De Hokjesman

aflevering 1: de amelanders

In de eerste aflevering verlaat de Hokjesman de vaste wal om de oversteek te maken naar het raadselachtige Ameland.

Op zoek naar het ware karakter van de bewoners en de door hen zo gekoesterde afzondering. Hoe graag zien ze de toeristen komen… en gaan? Wat spoken de trotse eilandbewoners uit wanneer ze op zichzelf zijn? Hoe zit dat met dat heidense ritueel in de winter? En waarom moet de buitenstaander wegblijven op 5 december?

Wat maakt Ameland zo bijzonder?

Mathijs Deen, schrijver van De Wadden, vertelt:

'Dei nait wil dieken mout wieken' (Wie niet wil dijken moet wijken) luidt het gezegde; en waar de Nederlanders dijken bouwen, wijken de eilanders. Zij leven met een heel andere instelling, zij buigen mee met het weer, mee met de wind.

In de 13de eeuw, toen Friesland zijn dijken bouwde, waren de Waddeneilanden dan ook echt van het vasteland afgescheiden. Niemand maakte zich er echt druk om of wilde iets met die 'rovers, piraten en lastige lui' te maken hebben. Er was ook geen vrije doorvaart bij Ameland, het was destijds een en al modder, slik, platvis en ellende. Wat had iemand daar te zoeken?

De mythe van de onafhankelijke geschiedenis wordt op de Wadden breed gekoesterd. Alle eilanden hebben dat gemeen, het geldt zelfs voor Texel. Elk eiland zegt uniek te zijn, en juist daarin lijken ze erg op elkaar. Ameland is anders omdat het het langst van alle eilanden zijn zelfstandigheid wist te handhaven - en die geschiedenis wordt met trots gekoesterd.

Luister naar een fragment dat op gruwelijke wijze verhaalt over de onafhankelijke rechtsstaat Ameland, met zijn goede vriend, de galg:

Interview met Michael Schaap en Jurjen Blick

Michael Schaap vond de uitzending met de doven het meest bijzonder om te maken. 'Want wanneer kom je nu doven tegen en hoe praat je met ze? Het zijn dan wel Nederlanders, maar voor ons zijn het bijna Chinezen. Je kunt alleen via een tolk met ze praten.' Lees hier het hele interview.

de hokjesman op twitter

michael schaap bij pauw

uitzenddata 2016

dinsdag 16 aug: De Amelanders
woensdag 17 aug: De Doven
donderdag 18 aug: De Papendallers
vrijdag 19 aug: De Dierenvrienden
maandag 22 aug: De Katholieken
dinsdag 23 aug: De Tuindorpers
woensdag 24 aug: De Drenten
donderdag 25 aug: De Geesteszieken

Colofon

Regie: Jurjen Blick & Michael Schaap
Research: Hellen van Schelven
Camera: Pim Hawinkels & Hans Bouma
Geluid: Bouwe Mulder & Bram Meindersma
Hokjesman: Michael Schaap
Montage en teksten: Jurjen Blick
Audio nabewerking: Jaim Sahuleka
Kleurcorrectie: Joel Sahuleka
Productie: Malva Blom
Eindredactie: Hans Simonse
Stagiaires: Jonas Vergeldt, Jip Stammers, Kristi Beugeling, Philo Boss & Reinier Zoutendijk
Met dank aan: Mathijs Deen, Sleep en Bergingsbedrijf Veltman, Wagenborg Passagiersdiensten B.V., Rense van Slooten, Luppo Deuntje, Redline, De Amelanders