De coronacrisis dwingt ons de ogen op het scherm. In beter tijden feliciteerden we vrienden met drie zoenen, nu sturen we een digitaal taartje op WhatsApp. Maar welke emoji moeten we sturen als je iemand mist? Als je het thuiswerken beu bent? Zijn die er wel? Schiet de emoji-bibliotheek tekort nu de wereld opeens de oude niet meer is? Lilian Stolk, emoji-expert van Nederland, brengt ons Coronacrisis Emoji-Etiquette bij.

Er zijn natuurlijk super specifieke corona-emoji te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan een ‘social distancing’ emoji, een ‘flatten the curve emoji’, of een ‘stay at home’ emoji. Maar die zijn alweer passé zodra de maatregelen versoepelen, emoji hebben daarentegen blijvend een plekje in onze telefoon. Welke emoji zijn nu relevant maar ook nog bruikbaar als we straks weer virusvrij zijn?

#1

Een knuffel-emoji

Met stip op nummer 1, want dat missen we het allermeest: mensen knuffelen. Sterker nog, de behoefte aan een knuffel-emoji was er al vóór de coronacrisis uitgebroken was. Dat bleek uit de Emoji Voter, mijn app waarmee mensen kunnen laten weten welke emoji ze nodig hebben. Een soort Tinder voor emoji: zie je een emmer-emoji niet zo zitten? Swipe links. Behoefte aan een een knuffel-emoji op je toetsenbord? Swipe rechts. Dat deden 80% van de stemmers. Voor hen is er goed nieuws: hij komt er. Unicode, het bedrijf dat de dienst uitmaakt op emoji-terrein, kondigt aan dat de knuffel-emoji in de pijplijn zit. Tot die tijd moeten we het maar doen met een oude, oorspronkelijk bedacht als knuffel-emoji: 🤗. Al is die in z’n eentje en missen we juist de omhelzing met een ander.

#2

Een videobel-emoji

De wereld is massaal aan het videobellen geslagen. Zakenmannen- en vrouwen slaan de lange vluchten over en vergaderen online, vriendengroepen borrelen per Skype, kleinkinderen leren opa’s en oma’s hoe te zoomen. Geen vreemde ontwikkeling, want videobellen komt het dichtst in de buurt van fysiek contact: je kunt gezichtsuitdrukkingen zien en handgebaren volgen. Videobellen gaat natuurlijk nooit fysiek contact vervangen, maar misschien ontdekken we wel dat sommige afspraken virtueel veel effectiever zijn. Dan is een videobel-emoji wel op z’n plek.

#3

Een vierkante ogen-emoji

Onze screen time is naar duizelingwekkende hoogten gestegen. Waar we ons een paar maanden geleden nog een beetje schaamden voor de vele uren die we aan onze telefoons gekluisterd zaten, zijn we nu volledig in ons recht: ons scherm is het enige venster naar de buitenwereld. Misschien zorgt het wel voor een omslagpunt in de digital detox, gaan we veel meer thuiswerken, beginnen we volgend schooljaar niet eens meer aan fysieke colleges. Maar ja, met logisch gevolg: vierkante ogen. Hoog tijd voor een emoji dus.

#4

Een surveillance-emoji

Iedereen zit thuis, het publieke leven ligt stil. Straks moeten we dat weer gaan oppakken, heel waarschijnlijk zonder vaccin. De overheid kondigde al aan een app te introduceren die de verspreiding van het virus tegen moet gaan en in China zijn de surveillance-technieken al volop in de samenleving aanwezig: rondvliegende drones drukken mensen op het hart thuis te blijven, temperatuurmeters weigeren mensen toegang tot de bus. Dat heeft een grote schaduwkant: de waarborging van privacy. Tijd om dat te vangen in een plaatje; de wereld is toe aan een beveiligingscamera-emoji.

En wat als er nou iets vervelends gebeurt? Hoe steek je iemand een virtueel hart onder de riem? Daartoe zijn onze telefoons al vrij goed uitgerust. Een sip gezichtje met een traan toont aan dat je het verdriet begrijpt. Het bosje bloemen toont je medeleven. Met een roos kan je iemand beterschap wensen. En als er echt iets vervelends is gebeurd, kun je een zwart hart sturen. Dat toont liefde, maar is ook timide.

meer?