uitgezonden in januari en februari 2021

over deze serie

China speelt wereldwijd een steeds grotere rol. Onder president Xi Jinping wordt fors geïnvesteerd in verbinding en samenwerking en bedrijvige Chinezen vestigen zich in groten getale in het buitenland. In de nieuwe VPRO-reisserie De wereld van de Chinezen zoekt documentairemaker en China-expert Ruben Terlou hen op. Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking?

nieuwe wereldorde

De wereld van de Chinezen is een zevendelige reisserie van Ruben Terlou, de eerste waarvoor hij geen voet in China heeft gezet. Van Kenia tot Cambodja en van Servië tot de Verenigde Staten is Ruben getuige van een nieuwe wereldorde waarin China een hoofdrol speelt. Overal duiken Chinezen op met een bijna onbeperkte werklust, de modernste technologie en heel veel geld. Wat bezielt hen? Wordt hun aanwezigheid vooral gezien als een kans of meer als een bedreiging? Luisterend naar hun verhalen én die van lokale bewoners gaat Ruben op zoek naar antwoorden.

radeloze dorpelingen

In Kenia reist Ruben met een Chinese trein, bestuurd door Chinese machinisten, over een door de Chinezen aangelegd en gefinancierd spoor. Hij gaat naar Servië en ontdekt daar dat China innige banden met de regering onderhoudt en de zware industrie heeft overgenomen, met grote vervuiling en radeloze Servische dorpelingen tot gevolg. En in Cambodja ziet hij hoe in ijltempo een enorme gokstad verrijst waar meer Chinezen dan Cambodjanen wonen en waar van alles mag wat in China illegaal is. 

fan van Trump

Ruben ziet op Madagaskar hoe de lokale bevolking op Chinese katoenplantages werkt en in de Verenigde Staten spreekt hij met Chinese dissidenten die groot fan blijken te zijn van Donald Trump. In Italië maakt hij mee hoe Chinese teams de scholen tijdens de coronacrisis met grof geschut ontsmetten en de Chinezen ondanks hun angst voor het virus door blijven werken in de textielindustrie waarin zij de Italianen zo sterk beconcurreren. Ruben gaat in de laatste aflevering ook in eigen land in gesprek met Chinezen om te horen wat hen naar Nederland heeft gebracht.

Luister hieronder naar de hele soundtrack van De wereld van de Chinezen.
Zie je niks? Klik dan hier

De wereld van de Chinezen is een serie over één van de grote thema’s van de 21ste eeuw, maar heeft een opvallend intieme en poëtische stijl; met zijn empathische interviews maakt Ruben Terlou wederom zeer persoonlijke portretten.

Dit programma is tot stand gekomen met een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive.

creatief coproducent Ruben Terlou 

regie Jorien van Nes (Kenia, Madagaskar, Servië, Nederland) 

research Wiesje Kuijpers, René van ’t Erve 

cameraregie Pim Hawinkels (Cambodja, Italië, Verenigde Staten) 

camera Pim Hawinkels, Hans Bouma, Jacko van ‘t Hof   

geluid Sander den Broeder, Rik Meier, Benny Jansen

montage en samenstelling Jurjen Blick (Cambodja, Italië, Verenigde Staten) 

montage Jurjen Blick (Kenia, Madagaskar, Servië, Nederland) 

muziek Jaap van Keulen

productie Jorike Verlaan

uitvoerend producent Marit Gerritsen 

producent Wilko Brandsma, Paul Beek

mixage Joost Oskamp

kleurcorrectie Gerhard van der Beek 

vormgeving Tiepes 

vertaling Ming Translations

online redactie Elmar Veerman, Thomas van Manen

marketing & communicatie Christa Niekamp

promomaker Johan van de Garde

productie vpro Nicole Frints

eindredactie vpro Hans Simonse 

met dank aan Alexander Valeton, Media HQ, Kenya Sparks Fang, Lesley Dong, Bright Vision Media Ltd., Yvon Randria, Cineroutes, Aimé Ralahinantenaina, Angela Tullio Cataldo, Miao Miao Huang, Nikola Pesic, Vanja Seničič, Alex Li

Deze film is tot stand gekomen met een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive

VPRO.nl/wereldvandechinezen 

©2021 De Haaien in samenwerking met de VPRO

meer China-series met Ruben