Franse grenswachten maken zich schuldig aan het illegaal terugsturen en soms zelfs mishandelen van vluchtelingenkinderen die vanuit Italië komen. Dat staat in een vrijdag verschenen nieuw rapport van Oxfam.

Een jong Eritrees meisje loopt met haar veertig dagen oude baby in de arm over een onverharde weg terug naar Italië, vanuit Frankrijk. Teruggestuurd, ondanks dat Frankrijk haar toe had moeten laten.

Het is een van vele voorbeelden die Oxfam aanhaalt in een nieuw rapport. Het valt niet mee om door de Italiaanse asielprocedure te komen. Het systeem is zwaar overbelast en de wachttijden nemen alleen maar toe. Migranten vertrekken daarom op eigen houtje naar het noorden, vaak op zoek naar familie.

Frankrijk registreert kinderen als meerderjarig en stuurt ze terug

Zolen uit hun schoenen

Onder hen bevinden zich veel alleenreizende kinderen, die volgens internationale verdragen altijd opgevangen moeten worden. Maar veel komen niet voorbij de Franse grens. Frankrijk registreert ze als meerderjarige en stuurt ze terug, ondanks dat zij zich als minderjarige melden

In gesprekken met personeel van Oxfam geven de kinderen aan dat de zolen uit hun schoenen werden gesneden om het lopen zo moeilijker te maken. Eenmaal terug in Italië belanden velen onder de brug, in tentjes of onder kartonnen platen.

Tip

Haar droombaan naar Italië bleek een helse reis. Hoe Nigeriaanse vrouwen verhandeld worden naar Europa.

Diplomatieke rel

Deze praktijken staan in schril contrast met de belerende taal die de Franse president Macron deze week uitte ten opzichte van Italië. De Franse president beschuldigde de Italianen ervan onverantwoordelijk te zijn en de internationale wetgeving niet na te leven.

Dit naar aanleiding van het schip Aquarius, dat met 629 migranten aan boord ronddobberde op de Middellandse Zee na geweigerd te zijn door Italië, met een diplomatieke rel tot gevolg.

Oxfam roept de Franse regering op de praktijken te stoppen. ‘De Europese Unie moet daarnaast de verantwoordelijkheid voor het opvangen van asielzoekers beter verdelen’.

meer van Bureau Buitenland