen of God gelukkig zal zijn met Von Sydow als zijn gekwelde zoon, en John Wayne speelt als Romeinse soldaat aan het kruis van Christus de belachelijkste rol uit zijn loopbaan. Er werd heel wat geld gestoken in deze productie, die door de langdradigheid het evangelie meer kwaad dan goed zal doen. In Amerika werd de film trouwens ingekort tot 141m. In Europa rouleren versies van 195m en 225m. Een totaal nutteloze big- budget-film, met prachtige beelden van William C. Mellor en Loyal Griggs en een adembenemende score van Alfred Newman, maar een vervelend scenario van Stevens en James Lee Barrett. Gedraaid in Ultra Panavision 70.

Älskarinnan

1962 | Romantiek, Drama

Zweden 1962. Romantiek van Vilgot Sjöman. Met o.a. Bibi Andersson, Max von Sydow, Per Myrberg en Ollegard Wellton.

Een secretaresse (Andersson) kan niet kiezen tussen de jongeman met wie ze samenwoont en oudere getrouwde minnaar. Na nacht in slaapcoup[KA1]e met de laatste - die eindelijk toezegt te zullen scheiden - breekt ze met beiden en kiest gedesillusioneerd voor eigen zelfstandigheid. Debuut van assistent van Ingmar Bergman lijkt op liefdesfilms die deze tien jaar eerder maakte (ook met treinen), maar heeft oppervlakkiger scenario van regisseur Sjöman en minder zware vorm. Spel van Andersson is voornaamste kwaliteit. Ze kreeg er op het Berlijnse filmfestival een Zilveren Beer als Beste Actrice voor. Het camerawerk is van Lasse Björne. Mono.

Nils Holgerssons underbara resa

1962 | Familiefilm, Fantasy

Zweden 1962. Familiefilm van Kenne Fant. Met o.a. Sven Lundberg, Max von Sydow, Christina Schollin, Gösta Ekman en Axel Düberg.

Een stout jongetje wordt voor straf tot miniatuurformaat getransformeerd en maakt op de rug van een gans een avontuurlijke tocht boven Zweden. Het sprookje van Selma Lagerlöf kreeg een weinig magische filmbewerking met doorzichtige trucages. Het geheel is een afwisseling van een uit de lucht gefotografeerde natuurdocumentaire met al te praterige dialoogscènes en werkt voor kinderen weinig onderhoudend, al is Lundberg grappig in de titelrol.

Sȧsom i en spegel

1961 | Drama

Zweden 1961. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Harriet Andersson, Max von Sydow, Gunnar Björnstrand en Lars Passgard.

De echtgenoot, de vader en de jongere broer van een psychisch gestoorde vrouw zijn tijdens een vakantie op een Baltisch eiland niet in staat om haar te helpen. Ze verleidt haar puberbroer en ziet overal manifestaties van een wrede god. Dit eerste deel van Bergman`s filosofische trilogie over `Gods zwijgen` (gevolgd door NATTVARDSGASTERNA en TYSTNADEN is een ascetisch 'Kammerspiel' dat door zijn pessimistische strekking misschien niet geheel overtuigt, maar opmerkelijk wordt geacteerd, vooral door Andersson. Kreeg een Oscar als beste buitelandse film. Scenario van regisseur Bergman. Camerawerk van Sven Nykvist.

Nattvardgästerna

1961 | Drama, Experimenteel

Zweden 1961. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Gunnel Lindblom, Allan Edwall en Kolbjörn Knudsen.

Met behulp van Sven Nykvists schitterende camerawerk wordt in sombere kleuren de diepe twijfel geschilderd van een dominee in een kleine gemeente, waar een visser uit wanhoop zelfmoord pleegt. Bergmans krampachtige, soms wel wat erg gezocht aandoende vraag naar het godsbestaan vormde de tweede in een drieluik waarvan de eerste S[KA9]ASOM I EN SPEGEL (ALS IN EEN DONKERE SPIEGEL) is en de derde TYSTNADEN (DE GROTE STILTE). Ook bekend als THE COMMUNICANTS.

Jungfrukällan

1960 | Drama, Mysterie, Historische film

Zweden 1960. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Max von Sydow, Birgitta Valberg, Birgitta Petterson, Gunnel Lindblom en Axel Düberg.

Een middeleeuwse legende over een boerendochter die op weg naar de kerk door schaapherders wordt verkracht en vermoord. Daarna vragen de daders nietsvermoedend onderdak op de boerderij van de vader, die hen op zijn beurt vermoordt. Hij zweert een kerk te laten bouwen op de plek waar het lijk van het meisje gevonden wordt, waarna er een bron ontspringt. De picturale schoonheid van de film compenseert de gruwelijk aangezette aanrandings- en wraakscènes, maar de godsdienstigheid wordt in beeld gebracht met steeds fanatiekere en averechtsere vormen dat het verlossende wonder aan het slot in geen enkel opzicht overtuigt. De film kreeg de Oscar voor de beste buitenlandse film. Scenario van Ulla Isaksson. Camerawerk van Sven Nykvist.

Nära Livet

1958 | Drama, Experimenteel

Zweden 1958. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Ingrid Thulin, Bibi Andersson, Eva Dahlbeck, Barbro Hiort af Ornäs en Max von Sydow.

Drie vrouwen liggen op dezelfde kraamkamer. Een ongelukkig getrouwde vrouw heeft een miskraam, maar gaat na een gesprek met haar eenzame schoonzuster anders tegen haar huwelijkssituatie aankijken. Een oudere moederlijke vrouw krijgt een doodgeboren kind. Een meisje dat door haar vriend in de steek is gelaten en wier abortus is mislukt, leert het moederschap aanvaarden. Het niet door Bergman geschreven scenario mist de filosofische pretentie van andere films uit die periode, maar toont hem opnieuw als een opmerkelijke regisseur van - overigens even opmerkelijke - actrices. De jury in Cannes dacht er net zo over: Bergman kreeg de prijs voor de Beste Regie, de prijs als Beste Actrice werd gedeeld door Anderson, Dahlbeck, Hiort af Ornäs en Thulin. Het scenario is van regisseur Bergman, Ulla Isaksson naar haar romans Det vänliga, värdiga en Det orubbliga. Overigens Bergman staat niet gecrediteerd als scenarioschrijver. Het camerawerk is van Max Wilén.

Ansiktet

1958 | Drama, Mysterie, Experimenteel, Thriller

Zweden 1958. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Max von Sydow, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Åke Fridell en Naima Wifstrand.

Rondtrekkend artiestengezelschap rondom een zich als stom voordoende magiër, wordt bij de grens van Stockholm aangehouden door autoriteiten die hem van charlatanerie beschuldigen. Een verplichte privé-voorstelling maakt toch indruk, maar leidt niettemin tot ontmaskering als een uitnodiging voor het gezelschap komt, om voor het hof op te treden. Parabel over dubbele rol van de kunstenaar kreeg boeiende uitwerking en situering in de vorige eeuw, maar wordt onnodig zwaar gemaakt door het voortdurend gekwelde acteren van von Sydow die geen enkele ironie of dubbele bodem suggereert. Camerawerk van Gunnar Fischer.

Wilde aardbeien

1957 | Drama, Experimenteel

Zweden 1957. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand en Folke Sundquist.

Een nurkse, bejaarde professor rijdt met zijn schoondochter van Stockholm naar Lund, waar hij aan de universiteit een eredoctoraat zal ontvangen. Aangespoord door dromen, associaties en gesprekken met passanten mijmert hij onderweg over zijn verleden. In een van zijn beste, meest toegankelijke films weet Bergman nu eens niet alleen melancholie op te roepen, maar ook levensvreugde. Al gaat een deel van de eer zeker naar de geweldige hoofdrolspeler Victor Sjöström, ooit zelf regisseur van stomme films, die kort na de opnamen overleed.

Het zevende zegel

1957 | Fantasy, Drama, Mysterie, Historische film

Zweden 1957. Fantasy van Ingmar Bergman. Met o.a. Bengt Ekerot, Nils Poppe, Bibi Andersson, Max von Sydow en Åke Fridell.

Een ridder keert van de Kruistochten terug in het door pest geteisterde Zweden. In een confrontatie met de Dood - een schaakspel - weet hij uitstel te krijgen, dat hij zal gebruiken om de jonge rondtrekkende komedianten Mia en Jof (Maria en Jozef), met hun kind te redden, terwijl hijzelf met zijn huishouding zich aansluit in de dodendans. Het filmisch mysteriespel maakte Bergman internationaal beroemd, maar was inmiddels zo vaak onderwerp van satire (oa Woody Allens Love and Death) dat de somberheid van Von Sydow en Ekerot als ridder en Dood zich nauwelijks nog zonder grinnikneiging laat aanzien. De poëzie rond het komediantengezin werkt echter onverminderd.

Ingen mans kvinna

1953 | Drama

Zweden 1953. Drama van Gardar Sahlberg. Met o.a. Ann Marie Gyllenspetz, Alf Kjellin, Birger Malmsten en Max von Sydow.

Een jong boerenechtpaar vertrekt naar Lapland waar de man zijn echtgenote het leven zuur maakt en gehaat wordt door de Lappen. Als hij bij een gevecht om het leven komt, moet zijn weduwe zich alleen staande zien te houden. De landschapsopnamen en het semi-documentair beeld van het leven van de Lappen winnen het qua interesse van de langademige streekroman.

Fröken Julie

1951 | Romantiek, Drama, Historische film

Zweden 1951. Romantiek van Alf Sjöberg. Met o.a. Anita Björk, Ulf Palme, Märta Dorff, Anders Henrikson en Lissi Alandh.

Julie (Bj[KA3]ork), de zich vervelende dochter van graaf Carl (Henrikson) mengt zich tijdens het midzomernachtsfeest tussen de feestgangers en daagt Jean (Palme) de ijdele knecht van haar vader uit die eerst protesteert over het klasseverschil, maar toch de nacht met haar doorbrengt. Bij thuiskomst van graaf Carl pleegt ze uit schaamte zelfmoord. Bijna voorbeeldige filmbewerking van August Strindberg's beroemde, maar moeilijk speelbare drama. Sjöberg weet toneelstuk met slechts drie personages en maar één decor uit te bouwen tot een film zonder aan dramatische spanning te verliezen. Hoewel de flashbacks wat de inhoud betreft weinig aan de oorspronkelijke dialogen toevoegen, zijn ze verrassend en vloeiend in in het verloop van de film opgenomen. Björk is in alle uitersten van haar rol zeer overtuigend. Bekroond met de Grote Prijs op het festival van Cannes. Het scenario is van regisseur Sjöberg. Het camerawerk is van Göran Strindberg. Mono.

Bara en mor

1949 | Drama

Zweden 1949. Drama van Alf Sjöberg. Met o.a. Eva Dahlbeck, Ragnar Falck, Ulf Palme, Hugo Björne en Åke Fridell.

Jonge vrouw maakt deel uit van groep arme rondtrekkende seizoenarbeiders en wordt om haar levenslust door verloofde verlaten. Uit reactie trouwt ze met een boer en krijgt een hele reeks kinderen, voor wier onderhoud zij moet gaan werken omdat echtgenoot het steeds meer laat afweten. Uitputting wordt haar tenslotte fataal. Film van veteraan werd later door jonge generatie opnieuw gewaardeerd ten opzichte van werk van Ingmar Bergman, omdat hij zich met maatschappelijke realiteit bezighoudt in plaats van abstracte, morele of bovenzinnelijke problemen.