We sleutelen aan ons DNA, aan ons brein en aan ons nageslacht. In de zesdelige serie De Volmaakte Mens gaat Bas Heijne in gesprek met topwetenschappers en grote denkers, in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens?

In de toekomst zullen we met gemak in goede fysieke en mentale gezondheid 150 jaar oud worden. Misschien zelfs 1000 jaar. Zolang we de schade die ons lichaam vanaf de geboorte oploopt maar tijdig repareren, staat niets een eeuwig leven in de weg. Dat stelt biogerontoloog Aubrey de Grey. Volgens hem is veroudering een ziekte en heeft hij als wetenschapper de plicht om daar een remedie tegen te vinden. ‘Ik kan niet voorkomen dat iemand overreden wordt door een vrachtwagen. Maar de meeste mensen overlijden nou eenmaal aan ouderdomsziektes. Als ik dat lijden kan voorkomen, hoe kan iemand daar op tegen zijn?’

Bas Heijne vraagt zich af of hij wel eeuwig zou willen leven. Zou het leven niet doelloos worden? Of saai? Zou hij nog wel de motivatie kunnen opbrengen om op vergevorderde leeftijd nog te schrijven? En trouwens, verwacht De Grey niet teveel van de wetenschap?
In zijn twijfels vindt Heijne een bondgenoot in filosoof John Gray. Gray vindt het optimistische geloof dat de technologie oplossingen zal bieden voor al onze problemen naïef. We zullen door ontwikkelingen in de medische wetenschap heus wel langer blijven leven, maar of de samenleving er als geheel ook op vooruit zal gaan, daar zet Gray grote vraagtekens bij.

Nadelige gevolgen voor de samenleving of niet, volgens Aubrey de Grey zal iedereen er uiteindelijk voor kiezen om zijn lichaam te repareren als hij daardoor langer en gezond kan blijven leven. Wetenschappers laten zich niet door de mogelijke nadelige gevolgen ervan weerhouden hun laboratoria in te duiken. In deze aflevering van De Volmaakte Mens ziet Heijne hoe in de toekomst minuscule robots en nanotechnologie in ons lichaam aan het werk gaan om ziekten op te sporen en te bestrijden, hoe een Japanse stamcelonderzoeker menselijke organen wil kweken in varkens en hoe een simpele medicijnkuur ons zal verjongen door slecht functionerende cellen uit te schakelen. De wetenschap daagt de dood uit. Maar wie willen we dat er wint?

de denkers

In deze aflevering vertelt Aubrey de Grey over zijn methode om de ziekte te bestrijden die iedereen kent: ouderdom. John Gray vraagt zich af of de samenleving daar wel beter van wordt.

lees meer over de casussen uit aflevering 2