China en de Chinezen veroveren de wereld. Niet met een leger maar met investeringen, infrastructurele projecten en met heel veel Chinezen die buiten China wonen en werken. Of het nu in Azië, Oceanië of Latijns-Amerika is, overal drukken Chinezen hun stempel op de wereld. In het tweede seizoen van ‘De wereld van de Chinezen’ zet Ruben Terlou zijn zoektocht naar de invloed van China voort.

over het nieuwe seizoen

5 afleveringen, nu op NPO Start

In dit tweede seizoen bezoekt Ruben Terlou vijf nieuwe landen waar China’s invloed de afgelopen jaren steeds voelbaarder werd. Aan de hand van indrukwekkende persoonlijke verhalen legt hij China's geopolitiek bloot.

De Chinese leider Xi Jinping wil de wereld niet alleen veroveren met een Nieuwe Zijderoute, maar ook door overal in de wereld te verschijnen als gulle vriend en royale geldverstrekker. Het China Aid for Shared Future-logo duikt steeds vaker op. Opvallend vaak in ontwikkelingslanden, landen met een makkelijk te beïnvloeden bestuur of landen met een - voor China - strategische ligging. Die leningen en hulp hebben dus een prijs: politieke invloed, toegang tot strategische grondstoffen of strenge leningsvoorwaarden met havens of bouwprojecten als onderpand. Wie beter kijkt ziet al gauw het eigenbelang van een land hongerig naar wereldmacht. 

oplaaiende etnische conflicten

Zo ook op de Solomoneilanden, een kleine eilandstaat in de Stille Oceaan die diplomatieke relaties met Taiwan verbrak en de banden met China aanhaalde. Ruben ziet hier hoe China’s inmenging oude etnische conflicten doet oplaaien.

In Laos belandt Ruben in een dorp dat in zijn geheel werd verplaatst voor de aanleg van een Chinese spoorlijn. Een stukje verderop ziet hij hoe met hulp van China gebouwde dammen dramatische effecten hebben op de visstand en daarmee op het leven aan de Mekong, zowel in Laos als in Thailand.

goudzoekers

Aan de andere kant van de wereld, in Suriname, is China al even onmiskenbaar aanwezig, niet alleen door de torenhoge schulden die de voormalige Nederlandse kolonie opbouwde, maar ook door de schade aan het milieu. Zo was de vervuiling van het Brokopondomeer als gevolg van Chinese goudwinning vorig jaar groot nieuws. Niet iedereen in China profiteert van de grote vooruitgang en daarom beproeven deze Chinezen hun geluk elders. In het Surinaamse oerwoud ontmoet Ruben hen, waar zij onder erbarmelijke omstandigheden goud delven.

handelsoorlog

Aan de Australische westkust gaat Ruben op pad met lokale kreeftenvissers. Zij werden hard geraakt door de recente handelsoorlog met China. Australië is weliswaar bondgenoot van het Westen, maar de zakken worden er - veel meer dan in andere Westerse landen - gevuld door handel met China.

En in het in naam democratische Mongolië ontdekt Ruben hoe groot de invloed van China op mensenrechten is, ook buiten haar eigen landsgrenzen. Onder druk van China worden daar activisten die anti-Chinese geluiden laten horen gevangengezet. Ook zijn etnische Mongolen die vanwege de toenemende repressie uit China vluchten er niet veilig.

verschuivende balans

De macht van China groeit en de geopolitieke balans verschuift. Wie zijn hierbij de winnaars en wie zijn de verliezers? Het tweede seizoen De wereld van de Chinezen is een serie over hoe het grote in het kleine doorwerkt, hoe geopolitieke relaties individuele levens beïnvloeden. Door Rubens kenmerkende persoonlijke stijl komen we dicht bij de mensen die deze verschuivende wereldorde aan den lijve ondervinden.

creatief producent Ruben Terlou 

research Wiesje Kuijpers (Laos, Australie, Solomon, Mongolie), Frederique Melman (Suriname)

cameraregie Pim Hawinkels

geluid Sander den Broeder, Dennis Kersten

samenstelling Jorien van Nes

montage Rinze Schuurman & Milika de Jonge

montage Jurjen Blick (Kenia, Madagaskar, Servië, Nederland) 

muziek Jaap van Keulen

productie Jorike Verlaan, Pol van Veen

producent Wilko Brandsma, Paul Beek

mixage Joost Oskamp

kleurcorrectie Gerhard van der Beek 

vormgeving Tiepes 

vertaling Tomedes, Invision

online redactie Elmar Veerman

marketing & communicatie Maike Dubelaar, Miled Traidia 

promomaker Johan van de Garde

productie vpro Nicole Frints

eindredactie vpro Hans Simonse 

met dank aan Hug de Mekong, Deseree Holroyd, Dorothy Wickham, Regina Lepping, Euritha Tjan A Way, Sanrizz Tjon-Akon, Uchral Baasankhuu, Fixers Mongolia

©2024 De Haaien in samenwerking met de VPRO

over het eerste seizoen (uitgezonden in januari en februari 2021)

nieuwe wereldorde

De wereld van de Chinezen is een zevendelige reisserie van Ruben Terlou, de eerste waarvoor hij geen voet in China heeft gezet. Van Kenia tot Cambodja en van Servië tot de Verenigde Staten is Ruben getuige van een nieuwe wereldorde waarin China een hoofdrol speelt. Overal duiken Chinezen op met een bijna onbeperkte werklust, de modernste technologie en heel veel geld. Wat bezielt hen? Wordt hun aanwezigheid vooral gezien als een kans of meer als een bedreiging? Luisterend naar hun verhalen én die van lokale bewoners gaat Ruben op zoek naar antwoorden.

radeloze dorpelingen

In Kenia reist Ruben met een Chinese trein, bestuurd door Chinese machinisten, over een door de Chinezen aangelegd en gefinancierd spoor. Hij gaat naar Servië en ontdekt daar dat China innige banden met de regering onderhoudt en de zware industrie heeft overgenomen, met grote vervuiling en radeloze Servische dorpelingen tot gevolg. En in Cambodja ziet hij hoe in ijltempo een enorme gokstad verrijst waar meer Chinezen dan Cambodjanen wonen en waar van alles mag wat in China illegaal is. 

fan van Trump

Ruben ziet op Madagaskar hoe de lokale bevolking op Chinese katoenplantages werkt en in de Verenigde Staten spreekt hij met Chinese dissidenten die groot fan blijken te zijn van Donald Trump. In Italië maakt hij mee hoe Chinese teams de scholen tijdens de coronacrisis met grof geschut ontsmetten en de Chinezen ondanks hun angst voor het virus door blijven werken in de textielindustrie waarin zij de Italianen zo sterk beconcurreren. Ruben gaat in de laatste aflevering ook in eigen land in gesprek met Chinezen om te horen wat hen naar Nederland heeft gebracht.

Luister hieronder naar de hele soundtrack van De wereld van de Chinezen.
Zie je niks? Klik dan hier

De wereld van de Chinezen is een serie over één van de grote thema’s van de 21ste eeuw, maar heeft een opvallend intieme en poëtische stijl; met zijn empathische interviews maakt Ruben Terlou wederom zeer persoonlijke portretten.

Dit programma is tot stand gekomen met een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive.

creatief coproducent Ruben Terlou 

regie Jorien van Nes (Kenia, Madagaskar, Servië, Nederland) 

research Wiesje Kuijpers, René van ’t Erve 

cameraregie Pim Hawinkels (Cambodja, Italië, Verenigde Staten) 

camera Pim Hawinkels, Hans Bouma, Jacko van ‘t Hof   

geluid Sander den Broeder, Rik Meier, Benny Jansen

montage en samenstelling Jurjen Blick (Cambodja, Italië, Verenigde Staten) 

montage Jurjen Blick (Kenia, Madagaskar, Servië, Nederland) 

muziek Jaap van Keulen

productie Jorike Verlaan

uitvoerend producent Marit Gerritsen 

producent Wilko Brandsma, Paul Beek

mixage Joost Oskamp

kleurcorrectie Gerhard van der Beek 

vormgeving Tiepes 

vertaling Ming Translations

online redactie Elmar Veerman, Thomas van Manen

marketing & communicatie Christa Niekamp

promomaker Johan van de Garde

productie vpro Nicole Frints

eindredactie vpro Hans Simonse 

met dank aan Alexander Valeton, Media HQ, Kenya Sparks Fang, Lesley Dong, Bright Vision Media Ltd., Yvon Randria, Cineroutes, Aimé Ralahinantenaina, Angela Tullio Cataldo, Miao Miao Huang, Nikola Pesic, Vanja Seničič, Alex Li

Deze film is tot stand gekomen met een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive

VPRO.nl/wereldvandechinezen 

©2021 De Haaien in samenwerking met de VPRO

meer China-series met Ruben