Juliette Binoche in Made in Europe

In het Zwitserse skidorp Sils Maria vinden deze week de opnamen plaats van de bijzondere slotaflevering van de reisserie Made in Europe, die de VPRO momenteel uitzendt op de zondagavond. Daarin is een glansrol weggelegd voor de Franse actrice Juliette Binoche (Chocolat, The English Patient, Trois Couleurs).

zondag 2 april, 20.15 uur op NPO 2 en Canvas

De keuze voor Binoche heeft niet alleen met haar grote staat van dienst als actrice te maken, maar ook met haar engagement. Tijdens een persconferentie op een Hongaars Filmfestival sprak Binoche, zelf afkomstig uit een Poolse migrantenfamilie, zich vorig jaar onomwonden uit voor het opnemen van vluchtelingen in Europa.
 
Het duurde enige tijd voor de draaidagen gepland konden worden. Binoche geeft zelden interviews. Op haar verzoek zonden de makers Binoche een selectie van het ruwe materiaal van Made in Europe. Binoche, spreekt met Dimitri Verhulst en heeft daarnaast een vertellersrol in de uitzending.
 
De laatste uitzending, die gepland staat op 2 april heeft De Toverberg van Thomas Mann als vertrekpunt. Deze roman wordt door velen beschouwd als de Mount Everest van de wereldliteratuur. In het boek, geschreven aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, wisselen patiënten in een sanatorium in de Alpen van gedachten over hun visie op het leven en het continent dat net als nu turbulente tijden kent. De Toverberg laat zich daardoor ook lezen als een staalkaart van ideeën over hoe het verder moet met Europa.
 
Naast Juliette Binoche ontmoet Dimitri Verhulst in deze uitzending de Hongaarse schrijver György Konrad, zijn Nederlandse collega Arnon Grunberg en de Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja. Wat is er terechtgekomen van de Europese idealen? Staan verworven vrijheden onder druk door de komst van grote groepen migranten? Is Europa verworden tot een groot openluchtmuseum of wachten ons juist nieuwe, grootse culturele iconen?
 
Made in Europe, iedere zondag bij de VPRO op NPO2, 20.15 uur.
 
Presentatie: Dimitri Verhulst
Regie: Erik Lieshout
Eindredactie: Erik Lieshout en Maarten Slagboom
 
Slotuitzending Made in Europe (8) Idealen: 2 april. Met Juliette Binoche, György Konrad, Arnon Grunberg en Patricia Kopatchinskaja.

advertentie