Iran

De bakermat van de beschaving ligt in Iran, zeggen ze wel eens. Tegenwoordig zijn de normen en waarden daar vooral gestoeld op de islam. Geen wet komt er doorheen zonder goedkeuring van islamitische geestelijken. Zij bepaalden dat het een goed idee was dat er religieuze politie kwam; die controleren of vrouwen op straat wel netjes gesluierd op straat gaan. Het atoomprogramma blijft een heikel issue.

Onze man in Teheran

Correspondent Thomas Erdbrink is één van de weinige buitenlandse journalisten in Iran. Ruim vijftien jaar geleden werd hij er verliefd op zijn vrouw én op het land. In het vierdelige Onze man in Teheran laat hij ons een Iran zoals we het nog niet eerder hebben gezien. Een land waar niets mag, maar toch alles kan. Onze man in Teheran werd in 2015 bekroond met de Zilveren Nipkowschijf.

Tegenlicht: doelwit Iran

Werkt Iran nu wel of niet aan een eigen atoomprogramma? Die vraag speelt steeds weer op. Het is de grote angst van het westen en Israël. En elke keer de vraag: moeten we overgaan tot aanvallen of niet. Tegenlicht haalde Thomas Erdbrink naar Nederland. Dit keer geen soundbites maar een diepgaand gesprek aan de hand van beeldmateriaal over het werkelijke Iran. Een werkelijkheid die toch weer anders blijkt te zijn dan de retoriek ons wil doen geloven. Meer Iran van Tegenlicht kijk je hier terug.

Andere Tijden: revolutie in Iran

Deze Andere Tijden biedt je een onmisbaar hoofdstuk uit de geschiedenis van Iran: de revolutie van 1979. Die vertoont sterke overeenkomsten met de Arabische Lente die in 2011 is begonnen. In Iran begint dit alles in 1978, na maandenlang demonstreren voor democratie, vrijheid van meningsuiting. Ondanks hardhandig optreden van militairen geven zij niet op. De sjah, tot dat moment alleenheerser, vlucht in 1979 uitgeput naar Egypte en de verbannen Ayatollah (religieus leider) Khomeiny ontpopt zich tot boegbeeld en grote leider van de revolutie. Na het vertrek van de sjah keert hij terug naar Iran. Nog geen maand later heeft hij de macht in handen en tientallen tegenstanders geëxecuteerd. Langzamerhand wordt het treurspel duidelijk: het volk van Iran heeft een potentaat verjaagd om een dictator terug te krijgen.

Bureau Buitenland: bizar vluchtverhaal van Iraanse oppositieleden naar de VS

Ruim tweehonderd voormalige leden van de omstreden strijdersgroep Mujahideen e-Khalq, die na de Amerikaanse inval in Irak in 2003 geen kant meer op konden, hebben een dure prijs moeten betalen voor hun vertrek uit die Iraanse oppositiebeweging. Verslaggever Abdou Bouzerda kreeg voor het radioprogramma Bureau Buitenland een exclusieve inkijk in de getuigenverklaringen van deze vergeten vluchtelingen.

Iraanse films en cinema.nl

Iran staat ook bekend om de controversiële films die er vandaan komen. De VPRO zond er afgelopen jaren vele van uit. Wie kent ze niet: Kiarostami, Makhmalbaf, Panahari en Bahari: makers die in eigen land gevaar lopen en wiens films vaak verboden zijn. Lees hier meer over op cinema.nl.

Metropolis heeft ook twee correspondenten in Iran: Maryam en Hossein.