Bureau Buitenland Zomer Express (4)

Ruth Oldenziel

Voor Ruth Oldenziel, hoogleraar Amerikaanse techniekgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven en de vierde gast in onze Zomer Express, zijn het interessante tijden.

Met een onvoorspelbare Donald Trump als president en een net zo veranderlijk wereldtoneel is het geen dag saai voor Ruth Oldenziel, hoogleraar Amerikaanse techniekgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het Facebookschandaal maakt het voor haar extra interessant, de hoogleraar meent dat er veel meer aandacht nodig is voor de negatieve kanten van techreuzen.

over Ruth Oldenziel

Ruth Oldenziel (60) is hoogleraar Amerikaans-Europese techniekgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze ging op haar 22e naar de Verenigde Staten en promoveerde daar aan de beroemde universteit van Yale in Amerikaanse geschiedenis.

Later werd ze hoogleraar in Eindhoven, de 'mannelijkste universiteit van Nederland', en interesseerde zich in genderstudies. Ze voelt zich Amerikaanse in Nederland en Nederlandse in Amerika.

big data in spelvorm

In het online spel clickclickclick.click heeft elke klik betekenis. Klik je op de grote groene knop in het midden van het scherm en zo ja, hoe lang, hoe vaak? Laat je de cursor er links of rechts van rusten? Of doe je helemaal niet rustig aan, maar ga je druk met de knop slepen en je browser aanpassen? Clickclickclick.click observeert, becommentarieert en analyseert elke handeling.

Clickclickclick.click werd in opdracht van het VPRO Medialab gemaakt door Studio Moniker. Het project volgt op de kunstinstallatie WE ARE DATA en behandelt op eenzelfde ludieke, maar toch ook serieuze manier thema’s van big data en privacy.

Speel het spel via de link hiernaast. Een interview met de makers lees je hier.

meer van Bureau Buitenland