Alles gaat dit jaar nét iets anders bij Amsterdam Fashion Week. Zo vindt een deel van het programma online plaats en is er voor het eerst een openingsavond buiten Amsterdam, in Museum Voorlinden in Wassenaar. Gelukkig blijft AFW als vanouds verrassen, met een spannende mix van jong en gevestigd talent. Mondo kiest vijf highlights om naar uit te kijken.

'Visions of' met Duran Lantink

Vorig jaar op Amsterdam Fashion week presenteerde ontwerper Duran Lantink zijn collectie in samenwerking met Batavia Stad. Al Lantinks ontwerpen waren opgebouwd uit bestaande kleding van de mode-outlet, met spectaculair resultaat. Dit jaar borduurt Lantink voort op zijn concept met het talentenprogramma Visions Of, waarin negen jonge ontwerpers hun visie op duurzaam ontwerpen en verantwoordelijk consumeren presenteren.

Mondcouture van Ronald van der Kemp

Er is dit jaar, haast onvermijdelijk, een nieuw kledingstuk bijgekomen op Amsterdam Fashion Week: het mondkapje. De couturekapjes van ontwerper Ronald van der Kemp maakten deel uit van zijn modeshow-op-afstand Army of Love in het Amsterdamse hotel de L’Europe afgelopen april. De modellen verschenen daarbij allemaal op aparte balkons van het hotel, zwaaiend met witte vlaggen als symbool voor de overgave die we allemaal gedwongen hebben ervaren. Ze waren gekleed in elegante jurken met bijpassende artistieke mondkapjes. 

Tijdens Amsterdam Fashion week worden de kapjes geveild, op donderdag 17 september, in een online veiling in samenwerking met Christie’s Amsterdam. De volledige winst gaat naar The Refugee Company.

Op vrijdag 18 september zal er ook een ‘live installatie’ van Ronald van der Kemp te zien zijn in hotel De L’Europe.

Rock'n-roll-creaties van Elzinga

Elzinga is het label van Gerrit Rietveld-alumni Lieselot Elzinga en Miro Hämäläinen. De stijl komt vooral voort uit Lieselots jaren als muzikant in de punkband FUZ, waar ze al op haar 13de in speelde. Haar jaren op het podium zijn terug te zien in de vrolijke rock-’n-rollcollectie van Elzinga. Daarover zegt Lieselot op de site van AFW: ‘Als je op het podium staat moet je heel direct een boodschap kunnen overbrengen. Mensen moeten je zien staan en gelijk begrijpen waar je voor staat en wat je wilt doen. Ik wil iets maken dat simpel is qua vorm maar nog steeds expressief en vrouwelijk.’ 

Elzinga was voor het eerst te zien als openingsshow van de AFW Studio in maart, en showt zijn collectie tijdens Amsterdam Fashion Week op donderdag 17 september.

Mulas Hybrid Haus

Op zaterdag 19 september presenteert AFW shows van drie jonge labels. Een daarvan is Mulas Hybrid Haus van de pas twee jaar geleden afgestudeerde ontwerper Jessica van Halteren. Voor haar collectie heeft ze gewerkt met oude trouwjurken en -pakken, die ze uit hun verband heeft gerukt om te reflecteren op zelfliefde, narcisme en eenzaamheid, zegt Van Halteren in een interview met AFW.  Ze presenteert haar collectie met een modefilm in samenwerking met visueel kunstenaar Mila van der Linden. Voor de collectie en de film, Mirror Soul, draaien zijn ze op zoek gegaan naar ‘pure menselijke emoties en vooral de harde en rauwe kant ervan.’  

Bekijk hier om in de stemming te komen alvast Purple Soup, de vorige samenwerking tussen Van der Linden en Van Halteren. 

Lichting en Dylan Westerweel

Amsterdam Fashion Week krijgt nog een staartje, op 23 oktober in de Hermitage. Vorig jaar werd Dylan Westerweel tijdens Lichting, het platform voor aanstormend modetalent van Amsterdam Fashion Week, verkozen tot de meest veelbelovende ontwerper van 2019. Hij presenteerde zijn mannencollectie Jack Saul, geïnspireerd op een Ierse, homoseksuele prostituee uit het Victoriaanse tijdperk die zo heette. Westerweel viert mannelijke schoonheid en seksualiteit met romantische creaties in zachte kleuren. Dit jaar zal hij een eigen show geven en tijdens Lichting zullen de 14 beste mode-alumni van 2020 zich presenteren aan een internationale vakjury.

Bekijk hier het programma van Amsterdam Fashion Week 2020.