Bikkels

glaucio

Zojuist werd bekend dat Marcia en Glaucio toch mogen blijven! In verband met de mogelijke uitzetting van Glaucio en zijn familie de afgelopen dagen is er op maandag 31 augustus een herhaling van deze bijzondere aflevering, eerder uitgezonden op 8 maart 2015.

extra uitzending

Afgelopen vrijdag viel er een beslissing in het hoger beroep in de zaak van Glaucio en zijn familie. Het kinderpardon was opnieuw afgewezen en Glaucio en zijn familie dreigden te worden uitgezet. Het gezin woonde al vijftien jaar in Nederland, maar mochten niet blijven, omdat Glaucio’s vader Luciano militair actief is geweest in Angola en de 1F-status heeft. Vluchtelingen die militair waren onder een fout regime, krijgen het stempel, omdat ze zich schuldig kunnen hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Nederland heeft nooit reden gezien om vervolging tegen Luciano in te stellen. Toch blijft het stempel staan en treft dit automatisch het hele gezin.

Regie: Daan Bol
Producent: IDTV in coproductie met de VPRO

Uitzending: maandag 31 augustus om 19.25 uur op NPO 3

aflevering 9: Gláucio

Gláucio (13 jaar) heeft een vader en moeder met psychische problemen. Ze zijn soms depressief en hebben last van stress. Dat komt ook door de situatie. Gláucio woont met zijn ouders in een asielzoekerscentrum vlakbij Venlo. Ze zijn uitgeprocedeerd. Dat betekent dat ze niet in Nederland mogen blijven. Voor Gláucio onbegrijpelijk, want hij is hier geboren. Hij weet niks over Angola, een land in Afrika waar zijn ouders vijftien jaar geleden vandaan vluchtten. Gelukkig kan hij goed opschieten met zijn grote zus Márcia, die bij een familie in Dordrecht woont. Er is een belangrijke rechtszaak die ervoor kan zorgen dat Gláucio en zijn zus het kinderpardon krijgen. Mogen ze in Nederland blijven of moet hij ‘terug’ naar een land waar hij nog nooit is geweest?

Regie: Daan Bol

achtergrondinfo

Deze aflevering van Bikkels toont een wereld die voor velen onbekend is. De wereld van een asielzoekerskind met dubbele zorgen: zorgen voor zichzelf, door zijn onzekere toekomst in Nederland, èn zorgen voor zijn ouders.

In januari vocht de familie, gerepresenteerd door advocate Corrien Ullersma, bij de Rechtbank Arnhem het eerder afgewezen kinderpardon aan. Vanwege de 1F-status van Gláucio’s vader Luciano, is het kinderpardon 14 februari jongstleden opnieuw afgewezen. Omdat Luciano militair actief is geweest in Angola heeft hij die 1F-status. Vluchtelingen, die militair waren onder een fout regime, krijgen dit stempel, omdat ze zich schuldig kunnen hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Nederland heeft nooit reden gezien om vervolging tegen Luciano in te stellen. Toch blijft het stempel staan en treft dit automatisch het hele gezin.

Goed nieuws
Op vrijdag 28 augustus werd bekend gemaakt dat de 13-jarige Glaucio en zijn 18-jarige zus Marcia samen met hun ouders waren opgepakt. Ze zouden na een verblijf in Nederland van 15 jaar worden uitgezet naar Angola. Maandag 31 augustus werd echter bekend dat ze toch mogen blijven. 

paspoort glaucio

Beroep: profvoetballer (liefst voor PSV)
Hobby's: spelletjes op Playstation of Wii, met vrienden afspreken
Lievelingseten: lasagne en chocoladetaart natuurlijk :-)
Favo muziek: hits van nu
Favo tv-programma: soapseries zoals GTST, kookprogramma’s
Favo film: The Extendables en Taken
Favo website: Lifescore
Houdt niet van: kamer opruimen

recept

Glaucio's moeder Filomena bakt in de uitzending een heerlijke chocolade-taart. In deze video zie je uitgebreid hoe dat moet. Let op: deze is pas na de uitzending zondag 8 maart te bekijken: 

de serie bikkels

Wassen, strijken, koken, ondersteunen, troosten.... Allemaal zaken waarvan je het als kind normaal vindt dat je ouders dat doen. Toch is dat niet in elk huishouden vanzelfsprekend. Daar helpen kinderen mee met de zorg voor hun zieke of gehandicapte vader, moeder, broer of zus.

De tiendelige documentaireserie Bikkels (serie 3) portretteert hun levens vol verantwoordelijkheden, die ze met doorzettingsvermogen, humor en liefde dragen.

Productie: IDTV Docs in coproductie met de VPRO

cast & crew