nieuwe directeur holland festival

, ilse van der velden

Ruth Mackenzie, voorheen directeur van Culturele Olympiade in Londen, wordt de nieuwe directeur van het Holland Festival. Zij volgt vanaf 2015 Pierre Audi op.

‘Een van de beste jobs in de wereld’, zegt Mackenzie (1957) in een reactie. Haar benoeming komt als een verrassing. In Nederland is zij een onbekende naam. Mackenzie, geboren in Londen als enig kind van twee Zuid-Afrikaanse vluchtelingen die fel anti-apartheid waren, was eerder directeur van de Schotse Opera. Ook organiseerde ze het culturele counter-programma van de Olympische Spelen van Londen 2012.

Volgens Mackenzie was dit ‘het grootse culturele festival in de geschiedenis van Groot-Brittannië’, met evenementen in alle hoeken van het koninkrijk, van de Shetland Eilanden tot Cornwall. Naast haar functie bij het Holland Festival blijft Mackenzie in Engeland betrokken bij de culturele programmering van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, in 2014 honderd jaar geleden. Volgens bestuurvoorzitter Martijn Sanders is met ongeveer twintig kandidaten gesproken. Als nieuwe directeur voor het Holland Festival tipte de pers vantevoren de Vlaming Guy Cassiers. Mackenzie.

The Guardian schreef over het uiterlijk van Mackenzie in 2012: 'With her chic black outfits and avant-garde hair (elegant Cruella de Vil-ish streaks of black amid the grey), Ruth Mackenzie might have stepped out of an Otto Dix painting.' Datzelfde jaar werd Mackenzie geridderd in de Orde van het Britse Rijk (The Most Excellent Order of the British Empire, afkorting: OBE).

stoelendans

Pierre Audi

Pierre Audi

Niet alleen de voetbalwereld kent zware tranfsers, de culturele wereld ook. Zoals er maar één de spits kan zijn van AC Milan, zo kan er ook maar één op de directeursstoel zitten van La Scala, de opera van Milaan - en iedereen die ook maar iets betekent in de premier league van de culture wereld, wil die plek, waaronder de huidige directeur van het Holland Festival, Pierre Audi. Zijn positie bij het Holland Festival was vacant sinds hij begin dit jaar zijn vertrek aankondigde. De stoelendans kon beginnen:
Pierre Audi – Nederlandse Opera (sinds 1988) + Holland Festival (2005 -2015). Werd lang getipt als opvolger van Stephane Lissner bij La Scala, Milaan, maar in juni werd bekend dat die zetel gaat naar Alexander Pereira, tevens artistiek directeur van het Salzburger Festspiele. Stephane Lissner zelf vertrekt naar de Opéra de Paris, waar hij zij aan zij zal werken met de nieuwe directeur van het Ballet de l’Opéra de Paris: Benjamin Millepied van LA Dance, echtgenoot van filmster Natalie Porter.
 

advertentie