Heeft u het ook helemaal gehad met de politiek? In het Mexicaanse dorp Cherán weten ze van aanpakken. Zeven jaar geleden gooiden de bewoners alle politici eruit en begonnen voor zichzelf. Terwijl de rest van Mexico zich nu opmaakt voor de verkiezingen, regeert in Cherán de rust.

'Op een dag ging mijn man met een collega de berg op om foto’s te nemen van de hekken die ze hadden neergezet rond het bos',  zegt Doña Mari. 'Die moesten illegale houtkappers ervan weerhouden om de bomen te kappen. Hij is nooit meer teruggekomen. In brieven had hij de burgemeester nog gevraagd om bescherming. Maar de lokale autoriteiten hebben nooit gereageerd, ze speelden onder een hoedje met de misdaad.'

Doña Mari is een van de tientallen vrouwen in Cherán die achterbleven omdat hun mannen zijn vermoord of verdwenen. Het dorp van 20.000 inwoners ligt in Michoacan: een deelstaat die wordt beheerst door drugskartels. In Cherán leidde de criminaliteit tot illegale houtkap op het land rond het dorp.

De kartels verdienden daar veel geld mee en kochten de autoriteiten om zodat ze hun gang konden gaan. Vrachtwagens vol hout reden door het dorp. In korte tijd verdween 90 procent van de bossen. In Cherán heerste de angst. Wie zijn mond opendeed verdween of werd vermoord.

Tip

Luister hier naar de vorige reportage van Edwin Koopman over de tropische messias: AMLO

Vastgebonden aan de kerk

Tot een groepje vrouwen besloot dat het genoeg was geweest: ze kwamen in opstand. Ze blokkeerden de weg, haalden de mensen uit de vrachtwagens met hout en bonden ze vast in de kerk.

Niet veel later arriveerden de burgemeester en de politie, maar de overmacht van de mensen was te groot. Pas na vijf dagen werden de gijzelaars vrij gelaten. In die tijd barricadeerden de bewoners de toegang tot het dorp en vormden een comité om het bestuur over te nemen.

'Er was zoveel opgekropte woede over de moorden, verdwijningen en afpersing, het kappen van de bossen, de straffeloosheid, de onveiligheid…dat het een keer zou klappen was een kwestie van tijd',  zegt Pedro Chavez, hoofd van de Raad die het dorp tegenwoordig bestuurt.

'Zelfbestuur was nooit onze ambitie. Het ging ons nooit om de macht. Het was zelfverdediging en daar is dit uit voorgekomen.'

Politici? Die komen er niet meer in

Sindsdien is het rustig in Cherán. 'Natuurlijk hebben we problemen, er is alcoholisme en er is een afvalprobleem', zegt Chavez. 'Maar er is geen afpersing meer, er wordt niet meer gemoord en de georganiseerde misdaad is verdwenen.'

En politici? Die komen er niet meer in. 'Propaganda en politieke partijen zijn verboden, ze brengen alleen maar verdeeldheid', zegt Chavez. 'Je zult hier dan ook niks zien van de verkiezingscampagne.'

meer van Bureau Buitenland