Metropolis

de vagina

De helft van de wereld heeft er één. Toch wordt er overal ter wereld anders aangekeken tegen het vrouwelijke geslachtsorgaan. Is het bijvoorbeeld iets waar je openlijk over kan praten? Hoe verzorg je je vagina goed? En wanneer en voor wie pas je haar aan?

De vagina is in Japan een groot taboe. Kunstenares Rokude wil deze taboesfeer doorbreken door alledaagse objecten in de vorm van haar eigen vagina te knutselen. Zo heeft ze al telefoonhoesjes en speelgoedautootjes en droomt ze ervan ooit de zee te bevaren met een levensgrote ‘pussy boat’.

De twee weken oude Alifah wordt besneden, net als haar moeder en grootmoeder. Ze zetten een eeuwenoude traditie in Indonesië voort. Tegenwoordig is de traditie wat gemoderniseerd en moet een besnijdenis met een steriele naald uitgevoerd worden.

In Thailand volgen we karaokemeisje Ning. Bewust van haar uiterlijk doet ze haar best om er altijd tiptop uit te zien. Ook haar vagina ontsnapt niet aan haar streven naar perfectie, wat voor haar betekent: hoe witter, hoe mooier. Met een speciale crème maakt ze haar een tintje lichter.

Al veertig jaar leert de Keniaanse oma Asha hoe vrouwen hun vagina goed moeten verzorgen en daarmee hun huwelijk in stand kunnen houden. Met behulp van wat chloridezout houd je je vagina strak en droog. En zo houd je volgens oma Asha ook je man bij je.

Lu Riva geeft les in Sao Paolo in de kunst van het Pompoarismo, Brazilië. Deze tantra techniek van spieraanspanningen zou ook het geheim zijn geweest van de vroegere Geisha’s en hedendaagse pingpongshows. Lu's enthousiaste leerlingen hebben zo elk hun eigen reden om de lessen te volgen.

Eufrat heeft een bijzondere manier gevonden om haar geslachtsdeel met de wereld te delen. In de Fleshlight fabriek in Spanje worden replica's van haar vagina gemaakt, gebruikt als seksspeeltje voor de man. Onze correspondent Jose Pablo gaat met haar mee als ze langsgaat bij deze speciale fabriek.

In Burkina Faso reizen voorlichters het land door om vrouwen het onnut van een besnijdenis uit te leggen, en wat meer over de vagina. Want ondanks dat het grootste gedeelte van de vrouwen in Burkina Faso besneden is, weten ze eigenlijk niet hoe een 'normale' vagina eruit ziet en welk deel ze eraf snijden bij een besnijdenis.