Het is al meer dan twee maanden oorlog. Overal in Europa worstelen landen nog met het antwoord op de Russische inval in Oekraïne. Wat is wijsheid voor de Europese Unie nu een snel einde van de oorlog steeds meer uit zicht raakt? En welke offers zijn we bereid daarvoor te brengen? Wat betekent deze oorlog voor Europa - Bureau Buitenland vraagt het in deze serie aan denkers, schrijvers en anderen die kleur geven aan het debat.

Bas Heijne

15 april

De oorlog in Oekraïne en de Russische oorlogsmisdaden die er worden gepleegd, hebben niet alleen gruwelijke en verstrekkende gevolgen voor de mensen daar, maar ook voor de rest van Europa. Miljoenen mensen zijn weer op de vlucht, in het hart van ons continent. De hele Europese veiligheidsorde van de afgelopen dertig jaar -zoals die was ontstaan na de val van de Muur- is in één klap opgeblazen. In deel 1: essayist en publicist Bas Heijne in gesprek met Tim de Wit.

 

Arnon Grunberg

22 april

De oorlog in Oekraïne heeft niet alleen gruwelijke en verstrekkende gevolgen voor de mensen daar, maar ook voor de rest van Europa. Wat betekent deze oorlog voor de Europese Unie en welke veranderingen zien we na twee oorlogsmaanden ontstaan? Wat wordt de prijs die wij in Europa moeten betalen, als we op willen komen voor de soevereiniteit van een buurland en voor westerse waarden zoals democratie en rechtsstaat? Bureau Buitenland vraagt het denkers, schrijvers en anderen die kleur geven aan het debat. In deel 2: schrijver Arnon Grunberg in gesprek met Tim de Wit

Luuk van Middelaar

29 april

De oorlog in Oekraïne betekent voor Europa de ‘brute terugkeer van de geschiedenis’. Dat stelt politiek filosoof en historicus Luuk van Middelaar in het derde deel van onze serie waarin we denkers en schrijvers in Bureau Buitenland aan het woord laten over de gevolgen van de oorlog. Van Middelaar kan zich vinden in het beeld van de geschiedenis als een galopperend paard in de nacht. Een paard zonder ruiter. Niemand weet namelijk hoe het gaat eindigen met deze oorlog. Zal het de Europese Unie lukken dat galopperende paard in toom te houden of is die daar onvoldoende voor toegerust en slaat het paard op hol? Wat is wijsheid voor Europa, nu president Biden met een nieuw steunpakket van 33 miljard dollar Oekraïne voluit bewapent, en het risico op escalatie verder toeneemt? In deel 3:  Luuk van Middelaar in gesprek met Tim de Wit.

Caroline de Gruyter

6 mei

Het is al meer dan twee maanden oorlog. Overal in Europa worstelen landen nog met het antwoord op de Russische inval in Oekraïne. Wat is wijsheid voor de Europese Unie nu een snel einde van de oorlog steeds meer uit zicht raakt? En welke offers zijn we bereid daarvoor op te brengen? Wat betekent deze oorlog voor Europa - Bureau Buitenland vraagt het in deze serie aan denkers, schrijvers en anderen die kleur geven aan het debat. In deel 4: columnist en schrijver Caroline de Gruyter in gesprek met Chris Kijne.

Haroon Sheikh

13 mei

Het is al meer dan twee maanden oorlog. Overal in Europa worstelen landen nog met het antwoord op de Russische inval in Oekraïne. Wat is wijsheid voor de Europese Unie nu een snel einde van de oorlog steeds meer uit zicht raakt? En welke offers zijn we bereid daarvoor op te brengen? Wat betekent deze oorlog voor Europa - Bureau Buitenland vraagt het in deze serie aan denkers, schrijvers en anderen die kleur geven aan het debat.  In deel 5: Haroon Sheikh, senior wetenschapper verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in gesprek met Tim de Wit.

Lees ook: