vpro bagagedrager

vpro bagagedrager

Voor de tweede editie van de VPRO Bagagedrager kunnen schrijvers tot 33 jaar wederom een reisplan indienen. De winnaar krijgt 2500 euro om de voorgestelde reis te maken en daar vervolgens een reisverhaal over te schrijven.

winnaar 2013

De VPRO Bagagedrager, een stipendium voor jonge reisschrijvers, is vandaag gewonnen door Elfie Tromp. Ze wil met acht Afghaanse windhonden naar Boedapest om de hondengekte van haar familie te doorgronden.

Elfie Tromp met Afghaanse windhond

Elfie Tromp met Afghaanse windhond

 In Amsterdam is vanmiddag de winnaar van de allereerste VPRO Bagagedrager bekendgemaakt. De Bagagedrager is een aanmoedigingsprijs voor jonge reisschrijvers en was gelijk al bij de eerste editie een overweldigend succes. Ruim tweehonderdvijftig schrijvers jonger dan 33 jaar, dienden een reisplan in, dat beoordeeld werd op fantasie, humor, kritisch vermogen, avonturierszin, originaliteit en zelfspot. Uit die enorme stapel selecteerde de jury vijf kandidaten die hun idee nader mochten komen toelichten.

Winnaar werd Elfie Tromp, die met haar moeder, zus en acht Afghaanse windhonden naar de World Dog Show in Boedapest zal afreizen in een poging zo de hondengekte van haar familie te leren begrijpen. Haar verhaal zal verschijnen in de VPRO Gids. Een langere versie verschijnt bij uitgeverij Fosfor als e-book.

Van Elfie Tromp verscheen onlangs haar debuutroman Goeroe bij uitgeverij Lebowski.

de overige vier kandidaten:

Tiemen Hiemstra, die op zoek wil naar sporen van zijn opa Frederik Fake Hiemstra, die in 1973 verdween tijdens een wandeling in de Pyreneeën.

Rick van der Linden, die met zijn vader, die al dertig jaar postbode is en nog nooit een voet buiten Nederland heeft gezet, naar Tokio wil waar ze geen straatnamen hebben, maar waar toch 36 miljoen mensen dagelijks post krijgen.

Mark Voortman, die zijn ingeslapen leven vaarwel wil zeggen om in Rome op zoek te gaan naar zijn oude liefde Laila.

Beatriz Meester, die in Parijs ontmaagd wil worden door een Fransman.

De jury van de VPRO Bagagedrager bestond uit:

Jelle Brandt Corstius (voorzitter)
Jeroen van Bergeijk (uitgeverij Fosfor)
Katja de Bruin (VPRO Boeken)
Karen van Dijk (VPRO Dorst)

Kijk voor meer informatie en het volledige juryrapport op VPRO Boeken.

advertentie