Bureau Buitenland: Zomer Express (1)

Tim Boekhout van Solinge

Na jaren van afname neemt de ontbossing van het Amazonewoud de laatste tijd weer gestaag toe. Hoe kan die kap van de zogenaamde 'longen van de aarde' nu werkelijk eens worden gestopt?

Criminoloog Tim Boekhout van Solinge houdt zich al jaren bezig met deze vraag. Samen met de Braziliaanse justitie en lokale gemeenschappen probeert hij de illegale ontbossing van het Amazonewoud te stoppen. Hij is de eerste gast in de Bureau Buitenland Zomer Express.

over Tim Boekhout van Solinge

Tim Boekhout van Solinge (1968) komt sinds vijftien jaar als onderzoeker in het Braziliaanse Amazonewoud. Zijn criminologische kennis gebruikt hij om het probleem van ontbossing aan te pakken. Hij liet in 2016 de academische wereld achter zich om zich meer te richten op het behoud van tropisch regenwoud, onder meer door zijn zelf bedachte project van bosmonitoring door middel van GPS-camera’s.

Hij rust de lokale bevolking uit met deze camera’s zodat zij kunnen registreren waar in hun woud illegaal hout wordt gekapt. De GPS-coördinaten maken dat justitie de daders kan vinden en aanpakken. Daarnaast geeft hij workshops aan de Braziliaanse justitie en adviseert hij verschillende ngo's en overheden over het bestrijden van illegale houtkap wereldwijd.

het regenwoud in

In Klimaatjagers (2013) reist journalist, filmmaker en avonturier Bernice Noteboom de wereld over, naar plekken waar veranderingen van het klimaat hele ecosystemen diepgaand beïnvloeden. Zo doet ze ook de Amazone aan: samen met klimaatwetenschapper Peter Cox bestudeert Bernice de wetenschappelijke experimenten die plaatsvinden in het bedreigde regenwoud.

Bekijk de aflevering via de link hiernaast of klik hier.

meer van Bureau Buitenland