Bureau Buitenland Zomer Express (23)

Angelos Avgoustidis

Griekenland moet na acht jaar van noodleningen op eigen benen verder. In die jaren zag de Griekse schrijver en historicus Angelos Avgoustidis zijn geboorteland drastisch veranderen.

Avgoustidis is net weer terug uit Griekenland waar hij nog regelmatig familie en vrienden bezoekt. De ‘redding’ van Griekenland is in zijn ogen mislukt. 'Men praat over hervormingen maar eigenlijk ging het om bezuinigingen. Het land ligt daardoor nu helaas in puin.'

over Angelos Avgoustidis

De Griekse historicus en schrijver Angelos Avgoustidis (74) ontvlucht Griekenland in de jaren zestig ten tijde van de militaire junta. Hij belandt in Nederland waar hij Geschiedenis studeert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Na zijn afstuderen werkt hij als wetenschappelijk medewerker bij de VU waar hij in 1988 promoveert op de Griekse vakbeweging in de jaren veertig.

In de jaren negentig werkt hij op de persafdeling van de Griekse ambassade en gaat vervolgens terug naar zijn geboorteland, waar hij bij het Griekse ministerie voor de media aan de slag gaat, namens wie hij ook in Brussel en Boekarest werkt.

Na zijn pensioen keert hij terug naar Nederland. Daar schrijft hij zijn historische roman 'Ouzo 44 Ouzo', over een roadtrip door Noord-Griekenland eind jaren '50, gebaseerd op de verhalen van zijn vader die ouzo produceerde.

meer van Bureau Buitenland