Organiseer je eigen huisfilmfestival, want dit weekend worden alle Echt gebeurds van dit jaar nog een keer vertoond.

Aflevering 1:

Met: Chellina da Beast, School vol vissen, Lieve k#ttelefoon en Losers.

Aflevering 2:

Met: Giovanni en het waterballet, Johan, Bjorn gewoon YOLO en 4 Ever.

Op zaterdag en zondag kon je acht jeugddocumentaires van het afgelopen jaar zien. Tussendoor praat presentator Pieter Hulst met alle hoofdpersonen uit de documentaires tijdens een boottocht door Rotterdam over hun films. Van plan om ze allemaal te gaan zien? Hier wat tips om indruk te maken op je bankhanggenoten.

Voorbereiding
Draag een grote bril met zwart montuur. Regel een notitieboekje en pen.Schrijf op een stuk karton je naam en plak je pasfoto erop. Hang ’m met een schoenveter aan je nek en noem het een passe-partout (spreek zo Frans mogelijk uit: ‘passeparrrtoe’). Staat hartstikke interessant en je hebt meteen het gevoel dat je op een écht filmfestival bent beland. Surf alvast naar www.zapp.nl/echtgebeurd. Junior reporter Matt maakte op de boot in Rotterdam filmpjes voor die site. Daarin interviewt hij de familie van de hoofdpersonen uit de documentaires én presentator Pieter. Dan kun je tijdens het kijken opscheppen dat je ‘backstage’ bent geweest, en bijvoorbeeld de oma van de dertienjarige Hugo uit School vol vissen (een film over de spannende overgang van de basisschool naar de middelbare school) hebt ontmoet.

Tijdens het kijken
Mompel tijdens het kijken zoveel mogelijk moeilijke woorden, zoals scène (een stukje film), ‘montage’ (de manier waarop stukjes film aan elkaar zijn ‘geplakt’) of ‘mise-en-scène’ (alles wat zich tijdens het filmen voor de camera bevindt).
Schreeuw om de vijf minuten: ‘Fascinerend!’ En kijk daarbij een beetje moeilijk – alsof je zojuist hebt ontdekt dat er een naaktslak aan je sok plakt.
Laat subtiel vallen dat jij allang had zien aankomen dat Giovanni en het waterballet een filmprijs zou winnen. De supervette documentaire over de tienjarige Giovanni en zijn droom om mee te doen aan de Nederlands Kampioenschappen synchroonzwemmen viel namelijk in de prijzen op het beroemde (echte) filmfestival in Berlijn.
Veel kijkplezier!