Bram - filmmaker

Bram is een 14-jarige jongen die er alles aan doet om op de filmacademie te komen. Hij schrijft zich in voor diverse scenario- en filmwedstrijden - ook voor wedstrijden die voor volwassenen zijn bedoeld -, spreekt over filmmaken op een volwassen niveau en lijkt over een groot talent te beschikken.

Zijn ouders hadden oorspronkelijk niets met film, maar leren nu door Bram veel over het vak. Zijn vader is marketingmanager bij een commercieel bedrijf, zijn moeder is psycholoog bij de gemeente. Regisseur Katinka de Maar volgde Bram thuis tijdens het filmmaken en zijn voorbereiding op zijn deelname aan de wedstrijd '48 hours' van het Cinekid Festival.

Brams grote idool is regisseur Burny Bos met wie hij een ontmoeting heeft en die hem tips en trucks geeft bij het film maken.

Regie: Katinka de Maar

paspoort & interview Bram

Beroep: sowieso iets met film, het liefst regisseur maar dat is nog niet 100% zeker
Hobby's: piano spelen, breakdance en schrijven (voor film)
Lievelingseten: weet ik niet
Favo muziek: allerlei soorten muziek, Eminem was altijd m’n favoriete artiest
Favo tv-programma: meestal NPO3, soms MTV maar dat vind ik steeds minder worden
Favo film: mag ik er dan een paar noemen? Eerst was dat Black Swan en van afgelopen jaar The Wolf of Wall Street, en qua Nederlandse (kinder)films vind ik dat we heel erg voor lopen op andere landen. Daarom heb ik Burny Bos als idool, omdat hij hele goede kinderfilms maakt.
Favo website: Facebook en Vimeo
Houdt niet van: mensen die heel nep zijn, die zich anders voordoen. Dat wordt veel over de mediawereld gezegd, maar ik vind dat helemaal niet kloppen eigenlijk.

Hoe vond je het om mee te doen?
Superleuk! De crew was heel leuk om mee te werken, het was elke dag gezellig.

Wat vond je minder leuk? 

In het begin vond ik het wel vervelend dat er de hele tijd een camera om je heen zit. Vooral tijdens het 48 hour project, toen het mis ging dacht ik wel: oh nee... dat staat nu op de camera. Maar ergens ook wel goed. Filmmaken is niet alleen maar leuk denk ik.

Veel geleerd? 
Heel veel. Eerst was ik vooral bezig met fictie (speelfilm), maar dankzij Titaantjes heb ik heel goed kunnen zien hoe anders het eraan toe gaat bij een documentaire. Nu wil ik het zelf ook uitproberen.

Ben je al begonnen? 
Ik ga een korte documentaire maken over drie blinde mensen die een verhaal vertellen in de camera. Vervolgens wil ik het zo maken dat je dan geluiden hoort en animaties ziet. Als filmmaker ben je altijd bezig met beeld, maar ik was benieuwd hoe het werkt voor mensen die helemaal niet kunnen zien. Ik werk hiervoor samen met een museum in Nijmegen.

Wanneer gaan we meer van je zien? 
Dat duurt nog wel een paar maanden, want ik ben nu heel druk met school.

op bezoek bij burny

Brams idool - Burny Bos - heeft als producent, scenario- en kinderboekenschrijver vele jeugdprogramma's op zijn naam staan en is dus een echte kenner op dit vlak. Heeft hij altijd al kindertelevisie willen maken? En hoe is het om een idool te zijn? Burny over talent, adviezen en zijn vermogen om goede keuzes te maken: