Voeten

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over voeten.

 1. Een voet verraadt veel over de mens die eraan vastzit. Sollicitanten zouden moeten worden uitgenodigd foto’s van hun voeten te laten zien tijdens het sollicitatiegesprek, of nog beter: de voeten zelf te tonen. Het tonen van een voet hoeft niet intiemer te zijn dan het tonen van een hand. Het is merkwaardig dat wij het normaal vinden elkaar de hand te schudden, dat velen zelfs het handen schudden willen afdwingen, maar dat wij zelden tot nooit met onze voeten tegen elkaar wrijven. De voet is de hand van het onderlichaam.
   
 2. Wanneer hebt u voor het laatst goed naar uw voet gekeken? Wanneer hebt u voor het laatst uw voeten laten masseren? Wanneer hebt u voor het laatst uw teennagels geknipt of laten knippen?
   
 3. Er zou een beweging moeten ontstaan die het belang van voeten benadrukt. Dit kan onder meer gebeuren door profielfoto’s op diverse sociale media te vervangen door foto’s van uw voeten. Auteurs zouden foto’s van hun voeten op de achterkant van hun boek kunnen laten zetten. Zit u op Tinder? Laat eens een foto van uw voet zien. Je hoeft geen voetenfetisjist te zijn om de grote teen net zo te waarderen als de neus.
   
 4. De voeten van baby’s zijn heerlijk. Mijn moeder vertelde dat ze regelmatig mijn voeten in haar mond nam toen ik nog baby was. Zijn er baby’s in uw omgeving? Steek eens zijn of haar voet in uw mond.
   
 5. Het wassen van andermans voeten is een belangrijk symbool. De paus heeft de voeten van een gevangene gewassen als ik me niet vergis, en een Egyptische vriend vertelde me dat hij de voeten van zijn moeder wast. Grote bedrijven organiseren uitstapjes naar de hei of laten medewerkers samen koken voor de teambuilding. Onzin. Heeft u een bedrijf? Stel de regel in dat op maandagmorgen werknemers elkaars voeten wassen. Het lot bepaalt wie wiens voeten wast. Een medium als De Correspondent zou een voortrekkersrol kunnen spelen, maar een dergelijke actie zou de VPRO ook goed doen.
   
 6. Schrijvers zouden met enige regelmaat de voeten van hun trouwe lezers moeten wassen.
advertentie