VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Milieuactiviste Marina Silva

Het behoud van het Amazonewoud is het stokpaardje van de Braziliaanse milieuactiviste Marina Silva. Volgend jaar wordt ze gezien als een belangrijke kanshebber bij de presidentsverkiezingen. Dat wil zeggen: als ze eindelijk bekend maakt dat zij zich kandidaat stelt. Want de Brazilianen zijn de heersende corrupte politieke elite méér dan zat. En Marina Silva gaat prat op haar corruptievrije én groene imago. Maar wie is deze activiste en wat kan ze Brazilië brengen? Collega Katy Sherriff spreekt met haar in de Balie in Amsterdam.

Reportage: Kak! Het riool van Londen in

Afgelopen maand werd een verstopping in het Londense riool wereldnieuws. Onverwacht stuitte het rioolbedrijf in de Britse hoofdstad op een zogenoemde ‘vetberg’ van wel 250 meter lang – zo zwaar als 11 dubbeldekker bussen. Het was één van de grootste blokkades ooit gevonden. Deze berg is net opgeruimd. Maar zulke ophopingen zijn onderdeel van een groter probleem. Correspondent Anne Saenen mag bij uitzondering met medewerkers van rioolbedrijf Thames Water mee het riool van Londen in. Een reportage.

Reportage: Tsunami aan plastic op Bali

Bali kampt met een groot probleem, dat het toerisme en daarmee de lokale economie in de wielen dreigt te rijden: vervuiling. Het project 'Trash Heroes' probeert nu iets te doen aan de tsunami aan plastic die het eiland vervuilt. Een reportage van Wilma van der Maten.

Ewald Engelen over de Paradise Papers

Het is tijd voor de hooivorken, zo stelt financieel geograaf Ewald Engelen (UvA) naar aanleiding van weer nieuwe onthullingen over internationale belastingontwijking. Een gesprek over onze politieke hypocrisie,de onmacht van burgers die wel belasting moeten betalen. En het echte probleem als het gaat om belastingen voor multinationals.

Lees en luister: Gay Games voor het eerst naar Aziƫ

Voor het eerst in de geschiedenis komen de Gay Games naar Azië. De Chinese stad Hongkong zal het roze sportevenement in 2022 organiseren. “Dit is heel uniek, ik denk dat het voor positieve verandering kan zorgen wat betreft de homo-acceptatie hier”, zegt Dennis Philipse (44), de Nederlander die de Gay Games naar Azië heeft gehaald.

meer van Bureau Buitenland