Wie betaalt de prijs voor idealisme? De Erfenis van een Verzetsheld toont het on-geromantiseerde verhaal van verzetsheld Johannes Post door de ogen van zijn kinderen. Terwijl zijn daden tot op de dag van vandaag tot mythische proporties worden verheven, blijft zijn familie met andere herinneringen achter. Wat zijn hun verwerkingsmechanismen en wat geven ze door aan de generaties erna?
De idealistische Drentse boer Johannes Post redt in de oorlog honderden joden, wordt door de nazi’s in de duinen doodgeschoten en leeft verder als een mythische oorlogsheld. Maar over de pijnlijke prijs die de achterblijvers betalen, -een moeder met acht kinderen-, wordt een leven lang gezwegen. Vijfenzeventig jaar na zijn dood nemen de in leven zijnde kinderen van Johannes Post alsnog plaats aan de keukentafel om het echte verhaal -ieder op zijn of haar manier- door te geven aan hun nageslacht.
Na de filmvertoning gaat programmamaker Jasper Wezenberg in gesprek met regisseur Geertjan Lassche, NIOD onderzoeker Dr. Johannes Houwink Ten Cate en Hanna Timmers van Theater Na de Dam over de mythologisering van de geschiedenis. Mythes zijn krachtig en kunnen ons inspireren maar dienen ze ook een historisch doel? En welk effect hebben mythes op volgende generaties?