De machtigste maffiaorganisatie ter wereld lijkt onaantastbaar, totdat Lea Garofalo getuigt. Dat blijkt uit het spannende boek Maffiamoeders van Alex Perry.

Maffiamoeders vertelt het verhaal van moedige vrouwen die uit hun familieclan stappen en spijtoptant worden. Zij blijken een machtig wapen in de strijd tegen de Italiaanse ‘Ndrangheta, een van de grootste maffiaorganisaties ter wereld.

Lea is de mishandelde dochter van een vooraanstaand maffioso en heeft schoon genoeg van de moordlustigheid en het geweld in de familieclan. Bovendien wil ze een betere toekomst voor haar dochter Denise.

Lea Garofalo kort nadat ze moeder was geworden.


In 1996 vertrekt Lea samen met haar dochter naar het noorden van Italië, waar ze jarenlang onderduikt. Nadat ze tegen haar man, cocaïnesmokkelaar Carlo Cosco, heeft getuigd, belandt ze in een getuigenbeschermingsprogramma.

Zwijgplicht

Hoewel de organisatie verspreid is over de hele wereld, hebben maar weinigen van deze maffiatak gehoord. Zwijgen over de organisatie, ‘omertà’ is dan ook de code van de ‘Ndrangheta. En wie de clan toch in gevaar brengt, moet dat vaak met een gruwelijke dood bekopen. Je wordt geboren als maffioso en je sterft als maffioso.

Mannen en jongens hebben het voor het zeggen, vrouwen zijn het slachtoffer van vrouwenhaat en geweld. Toch zijn de vrouwen onmisbaar: ze voeden een nieuwe generatie maffioso op en vangen de zaken op als vaders, broers of echtgenoten in de gevangenis belanden. De clan maakt zich schuldig aan drugs- en wapenhandel, afpersing, witwassen en moord.

Je wordt geboren als maffioso en je sterft als maffioso.

Lea's begrafenis op 19 oktober 2013

Imperium ontmantelen

Ook in het noorden weten de ‘Ndrangheta Lea Garofalo te vinden: ze overleeft meerdere aanslagen op haar leven. Door gebrek aan bewijs kan Lea niet meer in het getuigenbeschermingsprogramma blijven, ze weet zich geen raad. In 2009 zoekt Carlo contact met haar en zegt haar te vergeven. Het gezin herenigd een weekend in Milaan, maar niet voor lang: Lea verdwijnt en elk spoor van haar wordt uitgewist.

Het verhaal van Lea zorgt voor een golf van verontwaardiging in Italië. Na de verdwijning ziet openbaar aanklager Alessandra Cerreti, die haar leven wijdt aan de jacht op de ‘Ndrangheta, hoeveel impact de getuigenis heeft op de familie. Ze weet twee andere vrouwen uit grote misdaadfamilies over te halen om te getuigen. Door Lea beseft Alessandra dat ze de maffiamoeders nodig heeft om het criminele imperium te ontmantelen.

Tip

Wat doet de Nederlandse politie om deze gevaarlijke Italiaanse organisatie in de polder te bestrijden?

meer van Bureau Buitenland