Omdat er deze zomer geen festivals zijn stelt vanaf nu elke week een bijzondere gast een blokkenschema voor je samen met hoogtepunten uit het digitale cultuuraanbod. Vandaag deelt actrice Lineke Rijxman met ons waar zij komende week online uithangt.

Zondag - The Staircase

"De zondag is een perfecte dag om een serie te bingen en daarvoor raad ik de docuserie The Staircase op Netflix aan. Ik hou van goed geschreven en gemaakte thrillers, die echt spannend zijn en waarbij je ook moet puzzelen als je aan het kijken bent. The Staircase gaat over schrijver Michael Peterson die ervan verdacht wordt zijn vrouw te hebben vermoord. Tijdens het kijken was ik de hele tijd bezig met bedenken wat ik van Peterson vond: was hij wel of niet een moordenaar? Je moet je daar als kijker de hele tijd toe verhouden, dat vond ik ontzettend goed gedaan."

Maandag - Maas @ Home

"Mijn maandagochtend begin ik goed met een van de video’s van Maas @ Home. Maas is een jeugdtheatergezelschap dat allerlei video’s online heeft gezet nu we niet naar het theater kunnen: registraties van hun shows, maar ook warming-ups, tutorials, een meet en greet met de personages uit een van hun voorstellingen… Het is weliswaar voor kinderen bedoeld, maar zeker ook leuk voor volwassenen om te kijken. Een tip van mij uit hun aanbod: een warming-up met Nastaran Razawi Korasani. Zo grappig hoe ze daar staat te springen en dan ook nog eerst de stofzuiger uit de weg moet ruimen.

Dinsdag - School Life

"Ik hou heel erg van documentaires over docenten en de invloed die zij kunnen hebben op kinderen. Meerdere zijn me al bijgebleven, zoals Children Full of Life van Noboru Kaetsu, over een Japanse docent die zijn leerlingen opleidt tot liefdevolle mensen. Of de film Être et avoir van Nicolas Philibert over een leraar in een klein dorpje in Frankrijk die kinderen met problemen opving. Tranen met tuiten heb ik gehuild toen ik die zag.

Ik denk dat je kinderen kunt maken of breken op scholen en dat als je af durft te wijken van rigide schema’s en kinderen met hart en ziel ziet en begeleidt, je van enorme betekenis kunt zijn in het leven van die kinderen. Daarom ben ik heel benieuwd naar School Life, te zien via Cinetree, waarin we twee excentrieke leraren aan de enige kostschool van Ierland volgen."

Woensdag - Parks and recreation

"Dit is een serie die al afgelopen is, maar op 30 april is er na vijf jaar een reünieaflevering. Als je nog niet aan Parks and Recreation begonnen bent, moet je dat zeker doen. Het is zo’n zonnige, optimistische, grappige en liefdevolle serie. In seizoen 1 zijn ze nog wel een beetje zoekende, maar ze groeien er steeds meer in en naarmate het vordert begin je steeds meer van de personages te houden. Ik heb vliegangst en ik moest een tijdje veel vliegen – toen trok deze serie me erdoorheen door de liefdevolle blik op de personages. De gehele serie is te zien via Amazon Prime."

Donderdag - Een huiskamerconcert van Igor Levit

"Igor Levit is een Duitse pianist die al wekenlang elke dag een kort concert speelt vanuit zijn huiskamer en dat deelt op twitter. Het is een hele persoonlijke ervaring als je het kijkt, net zoals theater dat kan zijn. Ik zag het een keer voorbijkomen op twitter en vond het heel mooi. Als ik nu wel eens geen zin heb om naar iets langs te luisteren, maar wel graag klassieke muziek wil opzetten, klik ik een van zijn filmpjes aan."

Vrijdag - Friday Night Live in Mezrab

Mezrab is een podium voor verhalenvertellers in Amsterdam, heel divers en multicultureel. Ik ben er nog nooit geweest, maar heb er wel veel over gehoord. Nu ze geen publiek kunnen ontvangen, zenden ze elke vrijdagavond om 20:00 uur een livestream uit van een storytelling-avond die je ook later terug kunt kijken. Ik ben hier heel benieuwd naar, want op deze manier verhalen tot je nemen kan heel bijzonder zijn. Als iemand echt goed kan vertellen vind ik dat een ontzettend fijne manier om in een verhaal te duiken.

Zaterdag - Mug On Demand

"Het theatergezelschap waar ik bij aangesloten ben, Mug Met de Gouden Tand, zet elke week een registratie van een van onze voorstellingen online. Die zijn allemaal heel verschillend: het kan gaan om politiek, gezinssituaties, filosofie en nog veel meer. De gedeelde factor is dat de voorstellingen op een lichte manier maatschappelijke kwesties behandelen, dus ze zijn zowel geestig als ernstig.

Als ik één registratie zou moeten aanraden, zou ik vanwege de maatschappelijke relevantie kiezen voor Hannah en Martin. Deze gaat over de filosofen Hannah Arendt en Martin Heidegger. Arendt schreef over wat mensen gevoelig maakt voor populisme en hoe het komt dat mensen zo onverschillig of kwaad kunnen worden dat ze niet meer in contact zijn met hun geweten. Dat is nog steeds relevant in onze huidige tijd."

Lineke is momenteel elke vrijdagavond om 20:25 uur te zien in de serie Koppensnellers op NPO3. Daar speelt zij Dana Woerdenbagh, een meedogenloze zakenvrouw die weer toenadering probeert te zoeken tot haar zoon.