over vpro medialab

VPRO Medialab verkent de mogelijkheden om verhalen te vertellen met, van, en door nieuwe technologieën en zoekt daarbij actief de kruisbestuiving met andere disciplines (buiten de mediawereld) op.

In een continu veranderend medialandschap moet een publieke omroep zich steeds opnieuw blijven uitvinden. Er steken steeds weer nieuwe vormen van technologie de kop op. Denk aan virtual reality, augmented reality, kunstmatige intelligentie, bots, wearables, smart devices, voice assistants. Sinds april 2015 verkent het VPRO Medialab deze nieuwe grenzen: wat betekent deze nieuwe technologie voor ons als mens, en als mediakijker en -maker? Hoe gaat het onze beleving van media veranderen? En zou een omroep deze nieuwe middelen kunnen inzetten om op een creatieve manier verhalen te vertellen? 

In februari 2019 verscheen een (analoge!) publicatie met de inzichten en projecten uit de eerste vier jaar VPRO Medialab. We maakten het boekje natuurlijk wel online beschikbaar - bekijk het hier.

Het VPRO Medialab gelooft in 'learning by doing'. Uit het samenbrengen van talentvolle professionals uit diverse disciplines met VPRO-mediamakers ontstaat inspiratie, kruisbestuiving, schuring; worden aannames uitgedaagd en filterbubbels doorgeprikt.

blik naar buiten

Van april 2015 t/m medio 2018 had het VPRO Medialab een vaste locatie op Strijp-S in Eindhoven. Daar hebben we nauwe samenwerkingen ontwikkeld met het Eindhovens design- en tech-ecosysteem. Sinds 2019 is de focus niet meer ‘Eindhoven-only’, maar trekken we het land in. Inhoud en samenwerkingspartners zijn leidend in de projecten; per productie is een andere thuisbasis mogelijk. Het correspondentieadres is binnen de VPRO in Hilversum.
Lees meer

 

contact

Ideeën, plannen, samenwerkings-voorstellen? Mail ons! 
medialab@vpro.nl 

Team:
Eindredacteur: Abel Enklaar
Conceptontwikkelaar: Geert-Jan Strengholt
Conceptontwikkelaar: Nina Boelsums
Redacteur: Dino Steenbeek
Producer: Eritia de Jonghe
Producer: Jean-Marc Blommendaal
Stagiair: Isabel Zuurendonk
...en jij? Kom stage lopen! Hier vind je alle info. 

VPRO Medialab
Wim T. Schippersplein 1 
1217 WD Hilversum 

volg VPRO Medialab