welmoed - pianist

De 14-jarige Friese Welmoed blijkt niet alleen een groot schaatstalent, maar kan vooral heel goed pianospelen. Ondanks dat Welmoed pas drie jaar piano speelt is ze enorm gepassioneerd, zo baalt ze bijvoorbeeld echt als haar leraar naar het toilet gaat tijdens haar les, en won ze dit jaar het Prinses Christina Concours Noord.

Welmoed wil proberen om zo ver mogelijk te komen met haar pianotalent. Regisseur Anneke de Lind van Wijngaarden volgt Welmoed op weg naar een belangrijk concert, waar ze een bijzondere ontmoeting heeft met pianiste Klara Wurtz. En ze ziet en hoort haar tijdens een optreden in het verzorgingstehuis waar haar grootste fan, haar opa, woont.

Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden

paspoort & interview Welmoed

Beroep: ik denk conservatorium, en anders psychologie of pedagogiek
Hobby's: pianospelen, schaatsen, skeeleren, hardlopen, racefietsen en zwemmen
Lievelingseten: stoofpeertjes uit eigen tuin en pasta vind ik ook heel lekker
Favo muziek: klassieke muziek
Favo tv-programma: ik kijk heel weinig, maar Je zal het maar hebben vind ik een bijzonder programma
Favo film: Shine en The Fault in Our Stars en Intouchables
Favo website: niet echt
Houdt niet van: spruitjes
 

Hoe ben je zo jong al zo ver gekomen?
‘Mijn pianodocent vroeg of ik mee wilde doen aan het Prinses Christina Concours. Ik dacht dat daar alleen maar heel goede mensen aan meededen, maar ik mocht door naar de regiofinale en daarna naar de landelijke finale. Dat was wel heel bijzonder. Toen dacht ik: dit is misschien wel iets waarin ik door kan gaan.

Moet je er hard voor werken? 
Ik oefen een tot twee uur per dag en in het weekend meer. Ik heb eigenlijk altijd wel zin om te spelen, en als ik een keertje geen zin heb, doe ik het toch. Het mooie van pianospelen vind ik dat je al je gevoel erin kwijt kan. Als ik boos ben, of verdrietig, en ik ga spelen, dan gaat dat gevoel weg. En het is gewoon een heel mooi instrument.

Idool?
Klara Wurtz heeft me geholpen met een moeilijk stuk van Haydn dat ik aan het instuderen was. Ze was helemaal niet streng, maar heeft me geholpen om het stuk beter te maken.

Smaakt dit naar meer?
Ik zit nu in 3 vwo en wil graag naar het conservatorium. Ik weet wel bijna zeker dat ik door wil in de muziek. Misschien vind ik het over een paar jaar niet meer zo leuk, maar dat denk ik eigenlijk niet.’