The Clearing vertelt het verhaal van een vrouwelijke sekteleider die kinderen ontvoert en op gruwelijke wijze mishandelt. Het verhaal vertoont grote gelijkenis met dat van The Family, een Australische sekte die echt heeft bestaan.

The Clearing vertelt géén waargebeurd verhaal, maar is ‘geïnspireerd’ door de werkelijkheid, aldus de witte lettertjes die voor de openingsscène van de miniserie op het scherm verschijnen. Een waarschuwing die waarschijnlijk door advocaten is ingegeven, want de eerste Australische original van Disney+ is duidelijk geïnspireerd door The Family, een Australische sekte die tussen de jaren ’60 en ’80 werd geleid door Anne Hamilton-Byrne. Het verhaal van de yoga-instructrice met hoogblond haar en felrode lippen, een van de weinige vrouwen ooit die een wrede en gewelddadige sekte leidde, is dan ook opmerkelijk.

In de ruim twintig jaar dat Hamilton-Byrne haar ‘familie’ van volgelingen leidde, verzamelde ze ook 28 kinderen. Kinderen die ze ‘kreeg’ van de volwassenen in haar groep of op niet geheel zuivere wijze adopteerde. Ze vertelde de kinderen dat zij hun biologische moeder was en blondeerde hun haren om een familiegelijkenis te creëren.

Miranda Otto als 'Mommy' in The Clearing

In The Clearing heet de sekteleider Adrienne (Miranda Otto), of ‘Mommy’ zoals de kinderen haar moeten noemen, met in hun ogen een mengeling van liefde en doodsangst wanneer ze het woordje uitspreken. Want Mommy’s manier van opvoeden is er een waarbij avondeten wordt onthouden als straf, zweepslagen worden uitgedeeld, en kinderen uren in een gat in de koude grond moeten doorbrengen als ze iets doen wat niet mag.

Ondanks de vele overeenkomsten met de gruwelijke werkelijkheid, neemt de serie ook wat vrijheid met het verhaal. Zo wordt in de openingsminuten een achtjarig meisje op een zandweggetje ontvoerd door sekteleden. In werkelijkheid waren het vooral pasgeboren baby’s van ongehuwde moeders die door Hamilton-Byrne en haar volgers zonder toestemming uit het ziekenhuis werden meegenomen. Toch is die ontvoering een goede zet van de scenaristen, want het meisje dat wordt meegenomen is oud genoeg om te weten dat Adrienne haar moeder niet is en is daarmee een perfecte gids voor ons kijkers in de akelige en benauwende wereld van The Kindred, zoals The Family in de serie heet. 

Ook een goede toevoeging aan het verhaal is Freya (Teresa Palmer), die in een huis aan een meer woont met haar zoontje Billy. Wat er precies met Freya aan de hand is, is niet meteen duidelijk. Maar zodra de jonge vrouw verneemt dat er in de omgeving een schoolmeisje is ontvoerd, wordt ze overmand door angst en paranoia. Haar nerveuze gemoedstoestand geeft deze toch al behoorlijk naargeestig aanvoelende serie, een extra dreiging.

The Clearing

The Clearing is te zien op Disney+.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag