Afgelopen vrijdag 2 februari en zaterdag 3 februari vond de zevende VPRO Medialab Hackathon plaats. Het evenement richtte zich op een verhalende toepassing voor de Amazon Echo.

Het is het eerste project van VPRO Medialab in 2018, dat in het teken staat van The Internet of Things (IOT). Binnen het thema IOT werkt VPRO Medialab toe naar een presentatie tijdens de Dutch Design Week in oktober 2018. 

Tijdens deze Hackathon keken de vijf teams naar nieuwe toepassingen voor de Amazon Echo. Ze presenteerden hun concepten en prototypes tijdens de eindpresentatie, in bijzijn van publiek en een vakjury. Deze vakjury bestond uit Iskander Smit (Innovation director voor info.nl), Alwin Beernink (directeur van Park Strijp Beheer, Strijp-S & Smart City) en Marije Meerman (eindredacteur van VPRO Tegenlicht). Team 5, de Secret Society of Poetic Alexa Adventurers, won deze zevende Hackathon.

Amazon Echo

De Amazon Echo is een kleine praatpaal voor in huis. De praatpaal luistert mee en weet wanneer het wordt aangesproken. Door het gebruik van commando’s kan de Echo middels audio op de verzoeken van de gebruikers reageren. De vaardigheden van de Echo zijn afhankelijk van de ‘skills’ die op het apparaat zijn geïnstalleerd. Inmiddels zijn er ongeveer 16.000 verschillende skills te downloaden. Dit gaat van een neplach tot het bijhouden van een boodschappenlijst of agenda. Gebruikers communiceren met Echo via Alexa, de stem die in de praatpaal zit.

Veel verkoop van de Echo in Nederland is er nog niet, maar in de Verenigde Staten is het product erg populair. Google en Apple hebben een eigen versie op de markt gebracht en ook Facebook heeft een praatpaal in ontwikkeling.

Team 1. CyberThierry

CyberThierry is een tool om kiezers te informeren over de verschillende politieke partijen tijdens de verkiezingstijd. Het is een luchtige, maar uitgebreide toepassing als verbetering op bestaande middelen zoals Stemwijzer, de partijprogramma’s en TV-debatten.

Middels deze skill kan de gebruiker vragen stellen aan lijsttrekkers, die met audiofragmenten reageren. Door politici op deze manier een digitale identiteit te geven, kunnen gebruikers in een vragenronde aan de hand van de Amazon Echo de partijen vergelijken.

Voorbeeldvragen zijn: ‘Wat vind je van de EU?’ en ‘Wat vind je van de Publieke Omroep?’. Vragen die nog niet beantwoord zijn, worden doorgestuurd naar de politici. Deze kunnen het antwoord inspreken, waardoor de database met vragen en antwoorden steeds verder uitbreidt.

Binnen de skill zit een Crapdetector, die controleert op feiten, wanneer een gebruiker aan Alexa vraagt of iets klopt. Ook kunnen gebruikers met de skill gelijkgestemden vinden die dezelfde vragen stellen. En via het systeem aan elkaar gekoppeld worden.

Teamleden: Nick Boers, Merel Raven, Natasja van Schaik, Ton Schoots, Diede Gulpers

Team 2. Alexing

De skill Alexing gaat over interactie tussen mens en machine. Het geven van commando’s zorgt voor een ongelijkwaardige relatie tussen de gebruiker en Alexa. Alexing brengt hier verandering in. Nu praat Alexa erg eentonig en is ze niet muzikaal. Alexing is bedacht om de mogelijkheden hierin uit te breiden, zodat het de relatie tussen gebruiker en apparaat verbetert.

De skill speelt met het tweaken van de timing, de pitch en de intonatie van Alexa. Alexing is zo gecodeerd dat ze rijmende antwoorden kan geven. Door deze skill ontstaat er een romantisch duet tussen de gebruiker en Alexa. Ook kan Alexa beatboxen en is hierin interactief. Zo kan ze haar snelheid aanpassen en kan de gebruiker andere filters aanroepen zoals lief of boos om de intonatie aan te passen.

Teamleden: Steye Hallema, Daan Colijn, Lies Kombrink, Jan Peter Meeuws, Job Kramer

Team 3. Maggie Knows Best

Maggie is een digitale life coach, maar een met een hele eigen wil. De skill richt zich op eenpersoons huishoudens die volgens CBS in de komende 30 jaar zullen stijgen naar 31% van de samenleving. Maggie zorgt voor het bijhouden gezonde en sociale levensstijl voor deze groep.

Om Magie goed neer te zetten als een pittige tante die niet met zich laat sollen, wordt er een promotionele film gemaakt. In deze film zien we de bewoners van hetzelfde gebouw die allemaal deze skill op Amazon Echo gebruiken. Door de interactie met Maggie en haar invloed op de levens van de personages, komen we erachter dat de Amazon Echo is bezeten van de overleden geest van een van de oud-bewoners.

Maggie is meer dan een fitness-app, ze kan bijvoorbeeld ook bemiddelen tussen mensen en helpen met praktische problemen, zoals helpen met in slaap komen.Wanneer Maggie haar gebruiker goed genoeg kent, kan ze op eigen initiatief afspraken voor diegene inplannen en producten aanschaffen.

Teamleden: Jantiene de Kroon, Tomas Pieters, Geert-Jan Strengholt, Steve Thijssen

Team 4. Witness A

Witness A is een interactief moordmysterie met Alexa als hoofdgetuige. De Echo heeft iets vreselijks meegemaakt en de spelers moeten uitzoeken wat er is gebeurd.

Het spel opent door te vragen ‘Alexa, what happened last night? What did you hear?’ waarop een hoorspel in audiofragmenten van een moord te beluisteren is. In het fragment zitten verschillende aanwijzingen waarmee de spelers verder kunnen. Ze krijgen meer te weten door Alexa vragen te stellen. Het spel breidt zich uit naar verschillende schermen. Zo kan bijvoorbeeld de laatste email van een verdachte of slachtoffer naar een tablet worden verzonden, of krijgt een speler WhatsApp berichten van een slechtoffer te zien op zijn of haar telefoon.
Net als een verhaal van Sherlock Holmes of een bordspel, moeten de spelers de verschillende stukjes informatie samenvoegen tot één verhaal.

Teamleden: Karen van Dijk, Peter Capel, Dore van Montfort, Nikki Dekker

Team 5. Secret Society of Poetic Alexa Adventurers

Alexa alléén gebruiken om haar commando’s geven, is een vervelende manier van contact met de praatpaal. Daarbij luistert Amazon mee en komt daardoor veel over jou te weten. Dat kan beter en creatiever stelt de Secret Society of Poetic Alexa Adventurers.

Door een geheimtaal te ontwikkelen met flarden poëzie, quotes en fragmenten uit literatuur wordt Alexa aangesproken op een manier die alleen door insiders te volgen is. De gebruiker is hiermee deelnemer van een geheim genootschap.

Met guerrilla marketing, zoals een stickercampagne, worden geïnteresseerden via een hashtag naar een app geleid. Wanneer deze is geïnstalleerd, geeft de app een quote waarmee de Echo te besturen is. In de app worden alle gebruikte zinnen verzameld en vormen samen een library. In deze library staat waar de quote vandaan komt, hierdoor is de geheimtaal inspirerend en leerzaam.

De content is zo gecureerd, dat de gebruiker een ‘magische’ ervaring heeft met poëzie en mystiek.

Daarnaast zal deze geheimtaal Amazon verwarren en zorgen voor een sabotage in hun dataverzameling.

Teamleden: Niels ’t Hooft, Sanne Stevens, Loes Koopmans, Leonieke Verhoog

meer van het medialab