Duik in de archieven van Bureau Buitenland en luister naar de verhalen en audioreportages van tien jaar oorlog in Oekraïne.

24 februari 2022 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag die Europa veranderde. Met een overweldigende troepenmacht viel Rusland, vanuit drie verschillende richtingen, Oekraïne binnen.

De oorlog in Oekraïne is echter al veel langer gaande.

Bureau Buitenland volgt de ontwikkelingen al geruime tijd, met daarbij een speciale rol weggelegd voor de reportages, audiokaarten, en verhalen van maker en Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen.

2024

Tien jaar oorlog in Oekraïne

2 april

met Michiel Driebergen

Afgelopen Paasweekeinde werden de bloedbaden van Bucha en Irpin herdacht, nu twee jaar geleden. Maar voor veel Oekraïners is de oorlog tegen Rusland al veel langer gaande: in april maar liefst tien jaar. Onze Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen, die de oorlog vanaf het begin voor ons volgt, is even hier in Nederland.

Oekraïne kan zich geen verkiezingen veroorloven

6 maart

met Michiel Driebergen

Na de bloedige slag om de plaats Avdiivka in het oosten, rukt het Russische leger verder op in de Donbas. Onze verslaggever Michiel Driebergen is in Kostjantinivka, de volgende stad die nu door artillerie en raketten beschoten wordt. Einde van deze maand zouden er presidentsverkiezingen worden gehouden in Oekraïne, maar die gaan niet door.

De vlaggenwacht blijft tot de Russen vertrekken

23 februari

door Edwin Koopman

Zaterdag is het twee jaar geleden dat de Russen Oekraïne binnenvielen. En al net zo lang hangen in Den Haag vrijwilligers een Oekraïense vlag op tegenover de Russische ambassade. Elke dag, in weer en wind, en ze zijn niet van plan te vertrekken. Verslaggever Edwin Koopman nam een kijkje.

Doet het Westen genoeg om Poetin te dwarsbomen?

20 februari

met Hubert Smeets

Dit weekend is het twee jaar sinds de Russische invasie in Oekraïne. Al twee jaar probeert het Westen Rusland te raken met steeds uitgebreidere sancties, maar raakt het Poetins oorlogseconomie eigenlijk wel? Na de dood van Navalny klinkt de roep om nieuwe sancties, maar wat kan Europa nog doen om Poetins oorlog te dwarsbomen? En zijn de sancties die Rusland zijn opgelegd effectief? Te gast is historicus en Ruslandkenner Hubert Smeets, verbonden aan Raam op Rusland.

Zorgen aan Oekraïens front

9 februari

met Michiel Driebergen

De spanning is om te snijden aan het Oekraïense front. De situatie in de Oost-Oekraïense stad Avdiivka is zeer zorgwekkend, waarschuwt de burgemeester van de stad. Maar ook in Koepjansk maken de Oekraïners zich zorgen, waar Rusland inmiddels 500 tanks heeft klaarstaan voor een aanval. Intussen is er een belangrijke machtswissel geweest binnen de Oekraïense legertop: daar moet een nieuwe opperbevelhebber de strijd gaan leiden. Te gast is Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen.

Kharkiv ligt weer onder vuur

25 januari

met Michiel Driebergen

Michiel Driebergen, maker van de podcast Stad in Oorlog, is terug in Kharkiv. Die stad in het oosten van Oekraïne wordt weer regelmatig getroffen door Russische raketten. En dat heeft gevolgen voor de bewoners uit de podcast. Tegelijkertijd zijn de soldaten aan het front boos dat niet alle Oekraïense mannen bereid zijn om hun land te verdedigen.

Oekraïne: een vooruitblik op twee jaar invasie

2 januari

met Michiel Driebergen

Bijna twee jaar geleden na de Russische invasie in Oekraïne, sleept de oorlog voort en blijft het onverminderd dodelijk. Dat blijkt ook weer nadat afgelopen nacht er doden en gewonden vielen door Russische raketaanvallen op Kyiv en Charkiv. Het tweede jaar van de oorlog levert een nieuwe realiteit op, waarin ook correspondent Michiel Driebergen leeft. Langs de frontlinie van portretteert hij Oekraïne: de burgers, de soldaten en de nieuwe identiteit van het land. We blikken met Michiel Driebergen vooruit op het nieuwe jaar in Oekraïne.Presentator: Eva Koreman.

Bureau Buitenland special: Oorlogskinderen in Oekraïne

Het is nu alweer twee jaar sinds de Russische invasie. In een speciale driedelige reportageserie vraagt Bureau Buitenland verslaggever Michiel Driebergen, maker van de podcast ‘Stad in oorlog’, aandacht voor de ingrijpende gevolgen van de oorlog op het leven van kinderen in Oekraïne, die soms al hun halve leven met de oorlog te maken hebben. Hoe komen zij de dag door? Waar zijn ze nog veilig? En hoeveel kansen krijgen zij om te ontspannen en zichzelf te ontwikkelen?

2023 (augustus-december)

Op hoeveel steun kan Oekraïne nog rekenen van het Westen?

4 december

met Han Bouwmeester

“De winter komt eraan en dat zal de strijd aan het front nog ingewikkelder maken”, zo stelt de Oekraïense president Zelensky. Nu de eerste sneeuw is gevallen wordt het steeds lastiger voor de Oekraïners om dit jaar nog terrein terug te winnen. Maar dat heeft ook te maken met de gebrekkige steun vanuit het Westen, zo stellen de Oekraïners zelf. Wat kan Oekraïne vanuit het Westen nog verwachten? Daarover Han Bouwmeester, hoogleraar militaire wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie.

De ondergrondse bewoners van Avdiivka

27 november

door Michiel Driebergen

Rond de stad Avdiivka in de oostelijke regio Donbas vindt momenteel een reusachtige veldslag plaats. De Russen proberen de Oekraïense troepen in het stadje te omsingelen, met enorme verliezen tot gevolg. Zo'n duizend van de oorspronkelijk ruim dertigduizend bewoners zijn achtergebleven in Avdiivka. Zij overleven al bijna twee jaar in de kelders onder hun flatjes. Onze verslaggever Michiel Driebergen zocht deze ‘ondergrondse bewoners’ op.

Nog een winter in oorlog voor Oekraïne

13 november

met Jens Franssen

Oekraïne maakt zich opnieuw op voor een barre winter, nu er nog lang geen einde lijkt aan de oorlog met Rusland. Waar er vorig jaar veel succesvolle aanvallen van Rusland plaatsvonden op het elektriciteitsnetwerk, lijkt Oekraïne daar dit keer beter op voorbereid. Hoe gaat het land zich staande weten te houden de komende maanden? We spreken met VRT-journalist Jens Franssen over de uitdagingen die Oekraïne te wachten staat deze winter.

Oekraïne onder druk om te praten met Moskou

9 november

met Hubert Smeets

In de diplomatieke wandelgangen wordt nagedacht over een vredesoverleg tussen Kyiv en Moskou, schrijven Amerikaanse kranten. Er zou zelfs sprake zijn van druk op president Zelensky vanuit Amerika en Europese hoofdsteden. Hubert Smeets van Raam op Rusland over een eventuele vredesonderhandeling tussen de VS en Oekraïne.

Van IT'er naar wapenleverancier: in Oekraïne bouwen burgers massaal drones voor het leger

30 oktober

met Michiel Driebergen

In de oorlog in Oekraïne spelen drones een steeds belangrijkere rol. Gisteren zou Rusland 36 Oekraïense drones hebben neergehaald, boven de Zwarte Zee en de Krim, zo meldt het Russische ministerie van Defensie. En aan Oekraïense kant zijn het niet zelden burgers die zelf zulke gevechtsdrones bouwen. Daarover onze verslaggever Michiel Driebergen.

Oekraïners steken rivier Dnjepr over: 'Nieuw front geopend'

23 oktober

met Michiel Driebergen

In Oekraïne voelen ze dat de winter steeds dichterbij komt. De Russen zetten vol in op de verovering van de Oostelijke stad Avdiivka. En Oekraïners slaan op hun beurt toe met aanvallen langs de Dnipro-rivier. Intussen maakt president Zelensky zich op voor een belangrijke vredestop in Malta om de steun te winnen van landen in de Global South. Met Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen bespreken we de laatste ontwikkelingen.

Oekraïne wil Amerikaanse steun niet verliezen

17 oktober

met Michiel Driebergen en Casper Thomas

Nu alle ogen gericht zijn op de oorlog tussen Israël en Gaza en een mogelijke uitbreiding van het conflict, begint men zich zorgen te maken in Kyiv. Kan Oekraïne straks nog wel rekenen op Amerikaanse steun, die zo belangrijk is in de oorlog tegen Rusland? Vooral nu de Verenigde Staten struikelen over binnenlandse thema’s. Daarover Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen en Casper Thomas, oud-correspondent Amerika voor de Groene.

Vraagtekens rondom wapenlevering van Polen aan Oekraïne

22 september

met Michiel Driebergen

Grote verwarring over de Poolse wapenleveranties aan Oekraïne. Eerst zei de Poolse premier dat zijn land gaat stoppen met de leveranties, nu heeft de president weer gezegd dat er een misverstand is. De discussie komt midden in een grote ruzie over de export van Oekraïens graan naar Polen. Verliest Oekraïne de Poolse steun, of zijn het de Poolse verkiezingen die het discours bepalen? En wat kan een conflict tussen beide landen betekenen voor het verloop van de oorlog? We praten erover met correspondent Michiel Driebergen.

Is voor Oekraïne de race tegen de klok begonnen?

18 september

met Michiel Driebergen

De tijd dringt voor Oekraïne om successen te boeken op het slagveld. Althans, dat stellen de Amerikanen: volgens de hoogste generaal van de Amerikanen hebben de Oekraïners nog slechts een krappe drie weken om gebieden terug te veroveren, voordat we een periode van hevige regenval kunnen verwachten. Maar ondertussen boeken de Oekraïners steeds meer 'kleine succesjes' op het slagveld. Vanuit het oosten van Oekraïne onze verslaggever Michiel Driebergen.

Krim lonkt naar Oekraïne

1 september

met Michiel Driebergen

De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba is klaar met alle kritiek over het Oekraïense tegenoffensief. Het westen en met name Washington vindt dat het allemaal moeizaam verloopt. Deze week veroverden de Oekraïners het dorpje Robotyne in het zuiden van het land. En daarmee lijkt er nu wél vaart te komen. Onze verslaggever Michiel Driebergen is net terug uit Oekraïne.

Westerse nervositeit over Oekraïens offensief

28 augustus

met Tom Siemons

Oekraïne meldt successen aan het zuidelijke front in de oorlog tegen Rusland. Het komt op een moment dat het Westen juist de Oekraïners achter de broek aan zit. Topmilitairen uit het VK en de VS vinden dat de oorlogsstrategie anders moet. We bespreken de laatste ontwikkelingen met Tom Simoens, luitenant-kolonel, verbonden aan de Koninklijke Militaire School in Brussel.

Een wereld zonder Prigozjin

25 augustus

met Michel Krielaars, Bram Vermeulen en Michiel Driebergen

Wagner-leider Yevgeny Prigozhin is waarschijnlijk omgekomen toen zijn privévliegtuig neerstortte. Zijn vermoedelijke dood roept vooralsnog vooral vragen op: zat hij echt in het vliegtuig en wat kan de oorzaak zijn van het neerstorten? En wat zou zijn dood betekenen voor de verhoudingen in Rusland, de oorlog in Oekraïne en de stabiliteit in Afrika, waar zijn Wagnergroep actief is? Te gast zijn NRC-buitenlandredacteur en Ruslandkenner Michel Krielaars, voormalig Afrika-correspondent Bram Vermeulen en Oekraïne-correspondent Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland special: Hoe nu verder met Charkiv?

Al meer dan vijfhonderd dagen domineert de oorlog in Oekraïne de krantenkoppen. Verslaggever en podcastmaker Michiel Driebergen doet er al die tijd uitgebreid verslag van, én maakte samen met Edwin Koopman de podcast Stad in oorlog die onlangs de Zilveren Reissmicrofoon won. In een speciale uitzending van Bureau Buitenland vertellen beide makers hoe de inwoners van het Oekraïense Charkiv het, ondanks alles, toch volhouden, hoe die strijd het centrale verhaal werd van hun podcast, en hoe de serie überhaupt tot stand is gekomen.

Luister hier de hele uitzending terug.

2023 (jan-juli) – wachten op een nieuw Oekraïens offensief

Wordt Oekraïne NAVO-lid als de oorlog voorbij is?

10 juli

met Michiel Driebergen en Alexander Mattelaer

De NAVO-top in Litouwen gaat morgen van start. President Zelensky wil duidelijk perspectief over het op termijn toetreden van Oekraïne tot de NAVO. Welke toezeggingen zullen er de komende dagen aan Oekraïne worden gedaan? Daarover te gast defensie-professor en directeur Europese politiek bij het Egmont instituut Alexander Mattelaer en correspondent Michiel Driebergen.

Dreiging bij kerncentrale Zaporizja

5 juli

met Michiel Driebergen en Wim Turkenburg

Bij de grootste kerncentrale van Europa wordt hard gevochten tussen de Oekraïners en de Russen. Na het opblazen van de Kachovka-dam in dezelfde regio afgelopen maand, bestaat nu de vrees dat ook de Zaporizja-reactoren getroffen worden. Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar op voorhand van sabotage van de kerncentrale. Vanuit Zaporizja-stad onze verslaggever Michiel Driebergen en atoomfysicus Wim Turkenburg over de risico’s van een mogelijke aanslag.

Een maand Oekraïens tegenoffensief

4 juli

met Patrick Bolder

Het gaat moeizaam, geven ook de Oekraïners zelf toe. De verdedigingslinies van de Russen houden grotendeels stand. Patrick Bolder, voormalig Luitenant-Kolonel bij de Luchtmacht, over de tactiek van beide partijen aan het front.

Wagner opstand: barsten in het Poetin bastion

26 juni

met Eva Cukier, Hubert Smeets, en Jens Franssen

De gewapende opstand van huurlingengroep Wagner in Rusland, wijst op reële barsten in de autoriteit van Poetin. Het zijn de harde woorden van Anthony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken. Is dit het begin van het einde van het Poetintijdperk? Daarover spreken we met Moskou-correspondent Eva Cukier voor het NRC, Rusland-kenner Hubert Smeets van Raam op Rusland en defensie-deskundige Jens Franssen van VRT.

Oekraïense strijd tegen corruptie

23 juni

met Michiel Driebergen

De nationale anti-corruptiewaakhond in Kyiv maakt serieus werk van een heuse counteroffensief tegen corruptie. Juist nu er veel geld beloofd is door donorlanden voor wederopbouw, maken de Oekraïners er serieus werk van. Verslaggever Michiel Driebergen vertelt over de oorlog tegen corruptie in Oekraïne.

Bureau Buitenland special: Het Oekraïense offensief

13 juni

met Michiel Driebergen, Hubert Smeets & Jens Franssen

Er werd al lang over gespeculeerd, maar nu, vlak voor de zomer, lijkt toch eindelijk het Oekraïense offensief van start gegaan. Vooral in het zuiden van het land claimen de Oekraïense strijdtroepen al kleine dorpjes terug veroverd te hebben. Wat is er gebeurd in de afgelopen dagen? Hoe reageert Rusland, en misschien wel het allerbelangrijkste: wat betekent dit voor de Oekraïners zelf? Daarover spreken we uitgebreid met Ruslandkenner Hubert Smeets van Raam op Rusland, VRT-journalist Jens Franssen en met onze correspondent Michiel Driebergen.

Is het langverwachte tegenoffensief begonnen?

9 juni

met Michiel Driebergen

Het langverwachte Oekraïens offensief lijkt nu echt te zijn begonnen. Het Oekraïens leger zou verschillende plekken aan het front de aanval hebben ingezet. Vooral aan het zuidelijke front zijn er volgens berichten heftige gevechten gaande. Verslaggever Michiel Driebergen is in Oekraïne en duidt de laatste ontwikkelingen.

Ecocide in Oekraïne

7 juni

met Wim Zwijnenburg

Vanuit het getroffen gebied doet onze verslaggever Michiel Driebergen verslag van de gevolgen van de verwoesting van de Kachovka-dam. In Kyiv klinkt het verwijt dat Russen ecocide plegen: het bewust vernietigen van ecosystemen. Wim Zwijnenburg van vredesorganisatie PAX onderzoekt de milieuschade als gevolg van de oorlog, hij is te gast.

Is het opblazen van Cherson dam een nieuwe stap in de oorlog?

6 juni

met Michiel Driebergen

Vannacht is in de buurt van de Oekraïense stad Cherson een belangrijke dam doorgebroken, waardoor grote gebieden dreigen onder te lopen. Hoewel de precieze toedracht nog onbekend is, beschuldigt Oekraïne Rusland er van de dam op te hebben geblazen. Onze verslaggever Michiel Driebergen is in de buurt van Cherson en duidt de laatste ontwikkelingen.

Moskou en Kyiv onder aanval

30 mei

met Michiel Driebergen en Eva Cukier

De inwoners van de Oekraïense hoofdstad werden afgelopen nacht door een regen aan kamikazedrones uit hun slaap gehouden. Maar ook Moskou was het doelwit van drone-aanvallen. Correspondent Michiel Driebergen is in Kyiv en doet verslag bij ons. NRC-correspondent Eva Cukier vertelt over de situatie in Moskou.

De Oekraïense reactie op de ‘Belgorod-aanvallen’

25 mei

met Michiel Driebergen

Meerdere Russische anti-Kremlingroeperingen claimen gisteren een aanval uitgevoerd te hebben op Russisch grondgebied in de regio Belgorod. Is het een opsteker voor de Oekraïense moraal, na de verliezen in Bachmoet afgelopen weekend? Kyiv ontkent elke betrokkenheid bij de aanval van deze ultranationalistische groep, maar hoe geloofwaardig is dat? We bespreken het met correspondent Michiel Driebergen.

Zelensky in Berlijn: een groot vraagteken

12 mei

met Anthonya Visser

Eindelijk zou president Zelensky dit weekend op bezoek gaan in Berlijn, maar de Duitse media lijken nu roet in het eten te gooien. Ze publiceerden namelijk een aantal geheime details over zijn bezoek. Een pijnlijk moment, en dat terwijl de relatie tussen Kyiv en Berlijn al niet zo best was. De Oekraïners vinden namelijk dat de Duitsers te weinig van de beloofde wapensteun leveren. Gaat het bezoek nog door? Hoogleraar aan Universiteit Groningen en Duitsland-expert Anthonya Visser over de Duitse steun aan Oekraïne.

Zelensky in Nederland

4 mei

met Michiel Driebergen en Jens Franssen

Een verrassingsbezoek van de Oekraïense president Zelensky vandaag in Nederland. Dit bezoek komt op een moment dat de steden in zijn land zwaar onder vuur liggen, daags na een mysterieuze drone-aanval op het Kremlin in Moskou, waar de Russen Oekraïne de schuld van geven. Over het front en de boodschap van Zelensky VRT-journalist Jens Franssen en correspondent Michiel Driebergen.

Avdijivka is een tweede Bachmoet geworden

26 april

door Michiel Driebergen

Niet alleen Bachmoet, ook de plaats Avdijivka wordt verwoest en ook daar proberen de Russen de Oekraïners te omsingelen. Het gevolg is dat de dorpen even ten westen van Avdijivka nu ook onder vuur liggen. Onze verslaggever Michiel Driebergen ging kijken in het plaatsje Orlivka dat nagenoeg in puin ligt. Daar woonden voor de gevechten 800 bewoners maar zijn nu nog ongeveer 50 achterblijvers die het grootste deel van hun tijd doorbrengen in de kelders.

Oekraïens graan niet meer in heel Europa welkom

18 april

met Michiel Driebergen en Tijn Sadée

In navolging van Polen en Hongarije heeft ook Slowakije besloten om import van Oekraïens graan te stoppen. En dat terwijl er na de Russische graanblokkade juist een speciale Europese route was geregeld tussen de EU en Oekraïne. Waarom willen de landen in midden Europa nu geen graan meer uit Oekraïne? En kan Brussel een oplossing vinden voor dit conflict? We vragen het Oekraïne-correspondent Michiel Driebergen en Oost-Europa correspondent Tijn Sadée.

Wat het Pentagon-lek betekent voor Oekraïne

12 april

met Michiel Driebergen

Het heeft de Amerikaanse regering behoorlijk in verlegenheid gebracht: de gelekte geheime defensiedocumenten met zeer gevoelige informatie, rechtstreeks uit het Pentagon. Zeker voor Oekraïne is het pijnlijk dat er allerlei details over het front en de staat van het Oekraïense leger op straat liggen. Een cadeautje voor Poetin. Hoe wordt hierop gereageerd in Oekraïne? Hierover correspondent Michiel Driebergen.

In Oekraïne zaaien de boeren tussen de mijnen

30 maart

door Michiel Driebergen

In het oosten van Oekraïne kunnen boeren door de grote hoeveelheid mijnen niet hun werk doen. Het zaaien kan pas beginnen als de explosieven wordt verwijderd. Maar dat duurt de boeren te lang, en dus ontmijnen ze zelf hun akkers. Met alle gevaren van dien, horen we in een reportage Michiel Driebergen.

Oekraïne denkt al aan wederopbouw

24 maart

met Fulco Treffers

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, zijn lokale gemeenschappen al druk bezig om de toekomst van hun steden vorm te geven. De Wereldbank schat dat minstens 400 miljard euro nodig is voor herstel. Zelfs in door Rusland bezette steden vergaderen gemeenteraden, ambtenaren en bewoners online over de toekomst. De Nederlandse architect Fulco Treffers is betrokken bij projecten in zes Oekraïense steden en adviseert over wederopbouwstrategieën.

Start gesprekken over verlenging graandeal

13 maart

met Eva Cukier

De VN-graandeal tussen Oekraïne en Rusland zorgt ervoor dat wereldwijde tekorten uitblijven. Volgens de VN-chef António Guterres is het cruciaal dat de exporten niet stoppen als gevolg van de oorlog. Binnenkort moet de overeenkomst verlengd worden, maar Moskou wil eerst nieuwe afspraken maken. Rusland-correspondent Eva Cukier over de onderhandelingen.

Bachmoet bijna ingenomen

2 maart

met Michiel Driebergen & Helga Salemon

Na maandenlange gevechten staat de Oekraïense stad op het punt ingenomen te worden door de Russen. Bureau Buiteland spreekt de hele uitzending met Oekraïne-verslaggever Michiel Driebergen, die de stad recent nog bezocht, en met Ruslanddeskundige en journalist Helga Salemon.

Druk op Zelensky om te onderhandelen

28 februari

met Robert van de Roer en Eva Rammeloo

China verraste vriend en vijand met een vredesplan om een einde te brengen aan de oorlog in Oekraïne. Maar het is niet het enige land dat de Oekraïense leider vraagt om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Ook de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz voeren de druk - achter de schermen op. Hoe moet Zelensky daarmee omgaan? Te gast zijn diplomatiedeskundige Robert van de Roer - en vanuit Shanghai onze China -correspondent Eva Rammeloo.

Is de wapenindustrie de lachende derde van de oorlog?

15 februari

met Frank Slijper en Siemon Wezeman

Er wordt deze week op het internationale toneel volop gepraat over de levering van wapens aan Oekraïne, onder andere op de defensietop in Brussel en tijdens de veiligheidsconferentie van München. De Europese wapenindustrie moet fors meer gaan produceren, en de portemonnee trekken. De defensie-industrie is weer helemaal hot, één jaar na de invasie. Is de wapenindustrie de lachende derde van de oorlog? Met Frank Slijper, internationale wapenhandelspecialist bij PAX én Siemon Wezeman wapenhandeldeskundige, werkzaam voor het Stockholm International Peace Research Institute.

Duizenden inwoners vast in belegerde stad Bachmoet

10 februari

door Michiel Driebergen

Er wordt al maanden ongelooflijk hard gevochten om Bachmoet, de stad in het oosten van Oekraïne. Behalve massa's militairen, die er vechten om elk woonblok en elke straat, zijn in Bachmoet ook zo'n vijfduizend mensen van de oorspronkelijk 70.000 bewoners achtergebleven. Zij overleven dankzij humanitaire hulp, want aan gas, water en elektra ontbreekt het, en de bewoners kunnen elk moment worden geraakt door een kogel of een granaat. Onze verslaggever Michiel Driebergen ging mee op pad met de Brit Dave Young, die al een jaar lang mensen evacueert vanuit de meest riskante frontgebieden. De toegangsweg was al riskant, zo blijkt.

Hoe reageert Rusland op de Westerse tankleveranties aan Oekraïne?

25 januari

met Hubert Smeets

Na maandenlange smeekbedes van president Zelensky lijkt Oekraïne dan eindelijk de Duitse gevechtstank Leopard 2 te krijgen. Na lang aarzelen geeft de Duitse bondskanselier Scholz volgens internationale en Duitse media toestemming voor de levering daarvan. Bovendien lijkt het erop dat nu ook de VS overstag gaat en mogelijk tanks gaat leveren. De Russische ambassadeur in de VS noemde het een 'grove provocatie'. Dat hebben we eerder gehoord, maar tot nu toe lijkt die rode lijn van Poetin rekbaarder dan verwacht. Wanneer is de grens voor Poetin echt bereikt? En hoe gevaarlijk is het spel dat het Westen nu speelt? Dat bespreken we met Hubert Smeets van Raam op Rusland.

Westerse landen voeren wapenleveranties aan Oekraïne op

10 januari

met Jens Franssen

Duitsland stelde zich terughoudend op als het ging om het leveren van militaire steun aan Oekraïne. Maar dat beleid is van tafel geveegd. Duitsland heeft aangekondigd tot wel veertig gevechtsvoertuigen te sturen naar Oekraïne. En dat geldt voor meer landen: ook de VS en Frankrijk sturen zwaarder materieel dan voorheen. Wat betekent dit voor de strijd op het slagveld in Oekraïne? Hierover defensie-expert en VRT-journalist Jens Franssen.

Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur

Een jaar geleden vielen de Russen Oekraïne binnen. Charkiv, de tweede stad van het land en op steenworp afstand van de Russische grens, werd zwaar getroffen en vertelt haar eigen verhaal. Wat heeft de oorlog gedaan met haarzelf en met haar bewoners? Hoe overleeft bijvoorbeeld de medewerker van de plantsoenendienst deze oorlogstijd, of de vrouw met 17 katten?

VPRO-correspondent Michiel Driebergen maakte samen met Bureau Buitenland-redacteur Edwin Koopman de vierdelige podcast ‘Stad in Oorlog’ voor NPO Radio 1. Een indringend verslag van Charkiv, één jaar onder vuur.

2022 (aug-dec) – het Oekraïens tegenoffensief

Raketten met Sint-Nicolaas in Oekraïne

19 december

door Michiel Driebergen

In Oekraïne wordt vandaag traditioneel Sint-Nicolaas gevierd. Maar terwijl dit normaal gesproken een feestelijke dag moet zijn, staat de vlag er in Oekraïne nu natuurlijk heel anders voor. Correspondent Michiel Driebergen duidt vanuit Dnipro hoe de raketaanvallen - die vrijdag onder andere een appartementencomplex in het stadje Kryvy Rih raakten - de feestdag overschaduwen, en kijken we naar de laatste ontwikkelingen aan het front.

Als de Russen vertrekken uit Kherson

10 november

met Jens Franssen

Rusland trekt zich volledig terug uit de Oekraïense stad Kherson. Dat werd gisteren in Moskou officieel aangekondigd. Wat betekent dit voor het verdere verloop van de oorlog? Voor die vraag hebben we contact met Jens Franssen, militair analist van de Belgische VRT.

'Vuile bom' en de strijd om Kherson

25 oktober

met Jens Franssen

Rusland beschuldigt Oekraïne van plannen voor het binnenkort inzetten van een ‘vuile bom’. Het Westen beschouwt deze beschuldiging een oude Russische tactiek om daardoor zélf verder te kunnen escaleren. Het zorgt internationaal voor spanning, maar met name in Kherson. Waar recent tienduizenden mensen door de Russen werden afgevoerd.  Intussen lijkt de Wagner groep, het beruchte huurlingenleger, bezig een speciale verdedigingslinie in te richten. Wat is daar de bedoeling van? Dat en meer vragen we aan VRT-journalist en defensiespecialist Jens Franssen.

De nucleaire dreiging is terug

4 oktober

met Danny Pronk en Tom Sauer

Na een reeks vernederende nederlagen op het veld - en in zijn eigen land – komt Poetin steeds verder in het nauw. En daarmee komt het nucleaire scenario steeds dichterbij. Althans, dat is de zorg van de experts die beweren dat het sinds de Cuba-crisis van 1962 niet eerder zó spannend is geweest. Amerikaans oud-generaal Petraeus verklaarde op zijn beurt dat als Poetin ervoor kiest kernwapens te gebruiken op Oekraïens grondgebied, de Verenigde Staten het Russische leger daar zullen vernietigen. Met veiligheidsexpert Danny Pronk en Tom Sauer, hoogleraar internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen bespreken we hoe serieus we deze dreiging moeten nemen.

Woede bij de Russische voorstanders van de oorlog in Oekraïne

12 september

met Hubert Smeets

Russische nationalisten roepen president Poetin op om snel veranderingen door te voeren in de militaire top om toch nog de ultieme overwinning binnen te halen. In het Kremlin wordt vooralsnog in alle talen gezwegen over de snelle opmars van de Oekraïense strijdkrachten in de Donbas. Hubert Smeets (Raam op Rusland) over de felle kritiek op het verlies van afgelopen dagen en wat dit betekent voor Poetin.

Oekraïne begint ook noordelijk tegenoffensief

8 september

met Michiel Driebergen

Oekraïense militairen zijn het afgelopen etmaal door de Russische linies gebroken, in het noorden, nabij Kharkiv, de tweede stad van het land. Het Russische leger lijkt te zijn overvallen door deze nieuwe aanval en had juist troepen uit het noorden naar het zuiden gestuurd. Die eenheden moesten helpen om het Oekraïense offensief in de zuidelijke regio Kherson af te slaan. Is hier sprake van een briljant strategisch plan en hebben de Oekraïense generaals de Russen op het verkeerde been gezet? 

Het langverwachte tegenoffensief van Oekraïne

29 augustus

met Michiel Driebergen

Het Oekraïense leger maakte vanmiddag bekend begonnen te zijn aan het langverwachte tegenoffensief in het zuiden van het land. Wat is het perspectief van de aanval?

Tussen de ruïnes in Kharkiv

22 augustus

door Michiel Driebergen

Woensdag viert Oekraïne haar Onafhankelijkheidsdag op een andere manier dan voorgaande jaren. In Kiev staat een parade van kapotgeschoten Russische tanks, en in de tweede stad van het land, Kharkiv, moet men 36 uur lang binnenblijven. Op deze dag wordt namelijk een "smerige" aanval van de Russen verwacht, zo zegt president Zelensky. Michiel Driebergen bezocht de laatst overgebleven bewoners van een verwoeste wijk in Kharkiv. Hij praat ons bij over deze spannende week, die precies 6 maanden oorlog markeert. 

Verre Geluiden

Aan de hand van de door de gasten gekozen muziek, dook Bureau Buitenland in de zomerserie Verre Geluiden in de geschiedenis, cultuur en politiek van allerlei landen – waaronder ook Oekraïne.

Een boycot op Russische muziek?

11 augustus

met Tatiana Chevtchouk

Concertpianiste Tatiana Chevtchouk nodigt ons uit bij haar familie, die een zware dag werken op het land afsluit door samen te zingen. Ook gaat het over de oorlog. Een paar maanden geleden werd haar neef vlak nadat ze hem aan de telefoon had in haar geboortedorp doodgeschoten. Toch pleit ze ervoor niet alle Russische kunsten te boycotten.

De balsemende kracht van muziek

25 juli

met Michiel Driebergen

In Oekraïne klinkt nog altijd de balsemende kracht van muziek door het oorlogsgeweld heen. Het biedt hoop aan het kapotgeschoten land, ziet verslaggever Michiel Driebergen. De Oekraïense muzikanten weten het gevoel van hun landgenoten beter over te brengen dan de dagelijkse stroom nieuwsberichten. In de Bureau Buitenland-zomerserie Verre Geluiden vertelt Michiel Driebergen over het belang van muziek in oorlogstijd.

2022 (feb-juli) – de Russische invasie

Achterblijvers Donetsk maken zich op voor oorlogsgeweld

12 juli

door Michiel Driebergen

Na de regio Loehansk richten de Russen zich nu op de regio Donetsk. Daar zijn de steden Kramatorsk en Slavjansk nu aan de beurt. Vier van de vijf bewoners zijn het gebied inmiddels ontvlucht uit vrees voor de Russische vernietigingsdrift. Verslaggever Michiel Driebergen ontmoette de achterblijvers.

Michiel Driebergen in Odessa

14 juni

door Michiel Driebergen

Onze Oekraïne-verslaggever Michiel Driebergen is op weg naar het relatief rustigere zuidelijke front. Vandaag verslag vanuit de economisch belangrijke havenstad Odessa. Een stad die nu vooral lijdt onder een zeeblokkade en waarvan de burgers met grote zorgen het Russische artilleriegeweld in het oosten, in de Donbas, aanschouwen.

Het puin moet geruimd in Saltovka

20 mei

door Michiel Driebergen

De meeste bewoners vluchtten. Wie achterbleef, schuilde in de kelder. Nu het Oekraïense leger de Russen uit de regio verjaagt, is een deel van de wijk weer toegankelijk — althans, voor onze Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen. Hij ging kijken in Saltovka, en ontmoette de achterblijvers. Een deel van hen schuilt nog steeds in het metrostation waar ze dekking zochten voor de granaten.

Terug naar waar de oorlog is begonnen

12 mei

met Michiel Driebergen

Bijna drie maanden geleden vertrok verslaggever Michiel Driebergen halsoverkop uit Kharkiv. Deze week keerde hij terug naar de op een na grootse stad van Oekraïne. Daar ziet hij hoe mensen langzaam terugkeren en stiekem al dromen van een wederopbouw van hun land. Daarover correspondent Michiel Driebergen.

Moldavië vreest het volgende slachtoffer van Poetin te worden

28 april

met Michiel Driebergen

Wordt Moldavië de volgende prooi van Rusland? In de afvallige Moldavische regio Transnistrië is het al dagen onrustig na een reeks explosies. Het is onduidelijk wie achter de aanvallen zit. Rusland en Oekraïne wijzen met een beschuldigende vinger naar elkaar. Wat voor een spel wordt in Transnistrië gespeeld? Te gast is Michiel Driebergen, die het gebied goed kent.

De vele kindvluchtelingen in Oekraïne

18 april

een reportage van Michiel Driebergen

Het is wachten op het Russische offensief in de Donbas, in het oosten van Oekraïne. Veel mensen uit die regio wachten de nieuwe strijd niet af en vluchten naar het westen. Onder hen zijn veel kinderen: volgens Unicef is inmiddels twee derde van alle Oekraïense kinderen op de vlucht. Ook in de zuidoostelijk gelegen stad Dnipro zet men zich schrap om meer vluchtelingen op te vangen uit het oosten. Onze Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen reisde per trein van de stad Uzhgorod naar Dnipro en ontmoette onderweg, op die reis van west naar oost, de kinderen die op de vlucht zijn. Een reportage.

Liever niet de ‘taal van de bezetter’ spreken in Lviv

28 maart

met Michiel Driebergen

Voor het eerst werd dit weekend de stad Lviv geraakt door een aanval met Russische raketten. Verslaggever Michiel Driebergen is in deze stad in West-Oekraïne waar hij al jarenlang komt. In het hostel waar hij verblijft, samen met veel vluchtelingen uit andere delen van Oekraïne, merkt hij dat er ondanks de saamhorigheid toch spanningen ontstaan. Zo ervaren de inwoners van Lviv het Russisch, dat veel vluchtelingen uit het oosten spreken, als ‘de taal van de bezetter’.

De felheid van het Oekraïens verzet

7 maart

met Hubert Smeets

Het Russische leger lijkt zich behoorlijk te verslikken in de felle weerstand die Oekraïners bieden. Zij willen koste wat kost hun land en cultuur beschermen tegen deze Russische invasie. Inwoners zijn bereid om heel ver te gaan in hun verzet. Denk bijvoorbeeld aan de groep mensen in de bezette stad Melitopol, die ongewapend een Russische colonne probeerde tegen te houden. Wat drijft hen om zo vol overgave hun leven in de strijd te gooien? 

Hubert Smeets van Raam op Rusland over de motieven achter het huidige verzet.

Opeens was Michiel Driebergen oorlogsverslaggever

3 maart

met Michiel Driebergen

'Het voelt als verraad om terug te zijn.'

Hij maakte de eerste dagen van de Russische invasie van dichtbij mee, en afgelopen week ondernam hij samen met vluchtelingen uit Charkiv een hachelijke tocht naar de Poolse grens: Oost-Europa-verslaggever Michiel Driebergen werd zo tegen wil en dank ook oorlogscorrespondent.

Net terug in Nederland vertelt hij ons over deze intense week, zijn vertrek uit Oekraïne en het schuldgevoel dat hem bekruipt vanwege de mensen die hij moest achterlaten.

Het is oorlog in Europa: de dag van de Russische invasie

24 februari

met Michiel Driebergen, Tijn Sadée, ​​Koert Debeuf en Laurien Crump

Het is oorlog in Europa, dat is het nieuwe normaal zegt de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. Maar wat betekent dat nieuwe normaal praktisch? Welke scenario's liggen er voor ons?

Daarover historicus en hoofdredacteur van EU-observer Koert Debeuf en Laurien Crump, hoogleraar internationale betrekkingen van Universiteit Utrecht.

Reportage: Kinderen van de Donbas

18 januari

door Michiel Driebergen

Terwijl de wereld speculeert over een op handen zijnde invasie van Oekraïne door het Russische leger, is het in de Oost-Oekraïense provincie Donbas al acht jaar oorlog. Het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde gewapende milities vechten een loopgraven-strijd uit, waarbij de frontlinie dwars door bewoond gebied loopt. Ook kinderen zijn het slachtoffer.

Onze Oost-Europaverslaggever Michiel Driebergen ontmoette hen.

2020

Dromen over vrede aan de Oekraïense frontlinie

11 november

door Michiel Driebergen

Het staakt-het-vuren dat in de laatste week van juli werd afgesproken tussen Poetin en Zelenski lijkt het wonderwel te houden: nog niet eerder in de ruim zes jaar oorlog werd er zo weinig geschoten aan het oostelijke front.

Onze verslaggever Michiel Driebergen was in het dorp Verchnotoretske in de Donbas, dat deels onder controle is van het leger en deels van de door Rusland gesteunde separatisten. Aan de Oekraïense kant van het front vroeg hij soldaten en bewoners of ze nu toch niet stilletjes beginnen te dromen van vrede.

De roofridders van Poetin

5 oktober

met Michel Krielaars

Een kleine kliek van ex-KGB kameraden heeft de Russische politiek en economie van het land volkomen in zijn greep. Daarmee weten zo ook het Westen te ondermijnen en zichzelf te verrijken.

NRC-redacteur Michel Krielaars over dit fenomeen, beschreven door de Britse journalist Catherine Belton in het boek Putin’s people. How the KGB took back Russia and then took on the West.

2018

Impact dood Oekraïense activiste

5 november

door Michiel Driebergen

In veel steden in Oekraïne gaan mensen de straat op om te demonstreren naar aanleiding van de dood van Katerina Handzjoek. Deze 33-jarige activiste, die corruptie aan de kaak stelde, lag drie maanden in het ziekenhuis na te zijn overgoten met een bijtend zuur.

Wat is er nog over van de Maidan-revolutie van vijf jaar geleden, de opstand tegen de grootschalige corruptie in het land en tegen de macht van de oligarchen? Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen vertelt over de impact van het overlijden van Katerina Handzjoek.

De toxische tijdbom in Donbas

Drie jaar na het sluiten van het ‘Akkoord van Minsk’, vliegen er nog elke dag granaten over en weer aan het oost-Oekraïense front. En er is nog een groot gevaar: het wemelt er van de steenkoolmijnen en chemische fabrieken die getroffen kunnen worden.

Onze verslaggever Michiel Driebergen maakte een reis langs de Oekraïense kant van het front samen met Wim Zwijnenburg van vredesorganisatie PAX. Zwijnenburg bracht het afgelopen jaar plaatsen in kaart waar het risico op een milieuramp levensgroot is.

Deel 1

Het eerste deel met daarin Michiels auto die vast raakt in de sneeuw, en een kerkdienst onder het wolkendek van een chemische fabriek waarin wordt gebeden voor vrede.

Deel 2

Het tweede deel met daarin een bezoek aan een nog altijd operationele fabriek die vlak nabij het front ligt.

2016

Het Nederlands Oekraïne-referendum: een reportage uit Kyiv

7 april

door Michiel Driebergen

Het referendum zit erop en de uitslag met het duidelijke NEE davert nog na. In Nederland aanleiding voor veel discussie, maar niet over de vraag hoe het nu verder moet in Oekraïne.

Een reportage uit Kyiv van verslaggever Michiel Driebergen.

2015

Sounds of Lviv

'Sounds of Lviv', is een reeks audiokaarten uit de West-Oekraïense stad Lviv, gemaakt door onze correspondent Michiel Driebergen.

In de korte reeks neemt Driebergen ons mee langs de straten en pleinen van de stad, en krijgen wij de muziek te horen van zingende basisschoolleerlingen en hardwerkende wielkloppers op het station.

1: de processie

26 mei

Een processie door de straten van de stad, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Maidan-revolutie, een jaar geleden.

2: het plein

4 juni

Een zondagavond met uitbundige, politieke discussies op het grote plein.

3: het station

10 juni

De stationshal van Lviv die echoot met het gehamer van de wielkloppers.

4: de basisschool

18 juni

De basisschool waar jonge leerlingen poëzie declameren.

Een roadtrip door Oekraïne

6 januari

door Michiel Driebergen

Al aan het begin van 2015 overheersen in Oekraïne de sombere vooruitzichten. Verslaggever Michiel Driebergen maakt een roadtrip door het westen en midden van Oekraïne. Hij stuit daarin onder meer op de begrafenis van een vrijwilliger die als soldaat naar het oosten was gegaan.

2014

Nucleaire dreiging van Rusland

14 september

met Joris van Bladel en Kati Piri

In de nadagen van de Russische inname van de Krim, verschijnen de eerste, informele dreigingen vanuit Rusland over een mogelijke inzet van nucleaire wapens. Hoe serieus moeten we dergelijke signalen nemen?

Kremlin-watcher over de ambivalentie van het Westen

10 september

met Lilia Shevstova

"Het is hoog tijd dat het Westen een rode lijn trekt en echt iets doet voor de Oekraïners. Want Poetin ziet nu alleen maar ambivalentie en gebrek aan eenheid".

De Oekraïense Lilia Shevstova, die geldt als één van de beste Rusland-deskundigen ter wereld, windt er geen doekjes om. In Bureau Buitenland praat ze over de oorlog in Oekraïne en het onvermogen van het Westen om een passend antwoord te vinden tegen het optreden van Poetin.

Arts en advocaat aan het front

27 augustus

door Michiel Driebergen

Van de eigen failliete regering hoeft het Oekraïense leger geen steun te verwachten. Dat komt grotendeels van de bevolking zelf. Duizenden vrijwilligers zijn actief aan het front, en de bevolking voorziet de soldaten van voedsel en spullen.

Opvallend: de meeste vrijwilligers zijn academici of ondernemers, die ook betrokken waren bij de Maidan-revolutie eerder dit jaar. Zij wagen nu opnieuw hun leven door tegen de separatisten te vechten.

Maar ook tonen zij strijdlust richting Kyiv: als de regering daar nu niet hervormt, hebben ze een groot probleem, waarschuwen zij. Een reportage van Michiel Driebergen die een bataljon vol hoogopgeleide vrijwilligers opzoekt aan het front in het oosten van Oekraïne.

Tijn Sadée over de inname van de Krim en de Brusselse reactie

4 maart

door Tijn Sadée

Een reportage van correspondent Tijn Sadée daags na de Russische inname van de Krim. Vanuit Oekraïne en deels vanuit Brussel. Wat heeft het Westen en de EU de bewoners van Oekraïne te bieden, nu Poetin na de inname van de Krim verdere militaire interventie niet uitsluit?

De Maidan-revolutie

De revolutie waar het allemaal mee begint. Honderduizenden Oekraïners gaan maandenlang de straat op om te demonstreren tegen de pro-Russische, en van corruptie beschuldigde, president Janoekovitsj.

Zijn uiteindelijke afzetting vormt de directe aanleiding voor de Russische president Poetin om de Krim in te nemen, dat, volgens hem, de opstand in Kyiv niet zou steunen.

Gewelddadig of vreedzaam demonstreren?

29 januari

door Michiel Driebergen

Stenen, molotovcocktails, politiegeweld. De internationale druk op de Oekraïense president Janoekovitsj nam zodanig toe dat hij gedwongen werd zijn kabinet naar huis te sturen. Toch blijven duizenden Euromaidan activisten hardnekkig op de barricades staan, in hoofdstad Kyiv maar nu ook in de provincie.

Verslaggever Michiel Driebergen was de afgelopen dagen eerst in Kyiv en toen in de West-Oekraïense stad Lviv, en hij registreert de twijfel van de demonstranten: moeten we de radicale kant op, of blijven we vreedzaam en geduldig bouwen aan een nieuw land?

2013

Euromaidan versus pro-Janoekovitsj

15 december

door Michiel Driebergen

Europa heeft het overleg met Oekraïne over een associatieakkoord stopgezet. Volgens EU-commissaris Uitbreiding Stefan Füle houdt president Janoekovitsj zich niet aan de afspraken. Terwijl het kouder en kouder wordt, staan op het Euromaidan-plein in Kyiv nog steeds meer dan honderdduizend mensen te demonstreren. Langzamerhand beginnen de demonstranten bezorgd te worden. Wat als deze revolutie mislukt?

Oekraïners de straat op

8 december

door Tijn Sadée

In de Oekraïense hoofdstad Kyiv gingen vandaag honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen president Janoekovitsj. De demonstranten willen dat de regering een associatieverdrag tekent met de EU maar de president ziet meer in samenwerking met de Russen.

Een reportage van correspondent Tijn Sadée. Aanvullend spreken we met hoogleraar transitie-economie Henk van Gemert van de Universiteit van Tilburg.

Lees ook: