Hotel Spieker is een coöperatief hoorspel voor de Google Home smart speaker, geïnspireerd door het verhaal van een dubbele moordzaak in New Hampshire in 2016 waarbij een Amazon Alexa werd opgeroepen als getuige. Steeds meer huishoudens beschikken over een smart speaker - potentieel allemaal digitale getuigen. Maar hoe zit het dan met privacy?

Hotel Spieker

Met Hotel Spieker wil VPRO Medialab op een ludieke manier mensen aan het denken te zetten over deze mogelijke implicaties van de smart speaker. Tegelijk verkent het spel op creatieve wijze de verhalende potentie van dit nieuwe medium.

Het verhaal: 

Na een druk jaar als rechercheur kun je eindelijk even genieten van een welverdiende vakantie in het hypermoderne Hotel Spieker. Je bent echter nog maar net gearriveerd, als blijkt dat er een misdaad is gepleegd in het hotel. Gelukkig beschikt iedere hotelkamer over een smart speaker die de vragen van de gasten beantwoord maar tegelijkertijd ook audio-opnames maakt. Het is aan jou en je team om te onderzoeken wat er in de kamers gebeurde tijdens het bewuste misdrijf en de schuldige zo snel mogelijk op te sporen.

Witness A

Hotel Spieker is ontstaan uit VPRO Medialab-hackathon #7 Are you talking to me? Verhalen vertellen met Home Assistants in 2018. Het concept Witness A (van Karen van Dijk, Peter Capel, Dore van Montfort en Nikki Dekker) is doorontwikkeld tot Hotel Spieker. 

Momenteel werken we nog aan de Beta versie om deze beschikbaar te maken op de Google Home. 

Elly Scheele (een van de schrijvers) en Timo Klok (developer)

Tijdlijn Hotel Spieker

Februari 2018:
Concept Witness A ontwikkeld tijdens VPRO Medialab-hackathon #7
Herfst 2018: Witness A-concept doorontwikkeld tot Hotel Spieker
Eind 2018: Financiering via NPO Innovatie Smart Speaker-regeling
Begin 2019: Schrijven script
Maart/april 2019: Stemopnames
Juni 2019: Beta-test
Oktober 2019: Hotel Spieker op de Dutch Mediaweek. Lees meer

Credits
Hotel Spieker is een productie van het VPRO Medialab en kwam mede tot stand dankzij financiering van het NPO Innovatiefonds.

Idee: Nikki Dekker, Peter Capel, Dore van Montfort en Karen van Dijk
Scenario: Elly Scheele en Daan Windhorst
Regie en montage: Remy van den Brand
Eindmix: Alfred Koster
Technisch ontwerp en coding: Timo Klok
Productie: Rens Mevissen en Bircan Unlu
Eindredactie: Geert-Jan Strengholt en Annelies Termeer
Projectleiding: Karen van Dijk
Conceptontwikkeling: Leonieke Verhoog

Stemmen: Raymonde de Kuyper, Lotte Driessen, Jilles Flinterman, Maren Merckx, Karen van Dijk, Elmar Veerman, Wim Amels, Dini Bangma, Tom Klaassen, Sanne van der Peijl, Janne den Adel, Mila Bertens, Kitty Munnichs, Toon Bossers en Wies van der Weiden. 

Met grote dank aan: Jesse Wienholts, Timon van Hasselt, en alle testers.