'Oude wijn in nieuwe zakken', zo noemt Roel von Meijenfeldt de Zimbabwaanse regeringspartij ZANU PF onder leiding van Emmerson Mnangagwa.

Maandag zijn er verkiezingen in het land waarover de 94-jarige Robert Mugabe 37 jaar heerste en die vorig jaar november door het leger werd afgezet in iets wat geen coup mocht heten.

Hoewel 20 jaar jonger behoort Mnangagwa tot dezelfde groep vrijheidsstrijders als Mugabe, met wie hij de gevangeniscel deelde. En hij bekleedde sinds de omwenteling in 1980 tal van overheidsposities tot hij vorig jaar als vicepresident ontslagen werd, waarop het leger dus Robert Mugabe werd afgezet.

Joop den Uyl

Roel von Meijenfeldt kent de hoofdrolspelers uit zijn tijd als regiodirecteur voor Novib. In 1984 organiseerde hij een ontmoeting tussen Mnangagwa en oud-premier Joop den Uyl die namens de Socialistische Internationale de frontlijnstaten tegen apartheid bezocht.

Later adviseerde hij oppositiepartij MDC van Morgan Tsvangirai toen hij directeur was van het Nederlands Instituut voor Meer Partijen Democratie. En hij financierde met zijn organisatie in het geheim de proceskosten van Tsvangirai toen die door de overheid in Zimbabwe werd aangeklaagd.

'We moeten ons niet in de luren laten leggen door Mnangagwa'

Streken niet verleerd

Hoewel de verkiezingen in Zimbabwe positief zijn, ziet Von Meijenfeldt het als een eerste stap. Er is meer vrijheid voor de oppositie, journalisten mogen voor het eerst sinds lang weer verslag doen en er zijn zelfs verkiezingswaarnemers welkom.

Maar het regime is zijn streken nog niet verleerd: op het platteland hebben dorpsoudsten instructies gekregen voor ZANU PF te stemmen en ook het leger is weer ingezet. ‘We moeten ons niet in de luren laten leggen door Mnangagwa, er moet nog veel gebeuren wil het beter gaan voor de Zimbabwanen.’

meer van Bureau Buitenland