Het VPRO-programma Metropolis is na vijf jaar terug op televisie

Het internationale programma laat de wereld zien door de ogen van lokale journalisten, die in hun eigen stad of land op zoek gaan naar antwoorden op universele vragen en thema’s. Presentator Stef Biemans leidt iedere aflevering op eigen wijze in en introduceert de lokale reporters. In acht afleveringen stelt Metropolis iedere week een nieuwe vraag aan de wereld. Dit levert opvallende antwoorden en bijzondere verhalen op.

Elke zondag om 21.05 uur op NPO 2

nu op tv

Aflevering 1: Donald Trump

18 oktober

Niet alleen Amerikanen zijn gefascineerd door het fenomeen Donald Trump. Metropolis vond in Afghanistan, Peru en India wereldburgers waarvan het leven op een bijzondere manier wordt beïnvloed door de Amerikaanse president. Van kapsalons die gespecialiseerd zijn in Trumps iconische haarstijl tot aan ouders die hun zoontje letterlijk 'Donald Trump' noemen.

Aflevering 2: Illegale feestjes

25 oktober

Door de coronapandemie mogen we niet meer met teveel mensen bij elkaar komen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Metropolis over feestjes achter gesloten deuren in Kenia, India en Pakistan. Er speciale 'car o bar' feestjes in India gehouden om de avondklok te omzeilen en Pakistaanse mannen trekken de bergen in om samen muziek te maken.

Aflevering 3: Bezorgers

1 november

We hebben ze in 2020 vaker gezien dan de meeste van onze familieleden: de bezorgers van alle maaltijden en pakketjes die we laten aanrukken. Toch kennen we hun naam meestal niet. In Metropolis maken we wereldwijd kennis met bijzondere bezorgers. Zo bezorgt Yohanes in Ethiopië schapen aan huis. Hij bindt ze op zijn rug, stapt op z'n fiets en aangekomen bij de klant slacht hij het dier ook voor ze. In Indonesië volgen we een nacht uit het leven van een kroepoekbezorger. Zijn lading weegt weliswaar bijna niets, maar als het waait heeft hij toch een flink probleem.

Aflevering 4: Huidhonger

8 november

Het is één van de woorden van 2020: huidhonger. Iedereen heeft weleens een knuffel nodig. Nu we geacht worden op afstand van anderen te blijven wordt het tekort aan aanraking sommigen pijnlijk duidelijk. Een oudere dame in Brazilië houdt zich nog strikt aan de regels, waar de jongere generatie zich weinig meer van de maatregelen aantrekt. En in Rusland leert goeroe Masha Dugina haar volgelingen zichzelf meer aan te raken.