Dirk Bogarde: regie en cast.
Er zijn 72 films gevonden.

Despair

1978 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1978. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Dirk Bogarde, Andréa Ferréol, Klaus Löwitsch, Volker Spengler en Bernhard Wicki.

Een chocoladefabrikant (Bogarde in een enerverende rol) heeft problemen, zowel in zijn bedrijf als met zijn vrouw (Ferréol) en hoopt dit op te lossen met een als zelfmoord georganiseerde moord op een dubbelganger, maar wordt tenslotte als krankzinnige gearresteerd. Fassbinders eerste internationale Engelstalige productie (2,5 miljoen mark) naar het boek van Vladimir Nabokov is bedoeld als commentaar op de jaren 1930-1940 en ziet er beeldschoon uit mede dankzij cameraman Michael Ballhaus.

Visconti

1990 | Biografie, Documentaire

Frankrijk 1990. Biografie van Frédéric Mitterrand. Met o.a. Luchino Visconti, Silvana Mangano, Helmut Berger, Anna Magnani en Alain Delon.

Het portret van de Italiaanse cineast vol tegenstellingen: aristocraat en communist, vader van het neo-realisme en filmer van de decadentie, intieme vriend van Maria Callas en homoseksueel enz. Zo op het oog een wispelturig type maar in feite de meester achter een reeks films, die zonder enige twijfel uniek zijn en dan is er over zijn esthetiek nog niets gezegd. Dat is die van een artiest die voor alles onophoudelijk de tegenstrijdigheden van de maatschappij waarin hij leefde observeerde. Met goed gekozen fragmenten uit zijn films.

Daddy Nostalgie

1990 | Drama, Experimenteel, Komedie

Frankrijk 1990. Drama van Bertrand Tavernier. Met o.a. Dirk Bogarde, Jane Birkin, Odette Laure, Emmanuelle Bataille en Charlotte Kady.

Er gebeurt eigenlijks niets bijzonders. Daddy Bogarde, slachtoffer van een zware hartaanval, ziet zijn dagen geteld. Alleen zijn dochter Birkin weet dit. Zij stelt alles in het werk om de resterende tijd samen door te brengen. Dit gebeurt in een sfeer van onderlinge verstandhouding, herinneringen, lachbuien, (verboden) bezoeken aan de nabij gelegen bar, etc. Tegelijkertijd trekken - paradoxaal genoeg - de banden weer aan tussen moeder Laure en haar dochter. Een film met drie personages die hevig ontroert, omdat het allemaal zo raak en waar is. Waarschijnlijk speelde zich een wonder af, toen een grootse Britse filmacteur, een grootse Franse actrice, en een grootse Franse regisseur tot samenwerking besloten. Scenario van Colo Tavernier-O'Hagan. Denis Lenoir stond achter de camera.

The Vision

1987 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Norman Stone. Met o.a. Dirk Bogarde, Lee Remick, Eileen Atkins, Helena Bonham Carter en Paul Maxwell.

Een Amerikaanse religieuze organisatie maakt zich met behulp van satelliet-televisie meester van de Europese ether. Bogarde speelt de man die is ingehuurd voor de programma's, maar ontdekt dat er aan de operatie een luchtje zit. Een voorspelbare plot, maar de spelers halen het beste uit de goede dialoog.

May We Borrow Your Husband

1986 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1986. Drama van Bob Mahoney. Met o.a. Dirk Bogarde, Charlotte Attenborough, Simon Shepherd, Francis Matthews en David Yelland.

Succesvolle schrijver (Bogarde) kan zich veroorloven om zijn volgende boek af te maken in een luxueus hotel aan de Rivi[KA2]era, waar hij kennis maakt met een jong stel (Attenborough en Shepherd), dat pas getrouwd is. De echtgenoot komt in aanraking met een louche duo kunsthandelaren die homo zijn en de bruidegom inpalmen, waardoor de kersverse bruid in een ge[KA3]isoleerde positie komt. De wereldwijze, oudere auteur neemt haar onder zijn hoede. Naar een kort verhaal van Graham Greene, bewerkt door Dirk Bogarde (én om deze laatste altijd de moeite waard).

The Patricia Neal Story

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Anthony Harvey en Anthony Page. Met o.a. Glenda Jackson, Dirk Bogarde, Mildred Dunnock, Ken Kercheval en Jane Merrow.

Uitstekend acteerwerk van de twee hoofdrolspelers in hun Amerikaanse tv-filmdebuut; dit en het spel van Dunnock, die zichzelf speelt, geeft extra distinctie aan het gedramatiseerde verslag van Neals herstel van een bijna fatale hartaanval, waarbij ze terzijde wordt gestaan door haar echtgenoot, de auteur Roald Dahl. Fijngevoelige bewerking van Barry Farrells boek Pat and Roald tot script door Robert Anderson.

Providence

1977 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk 1977. Drama van Alain Resnais. Met o.a. Dirk Bogarde, John Gielgud, Ellen Burstyn, David Warner en Elaine Stritch.

Stervende literator Clive Langham (Gielgud) tracht een boek te voltooien en verwisselt bedenksels over zichzelf en zijn getrouwde kinderen met ware gebeurtenissen. Fascinerend spel van verbeelding en werkelijkheid. Het Engelse debuut van Resnais, die hierdoor het creatieve proces van het schrijversschap op het witte doek heeft willen uitbeelden. Het scenario is van David Mercer. Het camerawerk is van Ricardo Aronovich.

A Bridge Too Far

1977 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery en Edward Fox.

Ondanks een reusachtige sterrencast en interessant gegeven is het niet erg moeilijk om bij dit oorlogsepos in slaap te vallen: de plot is uitermate langdradig en voorspelbaar. De mislukte geallieerde invasie via de lucht van het bezette Nederland in 1944 waarbij ruim 17.000 soldaten om het leven kwamen, wordt minutieus in beeld gebracht. Deventer doet hier dienst als het Arnhem van '44. Let op de kleine rol van Peter Faber, het merkwaardige Nederlands van Laurence Olivier, en Gene Hackman in de rol van de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski, de man die pas in 2005 postuum werd gelauwerd.

Permission to Kill

1975 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Oostenrijk 1975. Drama van Cyril Frankel. Met o.a. Dirk Bogarde, Ava Gardner, Bekim Fehmiu, Timothy Dalton en Frederic Forrest.

Fascinerende ontmaskering van spionage als vuil beroep. Bogarde, spionnenleider van de 'Westerse Inlichtingen Liaison', tracht te verhinderen dat Fehmiu, hoofd van de 'Nationale Vrijheids Partij', terugkeert naar zijn dictatoriaal bestuurde land. Prachtige, opwindende produktie.

Le Serpent

1973 | Thriller

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1973. Thriller van Henri Verneuil. Met o.a. Yul Brynner, Henry Fonda, Dirk Bogarde, Virna Lisi en Philippe Noiret.

Een Russische ambassade-attaché weigert van Orly naar Moskou te vertrekken en onthult KGB-spion te zijn die informatie wil doorgeven aan de Amerikanen over dubbelspionnen in het westen. In Engeland verdwijnen twee employés van het Foreign Office, in West-Duitsland worden ambtenaren gedood of plegen zelfmoord, het hoofd van de Franse contraspionage komt ook onder verdenking te staan. Deze spionagefilm naar de roman van Pierre Nord met een scenario van Gilles Perault kiest voor een pseudo- documentaire aanpak boven spectaculaire actie waarbij de internationale rolbezetting aan de authenticiteit bijdraagt. De film is te lang uitgesponnen waardoor het verrassingseffect van onthullingen ondermijnd wordt. Camerawerk van Claude Renoir.

Il Portiere di notte

1973 | Drama, Oorlogsfilm, Erotiek

Italië 1973. Drama van Liliana Cavani. Met o.a. Dirk Bogarde, Charlotte Rampling, Gabriele Ferzetti, Philippe Leroy en Isa Miranda.

Een joodse vrouw ziet in 1957 in de nachtportier van een Weens hotel de officier van het concentratiekamp terug die haar als vijftienjarige dwong tot een sado-masochistische relatie waarin ze geleidelijk aan een willige partner werd. Omdat beiden nooit van die herinnering zijn losgekomen hervatten ze de verhouding van weleer, tot ex-nazi's die verraad vrezen hen laten neerschieten. Het gedocumenteerd beeld van medeplichtigheid tussen beul en slachtoffer wordt door de hoofdrollen overtuigend waar gemaakt, al vervalt de regisseuse soms tot een sensationele aanpak die haar oprechtheid twijfelachtig maakt. De fictieve geheime sekte van oud-nazi's doet het verhaal geleidelijk aan melodramatisch worden. Scenario van de regisseur en Italo Moscati.

Morte a Venezia

1971 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1971. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Silvana Mangano, Romolo Valli en Mark Burns.

Gebaseerd op de novelle 'Tod in Venedig' (1912) van Thomas Mann. Bogarde speelt de Duitse componist Aschenbach (gebaseerd op Gustav Mahler) die tijdens een bezoek aan Venetië in een jonge Poolse toerist de kracht van zinnelijke schoonheid ontdekt die hij in zijn werk tevergeefs heeft nagestreefd. Bogarde was bijzonder tevreden: 'For me Death in Venice is the peak - the end - of my career. I can never hope to give a better performance or be in a better film.' Schitterend camerawerk van Pasquale de Santis, de meeslepende muziek van Mahler (onder andere het Adagietto uit de Vijfde Symfonie) en perfecte sfeertekening maken film en boek eindelijk eens gelijkwaardig.

Oh! What a Lovely War

1969 | Oorlogsfilm, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Laurence Olivier, John Gielgud, Ralph Richardson, Michael Redgrave en John Mills.

Deze muzikale satire is bedoeld als anti-oorlogsfilm, maar dat is niet helemaal gelukt; te Brits en te lang. De film begint met een bijeenkomst van de koninklijke families van Europa in 1914, waarbij Aartshertog Ferdinand omkomt door een exploderende fotocamera; de beschuldigingen zijn niet van de lucht en de diverse koningshuizen kiezen hun zijden. Tegelijkertijd hoort een Engelse familie, die in de badplaats Brighton met vakantie is, het nieuws dat WO I is uitgebroken. Hun vijf zonen worden opgeroepen en sneuvelen een voor een door het uit de hand gelopen koninklijke onderonsje. Niettemin, een indrukwekkend regiedebuut. Mooi camerawerk en een prachtige vormgeving. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als WAR AND PEACE SEASON.

Justine

1969 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1969. Avonturenfilm van George Cukor. Met o.a. Anouk Aimée, Dirk Bogarde, Robert Forster, Anna Karina en Phillipe Noiret.

Modieuze film die de fans van Lawrence Durrell's Alexandria Quartet niet zal vermogen te behagen, maar hij doet het goed als exotische kitsch. Cukors veelvuldige toepassing van groothoekopnamen zal bij uitzending op tv niet veel effect sorteren. Opgenomen in Tunis. Gefilmd in Panavision.

Damned, The

1969 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Duitsland​/​​Italië​/​​Zwitserland 1969. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Dirk Bogarde, Ingrid Thulin, Helmut Griem, Helmut Berger en Charlotte Rampling.

Het hoofd van een familie van Duitse staalbaronnen wordt in 1933 vermoord door een ambiteuze schoondochter en haar minnaar, om zo de macht over te nemen die per erfrecht aan haar wilszwakke zoon toekomt. De persoonlijke wraakzucht van de jongen en manipulaties van een Gestapo-neef leiden echter tot de ondergang van het paar. Het MacBeth-gegeven verplaatst naar nazi- Duitsland kreeg een fascinerende, opera-achtig barokke regie van Visconti die zowel meesleept als kritische afstand schept en een rolbezetting met zeven nationaliteiten tot een stijleenheid van acteren brengt. Berger maakt als de decadente kleinzoon een van de meest spectaculaire hoofdroldebuten uit de filmhistorie. Scenario van Nicola Badalucco, Enrico Medioli en regisseur Visconti. Ook bekend als GÖTTERDÄMMERUNG.

The Fixer

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van John Frankenheimer en Dirk Bogarde. Met o.a. Alan Bates, Dirk Bogarde, Georgia Brown, Hugh Griffith en Elizabeth Hartman.

Rusland 1911. Bates, een dertig-jarige jood, wordt ten onrechte beschuldigd van moord. Politieke machtshebbers willen zich van hem bedienen, maar hij weigert mee te werken, ook al wordt hij gefolterd en vernederd. Een harde film die het anti- semitisme scherp veroordeelt en die toont wreed een mens tegenover zijn medemens kan zijn. Het is tevens het portret van een man die aanvankelijk vredelievend is en geen partij kiest, tot de omstandigheden hem dwingen tot gewelddadig verzet. Dalton Trumbo baseerde zijn schitterend scenario op een roman van Bernard Malamud. Bates ontving een Oscarnominatie voor zijn prestatie.

Sebastian

1968 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Drama van David Greene en David Green. Met o.a. Dirk Bogarde, Susannah York, Lilli Palmer, John Gielgud en Margaret Johnston.

Een flitsende maar verwarrende spionagefilm over contraspionageman Bogarde die voor Engeland codes ontcijfert en betrokken raakt in internationale vliegenafvangerij. Intrigerend, kleurrijk, maar een beetje vermoeiend.

Our mother's hous

1967 | Drama

1967. Drama van Jack Clayton.

Een flitsende maar verwarrende spionagefilm over contraspionageman Bogarde die voor Engeland codes ontcijfert en betrokken raakt in internationale vliegenafvangerij. Intrigerend, kleurrijk, maar een beetje vermoeiend.

Our Mother's House

1967 | Fantasy, Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Fantasy van Jack Clayton. Met o.a. Dirk Bogarde, Margaret Brooks, Louis Sheldon-Williams, John Gugolka en Pamela Franklin.

Een plan van kinderen om gewoon verder te leven na het overlijden van hun geliefde moeder loopt gesmeerd (ze begraven moe in de tuin om niet in het weeshuis te moeten en ze treden iedere avond in contact met haar in het tot kapel omgebouwde tuinhuis) totdat hun waardeloze vader opduikt. Regisseur Clayton haalt goede acteerprestaties uit de acteurs in deze ongewone film. Naar het boek van Julian Gloag, door Jeremy Brooks en Haya Harareet tot scenario bewerkt. Camerawerk van Larry Pizer.

Accident

1967 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Dirk Bogarde, Stanley Baker, Jacqueline Sassard, Delphine Seyrig en Alexander Knox.

Ingewikkeld, en provocerend scenario van Harold Pinter maakt gebruik van een verhaal (over een professor uit Oxford die verliefd wordt op een studente) dat slechts als basis dient voor een onderzoek naar denken en handelen van de personages. Uitdagende film die werkt met vele niveaus; alle spelers uitstekend, inclusief York in zijn eerste grote rol.

Modesty Blaise

1966 | Mysterie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1966. Mysterie van Joseph Losey. Met o.a. Monica Vitti, Terence Stamp, Dirk Bogarde, Harry Andrews en Michael Craig.

Regisseur Losey verorberde een watermeloen, een augurk, en nam ijs toe, viel in slaap, ontwaakte en maakte dit werkje, op het hoogtepunt van de pop-art rage. Enerzijds beoogt de film een persiflage te zijn, anderzijds is het volkomen onduidelijk wat de bedoeling is of waar het over gaat. In ieder geval is het een verfilming van de gelijknamige Engelse krantestrip.

The High Bright Sun

1965 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Avonturenfilm van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, George Chakiris, Susan Strasberg, Denholm Elliott en Grégoire Aslan.

Op Cyprus woedt rond 1957 het verzet tegen de Britse bezetter in alle hevigheid. Amerikaanse Strassberg is op bezoek bij vrienden van haar ouders. Ze beseft niet dat ze in een bolwerk van de terroristen zit en weigert Britse officier Bogarde alle medewerking. Tot ze verliefd op hem wordt en inziet dat wat de knappe Chakiris uithaalt, niet echt door de beugel kan. Het is vooral deze love-story die een groot deel van de film verknoeit. Scenarioschrijver Ian Stuart Black, die zich liet inspireren door zijn eigen roman, had zich beter wat meer kunnen verdiepen in de Brits-Cypriotische wanverhouding. Mooie fotografie op locatie van Ernest Steward. In Amerika ingekort tot 101m en uitgebracht onder de titel MCGUIRE GO HOME. Op video is de film ook te vinden onder de titel A DATE WITH DEATH: THE HIGH BRIGHT SUN.

Karting

1965 | Drama

1965. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Basil Henson, Julie Christie, Laurence Harvey en Dirk Bogarde.

Op Cyprus woedt rond 1957 het verzet tegen de Britse bezetter in alle hevigheid. Amerikaanse Strassberg is op bezoek bij vrienden van haar ouders. Ze beseft niet dat ze in een bolwerk van de terroristen zit en weigert Britse officier Bogarde alle medewerking. Tot ze verliefd op hem wordt en inziet dat wat de knappe Chakiris uithaalt, niet echt door de beugel kan. Het is vooral deze love-story die een groot deel van de film verknoeit. Scenarioschrijver Ian Stuart Black, die zich liet inspireren door zijn eigen roman, had zich beter wat meer kunnen verdiepen in de Brits-Cypriotische wanverhouding. Mooie fotografie op locatie van Ernest Steward. In Amerika ingekort tot 101m en uitgebracht onder de titel MCGUIRE GO HOME. Op video is de film ook te vinden onder de titel A DATE WITH DEATH: THE HIGH BRIGHT SUN.

Go Home! Mcguire

1965 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Oorlogsfilm van Ralph Thomas. Met o.a. Susan Strasberg, Dirk Bogarde en George Chakiris.

Op Cyprus woedt rond 1957 het verzet tegen de Britse bezetter in alle hevigheid. Amerikaanse Strassberg is op bezoek bij vrienden van haar ouders. Ze beseft niet dat ze in een bolwerk van de terroristen zit en weigert Britse officier Bogarde alle medewerking. Tot ze verliefd op hem wordt en inziet dat wat de knappe Chakiris uithaalt, niet echt door de beugel kan. Het is vooral deze love-story die een groot deel van de film verknoeit. Scenarioschrijver Ian Stuart Black, die zich liet inspireren door zijn eigen roman, had zich beter wat meer kunnen verdiepen in de Brits-Cypriotische wanverhouding. Mooie fotografie op locatie van Ernest Steward. In Amerika ingekort tot 101m en uitgebracht onder de titel MCGUIRE GO HOME. Op video is de film ook te vinden onder de titel A DATE WITH DEATH: THE HIGH BRIGHT SUN.

Darling

1965 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Julie Christie, Dirk Bogarde, Laurence Harvey, Roland Curram en José Luis de Vilallonga.

Christie kreeg Oscar voor rol van meisje dat een Italiaanse edelman trouwt met daar tussendoor enige onbevredigende liefdesaffaires. De cynische benadering en vloeiende stijl bevorderen de verteltrant. Kostuumontwerpster Julie Harris kreeg ook een Oscar.

King & Country

1964 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Dirk Bogarde, Tom Courtenay, Leo McKern, Barry Foster en James Villiers.

Een levendige anti-oorlogsfilm, mooi geacteerd. Bogarde wordt aangesteld als advocaat van de gedeserteerde soldaat Courtenay tijdens WO I. Het scenario is van Evan Jones naar het theaterstuk Hamp van John Wilson en de roman Return to the Wood van James Lansdale Hodson. Het camerawerk is van Denys Coop.

Hot Enough for June

1964 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1964. Komedie van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, Sylva Koscina, Leo McKern, Robert Morley en Roger Delgado.

James Bond-parodie met Dirk Bogarde als de noodlijdende broodschrijver Whistler die een eenvoudig baantje krijgt aangeboden in Praag. Zijn werkgever blijkt de Britse geheime dienst, zijn chauffeur is een bevallige Tsjechische spion en zijn voorganger wijlen 007. Bogarde vermaakt als onwennige spion en de actie is alleraardigst. Buiten Engeland uitgebracht als Agent 008 3/4. Gebaseerd op het boek 'The Night Before Wenceslas' (1960) van Lionel Davidson, in Nederland uitgebracht als Even naar Praag.

The Servant

1963 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Dirk Bogarde, James Fox, Sarah Miles, Wendy Craig en Catherine Lacey.

Fox, een charmante, verwende jongeman, vestigt zich na de dood van zijn vader in een deftige buurt in Londen. Hij neemt butler Bogarde in dienst, die nogal gesloten is maar buitengewoon attent. Bogarde profiteert van de zwakheden van zijn baas om zich onmisbaar te maken, en dan introduceert hij zijn sexy zuster Miles. Deze eerste samenwerking tussen regisseur Losey en scenarioschrijver Harold Pinter (die zich baseerde op een roman van Robin Maugham) groeide uit tot een esthetische krachttoer, waarvan het erotische karakter, dat ook homoseksuele suggesties niet uit de weg ging, destijds veel stof deed opwaaien. De prestatie van de drie hoofdrolspelers, gekoppeld aan de cynische pen van Pinter en de magistrale zwart-wit-beelden van Douglas Slocombe, maken de film tot een tijdloos meesterwerk. Een schitterend portret van de teloorgang van de Britse aristocratie. Muziek van Johnny Danksworth.

The Mind Benders

1963 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1963. Thriller van Basil Dearden. Met o.a. Dirk Bogarde, Mary Ure, John Clements, Michael Bryant en Wendy Craig.

Een topbezetting in een traag, maar fascinerend verslag van experimenten op het gebied van menselijke wilskracht en zintuiglijke waarneming, doorvlochten met een nevenintrige van spionage.

I Could Go on Singing

1963 | Drama, Musical

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Judy Garland, Dirk Bogarde, Jack Klugman, Aline MacMahon en Gregory Phillips.

De internationaal beroemde zangeres Garland komt na jaren weer naar Engeland. Ze zoekt haar vroegere minnaar Bogarde op met de bedoeling het voogdijschap te eisen over hun onwettige zoon, die echter sterk gehecht is aan zijn vader. In haar laatste film kreeg Garland een rol die heel wat elementen uit haar leven bevat, ook al is het geen biografie. Spijtig genoeg zijn het juist de melodramatische elementen die de film doen mislukken. Het is allemaal wat dik in de verf gezet. Als ze begint te zingen, spatten de vonken ervan af. Het speciaal op maat gesneden scenario is van de hand van Mayo Simon en Robert Dozier, die er als het ware een one-woman-show voor Garland van maakten.

Doctor in Distress

1963 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, Samantha Eggar, Mylène Demongeot, Robert Houston en Barbara Murray.

Kleurrijke aflevering in de succesvolle serie 'Doctor'-films die Ralph Thomas in de jaren zestig regisseerde. De in decent tweed geklede en in een 'mini' rondtoerende Bogarde speelt Simon Sparrow, de arts die zijn patiënten bij voorkeur in bloemrijke bewoordingen konde doet over hun lichamelijke gesteldheid. 'Je hart klinkt als een klok, je longen zijn zo helder als kristal, en je bloeddruk - good heavens - die kan niet normaler.' Na het stellen van een diagnose volgt vaak de onvermijdelijk belegen grap, in dit geval het oplopen van de bloeddrukmeter bij het uitspreken van het woordje 'verliefdheid'. De Britten vonden het destijds hoogkomisch, en ook nu nog is Doctor in Distress het aanzien waard, niet vanwege het verhaal, dat doet er nauwelijks toe, maar door de aanwezigheid van de kennelijk onbedoeld decadent ogende Bogarde, die de rol van dr Sparrow ditmaal voor de laatste keer en opnieuw met verve speelde.

The Password is Courage

1962 | Oorlogsfilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1962. Oorlogsfilm van Andrew L. Stone. Met o.a. Dirk Bogarde, Maria Perschy, Alfred Lynch, Nigel Stock en Reginald Beckwith.

De smakelijk gedateerde trailer vatte het verhaal zo samen: 'Charlie Coward's one-man war sweeps you from one hair-razing adventure to another! Explosive Action! Hilarious Fun!' Mooie reclame voor een komische oorlogsfilm, met Bogarde als de legendarische sergeant-majoor Coward. Nog voor Coward wordt afgeleverd in een Duits krijgsgevangenenkamp heeft hij al twee mislukte ontsnappingspogingen achter de rug. Bij de eerste belandt hij in een militair hospitaal waar hij per vergissing wordt onderscheiden met het IJzeren Kruis. Even later weet hij samen met kornuiten een vijandelijke munitietrein op te blazen. 'The more thrilling,' onderstreept de trailer: 'It's true!'

H.M.S. Defiant

1962 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1962. Avonturenfilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Alec Guinness, Dirk Bogarde, Maurice Denham, Nigel Stock en Richard Carpenter.

Bogarde contra Guinness in dit stoere verhaal over een Engels oorlogsschip tijdens de Napoleontische oorlog. Deze produktie heeft veel aandacht besteed aan historische details.

Victim

1961 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Thriller van Basil Dearden. Met o.a. Dirk Bogarde, Dennis Price, Peter McEnery, Donald Churchill en Peter Copley.

Een prima thriller waarin advocaat Bogarde zijn reputatie op het spel zet bij de achtervolging van een bende afpersers die zijn vaste vriend vermoordden. Deze behandeling van het onderwerp homoseksualiteit werd voor die tijd erg gedurfd geacht. Het scenario is van Janet Green en John McCormick. Het camerawerk is van Otto Heller.

The singer not the song

1961 | Drama, Western

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Roy Ward Baker. Met o.a. Dirk Bogarde, John Mills en Mylène Demongeot.

Een prima thriller waarin advocaat Bogarde zijn reputatie op het spel zet bij de achtervolging van een bende afpersers die zijn vaste vriend vermoordden. Deze behandeling van het onderwerp homoseksualiteit werd voor die tijd erg gedurfd geacht. Het scenario is van Janet Green en John McCormick. Het camerawerk is van Otto Heller.

The Singer Not the Song

1961 | Western

Verenigd Koninkrijk 1961. Western van Roy Ward Baker. Met o.a. Dirk Bogarde, John Mills, Mylène Demongeot en Eric Pohlmann.

In een afgelegen Mexicaans dorpje wordt de pas aangekomen priester Mills geconfronteerd met bandiet Bogarde, die het hele dorp terroriseert. Beiden trachten ze het leiderschap over het dorp te claimen, en de spanning stijgt wanneer Demongeot, dochter van een grootgrondbezitter, verliefd wordt op de priester. Ongewoon western-melodrama met intrigerende momenten, maar met veel te veel dialoog om echt geslaagd te worden genoemd. De zwoele sfeer suggereert iets van homoseksualiteit, een zeldzaamheid in de Britse film uit die tijd. Knap spel in de drie hoofdrollen. De roman van Audrey Erskine Lindop werd geadapteerd door Nigel Balchin. Prachtige locatie-fotografie van Otto Heller. Gefilmd in CinemaScope.

The Angel Wore Red

1960 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Italië 1960. Drama van Nunnally Johnson. Met o.a. Ava Gardner, Dirk Bogarde, Vittorio De Sica, Joseph Cotten en Ava Gardner e.e.

Soms boeiend verhaal over een dominee die de Spaanse loyalisten steunt en zijn romance met een goedhartige artieste.

Song Without End

1960 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1960. Muziek van Charles Vidor en George Cukor. Met o.a. Dirk Bogarde, < Capucine, Patricia Morison, Ivan Desny en Martita Hunt.

Prachtige muziek (de uitvoering kreeg een Oscar), bedolven onder de dramatiek van het leven van componist Franz Liszt. Bogarde doet zijn best en de decors zijn chique. Vidor stierf tijdens de opnamen en Cukor maakte de film af.

Libel

1959 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Anthony Asquith. Met o.a. Dirk Bogarde, Olivia de Havilland, Robert Morley, Paul Massie en Wilfrid Hyde-White.

De goede acteurs raken op een zijspoor in dit onduidelijk scenario over een man uit de betere kringen, die vervolgd wordt omdat hij een bedrieger zou zijn. Ook zijn vrouw is er niet zeker meer van of hij nu wel of niet haar man is. Scenario van Anatole de Grunwald en Karl Tunberg naar een toneelstuk van Edward Wooll. Camerawerk van Robert Krasker.

The Wind Cannot Read

1958 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1958. Oorlogsfilm van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, Yoko Tani, Ronald Lewis, John Fraser en Anthony Bushell.

Een keurig verhaal over Bogarde die uit een Japans kamp ontsnapt tijdens WO II om op zoek te gaan naar zijn zieke vrouw Tani.

The Doctor's Dilemma

1958 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Anthony Asquith en Antohny Asquith. Met o.a. Robert Morley, Alastair Sim, Leslie Caron en Dirk Bogarde.

Mrs. Dubedat houdt ontzettend veel van haar artistieke man Louis, maar hij lijdt aan tuberculose. Zij gaat naar een arts en vraagt hem alles te doen om haar man te redden. Het probleem echter is dat de arts niet genoeg tijd heeft om alle patiënten aan te nemen en dus een keuze moet maken. Hij vindt dat Louis wel een goede kans maakt aangezien het zonde zou zijn als zijn artistieke talenten verloren zouden gaan. Echter, wanneer hij Louis ontmoet, blijkt het een vreselijke gladjanus te zijn die zijn vrouw bedriegt. De arts staat nu voor de keuze om Louis te laten overlijden en zijn vrouw niets te vertellen. Of Louis te helpen en zijn vrouw in te lichten over zijn ware karakter.

Doctor's Dilemma

1958 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Anthony Asquith. Met o.a. Leslie Caron, Dirk Bogarde, Alastair Sim en Robert Morley.

Kostuumfilm met haken en ogen over een jonge vrouw, Caron, die de medische specialisten zo half om half ervan probeert te overtuigen dat haar bedrieglijke echtgenoot de moeite waard is om gered te worden.

Campbell's Kingdom

1958 | Avonturenfilm, Actiefilm, Western

Verenigd Koninkrijk 1958. Avonturenfilm van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, Stanley Baker, Michael Craig, Barbara Murray en James Robertson Justice.

Deze groots opgezette avonturenfilm is gesitueerd in het Canadese deel van de Rocky Mountains. Centraal staat het conflict van landeigenaar Bogarde met Baker en de zijnen, die vlak bij zijn land een grote dam wil aanleggen. Scenario van Robin Estridge naar de gelijknamige roman van Hammond Innes. Fotografie van Ernest Steward.

A Tale of Two Cities

1958 | Historische film, Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1958. Historische film van Ralph Thomas. Met o.a. Christopher Lee, Dirk Bogarde, Dorothy Tutin, Cecil Parker en Stephen Murray.

Een van vele verfilmingen van de gelijknamige roman van Charles Dickens. Ster Dirk Bogarde (eerder in vruchtbare samenwerking met regisseur Thomas voor de Doctor Sparrow-serie) neemt de hoofdrol van aan lager wal geraakte advocaat Sydney Carton op zich. Tijdens Franse Revolutie verricht hij (toch) ultieme liefdesdaad voor ware liefde Lucie (Tutin). In een interview uit 1990 zei Bogarde: 'Betty (producente Betty E. Box) en Ralph maakten een kapitale vergissing door de film niet in kleur te draaien. Hadden ze dat wel gedaan, dan zou de film nu nog het bekijken waard zijn.' Waarmee hij onbedoeld de eigenzinnige gedetailleerdheid van regisseur Thomas' versie tekort deed.

Ill Met by Moonlight

1957 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1957. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Dirk Bogarde, Marius Goring, David Oxley, Cyril Cusack en Michael Gough.

Laatste productie van The Archers (door Powell & Pressburger opgerichte film'studio') is een bovenmodale, zij het voor hun doen teleurstellende oorlogsfilm over leden van de Kretenzische Force 133 - een verzetsorganisatie bestaande uit Britse officieren en plaatselijke guerrillero's - die er anno 1944 in slagen om een beruchte Duitse generaal te ontvoeren. De dialogen zijn hier en daar niet onaardig. 'I understand that your plan is to take me to Cairo.' 'Yes sir - field-marshall Rommel didn't make it, but you will.' Wat overigens nog staat te bezien. Muziek: Mikis Theodorakis.

Doctor at Large

1957 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Komedie van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, James Robertson Justice, Shirley Eaton, George Coulouris en Anne Heywood.

Weer een aflevering uit de plezierige serie met aankomend dokter Bogarde die een positie zoekt in een ziekenhuis bij de staf. Scenario van Nicholas Philipps en Richard Gordon. Camerawerk van Ernest Steward.

Cast a Dark Shadow

1957 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1957. Misdaad van Lewis Gilbert. Met o.a. Dirk Bogarde, Margaret Lockwood, Kay Walsh, Mona Washbourne en Kathleen Harrison.

Bogarde past prima in de rol van een enge vrouwenmoordenaar, die uiteindelijk belust is op het geld en zijn laatste verovering (Lockwood), met wie hij getrouwd is, tracht koud te maken. Geheel en al spannend.

The Spanish Gardener

1956 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1956. Romantiek van Philip Leacock. Met o.a. Dirk Bogarde, Maureen Swanson, Jon Whiteley, Cyril Cusack en Bernard Lee.

Als een tuinier bevriend raakt met de jonge zoon van zijn werkgever, een diplomaat, wordt de laatste jaloers op deze relatie. Een intelligente en prachtig gefilmde bewerking van A.J. Cronins roman.

Simba

1955 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1955. Avonturenfilm van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Dirk Bogarde, Virginia McKenna, Basil Sidney en Donald Sinden.

Goede spelers in dit verhaal over een jongeman die in Kenia ontdekt dat zijn broer door de Mau-Mau werd gedood. Enkele gruwelijke scènes.

Doctor at Sea

1955 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1955. Komedie van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, Brigitte Bardot, James Robertson Justice, Maurice Denham en Michael Medwin.

Tweede in de Doctor-serie toont opnieuw Bogarde als de jeugdige dokter Simon Sparrow. Simon zoekt als scheepsarts in deze aflevering respijt van het ingewikkelde romantische leven in Londen. Maar dan moet je natuurlijk niet op dezelfde boot terechtkomen als de aantrekkelijke Franse zangeres Helene (Brigitte Bardot).

The Sleeping Tiger

1954 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Alexis Smith, Alexander Knox, Dirk Bogarde, Hugh Griffith en Patricia McCarron.

Een strakke vertelling over een driehoeksverhouding tussen Smith, haar man die psychiater is (Knox) en Bogarde die op voordracht van Knox vermindering van straf krijgt. Derel Frye bewerkte de roman van Maurice Moisewitsch tot scenario. Camerawerk van Harry Waxman.

The Sleeping Tiger

1954 |

1954. Terence Hanbury (Joseph Losey). Met o.a. Patricia McCarron, Alexander Knox, Alexis Smith, Dirk Bogarde en Hugh Griffith.

Een strakke vertelling over een driehoeksverhouding tussen Smith, haar man die psychiater is (Knox) en Bogarde die op voordracht van Knox vermindering van straf krijgt. Derel Frye bewerkte de roman van Maurice Moisewitsch tot scenario. Camerawerk van Harry Waxman.

The Sea Shall Not Have Them

1954 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1954. Oorlogsfilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Michael Redgrave, Dirk Bogarde, Anthony Steel, Nigel Patrick en Nigel Green.

Een Brits bombardementsvliegtuig wordt in WO II boven zee neergeschoten waarna een reddingsteam wordt uitgestuurd.

For better, for worse

1954 | Experimenteel, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1954. Experimenteel van J. Lee Thompson. Met o.a. Dennis Price, Cecil Parker, Dirk Bogarde, Athene Seyler en Eileen Herlie.

Een Brits bombardementsvliegtuig wordt in WO II boven zee neergeschoten waarna een reddingsteam wordt uitgestuurd.

For Better For Worse

1954 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Drama van J. Lee Thompson. Met o.a. Dirk Bogarde, Susan Stephen, Cecil Parker en Eileen Herlie.

Goed geconstrueerd verhaal over een pasgetrouwd stel dat te kampen heeft met rekeningen, wederzijdse schoonfamilie en de noodzakelijke aanpassingen aan elkaar.

Doctor in the House

1954 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1954. Komedie van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, James Robertson Justice, Muriel Pavlow, Kenneth More en Kay Kendall.

Eerste en beste van serie van zes 'Doctor in...'-films. Aankomende ster Dirk Bogarde speelt in zijn eerste succesfilm de groene medisch student Simon Sparrow die voortdurend botst met hoofdarts Sir Lancelot Spratt (een memorabel acterende Justice). De humor in de film gaat de vulgaire kant op als Simon onder de hoede komt van tweederangs studenten met liefde voor vrouwelijke anatomie.

They Who Dare

1953 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1953. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Dirk Bogarde, Denholm Elliott, Akim Tamiroff, Eric Pohlmann en David Peel.

Tijdens WO II krijgt een luitenant (Bogarde) de opdracht met een handvol mannen een gewaagde aanval uit te voeren op het door de Duitsers bezette Griekse eiland Rhodos. Hun missie verloopt succesvol, maar de terugweg wordt geblokkeerd door de vijand. Een film vol opwindende actie en knappe karaktertekeningen, die de heldhaftigheid van de Britse soldaten moet aantonen. Het scenario is van de hand van Robert Westerby en de internationale cast speelt uitstekend. Door het lage budget werden de gevechtsscènes niet optimaal uitgewerkt. Fotografie is van Wilkie Cooper en Robert Gill componeerde een heroïsche score.

Desperate Moment

1953 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1953. Drama van Compton Bennett. Met o.a. Dirk Bogarde, Mai Zetterling, Philip Friend en Gerard Heinz.

Strak melodrama waarin een displaced person in Berlijn, vlak na WO II, ten onrechte van moord beschuldigd wordt; gevoelig gespeeld.

Appointment in London

1953 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1953. Oorlogsfilm van Philip Leacock. Met o.a. Dirk Bogarde, Ian Hunter, Dinah Sheridan, William Sylvester en Walter Fitzgerald.

Boeiend verhaal over een Brits bommenwerperssquadron in WO II en een officier die onder grote druk staat - Bogarde - en erop staat om gevaarlijke missies te volbrengen, ondanks tegenorders.

The Gentle Gunman

1952 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van Basil Dearden. Met o.a. Dirk Bogarde, John Mills, Elisabeth Sellers, Robert Beatty en Elizabeth Sellars.

Pretentieloze strijder voor de Ierse revolutie ziet zijn vurig patriottisme stuklopen.

Hunted

1952 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van Charles Crichton. Met o.a. Dirk Bogarde, Elizabeth Sellars, Kay Walsh, Jon Whiteley en Geoffrey Keen.

Een vreemde, maar erg onderhoudende film over een weesjongen die een moordenaar probeert te begrijpen als beiden op de vlucht zijn voor de politie in Engeland. Warm, overtuigend spel.

Penny Princess

1951 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Romantiek van Val Guest. Met o.a. Dirk Bogarde, Yolande Donlan, Fletcher Lightfoot en Kynaston Reeves.

Charmante pracht en praal over de Amerikaanse Donlan die naar Europa afreist om een uit een klein vorstendom bestaande erfenis te innen, en Bogarde die haar het hof maakt.

The Blue Lamp

1950 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1950. Misdaad van Basil Dearden. Met o.a. Jack Warner, Peggy Evans, Dirk Bogarde, Tessie O'Shea en Jimmy Hanley.

Keurige achtervolgingsthriller over een jonge inspecteur van Scotland Yard die jacht maakt op de moordenaar van een politieagent, die om zeep geholpen werd toen hij een stelletje oplichters wilde inrekenen. Niet pretentieus, wel opwindend. Jack Warner zou nog tot op hoge leeftijd politiemannen op de Britse tv blijven vertolken en Bogarde als de psychopatische moordenaar is uitmuntend.

So Long at the Fair

1950 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1950. Mysterie van Terence Fisher en Anthony Darnborough. Met o.a. Jean Simmons, Dirk Bogarde, David Tomlinson, Honor Blackman en Felix Aylmer.

Simmons en haar broer Tomlinson brengen een bezoek aan de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1889. Wanneer Simmons na een zware nacht ontwaakt, is haar broer spoorloos verdwenen. Bovendien is haar hotelkamer helemaal veranderd, terwijl het hotelpersoneel beweert dat niemand in de kamer is geweest. Op het Britse consulaat neemt men haar niet ernstig. De enige die haar wil helpen, is de Britse kunstenaar Bogarde. Sfeervol gemaakte thriller, waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van, voor die tijd, passende decoraties (van Cedric Dawe). Uitstekend spel van de hoofdvertolkers en enkele aangename nevenrollen. De scenaristen Hugh Mills en Anthony Thorne hebben goed gekeken naar Hitchcock's THE LADY VANISHES, ondanks hun eigen inbreng. Knappe fotografie van Reginald Wyer.

Blackmailed

1950 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1950. Thriller van Marc Allégret. Met o.a. Dirk Bogarde, Mai Zetterling, Fay Compton, Robert Flemyng en Michael Gough.

Een chanteur wordt vermoord. Verschillende van zijn slachtoffers zijn betrokken bij de misdaad. Een mat scenario (van o.a. Roger Vadim, toen nog journalist en assistent van Allégret) naar de roman Mrs Christopher van Elizabeth Myers resulteerde in een slechte thriller.

The Woman in Question

1949 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1949. Mysterie van Anthony Asquith. Met o.a. Dirk Bogarde, Jean Kent, Susan Shaw, Hermione Baddeley en John McCallum.

Als een waarzegster is vermoord, wordt rechercheur van politie Bob Baker (Bogarde) belast met het onderzoek. Vijf mensen die hij aan de tand voelt, schilderen een totaal verschillend portret van het mysterieuze slachtoffer. Hierdoor zit de speurder met vijf verschillende moordmotieven. Bogarde (in een goede hoofdrol) combineert en deduceert de feiten op een logische manier en ontmaskert de dader. Een onderhoudende film met een verrassende ontknoping. Het scenario is van John Cresswell. Het camerawerk is van Desmond Dickinson. Ook bekend als FIVE ANGLES ON MURDER.

The Boys in Brown

1949 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van Montgomery Tully. Met o.a. Jack Warner, Dirk Bogarde, Richard Attenborough, Michael Medwin en Frederick Leister.

Een niet erg overtuigende verkenning van het leven in een jeugdgevangenis. Attenborough is een goede jongen die op het verkeerde pad is geraakt en Bogarde is de boosaardige - en impliciet homoseksuele - schurk.

Dear Mr. Prohack

1949 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1949. Komedie van Thornton Freeland. Met o.a. Cecil Parker, Hermione Baddeley, Dirk Bogarde, Sheila Sim en Glynis Jones.

Een belastingambtenaar is bedreven in de omgang met de fortuinen van anderen, maar gaat hopeloos stuntelen wanneer hij zelf plotseling rijk wordt. Een mislukte komedie naar de roman van Arnold Bennett. De laatste film van Freeland.

Quartet

1948 |

Verenigd Koninkrijk 1948. Ralph Smart, Harold French, Arthur Crabtree en Ken Annakin. Met o.a. Basil Radford, Naunton Wayne, Mai Zetterling, Jack Watling en James Robertson Justice.

Een schitterende vierluik naar een viertal spirituele korte verhalen van W. Somerset Maugham die hij zelf inleidt. Ze hebben elk een eigen sfeer en rolbezetting. Het eerste verhaal is getiteld The Facts of Life en gaat over een naïeve jongeman die ten prooi valt aan een verleidelijk sloerie; de regie is van Smart met Radford, Wayne, Zetterling, Watling en Robertson Justice; het tweede The Alien Corn met Bogarde als een hoopvolle musicus, onder regie van French met Bogarde, Rosay, Lovell, Blackman en Browne; het derde is The Kite, waarin een jongeman zucht onder het juk van zijn vrouw en moeder van regisseur Crabtree met Baddeley, Shaw, Johns en Lee en het vierde is The Colonel's Lady, waarin de vrouw uit de titel haar man in verlegenheid brengt door een dichtbundel te laten verschijnen; de spelleiding is van Annakin met Parker, Travers, Swinburne, Thesiger, Aylmer, Edwards en Hyde White. Het succes inspireerde tot twee vervolgen: TRIO en ENCORE.

Once a Jolly Swagman

1948 | Sportfilm

Verenigd Koninkrijk 1948. Sportfilm van Jack Lee. Met o.a. Dirk Bogarde, Renée Asherson, Bonar Colleano, Bill Owen en Cyril Cusack.

Fabrieksarbeider Bogarde wordt autocoureur maar door zijn oorlogservaringen wordt hij wat minder verwaand. Behoorlijk sportdrama zonder veel bijbedoelingen. Gebaseerd op roman van Montagu Slater.

Esther Waters

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Peter Proud. Met o.a. Dirk Bogarde, Fay Compton, Kathleen Ryan, Cyril Cusack en Mary Clare.

Goed geconstrueerd verhaal rondom de snaakse Bogarde en zijn betrekkingen met de lieve tantetjes die de renbaan frequenteren. Speelt in het 19e-eeuwse Engeland. De film verwordt tot een damesdrama over het sombere huwelijksleven, wat het goede begin duchtig naar beneden haalt.

Esther Waters

1948 |

1948. Ian Dalrymple. Met o.a. Cyril Cusack, Fay Compton, Ivor Barnard, Kathleen Ryan en Dirk Bogarde.

Goed geconstrueerd verhaal rondom de snaakse Bogarde en zijn betrekkingen met de lieve tantetjes die de renbaan frequenteren. Speelt in het 19e-eeuwse Engeland. De film verwordt tot een damesdrama over het sombere huwelijksleven, wat het goede begin duchtig naar beneden haalt.