sterre - beeldend kunstenaar

Het 11-jarige tekentalent Sterre wil niets liever dan te worden toegelaten op de School voor Jong Talent, richting Beeldende Kunst, en kunstenaar te worden; daar werkt ze dan ook keihard voor. 

Sterre heeft regelmatig last van onverklaarbare hoofdpijn waardoor ze niets meer kan, het enige wat haar nog wel lukt tijdens zo'n hoofdpijnaanval is bezig zijn met tekenen en kunst.

Catherine volgt Sterre op school, tijdens haar toelatingsexamen, bij een inspirerend bezoek aan de expositie van Marlene Dumas in het Stedelijk Museum, in het ziekenhuis (bij onderzoeken naar de hoofdpijn), bij de kapper (er wordt een kunstzinnig kapsel aangemeten!) en in een spiegelpaleis met haar vriendje.

Regie: Catherine van Campen

paspoort en interview

Beroep: kunstenares: tekenen en schilderen
Hobby's: tekenen en schilderen
Lievelingseten: pizza en rijst
Favo muziek: ik ben dol op klassieke muziek en de muziek van Ramses Shaffy
Favo tv-programma: De Wereld Draait Door, ik kijk mee met m’n moeder en vind het leuk en leerzaam
Favo film: The Lord of the Rings en The Hobbit
Favo website: heb ik niet
Houdt niet van: hele harde rockmuziek!

Hoe is het begonnen?
‘Toen ik nog heel jong was. Knutselen vond ik niks, maar tekenen en schilderen wel. Ik wilde niet naar de VAK, de vrije academie in Delft. Maar toen ik vijf was ging ik naar Keet, een atelier waar ik les kreeg in een groep van 12. De juf raadde aan om Beeldende Kunst te doen op de School voor Jong Talent. Dat is echt hartstikke leuk om te doen.

Wat vind je het allerleukst?
Het ligt eraan hoe ik me voel. Als ik me rot voel, wil ik me op een bepaalde manier uiten. Als ik gelukkig ben, ziet het er weer anders uit. Het afgelopen jaar had ik veel last van migraine en zag ik veel vlekken. Dat zie je terug in m’n werk. Ik werk graag met kleur en met houtskool.

Hoe vond je het om mee te doen met Titaantjes?
Heel erg gaaf! Zo’n ervaring, echt superleuk. Om overal achtervolgd te worden, dat klinkt misschien gek, maar het was wel zo. Met de cameramensen kreeg ik echt een band. Ze zoomen in op je leven en ineens zijn ze weg, dat is wel gek. Maar ik heb de uitzending nog, die is heel mooi. Wel vaag om mezelf terug te zien hoor.

Wat vond je niet leuk?
We hadden hele lange dagen en uiteindelijk was ik vermoeid. Toen heb ik ook een migraine aanval gehad. Dat krijg ik van teveel inspanning, stress en als ik pure chocola eet. En van wasabi. Maar ik heb er veel van geleerd.

Boodschap voor de kijkers?
Jezelf blijven, gewoon altijd doen wat jezelf wilt. Maar ook soms verplichtingen aangaan. In het begin had ik dyslexie, maar toen ik elke dag les had, kreeg ik er minder last van. Je moet je soms laten helpen. En verder gewoon eigenwijs zijn. Ik ben zelf stronteigenwijs.’