Bij VPRO Dorst prikkelen, ontwikkelen en begeleiden we beginnende makers tussen de 18 en 35 jaar. Ons doel is om makers wegwijs te maken in de soms overweldigende mediawereld en hen te helpen groeien binnen de VPRO. We begeleiden makers bij hun volgende stappen en bieden hen ruimte om diverse verhalen te vertellen en nieuwe vertelvormen uit te proberen.

onze rol binnen de VPRO

Als onderdeel van de VPRO hebben we toegang tot veelzijdige expertise en ervaring, maar onze redactie is juist klein en toegankelijk. Daardoor kun je als maker bij Dorst op een veilige manier kennismaken met de omroep VPRO. We vinden het daarnaast belangrijk om in contact te staan met de wereld buiten Hilversum, dus zijn we regelmatig aanwezig op evenementen en organiseren we zelf screenings.

We geloven bij Dorst in leren door te doen. Als maker bij Dorst krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen door te experimenteren. Onze focus ligt daarbij vooral op het ontwikkelen van nieuwe online producties voor onze doelgroep, die zich bevindt op kanalen zoals Instagram, YouTube, TikTok en Spotify.

de Dorst makers

De nieuwe generatie Dorst makers zijn eigenzinnig en vernieuwend. Ze laten zich niet beperken door grenzen en regels en zoeken altijd naar nieuwe manieren om de wereld om ons heen te verbeelden en te begrijpen. We bieden dan ook expliciet ruimte aan interdisciplinaire* en autodidactische** makers, evenals BIPOC*** en LGBTQIA+**** makers.

Dorst maakte eerder uiteenlopende producties samen met diverse makers, zoals Aisha Madu (Schroom), Pete Wu (Pete en de bananen), Marcelle & Krista Arriëns (de Sekszusjes), Karim Khamis & George Adegite (Bims in de lobby), Sophie Schwartz & Hilde Barwegen (Mijn Club), Audiocollectief Schik (Bob), Anne Vaandrager (Nesteltherapie), Sophie Dros (Be Afraid) en Anne van der Steen (Anne en de vuilnismannen). Verschillende Dorst makers zijn in de loop der jaren doorgegroeid, zoals Mo Jouhri, Tim den Besten, Nicolaas Veul en Nelly dos Reis.

Vanaf 2023 hebben we een nieuw talentontwikkelingstraject genaamd Dorstlessers. Daarnaast kunnen makers zich aanmelden voor ons makersbestand en hun werk insturen voor een online expositie.

volg ons

Wil je meer weten? Volg onze avonturen via Instagram of TikTok, of stel ons een vraag.

definities

* Interdisciplinaire makers hebben meerdere vaardigheden, zoals muzikant, camerapersoon en dichter.

** Autodidactische makers hebben zichzelf de vaardigheden aangeleerd die ze bezitten, zonder formele opleiding.

*** BIPOC is een Engelse afkorting voor 'Black, Indigenous, and People of Color' en wordt gebruikt als een overkoepelende term voor mensen van kleur.

**** LGBTQIA+ is een Engelse afkorting voor 'Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, and Asexual' en wordt gebruikt als een overkoepelende term voor mensen uit de queer gemeenschap.