Normaal gesproken tipt de redactie jou wekelijks de beste cultuurtips: concerten, theatervoorstellingen, tentoonstellingen. Helaas zet corona een hele dikke streep door de culturele agenda. Niemand weet hoe lang de quarantaine nog duurt, maar gelukkig valt er de komende tijd weer genoeg te streamen! Bekijk hier vier tips waar wij de komende tijd naar uitkijken.

Streamingtip van Jelle Schot van VPRO Cinema

Only Yesterday van Isao Takahata is een wonderschone en melancholische animatiefilm-voor-volwassenen over de 27-jarige Taeko, die haar drukke bestaan in de grote stad tijdelijk inruilt voor een werkvakantie op het platteland. Een plek waar ze weliswaar niet is opgegroeid, maar waar ze zich wel thuis voelt. Ondertussen denkt ze terug aan haar kindertijd in de jaren zestig, toen ze kortstondig droomde van een acteercarrière, ruziede met haar oudere zussen en zich zorgen maakte over ongesteld worden. Een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Isao Takahata, medeoprichter van de legendarische Japanse animatiestudio Ghibli.
Lees op VPRO Cinema meer over de Ghibli-films
Only Yesterday is te zien op Netflix.

Serietip van Anke Meijer van VPRO Cinema

The Plot Against America van David Simon.
Wanneer Charles Lindbergh – een nationale held nadat hij als eerste solovlieger een trans-Atlantische vlucht heeft gemaakt – in 1940 de presidentsverkiezingen wint met xenofobische retoriek en de belofte de VS buiten de oorlog in Europa te houden (‘America First!’), verandert het leven van het Joodse gezin Levin in rap tempo. Showrunner David Simon (o.a. The Wire, The Deuce) zag aanvankelijk niets in een miniserie gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip Roth uit 2004. Maar Simon veranderde van gedachten na de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Al wilden de schrijver en de regisseur Charles Lindbergh en Donald Trump niet over één kam scheren: ‘Lindbergh beschikte over moed en kracht, twee eigenschappen die Trump als reality show-host en mislukt casino-eigenaar ontbeert.’
Lees op VPRO Cinema meer over deze serie
HBO-serie The Plot Against America is vanaf 17 maart te zien op Ziggo Movies & Series.

Muziektip van Tom van VPRO Mondo

Alles buiten de deur is afgelast maar plaatjes draaien kan gelukkig nog wel. En dat hoeft helemaal niet saai of vervelend te zijn, integendeel, want er is in de afgelopen tijd genoeg leuks uitgekomen. De nieuwe plaat van US Girls bijvoorbeeld. Na een jarenlang bestaan onder de radar maakte Meg Remy met haar band in 2018 een indrukwekkende plaat met In a Poem Unlimited. En die plaat werd goddank wél opgemerkt. Ze kegelde het Nederlandse publiek definitief omver met de supergoede clubshows die volgden op de release van die plaat. We zaten dus met z’n alleen een beetje te wachten op Heavy Light. En die is er nu. Het is een plaat vol loodzware onderwerpen waar Meg lichtvoetige, dansbare en warme popmuziek van gemaakt heeft. Een plaat over pijn en vooruitkijken, om samen een lekker dansje op te wagen. Check ‘m hier.

Netflixtip van Mina van VPRO Mondo

Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker

Deze vierdelige miniserie is gebaseerd op het ware verhaal van Madam C.J. Walker (gespeeld door Octavia Spencer), die de eerste zwarte vrouwelijke miljonair werd in Amerika. Haar haarproducten voor zwarte vrouwen sloegen begin twintigste eeuw in als een bom, al liep ze aan tegen veel seksisme en racisme. Maar ze liet zich niet kisten, met altijd haar missie voor ogen om zwarte vrouwen zekerder te laten voelen over hun uiterlijk. Ook zette ze zich in voor de rechten van Afro-Amerikanen en streed ze bijvoorbeeld tegen lynchpartijen. Kortom, een inspirerende vrouw. De miniserie is vanaf 20 maart te zien op Netflix.