pitch je idee

over dorst

Dorst werkt aan de VPRO van de toekomst, samen met de nieuwe generatie journalisten en makers.

onze missie

Dorst is het audiovisuele lab voor vernieuwing bij de VPRO. Getalenteerde jonge makers en journalisten tussen de 20 en 34 ontwikkelen hier programma’s, formats en zichzelf. We bieden hen ruimte om te experimenteren, maar ook ondersteuning van ervaren VPRO’ers, met als doel nieuw talent binnen de omroep te laten doorstromen.

We richten ons op dezelfde thema’s als de VPRO in z'n geheel: onderzoeksjournalistiek, buitenlandse verslaggeving, kunst en cultuur, drama en documentaire, wetenschap en geschiedenis. Daarnaast ziet Dorst het als zijn taak om een jong publiek (18-34 jaar) bij de VPRO te betrekken.

Vernieuwing staat bij Dorst voorop, maar vindt plaats binnen de bredere missie van de publieke omroep: een baken vormen van intelligent amusement en eigenzinnige journalistiek en een keurmerk voor verdieping en oprechte nieuwsgierigheid. Binnen deze missie staan creativiteit, wereldburgerschap, innovatie en eigenzinnigheid centraal. Altijd met het publiek als uitgangspunt. Voor dat publiek - de creatieve klasse - wil de VPRO een knooppunt zijn van vakmanschap en expertise, betrokkenheid en passie.

Dorst staat open voor nieuwe audiovisuele avonturen. Je plan indienen en bij ons ontwikkelen? Je leest hier hoe dat precies werkt. Of bekijk het overzicht van audiovisuele producties die eerder bij Dorst werden gemaakt.

het team

Eindredacteur Ruby (25) neemt twee dingen in het leven bloedserieus: toffe televisie maken en dansen op afrobeats. Vooral dat eerste is best handig in haar werk bij VPRO Dorst. Na haar master Television and Cross-Media Culture liep de Amsterdamse druktemaakster stage bij producent No Pictures Please, waar ze Wijsheid komt met de eeuwen bedacht: een format waarin 100-jarigen advies geven aan millennials die worstelen met levensvragen. En jazeker, ook in de bejaardentehuizen werd gedanst.

Redacteur Randy (29) is gek op non-fictie. Ooit studeerde hij Theater- Film en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast zijn rol als dorstige redacteur maakt Randy ook documentaires met zijn eigen productiehuis Vossenfilms. Zo produceerde hij o.a. De lengte van liefde en Deze zomer is van mij. En alsof dat nog niet genoeg is: Randy is ook viewer bij het IDFA, bestuurslid bij de Stichting voor Verhalende Journalistiek en coördinator van VPRO Podcast. Eerder werkte hij bij Circe Films. Als hij niet aan het werk is - wanneer dan? - kijkt hij veel tv. 

Producer Nynke (24heeft een grote liefde voor gekke sokken, draagt alleen goud (maar is heus geen golddigger!) en houdt van koken. Met een propedeuse aan de Utrechtse School voor Journalistiek en diploma Audiovisueel Specialist van de School voor de Kunsten in Groningen op zak, kwam Nynke bij Dorst terecht als productiestagiaire.  Sinds kort is ze het nieuwe productie-opperhoofd. En waar gaat Nynke dan over? Simpel: over tijd en geld.

Webredacteur Mandy Bezema (23) dompelt zich graag onder in fraaie beelden,  en brengt met liefde uren door op het wereldwijde web op zoek naar bijzondere projecten. Met een bachelor Journalistiek, een minor Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en een specialisatie in audiovisuele producties kwam ze terecht als stagiaire bij VPRO.nl, waar ze tijdens haar afstuderen aan de slag kon als online video editor. Van het een kwam  tot haar grote vreugde het ander en nu werkt  ze als webredacteur voor Dorst.

Redactiestagiair Laura (22) studeert Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en loopt nu stage bij Dorst. Ze kijkt graag films die haar aan het denken zetten en is altijd nieuwsgierig naar hoe ideeën omgezet kunnen worden naar beeld. Naast filosoferen houdt ze van grafisch vormgeven. Als ze thuis is, zingt ze het liefst achter haar piano, waar ze (nog) niet op kan spelen.

Productiestagiair Zoë (21) studeert Arts & Culture studies aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Samen met haar twee katten luistert ze graag naar Spaanse muziek in haar huisje in Amsterdam. Haar vrienden vrezen dan ook weleens dat ze zal eindigen als een crazy cat lady. Gelukkig hebben Nynke en zij dit gemeen. Al niezend gaat ze naar exposities, voorstellingen, films óf danst ze op een leuk feestje.

Contact

heb je een vraag voor de redactie van dorst?

mail dorst: dorst{at}vpro.nl

of schrijf een brief en stuur die naar:
vpro t.a.v. dorst
postbus 11
1200 jc hilversum 

Eindredactie: Ruby Deelen
Redactie: Randy Vermeulen
Productie: Nynke Jurgens
Stagiair redactie: Niels Fokkens
Stagiair productie: Ramantou Lukanza