Welkom bij De industrie: een interactieve documentaire en podcastserie die je laat zien hoe het kan dat drugs overal zijn en hoe iedereen ermee te maken heeft - van je elektricien tot pizzakoerier en van boer tot burgemeester.

drugsland nummer 1

Nederland is drugsland nummer één in Europa en onze drugsindustrie speelt een absolute glansrol in de wereld. Hoe kan het dat dit kleine en geordende landje zo’n enorme ondergrondse economie heeft? Op wie drijft deze miljardenindustrie? De industrie biedt in kleine persoonlijke verhalen een inkijkje in hoe de drugindustrie in Nederland in elkaar zit en hoe stevig onder- en bovenwereld zijn verweven in ons alledaagse leven.

het onzichtbare zichtbaar

In De industrie worden drugsnetwerken in kaart gebracht en vertellen wiettelers, coke-baronnen en xtc-koeriers over de kick en de stress van het illegale werk. Een kennismaking met de huismoeders, scholieren, havenmedewerkers en geharde handelaren die deze wereld draaiende houden.

In een 3D-omgeving kan je op eigen tempo door verschillende locaties navigeren, zoals een XTC-lab, een zolder met wietteelt of smokkelcontainers in de haven. Deze industrie is dichterbij dan je denkt. Daarom speel je zelf ook een rol in dit verhaal. Door het intoetsen van je eigen postcode, kun je verkennen wat er in jouw buurt gebeurt. Zo zie je hoe de drugshandel simpelweg een onderdeel is van Nederland, van onze samenleving en onze cultuur.

audioverhalen

Naast de interactieve locaties en audioverhalen online zendt NPO Radio 1 losse verhalen uit. Dit zijn intieme portretten van onopgemerkte buren tot een ex-drugsbaron, die samen de netwerken van de drugsindustrie blootleggen. Vanaf zondag 5 november is er elke week, zes weken lang, een aflevering te horen.

De industrie is een coproductie van VPRO & Submarine Channel.

De industrie: vanaf zondag 5 november