Arthur Ibbetson: camera en muziek.
Er zijn 28 films gevonden.

Babes in Toyland

1986 | Musical, Muziek

Verenigde Staten 1986. Musical van Clive Donner. Met o.a. Drew Barrymore, Richard Mulligan, Eileen Brennan, Keanu Reeves en Jill Schoelen.

Opgeblazen nieuwe versie van Victor Herberts operette, eerder verfilmd met Laurel en Hardy. Alleen 'Toyland' en 'March of the Wooden Soldiers' zijn overgebleven in het nieuwe libretto van Leslie Bricusse. Tekst van de bekroonde toneelschrijver Paul Zindel. Stan en Ollie deden het in de versie van 1934 twee keer zo goed in de helft van de tijd. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

Santa Claus

1985 | Familiefilm, Komedie, Drama, Fantasy

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1985. Familiefilm van Jeannot Szwarc. Met o.a. Dudley Moore, John Lithgow, David Huddleston, Burgess Meredith en Judy Cornwell.

Behoefte aan een flinke dosis zwartgalligheid? Santa Claus zal niet teleurstellen. Wat te denken van een zekere Mr. Claus (Huddleston) die in een grijs verleden doodvriest, door elfen wordt gereanimeerd en vervolgens als ondode tot in de eeuwigheid moet zwoegen op de Noordpool als Kerstman? En dat is slechts de proloog. De bizaro-meter gaat nog verder in het rood wanneer Dudley Moore en John Lithgow ten tonele verschijnen, respectievelijk als apathische elf en als boze speelgoedfabrikant. Instant-trauma voor iedere kinderziel.

The Bounty

1984 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Roger Donaldson. Met o.a. Mel Gibson, Anthony Hopkins, Edward Fox, Laurence Olivier en Daniel Day-Lewis.

Fraaie en goed gemaakte herverfilming van de beroemdste muiterij uit de geschiedenis. Deze vrije bewerking is niet gebaseerd op het boek van Nordhoff-Hall en schildert Bligh enerzijds als de onderdanige, ingetogen en koppige, maar zeker niet idiote christen en anderzijds als een dilettant zonder ruggengraat. Als geheel een interessante film, maar in het emotionele vlak op een afstand. Veel opnames die vanwege de ruimtelijke effecten in grootbeeld zijn opgenomen krijgen behoorlijk te lijden op de buis. Robert Bolt bewerkte de roman 'Captain Bligh and Mr. Christian' van Richard Hough tot scenario. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

Witness for the Prosecution

1982 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1982. Thriller van Alan Gibson. Met o.a. Ralph Richardson, Deborah Kerr, Beau Bridges, Donald Pleasence en Wendy Hiller.

De beroemde advocaat Richardson neemt de verdediging op zich van de van moord verdachte Bridges, zeer tot ongenoegen van zijn verpleegster (Kerr in haar tv-debuut). Bridges` echtgenote Rigg wil door het vuur gaan om de onschuld van manlief te bewijzen. Sterke bewerking van de Agatha Christie-thriller, maar de Billy Wilder-versie uit 1957 is nou eenmaal niet te overtreffen. Ook deze regisseur kon beschikken over vier uitstekende hoofdrolspelers, met vooral Rigg, die iedereen ver achter zich laat (in de Dietrich-rol). John Gay baseerde zich op het scenario van Billy Wilder en Harry Kurnitz. Hij slaagde erin de toneelmatige herkomst nog beter te omzeilen, maar kon niet verhinderen dat er nog weinig verrassingen in het verhaal zitten voor wie de originele versie kent. Bovendien zijn de dialogen minder cynisch. Knappe fotografie van Arthur Ibbetson.

Little Lord Fauntleroy

1980 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1980. Drama van Jack Gold. Met o.a. Ricky Schroder, Alec Guinness, Connie Booth, Eric Porter en Colin Blakely.

Knappe remake van de Freddie Bartholomew-klassieker uit 1936, ditmaal met Schroder als de vaderloze jongen die door zijn grootvader (Guinness) naar Engeland wordt gehaald. Hij leefde met zijn moeder in een miserabele wijk van New York en voor de jongen opent een nieuwe wereld zich in het goede milieu van Londen, ook al kost dit hem zijn moeder, die steeds vijandig werd behandeld door de oude man. Een jongensdroom wordt werkelijkheid in dit keurige scenario van Blanche Hanalis, naar het beroemde boek van Frances Hodgson Burnett, dat een schitterend beeld geeft van een verloren aristocratie. Knap vertolkt door jong en oud. In Amerika werd de film uitgebracht als tv-film, vandaar de Emmy Award die toegekend werd aan Arthur Ibbetson voor de fotografie.

Hopscotch

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Ronald Neame. Met o.a. Walter Matthau, Ned Beatty, Glenda Jackson, Herbert Lom en Sam Waterston.

Komediegigant Walter Matthau (The Odd Couple) speelt een gewiekste CIA'er die na jaren trouwe dienst wordt geschoffeerd door zijn baas (Beatty). Als wraak begint Matthau zijn memoires te verspreiden onder diverse vijandige geheime diensten waarna een internationaal kat-en-muisspel begint tussen Matthau en zijn inmiddels moordzuchtige baas. Hopscotch (hinkelen) is gebaseerd op de bestseller van Brian Garfield (Death Wish), de thrillerauteur die steevast almachtige eenlingen opvoert. De onnavolgbare mimiek, timing en voordracht van wijlen Matthau (1920-2000) verheffen de welbekende jaren 70 en 80 spionagematerie tot een genoeglijke aaneenschakeling van zorgeloos spannende belevenissen.

The Medusa Touch

1978 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1978. Horror van Jack Gold. Met o.a. Richard Burton, Lino Ventura, Lee Remick, Harry Andrews en Alan Badel.

John Morlar (Burton) heeft zijn leven lang door geestkracht mensen laten sterven, maar nu is hij de controle daarover kwijtgeraakt. Zonfeld (Remick) is zijn psychiater in deze onappetijtelijke film vol plagiaat. Scenario van John Briley naar de roman van Peter Greenaway. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

11 Harrowhouse

1974 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1974. Komedie van Aram Avakian. Met o.a. Charles Grodin, Candice Bergen, James Mason, Trevor Howard en John Gielgud.

Geestige, actierijke satire op overvalfilms, waarin diamanthandelaar Grodin het wereldhandelshuis van edelstenen berooft. Grodin bewerkte ook A. Browne's best-seller-roman voor het script. Hertiteld: ANYTHING FOR LOVE.

Frankenstein: The True Story

1973 | Horror

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van Jack Smight en Agnes. Met o.a. Leonard Whiting, James Mason, David McCallum, Jane Seymour en Michael Sarrazin.

Kort na de dood van zijn broer, bezoekt de medische student Frankenstein (Whiting) het lab van Henry Clerval (McCallum), die experimenteert met het opnieuw tot leven brengen van de doden. Ze besluiten samen te werken, maar tijdens het experiment krijgt Clerval een dodelijke hartaanval. Frankenstein transplanteert het brein van zijn vriend in het monster en met behulp van elektriciteit brengt hij het tot leven. Het mooie creatuur (Sarrazin) begint echter weldra te degenereren en springt uit wanhoop in het meer. Frankenstein treedt in het huwelijk, maar het monster keert terug en eist ook een gezellin. Het is meer naar de geest dan naar de letter dat 'The True Story' begrepen moet worden. Scenaristen Christopher Isherwood en Don Bachardy hebben geprobeerd om het dualisme tussen schepper en schepping terug te brengen in één persoon. De ene vertegenwoordigt het goede en de andere het kwade, zoals Mary Shelley het in haar roman weergaf. Een excellente cast en sfeervolle fotografie van Arthur Ibbetson. Pas op voor de sterk ingekorte bioscoopversie van 123 minuten!

A Doll's House I

1973 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Patrick Garland. Met o.a. Claire Bloom, Anthony Hopkins, Ralph Richardson, Denholm Elliott en Anna Massey.

Een sober in beeld gebrachte, sterk geacteerde, maar enigszins toneelmatige verfilming van Ibsens toneelstuk. Bloom als Norah, Hopkins als Torvald Helmer, Richardson als Dr. Rank. Vrijwel tegelijkertijd kwam de versie van Joseph Losey uit.

Willy Wonka & the Chocolate Factory

1971 | Musical, Familiefilm, Fantasy, Jeugdfilm

Verenigde Staten 1971. Musical van Mel Stuart. Met o.a. Gene Wilder, Jack Albertson, Peter Ostrum, Roy Kinnear en Julie Dawn Cole.

Roald Dahl bewerkte zelf zijn bekende jeugdboek tot een scenario voor deze fraai vormgegeven musical. De jonge Charlie mag, samen met een paar andere kinderen, een dagje doorbrengen in de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Wilder is briljant als Wonka, de hoogst bizarre directeur van het bedrijf. Het ene moment vriendelijk en toegeeflijk, een seconde later een gevaarlijke, sadistische man, die niets liever wil dan de hebberige kinderen - afgezien van Charlie zijn de andere kinderen verschrikkelijke etterbakjes - straffen. De film, die af en toe te eng is voor al te jeugdige kijkers, is het hoogtepunt in het verder weinig opmerkelijke oeuvre van regisseur Stuart.

When Eight Bells Toll

1971 | Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1971. Avonturenfilm van Etienne Périer. Met o.a. Anthony Hopkins, Robert Morley, Nathalie Delon en Jack Hawkins.

Er zijn enkele goudtransportschepen verdwenen en de geheim agenten Philip Calvert en Roy Hunslett gaan op zoek. Ze ontdekken dat één van de schepen onder een nieuwe vlag en onder een nieuwe naam vaart. Undercover als zeebiologen proberen Calvert en Hunslett de bende op te rollen. Een niet zo goed gelukte verfilming naar de gelijknamige bestseller van Alistair MacLean.

The Walking Stick

1970 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Eric Till. Met o.a. Samantha Eggar, David Hemmings, Emlyn Williams, Phyllis Calvert en Ferdy Mayne.

In het eenzame leven van Eggar, aan haar rolstoel gekluisterd door kinderverlamming, verschijnt op een dag Hemmings. Het is de grote liefde. Ze willen een antiekzaak beginnen, maar daarvoor hebben ze geld nodig. Hemmings plant een hold-up om aan de financiën te komen. Hij vraagt Eggar hem te helpen, maar speelt hij wel zuiver spel? Een oerconventionele film die degelijk verteld en gespeeld wordt, maar die weinig nieuws te bieden heeft. Toch blijft het scenario van George Bluestone, naar een roman van Winston Graham tot het einde een boeiende karakterstudie. Arthur Ibbetson is verantwoordelijk voor de mooie fotografie. Panavision.

The Railway Children

1970 | Familiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1970. Familiefilm van Lionel Jeffries. Met o.a. Dinah Sheridan, Bernard Cribbins, William Mervyn, Iain Cuthbertson en Jenny Agutter.

Moralistische verhalen over arme kindertjes in de marge van het Britse Rijk doen het steevast goed. Zo ook The Railway Children, gebaseerd op het gelijknamige succesverhaal van Edith Nesbit uit 1906. Drie kindertjes zien toe hoe pa onschuldig in het cachot belandt, waardoor zij en moeke hun riante onderkomen moeten inruilen voor een kot langs het spoor. Het gelukzalige einde ontspruit uit onderlinge kameraadschap en hulp van enkele goedmoedige representanten van de verschillende Britse klassen. Gefilmd in lieflijk Yorkshire. Brits cultureel erfgoed, doorgaans op tv rond de kerst.

Where Eagles Dare

1969 | Actiefilm, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Actiefilm van Brian G. Hutton. Met o.a. Richard Burton, Clint Eastwood, Mary Ure, Michael Hordern en Patrick Wymark.

Alistair MacLean schreef in zes weken tijd het script voor dit Burton-Eastwoodvehikel dat soms zo ingewikkeld in elkaar zit dat het weer amusant wordt. Een Engelse commando-eenheid wordt in Duitsland gedropt om een Amerikaanse generaal uit de klauwen van de SS te redden. Burton doet overtuigend z'n best als bevelvoerend officier terwijl Eastwood - de enige Amerikaan in de groep - zijn faam waar maakt door in deze film meer mensen te doden dan in welke andere Eastwood-film ook. Avonturenspecialist Hutton neemt z'n film niet al te serieus en laat het avontuur nogal abrupt en met knallend 'vuurwerk' eindigen.

Anne of the Thousand Days

1969 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Drama van Charles Jarrott. Met o.a. Richard Burton, Geneviève Bujold, Irene Papas, Anthony Quayle en Peter Jeffrey.

Vaak onnauwkeurig, maar overweldigend goed geacteerd historisch drama rond Anna Boleyn en Henry VIII. Prachtige beelden. Briljante vertolking door Bujold. Oscar voor de kostuums van Margaret Furse. Scenario van Bridget Boland, John Hale en Richard Sokolove naar een toneelstuk van Maxwell Anderson. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

Inspector Clouseau

1968 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1968. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Alan Arkin, Delia Boccardo, Frank Finlay, Patrick Cargill en Beryl Reid.

Het is een gekkenhuis bij Scotland Yard. Ze hebben gehoord dat er een grote treinroof gaat plaatsvinden, maar niemand kan ontdekken wie het brein achter de zaak is. Dan komt iemand op het geniale idee de gerenommeerde Franse inspecteur Clouseau in te schakelen. Niemand beseft dat de berichten over diens faam uit de lucht zijn gegrepen. Een acteur moet over heel wat talent beschikken om Peter Sellers' creatie in Blake Edwards' PINK PANTHER-reeks te doen vergeten. Arkin bezit dat talent, maar hij had een geschikter scenario moeten krijgen dan de flauwekul waarmee Tom en Frank Waldman hem opzadelden. Het decor van het swingende Londen is goed in beeld gebracht door Arthur Ibbetson. Gedraaid in Panavision.

A Countess From Hong Kong

1967 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Charles Chaplin. Met o.a. Marlon Brando, Sophia Loren, Sydney Chaplin, Tippi Hedren en Charles Chaplin.

De 63-jarige Chaplin schreef, regisseerde en acteerde en deed ook nog eens de muziek voor zijn laatste film. Het niveau van deze romantische farce (Amerikaanse miljonair annex diplomaat, onderweg vanuit Hongkong, verbergt mooie Russische émigree in zijn scheepshut, maar dan verschijnt zijn echtgenote plotseling aan boord, etcetera etcetera) ligt niet bijster veel hoger dan van een doorsnee aflevering van Love Boat, maar wanneer krijg je nu de kans om Marlon Brando, Sophia Loren, Margaret Rutherford en vader Charles en zoon Sydney Chaplin allemaal in één film te zien? Het muzikale thema van de film werd onder de titel This is my song een wereldhit (vooral in de versie van Petula Clark).

Sky West and Crooked

1966 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1966. Misdaad van John Mills. Met o.a. Hayley Mills, Ian McShane, Laurence Naismith en Geoffrey Bayldon.

De hele familie Mills werkte mee aan deze film. Beroemd acteur John (Ryan's daughter) nam eenmalig de regie op zich, zijn vrouw Mary Hayley Bell schreef het scenario en hun dochter Hayley, inmiddels een voormalige Disney-ster, kreeg de hoofdrol. Zij is de zeventienjarige Brydie White. Zeven jaar geleden heeft Brydie zien gebeuren dat haar vriendje omkwam toen een geweer, dat de vader van het jongetje had laten rondslingeren, per ongeluk afging. De vader is nu nog steeds rancuneus en van haar alcoholistische moeder krijgt ze in plaats van steun slaag. Een zigeunerjongen (McShane), ook niet geliefd in de gemeenschap, wil wel haar vriend worden. Sky west and crooked is een degelijk drama dat zonder omfloersen dwingt tot meeleven.

Miss Marple: Murder at the Gallop

1963 | Mysterie, Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1963. Mysterie van George Pollock. Met o.a. Robert Morley, Flora Robson, Charles Tingwell, Stringer Davis en Duncan Lamont.

Als een oude zonderlinge heer bij het zien van een kat dood neervalt, vermoedt amateur-detective Miss Marple (Rutherford) dat er misdaad in het spel is. Uit zijn testament blijkt dat hij heel rijk was en er duiken vier erfgenamen op. Als Miss Marple haar verdenkingen aan de politie opgeeft, lijkt het voor dovemansoren bestemd; dus gaat ze zelf op onderzoek uit. De handeling voltrekt zich verder tegen de achtergrond van een manege. Gebaseerd op het boek van Agatha Christie met de titel After the Funeral, door David Pursall, James P. Cavanagh en Jack Seddon tot scenario bewerkt. Camerawerk van Arthur Ibbetson. Rutherford op d'r best en altijd de moeite waard.

I Could Go on Singing

1963 | Drama, Musical

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Judy Garland, Dirk Bogarde, Jack Klugman, Aline MacMahon en Gregory Phillips.

De internationaal beroemde zangeres Garland komt na jaren weer naar Engeland. Ze zoekt haar vroegere minnaar Bogarde op met de bedoeling het voogdijschap te eisen over hun onwettige zoon, die echter sterk gehecht is aan zijn vader. In haar laatste film kreeg Garland een rol die heel wat elementen uit haar leven bevat, ook al is het geen biografie. Spijtig genoeg zijn het juist de melodramatische elementen die de film doen mislukken. Het is allemaal wat dik in de verf gezet. Als ze begint te zingen, spatten de vonken ervan af. Het speciaal op maat gesneden scenario is van de hand van Mayo Simon en Robert Dozier, die er als het ware een one-woman-show voor Garland van maakten.

The Inspector

1962 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Stephen Boyd, Dolores Hart, Hugh Griffith, Donald Pleasence en Harry Andrews.

Een spannend verhaal van Jan de Hartog over een jong joods meisje dat door een ex-nazi wordt achtervolgd in het Europa van na WO II. Een opwindende film, ondanks hiaten in de verhaallijn. Stijlvol gefotografeerd, onder andere in Holland en Israël.

Whistle Down the Wind

1961 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Bryan Forbes. Met o.a. Hayley Mills, Bernard Lee, Alan Bates, Norman Bird en Diane Clare.

'Jezus Christus,' mompelt de man (Bates) die zich in een boerenschuur heeft verschanst als hij gevonden wordt door drie kinderen. De kinderen hebben een gedegen religieuze opvoeding gehad, denken derhalve dat de man de wederopstanding van Jezus is. Ze houden hem verborgen voor volwassenen, brengen de man brood en wijn. Maar in werkelijkheid is de man een voortvluchtige moordenaar. Forbes' zeer geslaagde regiedebuut, naar roman van Mary Hayley Bell, is een lichtvoetige lofzang op de onschuldige kindergeest. Uitstekend spel, ook van de jeugdige acteurs. Genomineerd voor vier BAFTA's.

The Canadians

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Robert Ryan, John Dehner, Torin Thatcher, John Sutton en Teresa Stratas.

Western-nonsens over een Sioux-stam die naar Canada vlucht, waar Ryan van de bereden politie de Indianen asiel verleent, op voorwaarde dat zich vreedzaam opstellen. Maar dan doden Dehner en drie avonturiers enkele jagers van de stam, die ze voor paardendieven hielden. Nu is het hek van de dam. Het regiedebuut van Kennedy, die in de jaren 50 opviel door een aantal uitstekende western-scenario's, werd een regelrechte flop. Publiek en pers waren eensgezind in hun negatieve oordeel. Gevolg was dat Kennedy naar het kleine scherm terugkeerde om zijn vak te leren. Toch bevat het scenario van Kennedy zelf een aantal mooie momenten. Achter de camera stond Arthur Ibbetson. Gefilmd in Canada en gedraaid in CinemaScope.

Tunes of Glory

1960 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Alec Guinness, John Mills, Dennis Price, John Fraser en Susannah York.

Een schitterend gespeeld drama over een harde kolonel in botsing met zijn opvolger. Speelt zich af in Schotland. Scenario van James Kennaway naar zijn roman. Doedelzakmuziek van Malcolm Arnold. Filmdebuut van York. Het camerawerk is van Arthur Ibbetson.

The League of Gentlemen

1960 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1960. Misdaad van Basil Dearden. Met o.a. Jack Hawkins, Nigel Patrick, Roger Livesey, Richard Attenborough en Bryan Forbes.

Een vroegere kolonel verzekert zich, door middel van chantage, van de hulp van andere voormalige legerofficieren om een grote bankoverval op touw te zetten. De Britse humor van hoog niveau maakt dit misdaadverhaal een verrukking om naar te kijken. Oliver Reed doet even mee als balletdanser.

The Bridal Path

1959 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1959. Komedie van Frank Launder. Met o.a. Bill Travers, Bernadette O'Farrell, Alex Mackenzie, Eric Woodburn en Jack Lambert.

Charmante film over een jonge eilandbewoner die op het Schotse vasteland een vrouw zoekt. Fraaie landschapsfotografie. Scenario van regisseur Launder en Geoffrey Willans. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

The Horse's Mouth

1958 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1958. Komedie van Ronald Neame. Met o.a. Alec Guinness, Kay Walsh, Renee Houston, Mike Morgan en Michael Gough.

Een bewonderenswaardige verfilming van Joyce Cary's ironische roman met Guinness als een excentrieke schilder, die aan de rand van de samenleving leeft en steeds op zoek is naar buitengewone situaties die hij kan gebruiken voor zijn steeds ambitieuzer wordende schilderijen.