De nep-ayatollah Tanasoli ('de penis') drijft de spot met Irans religieuze leiders. Gevaarlijk? Uiteraard.

‘Verbrand een Amerikaanse vlag met jullie geliefden’ en ‘het is voor vrouwen verboden dit bericht te lezen!'. Zomaar wat tweets van ‘Ayatollah Tanasoli’ op Valentijnsdag. Hilarisch, bizar, denken wij meteen. Toch lijken de uitspraken sprekend op die van echte Iraanse geestelijken, zegt de man achter deze nepayatollah. Sinds een paar maanden steekt de Iraniër onder de naam Tanasoli op Facebook en Twitter de draak met de religieuze leiders van zijn land.

En dat terwijl activist Soheil Arabi onlangs nog ter dood veroordeeld werd, wegens kritiek op het regime en de Islam op zijn Facebook pagina. Dan zou toch geen Iraniër het nu nog wagen de spot te drijven met het regime? Niets is minder waar dus. Wat is het verhaal achter deze bloedlinke grapjas?

‘In Iran moet je na de Middelbare School het leger in. We hadden bijna nooit militaire training, maar moesten in moskeeën uren luisteren naar preken van imams en ayatollahs. Daar zeggen ze de meest belachelijke dingen over het Westen. Echt lachwekkend,’ zegt de oprichter, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven. Hij ging ze nadoen, tot hilariteit van zijn vrienden, die dijenkletsend naar hem luisterden.

Einstein

‘Ze kwamen naar me toe en vroegen dan: "Geef ons een, preek, heilige ayatollah!" Ik noemde mijn typetje Tanasoli. Dat is niet alleen grappig omdat het penis betekent, maar vooral omdat de naam sprekend lijkt op namen die ayatollahs normaal gesproken hebben.’ Eenmaal uit het leger, maakte hij een Facebook- en Twitteraccount aan met de naam Tanasoli. Binnen de kortste keren had zijn typetje tienduizenden likes en volgers.

Tanasoli doet de imams zó goed na, dat veel Iraniërs in de waan zijn dat Tanasoli een echte ayatollah is. Dat gaat ver, heel ver: zelfs geestelijken nemen zijn uitspraken over. ‘Ik tweette een tijdje terug: "Einstein was een moslim, maar durfde er niet voor uit te komen." Een paar weken later zei een hoge ayatollah precies hetzelfde! Dan lach ik me helemaal suf.’

wulpse dames

Of hij bang is om net als Soheil Arabi ontmaskerd te worden en de doodstraf te krijgen? Welnee. ‘Het Iraanse regime is veel te dom om mijn identiteit te achterhalen!’ Toch vertrouwt hij niemand, want Tanasoli wordt aan de lopende band bedreigd. De daders? Ingehuurd door het regime, denkt hij. ‘Ze sturen me: "We komen je vermoorden, je moeder is een hoer en we komen je zusje verkrachten", dat soort dingen.’ Nooit geeft hij dan ook een adres, e-mail of telefoonnummer, veel te gevaarlijk.

Ook wulpse dames proberen hem op Facebook in de val te lokken: '"Ik bewonder je, laten we een keer afspreken," zeggen ze dan. Die profielen zijn zó nep, denken ze nou echt dat ik daar intrap? Ze kunnen dreigen wat ze willen, ik blijf doorgaan met Ayatollah Tanasoli. Het is de enige manier waarop ik de spot kan drijven met de holbewoners die mijn land regeren.’

bekijk ook

meer van Bureau Buitenland