De Iraanse gijzelingscrisis in 1979

De Iraanse gijzelingscrisis in 1979

Ten tijde van het begin van de crisis eind 1979 bevinden verslaggever Roel van Broekhoven en de Iraanse Farideh Fardjam zich in Teheran. Fardjam heeft het land in 1970 verlaten en keert acht jaar later terug, tegelijkertijd met de Iraanse leider Khomeiny. De reportages die zij begin 1979 hierover maakten zijn elders op mijn weblog te beluisteren.
Eind 1979 keert Roel van Broekhoven met Farideh Fardjam terug naar Teheran. In februari leek de toekomst nog rooskleurig. Het zou nooit meer zo worden als onder de sjah. Nu, bijna een jaar later, is de vraag wat er over is van het optimisme van toen. Ten tijde van de bezetting van de Amerikaanse ambassade maken zij een reportage.

Verslaggevers die zich te pletter vervelen
Beluister een fragment uit deze reportage. In het Continental Hotel in Teheran zitten de correspondenten Hugo van Krieken van de VARA, Cees Gravendaal van de NCRV, Onno Reitsma van Elseviers’ weekblad magazine en de TROS en Dirk Tieleman van BRT RTV om verslag te doen van de gijzelingsacties. Een interview over wat de grootste veranderingen zijn in Iran, sinds de revolutie.

advertentie