Gláucio (13 jaar) heeft een vader en moeder met psychische problemen. Ze zijn soms depressief en hebben last van stress. Dat komt ook door de situatie. Gláucio woont met zijn ouders in een asielzoekerscentrum vlakbij Venlo. Ze zijn uitgeprocedeerd. Dat betekent dat ze niet in Nederland mogen blijven. Voor Gláucio onbegrijpelijk, want hij is hier geboren. Hij weet niks over Angola, een land in Afrika waar zijn ouders vijftien jaar geleden vandaan vluchtten. Gelukkig kan hij goed opschieten met zijn grote zus Márcia, die bij een familie in Dordrecht woont. Er is een belangrijke rechtszaak die ervoor kan zorgen dat Gláucio en zijn zus het kinderpardon krijgen. Mogen ze in Nederland blijven of moet hij ‘terug’ naar een land waar hij nog nooit is geweest?

Regie: Daan Bol

achtergrondinfo

Deze aflevering van Bikkels toont een wereld die voor velen onbekend is. De wereld van een asielzoekerskind met dubbele zorgen: zorgen voor zichzelf, door zijn onzekere toekomst in Nederland, èn zorgen voor zijn ouders.

In januari 2015 vocht de familie, gerepresenteerd door advocate Corrien Ullersma, bij de Rechtbank Arnhem het eerder afgewezen kinderpardon aan. Vanwege de 1F-status van Gláucio’s vader Luciano, is het kinderpardon 14 februari 2015 opnieuw afgewezen. Omdat Luciano militair actief is geweest in Angola heeft hij die 1F-status. Vluchtelingen, die militair waren onder een fout regime, krijgen dit stempel, omdat ze zich schuldig kunnen hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Nederland heeft nooit reden gezien om vervolging tegen Luciano in te stellen. Toch blijft het stempel staan en treft dit automatisch het hele gezin.

Goed nieuws
Op vrijdag 28 augustus 2015 werd bekend gemaakt dat de 13-jarige Glaucio en zijn 18-jarige zus Marcia samen met hun ouders waren opgepakt. Ze zouden na een verblijf in Nederland van 15 jaar worden uitgezet naar Angola. Maandag 31 augustus 2015 werd echter bekend dat ze toch mogen blijven. 

paspoort glaucio

Beroep: profvoetballer (liefst voor PSV)
Hobby's: spelletjes op Playstation of Wii, met vrienden afspreken
Lievelingseten: lasagne en chocoladetaart natuurlijk :-)
Favo muziek: hits van nu
Favo tv-programma: soapseries zoals GTST, kookprogramma’s
Favo film: The Extendables en Taken
Favo website: Lifescore
Houdt niet van: kamer opruimen

recept

Glaucio's moeder Filomena bakt in de uitzending een heerlijke chocolade-taart. In deze video zie je uitgebreid hoe dat moet.

cast & crew