Hugo Blom

Er is een nieuwe serie. Ze werd niet als zodanig aangekondigd, maar schijnt al een jaar te lopen en hoewel ze officieel geen titel heeft meegekregen, zou ik haar zelf Impasse willen noemen. Is dat spannend genoeg?

Zo zonder lidwoord heeft het ook wel iets Scandinavisch toch? Het verhaal speelt zich af in het heden en draait om de vastgelopen onderhandelingen tussen twee grote mediabedrijven. Nou ja, om eerlijk te zijn, een gewoon mediabedrijf en een gigantisch mediabedrijf. Met het eerste kreeg ik een beetje medelijden, het heet NPO, en ik las in NRC een artikel over de serie en de strijd die dit bedrijf voert met Netflix. 

De partijen onderhandelen over een deal van in totaal 25 miljoen euro, om hoogwaardig (= duur) Nederlands drama te produceren en onder het volk te verspreiden. Onderzoek zegt namelijk dat het volk graag hoogwaardig drama van eigen bodem ziet, de Europese Unie zegt dat partijen als Netflix hun aanbod voor 30 procent uit Europese producties moeten laten bestaan, de ene hand wast de andere. 

De impasse tussen Netflix en de NPO draait om de uitzendrechten, eerstgenoemde wil het materiaal na zes maanden online kunnen zetten, laatstgenoemde wil dat pas na een jaar toestaan, wanneer de bulk van het volk de series gezien heeft. Anders ondergraaft NPO zijn eigen concurrentiepositie, zo luidt de redenering, terwijl een publieke omroep daar natuurlijk niet mee bezig zou moeten zijn. Toch kwam hier mijn medelijden om de hoek kijken, want Netflix kan best zonder die series van de NPO, dan bellen ze gewoon even met John de Mol of KPN. Tegen de tijd dat de NPO uit de loopgraven kruipt, staat het niemandsland alweer in volle bloei. Impasse is een serie die niet meer dan één seizoen zal beleven.