yana - beeldend kunstenaar

De 13-jarige Yana is vanaf de kleuterschool heel gepassioneerd met (beeldende) kunst bezig en haar grote droom is dan ook om, net als haar opa, kunstenaar te worden. Ze gebruikt al haar vrije uurtjes om iets te maken, wat varieert van tekenen en schilderen tot fotograferen en het maken van prachtige animaties.

Doordat haar vader twee jaar geleden werkeloos is geraakt, staat het leven van de familie op zijn kop: het grote huis werd verkocht en nu reizen ze al een hele tijd rond van huis naar huis.

Annelies volgt Yana als ze spulletjes verzamelt voor haar eigen museum, tijdens haar les op de School voor Jong Talent én als ze met de hulp van opa werkt aan een nieuwe animatie over de pittige situatie waarin haar gezin nu zit.

Regie: Annelies Kruk

paspoort & interview Yana

Beroep: kunstenaar
Hobby's: tekenen, kleien, animaties maken, fotograferen, jiujitsu
Lievelingseten: makkelijkaroni = macaroni, met spek, kaas en ketchup
Favo muziek: Ed Sheeran
Favo tv-programma: Ik kijk veel naar Zapp en natuurfilms of National Geographic: Dog whisperer
Favo film: The Hunger Games
Favo website: Instagram
Houdt niet van: spinnen en ruzie met vriendinnen

Hoe is het begonnen?
'Al toen ik heel klein was. Ik vond toen tekenen en kleien al heel leuk en mijn opa maakte kunst dus ik kwam op veel ideeën. Zette bijvoorbeeld altijd al m'n speelgoed op een rijtje.

En nu maak je ook animaties?
Een vriendin van me had een ipad mini en dan maakten we samen dingen. Toen ik geld had verdiend met mijn eigen expositie in een cafeetje, heb ik er zelf een gekocht. Daar zit een stop motion app op en daarmee maak ik m'n animaties.

Toekomst?
Later wil ik een leuk huisje met een fijn atelier en allemaal leuke meubeltjes. Het is gezellig ingericht en er zijn kasten met dingen die ik verzameld heb, als een museumpje. En verder heb ik een mooie tuin, een hond en een kind (of twee).'

hobbYana

Yana vertelt in een filmpje wat ze het afgelopen jaar heeft meegemaakt en dat is behoorlijk heftig. In deze klei-animatie wordt dit verhaal uitgebeeld, waarbij de honden symbool staan voor haar gezin: