Elke week tipt de redactie jou de beste cultuurtips. Welke 'must-read' boeken komen binnenkort uit? Of welke documentaire mag jij echt niet missen? Hier de zeven cultuurtips voor deze week.

Tip van Mina

Internationale Vrouwendag is een dag van solidariteit tussen vrouwen en de documentaire Woman versterkt dat gevoel alleen maar meer. Tweeduizend vrouwen uit vijftig landen zijn door Yann Arthus-Bertrand, regisseur van de docu Human, en Anastasia Mikova geportretteerd. Door de grote hoeveelheid geïnterviewden begin je te beseffen wat vrouwen van over de hele wereld met elkaar delen: moeilijkheden die ze hebben moeten zien te overwinnen, trauma's die ze met zich meedragen of de vreugdes die een vrouwelijk lichaam ze heeft gebracht. Alle vrouwen stralen een bepaalde kracht uit die mooi gevangen is in de film en die van tijd tot tijd zal ontroeren.

Tip van Britt

24 april staat Bon Iver in Ziggo Dome. Iedereen kent de Canadees van het nummer Skinny Love, vooral door de cover van Birdy. Zelf is de singer-songwriter gelukkig geen eendagsvlieg en stukken beter dan Birdy, hij is tamelijk geweldig zelfs. Breekbare liedjes zijn niet het enige op zijn repertoire, zijn liedjes zijn net zo eigenzinnig en veelzijdig als frontman Justin Vernon zelf. 24 april lijkt ver weg voor een actuele tip, maar er zijn nu nog kaartjes beschikbaar.

Tip van Samet

Waar ik zelf erg naar uitkijk is de debuutfilm No Hard Feelings van Faraz Shariat. De jonge Duitse filmmaker met Iraanse wortels won vorige week de Teddy Award voor de beste lange queerfilm tijdens het Internationaal Filmfestival Berlijn. Hij brengt met zijn film op 15 maart een bezoekje aan de Roze Film Dagen in Amsterdam. In No Hard Feelings zien we Parvis, de zoon van migranten, die zijn dagen vult met Grindr-dates en technofeestjes. Nadat hij veroordeeld wordt tot een taakstraf als tolk in een asielzoekerscentrum raakt hij aangetrokken tot de Iraanse vluchteling Amon. Je zou denken dat dit de zoveelste melodramatische film is over etniciteit, homoseksualiteit en onderdrukking, maar de film maakt allerminst zo een indruk. De film wordt vergeleken met de klassieker My Beautiful Laundrette (1985) van Stephen Frears. Veelbelovend dus.

Tip van Ilse

Ik kijk erg uit naar Black Light in Eye Filmmuseum. Zes weken lang staat de programmering in het teken van de zwarte identiteit in speelfilm. Akwasi treedt op, Spike Lee’s Do The Right Thing draait weer en er zijn tal andere activiteiten rondom dit belangrijke thema. Een aanrader dus.   

Tip van Silvy

Heb je zin om een avond je te verwonderen over een huidig of toekomstig digitale realiteit? Kunstenaars, programmeurs, denkers, doeners, bots en vrije geesten onderzoeken het potentieel van Artificiële Intelligentie.

Een college over groenere, vrijere VR-porno, een talk over hoe kunstmatige intelligentie je helpt met lummelen, nadenken over ethisch hacken of een A.I. concert en robot danslesje meepakken? Ik kijk vooral uit naar de slimme positieve wereldverbeterende én grappige self-care toepassingen. Ga mee!

Tip van Tom H.

In November 2000 kwam het album Since I Left You van sample-guru’s The Avalanches uit. Ik ontdekte die plaat pas tien jaar later, maar was op slag verliefd. Als je me op dat moment had vermoord, gecremeerd, en mijn as tot een plaat had geperst en deze had afgespeeld, had je waarschijnlijk de single Frontier Psychiatrist gehoord. Het enige probleem: er was maar één album. Tot in de zomer van 2016 ineens het album Wildflower verscheen.
Nu - slechts vier jaar later - komt er weer een album aan! En de eerst single We Will Always Love You, een samenwerking met de Britse artiest Blood Orange, verscheen plotseling twee weken geleden. De vibe van dat nummer is zo goed dat ik weer een cruciale fout maak: ik ga overhyped zijn voor het nieuwe album. Dat is dan maar zo.

Tip van Tom K.

Een bekentenis: ik ben geen Limburger, maar een van de meest hartverwarmende en prettige dingen die ik ooit heb meegemaakt was een optreden van Rowwen Hèze in de schouwburg van Sittard. De connectie die de Band Waar Limburg Trots Op Is met haar publiek maakt is benijdenswaardig en ontroerend. Ze zijn dol op elkaar. Momenteel is Rowwen Hèze bezig aan een theatertour waarin ze door 35 jaar repertoire heen kachelen. Een fantastische staat van dienst van een onderschatte band. Alle optredens in Limburg zijn natuurlijk uitverkocht. Maar in Valkenswaard, Tilburg, Hengelo en Sneek zijn nog kaarten zat. Dus kom een keer die verstikkende randstad uit, pak de trein, en zie waar het zuiden warm voor loopt.

Deze week in Mondo TV

Deze week schuift de Franse schrijver Laurent Binet, bekend van HhhH (Himmlers hersens heten Heydrich), aan om te praten over het herschrijven van de geschiedenis. Ook komt dichter Ellen Deckwitz langs, die het boekenweekgedicht 2020 schreef, en lopen we met fotograaf Marieke van der Velden langs de meest indrukwekkende foto's over de vluchtelingencrisis in Turkije. 

Boekliefhebbers vertellen over het boek dat hun leven veranderde en we staan stil bij de dood van de wereldberoemde performancekunstenaar Ulay. Als klap op de vuurpijl treedt De Staat op. 

Bekijk hier meer informatie over de uitzending.