eva - modeontwerper

De 15-jarige Eva is een jong modetalent. In 2013 heeft ze met haar eigen collectie - zeven ontwerpen in één lijn - de modeprijs van de 'Kunstbende' gewonnen. Eva loopt alle eindpresentaties van verschillende kunstacademies af en gaat langs alle open dagen, ook al moet ze nog twee jaar naar de middelbare school.

Eva wordt gevolgd in haar atelier terwijl ze aan het werk is aan haar collectie, op zoek naar inspiratie, tijdens een bezoek aan een expo, en bij het vertalen van inspiratiebronnen naar creaties. Daarnaast ontmoet ze ontwerper Bas Kosters tijdens de Fashion Week. Hij nodigt haar uit om een keer langs te komen in zijn atelier. Een uitnodiging waar ze geen nee tegen zegt!

Regie: Katinka de Maar

paspoort & interview Eva

Beroep: iets met mode
Hobby's: mode ontwerpen :-) ik houd sowieso van creatief bezig zijn, zoals tekenen
Lievelingseten: scherp eten, Indonesisch bijvoorbeeld
Favo muziek: ik luister van alles, meestal heb ik de radio aan op 3FM
Favo tv-programma: veel MTV en anders een serie van Netflix
Favo film: The Devil wears Prada
Favo website: vaak zit ik op Tumblr, dat vind ik inspirerend
Houdt niet van: dingen die met school te maken hebben, vooral: natuurkunde, wiskunde en Nederlands
 

Hoe is het begonnen? 
‘Ik was altijd bezig met mijn uiterlijk en kleding en uiteindelijk ben ik zelf gaan ontwerpen. Ik maak ontwerpen op papier en maak ook zelf kleding, maar niet om te dragen, meer om te laten zien. Ik heb op moulageles gezeten, daar leer je stof om een pop draperen. Maar de meeste naaitechnieken heb ik van mijn moeder geleerd. Zij heeft mode gestudeerd aan de kunstacademie.

Eigen stijl? 
Ik draag zelf vaak zwarte kleren. Soms iets te veel, ik probeer wat meer kleur te dragen, want ik heb ook al donker haar. In mijn ontwerpen gebruik ik nooit zwart, maar juist wit en lichte kleuren.

Inspiratiebronnen? 
Ik haal mijn inspiratie overal uit. Als ik over straat loop kijk ik naar gebouwen, ik luister naar gesprekken en muziek. En ik kijk natuurlijk in modebladen en op internet.

Idool? 
Bas Kosters vind ik geweldig, omdat hij een explosie is van inspiratie. Het is heel knap hoe hij zijn inspiratiebronnen bij elkaar kan brengen. Ik heb mijn collectie nog niet helemaal af, en hoop dat hij me wat tips kan geven. En dat hij me kan vertellen hoe ik het kan maken in de modewereld.

Toekomst? 
Ik hoef later geen kleding te maken die bij de h&m hangt. Het moet wel bijzonder zijn, kunstzinnig maar wel draagbaar. Misschien iets voor een heel speciaal feest.’